Analytics

martes, 19 de mayo de 2009

24 D'ABRIL DIA DELS TRONS



ACTES:
-Contrabando: Amb les primeres llums de l'alba les filaes Andaluces i Maseros ens ofereixen la seua ambaixada humorística, que cada any aporta agudes incorporacions al seu llibret. Andaluces, a cavall a l'altura de l'Ajuntament i Maseros, en el Castell de Festes, tenen una discussió sobre si poden entrar a fer contrabando de Alcoi.
Horari: Inici a les 7:15. Lloc: Plaça d'Espanya.


-Alardo: Batalla amb salves d'arcabusseria que rememora els fets succeïts a Alcoi en 1276.
ESTAFETA I AMBAIXADA MORA.- A les 10 del matí, l'Estafeta (genet moro) intima la rendició del castell, i davant de la negativa retornarà en veloç carrera a cavall pel carrer Sant Nicolau. Hi arriben a continuació l'ambaixador moro i la seua escorta, i així es realitza l'Ambaixada Mora desde la plaça cap al castell. La diplomàcia no funciona i els cristians no volen cedir la vil·la medieval d'Alcoi.







ALARDO DEL MATÍ: Acabat el parlament sense resultats, comença l'Alardo o batalla d'arcabussería. Cap a les 11:00 ixen del Castell de Festes el capità i l'alférez cristià, seguits per les seues hosts.
Per l'esquerra Capità Cristià (Aragonesos), Asturianos, Maseros, Vascos, Almogàvars, Tomasines i Cruzados. Per la dreta Alférez Cristià (Andaluces), Cides, Gusmans, Mozàrabes, Navarros, Muntanyesos i Alcodianos. Es dirigeixen pel carrer Sant Nicolau per a trobar les hosts mores. En arribar a la font Redona, el capità amb la seua filà continua pel carrer de Sant Nicolau fins al carrer de Sant Vicent (encreuament Ctra. del Molinar), on té lloc l'encaro amb el capità moro. Les altres filaes, en arribar a la font Redona, continuen pel Camí, Sant Mateu i el Partidor i baixaran per Sant Nicolau a la Plaça d'Espanya. El capità que ja ha fet l'encarament, retrocedirà i seguirà l'última filà a l'altura del Partidor. Avança el capità moro seguit per la mitat de filaes: Capitá Moro (Abencerrajes), Judíos, Xanos, Magenta, Ligeros, Realistes, Benimerines,
Es dirigeix pel carrer Sant Llorenç, l'avinguda del País Valencià, Roger de Llúria i Bartolomé J. Gallardo a la placeta de Mossèn Josep (Salesians), on l'alférez cristià amb la seua filà trobarà l'alférez moro, i realitzaran a continuació l'encarament davant de les hosts mores. Les altres filaes, en arribar a l'encreaument amb el carrer de Joan Cantó, seguiran per aquest carrer i després per l'Avinguda del País Valencià i Sant Llorenç a la plaça d'Espanya. L'alférez cristià, quan ja ha fet l'encarament, retrocedirà seguint l'última filà cristiana a l'altura del carrer de Joan Cantó. Avança l'alférez moro seguit per les filaes: Alférez Moro (Marrakesch), Llana, Miqueros, Verds, Cordoneros, Mudéjares, Berberiscos.
El capità i l'alférez cristians retrocedeixen i entren alternativament a la plaça les filaes que els acompanyen. Els capitans se situaran davant l'Ajuntament i els alferes davant del Teatre Calderón. La guerrilla a la plaça la faran, els cristians retrocedint, d'esquena al castell, i els moros avançant, de cara a aquest. Al final té lloc la lluita amb arma blanca a la plaça i al castell, el qual és pres finalment pels moros. Les filaes acabaran l'Alardo davant el temple de Sant Jordi.





ESTAFETA I AMBAIXADA CRISTIANA.- A les 16:30 hores es produeïxen l'Estafeta Moro i l'Ambaixada amb les mateixes característiques que les realitzades de matí, però de signe cristià. Participen els Ambaixadors i el capità moro que es nega a entregar la vil·la.



ALARDO DE LA VESPRADA: Acabada l'ambaixada, hi ha una nova batalla d'arcabussería amb el mateix itinerari que la del matí, però són el capità i l'alférez moros els que ixen del Castell de Festes cap a les 17:30 hores. Els seguiran les mateixes filaes del matí. El capità i l'alférez moro, amb les seues filaes, realitzaran l'encarament al mateix lloc que al matí i les altres filaes del seu bàndol seguiran el mateix recorregut que havia realitzat el bàndol cristià. Les guerrilles de la Plaça d'Espanya les realitzarà el bàndol moro retrocedint i el bàndol cristià avançant. Al final, té lloc la lluita amb arma blanca i la presa del castell per part dels cristians. El foc de les filaes acaba davant del Temple de Sant Jordi abans de les 20:00.





-Acompanyament de la imatge de Sant Jordi el Xicotet: Els càrrecs festers peguen la volta a la Plaça Espanya i després s'uneix el Sant Jordiet i les autoritat locals per a fer una Processó alegre. La imatge del Sant Jordi el Xicotet torna al Temple de Sant Jordi després d'haver passat una setmana a l'Església de Santa Maria. Quan entra pel carrer Santo Tomás es fa una oració d'agraïment per les Festes passades i dins del temple es celebra l'acte d'Acció de gràcies.

-Aparició de Sant Jordi: Sobre les almenes del Castell de Festes el xiquet Sant Jordiet llança fletxes sobre el seu cavall blanc entre fum i les notes musicals de l'Himne de Festes. Es mostra als milers d'alcoyans com a salvador, recordant el miracle cristià de la Batalla de 1276. Nostra Festa casi ha acabat amb el missatge d'unió, pau, amor i germanor que transmet el Sant Jordiet. Després de l'Aparició es llança l'últim Castell de Focs Artificials i a la Plaça Espanya totes les filaes fan un sopar a l'aire lliure en els coneguts "Soparets". Així acaba la Trilogia Festera d'Alcoi per donar pas al dia del descans. Falten 363 dies per a que torne a sonar la música festera.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites