Analytics

viernes, 3 de julio de 2009

FILÀ TOMASINES


El nom de la filà ja apareix en la primera acta que conserva l'Associació de Sant Jordi, de maig de 1839, any en què el seu primer tro era José A. Pastor. En 1858 va aparèixer una altra filà de Tomasines, per això es parlarà a Alcoi de Tomasines Velles i de Tomasines Noves. Les dues van desaparèixer a la primeria del segle XX, concretament en els anys 1906 i 1908.
En 1940 es va tornar a reconstituir la fila Tomasines, encara que no van eixir a les Festes fins a 1942. En aquell moment vestien el mateix disseny de les antigues Tomasines Velles, és a dir, pantalons curts, per davall dels genolls, sabates amb sivella, calces brodades, brusó blanc, jaqueta marró i bicorn. Com a arma utilitzaven l'alabarda de les Tomasines Noves. Al mateix temps van reintroduir una de les cançonetes alcoyanes més populars: "Ja baixen les Tomasines amb la mà al costat dient-los a les fadrines mireu-me la rosa que porte en el cap".
La utilització d'un vestit amb aquestes característiques no els agradava, ni a ells ni al públic en general, ja que feia anys que estava implantat en la Festa el caràcter medieval de les filaes de cristians. És per això que en 1954 es va aprovar un nou disseny, obra de Rafael Guarinos Blanes. Ara es representa un cavaller medieval amb una túnica decorada amb llistes verticals, en les quals alternen dos tons de blau, capa roja i un casc metàl·lic amb una airosa ploma roja. No obstant això, encara queda alguna cosa de les antigues indumentàries, com és l'alabarda i el gest de la mà al costat. Aquesta filà, relacionada amb empresaris del tèxtil, té com a símbols distintius el drac i la rosa.
La fotografia correspon a la Diana de l'any 1991 any que van tindre el Capità Cristià i per això porten al Sargento Cristià dirigint l'esquadra dianera, en una forma molt particular de desfilar.
En Festes els acompanya la banda de música Agrupación Musical Serpis d'Alcoi.
En l'any 2005 van tindre l'últim Capità en la persona de Amado Chinchilla Martínez i l'any 2004 l'Alférez, que va ser Rafael Blanquer Segura.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites