Analytics

jueves, 17 de abril de 2014

CARTELL 2014


Encara que les Festes de Sant Jordi 2014 s'han atrassat al 2,3,4 i 5 de maig per la Setmana Santa, Alcoi té Cartell de Moros i Cristians desde el passat 1 d'abril. Marcant la tradició el Sant Jordiet 2014, Mario Gisbert, va destapar el Cartell pintat per Mónica Jover. L'estil de la pintora, la quinta dona que fa el Cartell de Festes, està plasmat en l'anunci de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. El cartell 2014 està replet de tòpics però l'element més repetit, el cavall, no apareix en el Cartell de Mónica Jover. No obstant, altres tòpics com el Barranc del Sinc, el Castell de Festes o el Campanar si estan representats. El primer que ens ve a la mirada és que té una recopilació dels elements clàssics que identificador de la ciutat, així com el color ocre o terra que l'impregna tot ell. L’obra està presidida per un gran Barranc del Sinc. Baix apareixen les figures en forma de siluetes, unides, del Castell de Festes, del Campanar i la Cúpula de Santa Maria. Des d'aquest element arquitectònic ix una esquadra sols perfilada, amb el toc abstracte i vapors o transparències, habituals en l'obra de Mónica Jover, amb les seues llances, banyada per confeti. Un suau confeti que dona a la composició els punts de color diferents, groc, blau i rosa, als tons ocres i marrons dominants. Aquest domini del color terra, amb textura inclosa, es veu per tot el quadre, fins i tot el cel és de color marró, es dir, ens uneix Festa i Terra. La lletra escrita és tela bordada incrustada en el llenç fent homenatge al tèxtil alcoyà i a les persones que es dediquen a brodar la vestimenta festera

Mónica Jover declarava als mitjans de comunicació : "Per a mi és un honor representar el cartell de Festes. És genial."
A la part de baix del Cartell hi ha una esquadra d'esquenes envoltada de confeti i que es basa en una fotografia de l'esquadra de negres en la que va eixir el pare de Mónica Jover com va explicar: “He col·locat una esquadra de negres que té un significat especial per a mi perquè representa l'esquadra especial dels Cides, Filà a la que perteneixc, en l'any de la Capitania de 1998 dissenyada per Manolo Boix."
És un Cartell entre clàssic, per tindre elements tradicionals, i innovador per el color roig que impregna el Cartell 2014 de dalt a baix, exceptuant el confeti de colors.
Mónica Jover va tardar quatre mesos en pintar el Cartell després de pensar moltes idees que es poden veure en una exposició a l’Ajuntament. El públic en general l'ha rebut amb entusiasme i el valoren de forma positiva, sense grans polèmiques com en altres anys. La gran polèmica d’aquest any s'ha centrat en la filtració del Cartell a través dels mòbils, ja que per "Whatsapp" circulava el Cartell autèntic hores abans del descobriment. Les xarxes socials com Facebook o Twitter van difundir pel matí del dia 1 un “fake” del Cartell. El Cartell fals tenia el rostre de Sant Jordi, la lluita d'espases entre els Sargentos i un fons blau que recordava a Nadal.













Abans del descobriment del Cartell es va presentar la Revista de Festes, que compleix 75 anys, amb la portada de Fernando Gisbert, ex-assessor artístic de l’Associació de Sant Jordi durant vuit anys, alférez dels Gusmans en 1999 i creador de la capitania 2014 de la filà Gusmans. Precisament l’imatge del seu fill Ferran de Sant Jordiet 1992 durant l’Aparició és el motiu de la portada, una aparició del Sant Jordiet que no ha estat massa tractada. És la tercera ocasió que Fernando Gisbert s’ocupa d'aquesta portada, després de fer-la en 2004 i 2005 amb una altra aquarel·la i una fotografia. Com a curiositat dir que la portada de la Revista 2004 que va crear Fernando Gisbert té com a element principal el rostre del capità cristià 2014 vestit de heraldo.



Després de l’intens dia 1 d’abril arriba el pròleg de la Festa: La Glòria que es celebrarà aquest diumenge 20 d’abril després d’aquests dies de processons per la Setmana Santa. Després de la Processó dels Xiulitets, els pasdobles inundaran la "Plaça d'Espanya" per acompanyar la desfilada d'un fester de les 28 filaes alcoyanes comandats pels Sargentos moro i cristià. 

FILAES DE CÀRREC 2014=
-Capità cristià: Filà Gusmans.
-Alférez cristià: Filà Vascos.
-Capità moro: Filà Llana.
-Alférez moro: Filà Judíos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites