Analytics

jueves, 29 de abril de 2010

DIANA 2010 AIGUADA




El primer acte de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi dins de la trilogia és la Diana, en la que els festers llueixen les seues gales per primera volta. Aquest 2010 eixes gales han estat mullades perquè la matinada del dia 22 d'abril va caure un fort ruixat que inclús va deslluir la primera part de l'Entrada Cristiana. Per primera volta la Diana va començar a les 5:45 del matí i sempre havia començat a les 6. Es va obrir amb la filà Andaluces, els populars Contrabandistes, per fer aquest any la capitania cristiana amb el Sargento Cristià, Salvador Albero. El popular Saoret, vestit de contrabandista, va fer una gran arrancà. Totes les filaes van tindre a la pluja com a acompanyant. També va ser gran l'arrancà de David Verdú, Sargento Moro que es despedia del càrrec amb els Marrakesch, filà del capità moro 2010. Com a anècdota dir que per a David Verdú era el seu últim any com a Sargento Moro però el primer com a dissenyador de trages morocristians, estrenant-se amb la filà Realistes que feien l'alférez moro. Donar les gràcies a Pàgina 66 pels vídeos.

sábado, 24 de abril de 2010

CÀRRECS 2010

Avui es l'últim dia de les Festes de Sant Jordi 2010 lo qual significa que els càrrecs festers ja estan descoberts. Así deixe la seua informació i unes fotos meravelloses:




























CAPITÀ CRISTIÀ FILÀ ANDALUCES: VICENTE CORTÉS "TITO"


CAPITÀ MORO FILÀ MARRAKESCH: MIGUEL JIMÉNEZ


ALFÉREZ CRISTIÀ FILÀ ASTURIANOS: JUAN CARLOS ANDUIX


ALFÉREZ MORO FILÀ REALISTES: JUAN PEDRÓS


SANT JORDIET FILÀ CIDES: RODRIGO TOMÁS



BON FINAL DE FESTES!!!

domingo, 18 de abril de 2010

GUIÓ D'ACTES FESTES 2010

TRILOGIA DE LA FESTA DE MOROS I CRISTIANS ALCOYANA. Declarades d'interès turístic internacional.

Amb aquests actes, Alcoi commemora anualment un fet de la Reconquesta i l'especial protecció de Sant Jordi al poble d'Alcoi l'any 1276.













22 D'ABRIL DE 2010

5:15 hores. Missa per a festers en la parròquia de Santa Maria.

6:00 hores. Després del toc d'alba i reso de l'Avemaria, serà hissada l'ensenya de la Creu en el Castell que donarà pas a la PRIMERA DIANA. Desfilada matinera, plena de lluentor i alegria, en la que cadascuna de les Filaes està representada per una esquadra amb deu festers i el seu cap, i anirà seguida per la seua banda de música.

10:30 hores. Des del Partidor, ENTRADA DE CRISTIANS, desfilada espectacular dels Campions de la Creu, estampa del romancer que evoca el segle XIII, durant el regnat de Jaume I, que vol simbolitzar la concentració de les tropes cristianes en defensa de l'aleshores vila d'Alcoi.Recorre els carrers de Sant Nicolauet, Sant Nicolau, Plaça d'Espanya, Sant Llorenç, Avinguda del País Valencià i acaba al carrer Santa Llúcia sobre les 14:30 hores (els horaris són aproximats).

Ordre de l'Entrada Cristiana:
Sergent Cristià
Timbalers i clarins
Capità Cristià
Escolta i seguici
Andaluces (Filà Capità)
Aragonesos
Alcodianos (esquadra 50 aniversari)
Cruzados
Muntanyesos
Tomasines
Navarros
Almogàvars (Filà del Mig)
Mozàrabes
Vascos
Gusmans
Maseros
Cides
Timbalers i trompeters
Alférez Cristià
Escolta i seguici
Mossèn Torregrosa
Ambaixador i Abanderat
Asturianos(Filà Alférez)

16:30 hores. ENTRADA DE MOROS. Exòtic desplegament de l'exercit de la Mitja Lluna; fantasia oriental, sensualitat i sumptuositat àrab que rememora les formacions mores del valent visir Al-Azraq durant el seu setge a la nostra vila. L'Entrada de Moros arrancarà a les 17 hores, des de El Partidor, el 22 d'abril. Recorre els carrers de Sant Nicolauet, Sant Nicolau, Plaça d'Espanya, Sant Llorenç, Avinguda del País Valencià i acaba al carrer Santa Llúcia. El Capità acabarà sobre les 17,45 hores, l'entrada acabarà al País Valencià sobre les 22:00 (els horaris són aproximats).

Ordre de l'entrada mora:
Sergent Moro
Timbalers i clarins
Capità Moro
Escolta i seguici
Marrakesch (Filà Capità)
Abencerrajes
Mudéjares
Ligeros
Cordoneros
Magenta
Verds (Filà del Mig)
Xanos
Miqueros
Judíos
Llana
Benimerines
Berberiscos
Realistes (Filà Alférez)
Timbalers i trompeters
Escolta i seguici
Alférez Moro
Ambaixador i Abanderat

23 D'ABRIL DE 2010
9:00 hores. Missa de Comunió amb plàtica per als associats de Sant Jordi, en la seua església titular. A la mateixa hora: SEGONA DIANA. Té característiques semblants a la Primera Diana, però és un acte amb especial participació de la infantesa festera, recorrent els dos itineraris establerts -Font Redona - Sant Nicolau i País Valencià (Cajamurcia) - Sant Llorenç- fins entrar en la Plaça d'Espanya.

11:00 hores. PROCESSÓ DE LA RELÍQUIA DE SANT JORDI, des de la seva església fins la parròquia de Sant Mauro. Aquesta Processó concentra als personatges festers: Capitans, Alferes i Sant Jordiet, Assemblea General de l'Associació de Sant Jordi i autoritats, amb la presidència de l'Alcalde de la ciutat.

12:00 hores. Solemne MISSA MAJOR cantada, amb homilia. L'Orquestra Simfònica Alcoyana, la Coral Polifònica Alcoyana i el Grup "Cantors d'Alcoi", interpretaran la "Missa a Sant Jordi" d'Amando Blanquer Ponsoda, finalitzant amb la interpretació de "l'Himne a Sant Jordi" d'Enrique Juan Merín.

Finalitzada la Missa, sobre les 14'00 hores, Mascletà a la Plaça d'Espanya.

18:00 hores. DIANA VESPERTINA DEL CAVALLET, a càrrec de la Filà Realistes i la Filà Berberiscos, des de la Font Redona fins la Plaça d'Espanya.

19:30 hores. PROCESSÓ GENERAL. Devolució de la Relíquia de Sant Jordi, desde la Parròquia de Sant Mauro fins el Temple de Sant Jordi. La imatge eqüestre de Sant Jordi surt en processó sobre les seues andes arrossegades per bous. L'ordre de formació i desfilada és el següent: Heraldos de la ciutat, clarins, fidels devots i festers amb cera, nens, Filaes amb armes, per ordre d'antiguitat, encapçalant-les el bàndol moro, Filaes amb càrrec, Assemblea de l'Associació de Sant Jordi, Clergat i Autoritats.

21:30 hores. Acabada la processó, apoteòsica rebuda, amb bengales i focs artificials, de la custòdia que guarda la Relíquia, la qual es donarà a besar als fidels immediatament, i la imatge eqüestre del Sant.

23:30 hores. Des de la Font Redona, RETRETA. Desfilada informal de festers sobre carrosses ornamentades i il·luminades. En acabar aquest acte lúdic i alegre, castell de focs d'artifici des de la Torre Na Valora.

24 D'ABRIL DE 2010

7:15 hores. CONTRABANDO a la Plaça d'Espanya, i amb el Castell com a escenari, se celebra aquest antic acte entre la Filà Andaluces i la Filà Maseros.

8:00 hores. GUERRILLES (ESCAMOTS). Desplegament aïllat de les Filaes en escaramusses amb foc d'arcabusseria, per diversos carrers de la població, i salves de pólvora davant el monument a Sant Jordi de la Rosaleda, finalitzant a les 9:00 hores.

10:00 hores. ESTAFETA I AMBAIXADA MORA. Després de cessar el foc de les guerrilles, presa de possessió simbòlica de la fortalesa, pel Capità i Alferes cristians, Sergent, Ambaixador i Mossèn Torregrosa, així com les seues respectives Filaes, i a continuació té lloc l'ESTAFETA, acte en el que un genet moro, en veloç carrera, és portador d'un missatge d'intimidació. Esquinçat el pergamí es concedeix l'AMBAIXADA i és l'Ambaixador Moro qui pretén rendir el Castell amb el seu altiu parlament.

11:00 hores. Declaració de la BATALLA D'ARCABUSSERIA o ALARDO, que acaba amb la victòria, assalt i presa de la fortalesa per part del bàndol moro, després de l'espectacular Encaro de Capitans i Alferes.

16:30 hores. ESTAFETA I AMBAIXADA CRISTIANA. Actes anàlegs als del matí. El cristià desitja recuperar les seues possessions i desencadena de nou una batalla de pólvora que acaba sobre les 19,30 hores amb el triomf cristià, arriant-se l'ensenya mora i hissant la victoriosa ensenya de la Creu.

20:00 hores. Acabada ja la lluita, els Capitans i Alferes d'ambdós bàndols, amb les seues Filaes respectives, el Sant Jordiet, amb la seua Filà, l'Assemblea General de l'Associació de Sant Jordi i autoritats tornaran, des de la parròquia de Santa Maria, Placeta del Fossar fins l'església de Sant Jordi, la imatge del "Xicotet" que va presidir el solemne Tríduo, i ja a l'església patronal, davant el llenç que va pintar Fernando Cabrera Cantó, es resarà en Acció de Gràcies per la Festa a punt d'acabar.

21:30 hores. APARICIÓ DE SANT JORDI sobre les almenes del Castell, entre el revolteig de campanes, acords de "l'Himne de la Festa" núvols de color i centelleigs de llum, San Jordiet concentra totes les mirades del poble que veu així, de manera poètica i sublim, simbòlica i tradicional, com finalitza la seva trilogia del mes d'abril en record de gratitud al seu Sant Patró.

22:00 hores. A la Plaça d'Espanya i carrers adjacents, els populars SOPARETS. Comiat ple d'enginy, ple d'enyorança i ric en ocurrència dels grups de diferents Filaes que, voluntàriament, intervenen en l'acte.

24:00 hores. Per finalitzar les festes 2010 es tirarà un gran castell de focs en el Pont de Sant Jordi

BONES FESTES !!!

miércoles, 14 de abril de 2010

RETRANSMISSIÓ DE RTVV DE LES ENTRADES D'ALCOI

Les càmeres de Televisió Valenciana es traslladaran aquest dijous 22 d'abril a Alcoi per a donar testimoni del "colorit" i l'espectacularitat" d'una de les grans cites festives de la Comunitat Valenciana, la festa de Moros i Cristians, segons va informar la cadena en un comunicat.

Paco Morrió i Clara Castelló seran els comentaristes encarregats de narrar tant la desfilada que simbolitza la concentració de forces cristianes en defensa de la Vila d'Alcoi, com el moment del setge per les tropes mores les dos íntegrament. La reportera de RTVV Chus Lacort es barrejarà amb el públic del carrer per a transmetre l'ambient festiu.

La retransmissió començarà en Canal 9 i RTVV en directe a les 10.45 hores, amb l'Entrada Cristiana, que eixirà del partidor de Sant Nicolau a la veu de "Per Alcoi i per Sant Jordi, avant l´entrà!". El magazine matinal de Canal 9 "Matí matí" desplaçarà al seu presentador Josep Grau a Alcoi, qui també hi participarà en la retransmissió de l'Entrada Cristiana des d'un dels punts estratègics de la festa, la Plaça d'Espanya. A les 14.00 hores la retransmissió de l'Entrada Cristiana passarà a emetre's per Punt 2 amb la reportera Olga Cano.

De vesprada, a partir de les 16.45 hores, també en directe en Punt 2 i RTVV, l'Entrada Mora traslladarà al moment que les formacions mores del visir Al-Azraq van assetjar la Vila. Aquesta retransmissió es repetirà a la 01.15 hores per Punt 2 i tindrà com a reporter a l'alcoyà Ferran Cano.

També s'ha anunciat que aquest any es recuperarà les webcams per a veure la trilogia després de que el passat any les llevaren per la crisi econòmica. Al 2008 les webcams d'internet van rebre mes de 105.000 visites.

sábado, 10 de abril de 2010

2- FOTOS D'ESQUADRES DE NEGRES ANYS 70 I 80



























































































































































En estiu vam fer un post amb algunes de les esquadres de negres més identificatives dels anys 70 i 80. Ara continuem la segona part amb altres esquadres d'esclaus i alguna centenària com la de 1969. Veiem que als moros s'estilava dur leotardos negres i vestits a mig camí entre lo moro i lo africà mentre que els cristians portaven trages molt destapats amb faldellins curts. Són moltes esquadres de negres i así teniu un resum amb aquestes 20 seleccionades. Disfruteu-les, ja que encara en queden moltes.

jueves, 8 de abril de 2010

HORARI ENTRAETES 2010

El dia 4 d'abril per la vesprada es va començar el cicle d'Entraetes 2010 amb "l'Entraeta del berenar" i el dia 6 van començar les oficials. Us deixem els horaris oficials de l'Avinguda País Valencià i de Sant Nicolau. Com és normal hi han més pel carrer Sant Nicolau que per l'Avinguda País Valencià ja que en aquest tram les Entraetes es fan costera amunt





























També parlem del Cartell de Festes i el seu autor, Ignacio Trelis el qual està sofrint molt per les crítiques rebudes al cartell i el suposat plagi que diuen que té amb una imatge de Joana d'Arc. El propi autor ha dit que "me base en Juana de Arco y en esa pintura porque era la que más se acercaba al deseo de paz que quería transmitir". No és la primera volta que l'autor es basa en altra pintura però aquesta volta han hagut moltes crítiques per internet, inclús li han enviat e-mails amb insults al propi autor que diu estar molt afectat.














En l'any 2001 es va pintar la mateixa obra del Cartell que l'any 1959 però aquell llunyà any Sant Jordi portava el casc a la ma i al 2001 el portava posat i a la mà duia una paloma transmetent un missatge de pau. Va ser una nova reinterpretació de l'obra adaptada al segle XXI i amb la que Paco Barrachina va rebre moltes felicitacions.














O el Cartell de Festes que Antoni Miró va crear en 1989 que estava basat en una pintura de Andreu Marçal de Sax, pintor valencià del Segle XIV. En aquest quadre gòtic per al Centenar de la Ploma es representava a Jaume I i Sant Jordi lluitant junts en la Batalla del Puig de Santa Maria, fet històric de 1237 en la que els cristians s'enfrontaven als musulmans. Tant les figures centrals com els cavalls són iguals, però hi han segles de diferència entre un quadre i l'altre. El mateix ha passat amb el Cartell d'aquest 2010 però les crítiques s'han intensificat per la gran repercussió que té internet i les xarxes socials.

lunes, 5 de abril de 2010

4 D'ABRIL 2010/ PROCESSÓ DELS XIULITETS I LA GLÒRIA



































































A les 07:30 el Crist Ressuscitat ix de l'Església de Sant Mauro amb l'alegria del públic. La Verge Maria espera en el Canto Pinyó per a pujar en veloç carrera per Sant Nicolau quan les campanes comencen a repicar per a encontrar-se amb el seu Fill ressuscitat. Una hora abans en l'Ajuntament es repartien els xiulitets, botijes de fang que plenes d'aigua simulen el cant dels pardalets i acompanyen a la Verge.

Les capes planxades, els cascs lluents i les plomes orgulloses al vent. Els 28 gloriers es concentren en la Bandeja per començar el seu dia especial. Son els abanderats de la festa que ja arranca aquest 2010.

A les 10 del matí, puntual a la cita, el Sargento Moro dona l'eixida envoltat d'un fum d'aplaudiments i precedit pels heraldos. Poc després és el torn del Sargento Cristià que acompanyat de música de pasdoble convida als 14 representants cristians a seguir als moros. El Sargento Moro David Verdú (creador del boato de l'alférez moro) es despedia aquest any com a sargento. El cristià Salvador Albero amb la tranquil·litat de no ser novato encarava el seu segon any en el càrrec destacant que a la Diana formarà en navaixa per la capitania contrabandista.

Aquest acte que comença en la Plaça Espanya, continua per Pintor Casanova, i Sant Miquel fins arribar al Casal de Sant Jordi. A les 11 del matí i després d'haver recorregut diversos carrers del centre, passa per l'Avinguda del País Valencià i continua per Sant Llorenç, Sant Francesc i Sant Mateu. A les 12’30 arranca de Sant Nicolau i finalitza cap a les 14 en la Plaça Espanya amb l'acompanyament de la mascletà.





























































El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites