Analytics

domingo, 30 de octubre de 2011

CARTELL 1996



En l'any de "Salvem el tren" Artur Heras va ser l'autor dessignat per l'alcalde Josep Sanus per a pintar l'obra que anunciaria les Festes de Sant Jordi 1996. El Cartell de les Festes d'Alcoi 1996 no va deixar indiferent a ningú al allunyar-se dels motius que normalment sol incloure una obra d'aquest tipus. Va ser innovador i molt criticat ja que els ciutadans el van rebre amb molts xiulits. Minuts després de descobrir-se, Artur Heras (Xàtiva 1945) manifestava que "les opinions no devien improvisar-se sinó meditar-se després de digerir el que s'ofereix". El pintor es va mostrar sorprès per l'acte social que era el descobriment del Cartell en Alcoi. Centenars de persones es van reunir a la Plaça d'Espanya el dia 1 d'abril, plantant-li cara a la pluja. Sobre el seu Cartell explicava que trencava amb lo anterior i que tenia una temàtica centrada en Alcoi, buscant la part iconogràfica i jugant amb les lletres: La A era una portalada amb un arc de ferradura d'estil àrab, la L era una palmera, la C una mitja lluna poc proporcionada, la O era la bola del mon i la I una xemeneia de la industria tèxtil que expulsava fum com si d'una fàbrica pròpia d'Alcoi es tractara. El fons, amb un poble àrab de cases blanques agrupades entre les dunes del desert, recordava un decorat més propi d'un Betlem de Nadal. També podia tractar-se de construccions cristianes o mossàrabs per les creus roges i el paisatge també podien ser unes muntanyes amb un riu i no l'arena del desert. Com a marc del Cartell es podien veure dibuixos de filaes antigues que havien desaparegut i ja no ixen a les Festes d'Alcoi. Dalt del Cartell junt als rètols apareixien les banderes que indicaven si les filaes dibuixades pertanyien al bàndol moro (a l'esquerra) o cristià (a la dreta). A la part baixa Artur Heras va escriure Alcoi però les lletres eren molt xicotetes i l'espai groc quedava molt buit. L'autor va estar acompanyat de la seua novia, Lidia Arenós, que era la periodista de Canal 9 encarregada de retransmetre en directe les Entrades. Aquest cartell no va agradar gens i amb raó ja que no representa per a res les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. L'incendi en Sant Vicent del Raspeig d'algunes carrosses per a l'Entrada va empanyar l'ambient de felicitat que tenia Alcoi. Després del descobriment del Cartell el dia 1 d'abril de 1996 ens esperaven unes setmanes de primavera plenes d'alegria i bullici fester però també amb accidents. Desde el foc fins a la pluja.

FILAES DE CÀRREC 1996=
-Capità cristià: Filà Andaluces.
-Alférez cristià: Filà Asturianos.
-Capità moro: Filà Marrakesch.
-Alférez moro: Filà Realistes.

domingo, 23 de octubre de 2011

RANKING ESQUADRES 1995


Ahir els Xanos es proclamaven subcampions del concurs d'olleta i hui poden proclamar-se campions del Ranking esquadres 1995 per ser els més votats amb la seua esquadra d'enmig 1995, obra dels germans Sempere Vicedo. Però la cosa no acaba ahí ja que els Aragonesos que ahir van guanyar el concurs d'olleta alcoyana del mig any, hui han sigut els segons més votats al Ranking, això si amb una gran diferencia de punts. La filà Abencerrajes destaca per l'absència de vots. Les dos esquadres dels alférez moro i cristià passen sense pena ni glòria quedant en tercer i quart lloc. Enhorabona a la filà Xanos pel doble triomf.

1a: Mig Xanos.

2a: Capitania Aragonesos.

3a: Alferecia Andaluces.

4a: Alferecia Marrakesch.

5a: Mig Mozàrabes.

6a: Capitania Abencerrajes.

miércoles, 19 de octubre de 2011

VISITA FONTILLES 2011 Y ACTOS MIG ANY


Fontilles se convirtió, por unas horas, en el epicentro morocristiano de la región. Todo porque el domingo, los Moros y Cristianos de Alcoy compartieron con los residentes y el personal de este sanatorio varios actos que llenaron de fiesta y de música este enclave en la Vall de Laguar. Es la tradicional visita que los alcoyanos realizan a los enfermos para llevarles la esencia y la alegría de las fiestas que cada mes de abril se celebran en honor a San Jorge y ahora se vive el Mig Any.
La Peña Fontilles de Alcoy es la encargada de organizar esta visita que se inició el pasado sábado con una comida en la que cerca de 300 personas saborearon la paella que se elaboró para la ocasión, como destacó el presidente de la peña, Sixto Zaragoza.
Ya por la tarde, se desarrollaron partidas de cotos y por la noche, la olleta -plato típico alcoyano- fue la protagonista de la cena que culminó con la formación de escuadras al ritmo de marchas moras y cristianas.
Este fue el aperitivo para el día grande que se vivió el domingo dia 16 de octubre con la llegada de muchos festeros que participaron bien a nivel particular o eran componentes de las 17 filaes que finalmente estuvieron en Fontilles.
A las diez de la mañana, y con el Himno de Fiestas interpretado por la banda Primitiva de Palomar comenzaba la Diana. Esta misma sociedad tocó un pasodoble con el que desfilarían los Realistes, cuyo cabo fue el presidente de la Asociación de San Jorge Javier Morales, y los Berberiscos. Tras ellos, las filaes Llana y Xanos con la Societat Musical Beniatjarense, después los Mudéjares, Cordoneros y Miqueros acompañados por la Societat Musical Nova d'Alcoi. A continuación fue el turno del bando cristiano, con los Cides que desfilaron al son de otro pasodoble interpretado por La Orquesteta. La Societat Musical de Penàguila marcó el ritmo a los festeros de los Gusmans y Maseros para recorrer la principal vía que cruza por el interior de este complejo de la Vall de Laguar mientras que los Aragonesos y Alcodianos lo hacían con la Societat Musical La Nova de El Palomar. Navarros y Muntanyesos, con los músicos de Beniatjar y Almogàvars y Mozàrabes con la Primitiva de Palomar cerraban la participación del bando de la cruz en la Diana.
Esta visita a Fontilles también es el último acto oficial para los cargos festeros de 2011. En este caso, el capitán cristiano de la Filà Asturianos, Rafael Pastor y el del bando moro, Antonio Aracil, de la Filà Realistes, lo vivieron con mucha emoción y muy contentos. Al igual que los alféreces Vicent Serra, de la Filà Cides y Ernesto Doménech, de la Filà Berberiscos. Todos ellos estuvieron arropados por sus caballeros y damas en una jornada en la que asistieron a misa y después visitaron los pabellones de Santa Isabel, San Francisco de Borja y el de Matrimonio para dar un obsequio a los residentes.
Quien tampoco faltó a la cita fue Jorge Pérez Martínez, Sant Jordiet 2011, que también estuvo acompañado por sus padres, amigos y componentes de la Filà Xanos.
En torno a las dos de la tarde, los festeros empezaron a tomar el aperitivo y a comer. Todo antes de la Entrada que se desarrolló a partir de las 15.30 horas y en la que, además de los cargos festeros y escuadras de blancos, también desfilaron las formaciones especiales y las escuadra del bicentenario de Llana y Miqueros y la del 50 aniversario de los Aragonesos.
Todo un despliegue morocristiano para los residentes de Fontilles y también para los vecinos de otras localidades cercanas que no quisieron faltar a la cita.
Porque esta visita se hace con un fin, recaudar fondos para el sanatorio. Según explicó ayer Sixto Zaragoza, llevaban más de 12.000 euros recaudados y también habían llevado material, como textiles para el hogar, valorado en más de 13.000 euros.
El director de Fontilles, el jesuita Carlos Sancho y el presidente de la Asociación Fontilles, Joaquim Sapena agradecieron la visita que realizan los alcoyanos "que nos vienen a festejar este día muy importante para nosotros. Estamos muy contentos", dijo Sancho.








Durante esta semana se celebra el Mig Any en Alcoi. A continuación presentamos los horarios de los actos que la Associació de Sant Jordi ha organizado para la ocasión:
- Viernes 21, 16:00 horas: Presentación del Sant Jordiet 2012 en el Colegio Salesianos San Vicente Ferrer.
- Viernes 21, 20:30 horas: Presentación de los cargos festeros 2012. Por el bando cristiano, el capitán lo ostentará la Filá Cides y el alférez la Filá Maseros. En el bando moro, la capitanía será para la Filá Berberiscos y la alferecía para los Benimerines. El acto se celebrará en el Teatro Calderón.
- Sábado 22: XXXIX Concurso de Olleta Alcoyana en la glorieta. El fallo del jurado tendrá lugar a las 20:30 horas. Con posterioridad al concurso y a la cena, “Entraeta del Mig Any” por las calles de San Nicolás y San Lorenzo.
El autor del cartel de fiestas 2012 será Raül Botella y Rafa Rufino dirigirà el himno. La filà Magenta gana el campeonato de cotos y arrebata el título a los Realistes.

miércoles, 12 de octubre de 2011

ALFERECIA MARRAKESCH 1995



































Per molts motius l'alferecia mora de la filà Marrakesch en 1995 era especial. Per la intenció de traure al carrer una mena de conte al boato i per ser un homenatge pòstum al gran artista Luis Solbes, que havia faltat feia poc. Tot Alcoi ho sabia i esperava veure el resultat d'eixa comunió Solbes-Marrakesch. Sempre havia donat excel·lents resultats desde que Luis Solbes s'iniciara com a dissenyador en 1946. Quasi 50 anys després acabava la seua carrera artística. Donant color, 33 abanderades portaven unes banderoles color taronja que recordaven la posta de sol de Marrakesch. El trage de les abanderades seguia els colors de la faixa de la filà: Roig, blanc i blau. Els ritmes de percussió obrien el seguici de la filà Marrakesch en l'any d'alferecia. Després d'una Entrada Mora amb fred però sense talls, l'alferecia mora no volia defraudar al públic i menys encara el ballet de Carmina Nadal, que representava una plaga d'aranyes que atacaven un poble africà. Un grup d'africans expulsaven les aranyes amb telaranyes. El ballet va causar furor per la originalitat dels vestits negres i rojos que tenien penjants unes pates, com si de les huit pates d'unes aranyes es tractara. Carmina Nadal es superava any rere any i no podia ser diferent quan la filà de la seua família li encarregava un ballet com aquest: ple de fantasia i recreant una lluita africana contra les aranyes. La marxa mora "Al Sharab" de Joan Enric Canet Todolí creava un ambient bèl·lic que els espectadors van saber apreciar. Un grup d'amazones amb uns trages al més pur estil solbista i un grup de guerrers de blanc obrien el pas als cavallers de l'alférez moro que l'ajudaren a derrotar la plaga d'aranyes. Desfilaven a cavall custodiats pels seus escuders. El blanc predominava al disseny acompanyat del blau d'una gran faixa mentre que el turbant combinava blanc i marró: els colors de la filà. De blanc i blau també vestia l'alférez moro 1995, Antonio Candela Llopis que ha faltat fa poques setmanes. Desde así donar el pésame als familiars i a la filà Marrakesch, però recordant la meravellosa alferecia que va protagonitzar Antonio Candela damunt la seua carrossa arrastrada per camells. L'alférez moro anava acompanyat pel seu rodella amb un trage idèntic ple d'elegància gràcies a eixe bombatxo blau i eixa falda blanca oberta per l'esquerra amb el daurat dels adorns que Luis Solbes havia pensat per a l'alférez moro 1995, abans de morir a finals de 1994. L'escut i la llança apareixien tant a la carrossa com al trage, que va tindre una xicoteta al·legoria a la filà amb una tela llarga que combinava ratlles marrons amb altres blanques. La marxa mora "Wahabitas" de Joan Enric Canet Todolí sonava magistralment. Un grup de dones de blanc i blau principalment servien com a acompanyament musical de les favorites i amb els seus instruments de percussió espantaven les perilloses aranyes. Les dos favorites de l'alférez també anaven de blau i blanc, però per a aquest trage Luis Solbes li va donar el toc femení per a que les dos lluïren dalt de la carrossa. Un grup de dones amb una falda blanca i el roig i el blau al trage anunciaven que les aranyes havien mort i ja es podia viure al poblat. Unes llanceres de blau i blanc demostraven la felicitat de poder tornar al poblat africà. Els bruixots feien conjurs i donaven gràcies als deus per l'ajuda en la guerra contra la plaga d'aranyes. Un nombrós grup de negres portaven cànters i senzills trages blaus, acompanyats per altre grup de negres diferents amb llançes i trages rojos que representaven una festa per la victòria que havien aconseguit en la batalla contra les aranyes. Tots ells honraven al cap de la tribu que anava sentat a l'entrada d'una cabanya africana relaxant-se als sons de la fanfàrria "Djole". El classicisme de Luis Solbes ens va presentar una bella esquadra de negres amb abundància de xapetes daurades i amb la faixa tricolor de la filà Marrakesch com a capa. Damunt el cap portaven una mescla de turbant rallat, plomes i metall en or. Blanc, roig i el negre del maquillatge completaven un espectacular trage, l'últim de Luis Solbes, que va ser molt aplaudit com també va ser aplaudida l'interpretació de la marxa mora "Un moro mudéjar". Un grup de xiquets tancaven el compacte boato de l'alférez moro i regalaven dàtils al públic recordant l'origen de la ciutat de Marrakesch, on va créixer un gran palmeral pels pinyols de dàtil que una caravana del desert va plantar a la ciutat. Tancava una magnífica Entrada Mora sense aigua l'esquadra oficial de la filà Marrakesch als sons de la marxa mora "Bon capità" en homenatge a Roque Monllor, fester d'honor d'aquesta històrica filà que va ser fundada en 1901.






























El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites