viernes, 29 de enero de 2016

ESQUADRES DE NEGRES I LA PRIMERA MARXA MORA: A BEN AMET
































Bruixots d'antiga llegenda, negres que corren la senda, de quimeres orientals.
El sol bruny metalleria i ompli el ritme la follia dels platells i dels timbals.
Bressa la seda polida, la peresa amorosida que de goig fa cloure el ulls.
L'esperit fester s'estova i una gràcia sempre nova mou l'esquadra d'esclaus.
Alça l'alfange que mana la indolència sobirana del caporal fanfarró.
I als balcons brillen boniques les mirades de les xiques que espurnegen emoció.


Tot s'argenta. La vesprada té una tonalitat serenada que ol a prímula suau.
I un cavall de fina estampa fa corvetes per la rampa del carrer Sant Nicolau.
Bruixots d'antiga llegenda, negres que corren la senda, de quimeres orientals.
El sol bruny metalleria i ompli el ritme la follia dels platells i dels timbals.
Hi ha que fingir una a una faules de la mitja lluna contra el signe del cristià.
I les hostes musulmanes quasi fan al poble ganes de tornar-se mahometà.
Per això a l'encís islàmic, a l'esclat epitalàmic, d'aquesta orgia gentil
s'obrin a l'aura llambrenca delers de rosa abrilenca i carícies de gesmil.



Passa l'esquadra esllanguida, la música no s'oblida.
Té un ressó i un sentiment que al plany de l'enyor aplega
i amb una llàgrima ofega l'econ immortal del moment.
Bruixots d'antiga llegenda, negres que corren la senda, de quimeres orientals.
El sol bruny metalleria i ompli el ritme la follia dels platells i dels timbals.
El cel és com una esquadra que no s'acaba mai...

"A Ben Amet" és la primera marxa mora de la història de les Festes de Moros i Cristians. Es va estrenar en 1907 i una volta més Alcoi va ser la pionera en el mon de la música festera. La nostra ciutat és l'epicentre de les Festes de Moros i Cristians i totes les innovacions comencen gràcies a la gran imaginació dels alcoyans, en aquest cas dels músics alcoyans. Antonio Pérez Verdú va dedicar la marxa mora "A Ben Amet" a la filà Abencerrajes. Per a l'Entrada Mora de 1907 va sonar "A Ben Amet" i a la melodia se li va afegir percussió per a que els moros tingueren un ritme propi de desfilar. Per això "A Ben Amet" és una peça musical pausada i de sabor oriental ja que s'exigia una composició diferent als pasdobles sentats que fins a 1907 aprofitaven igual per als moros que per als cristians. Antonio Pérez Verdú va revolucionar la música festera de principis del segle XX, com també ho van fer Juan Cantó i Amando Blanquer al composar el primer pasdoble sentat i la primera marxa cristiana. Actualment "A Ben Amet" sona poc en les Festes de Sant Jordi però tots reconeixen la importància de la marxa mora i d'Antonio Pérez.

viernes, 22 de enero de 2016

BANDES DE MÚSICA FILAES ALCOI

Cada filà de les Festes de Moros i Cristians té una banda de música oficial que l'acompanya durant la Trilogia Festera i els actes preliminars. Les agrupacions musicals pertanyen a pobles valencians propers a Alcoi o de la pròpia ciutat en el cas de les quatre bandes de música alcoyanes: La Primitiva d'Alcoi, La Nova d'Alcoi, la Unió Musical d'Alcoi i l'Agrupació Musical Serpis. Sense els músics les Festes de Sant Jordi i les seues desfilades estarien incompletes, per això la música és una part essencial de Nostra Festa. En els sopars a les seus socials de les filaes sempre hi ha una taula habilitada per als músics i donen ambient al carrer durant tot el mes d'abril. Els músics no fallen a cap acte i per això a continuació s'especifica quina banda de música té contractada cada filà.

 Filà Tomasines: Agrupació Musical Serpis d'Alcoi.

 Filà Berberiscos: Societat Instructiva Musical de Gandia.

 Filà Gusmans: Unió Musical El Deliri de Gorga.

 Filà Marrakesch: Unió Musical La Pau de Beneixama.

 Filà Asturianos: Unió Musical Belgidense. 

 Filà Mudéjares: Societat Instructiva Musical de Benigànim.

 Filà Maseros: Societat Musical Torrissense.

 Filà Xanos: Unió Musical Contestana de Cocentaina.

 Filà Vascos: Societat Musical La Lira de Quatretonda.

 Filà Realistes: Unió Musical l'Aranya d'Albaida.

 Filà Almogàvars: Unió Musical de Llutxent.

 Filà Verds: Ateneu Musical de Rafelguaraf.

 Filà Muntanyesos: Unió Musical de l'Orxa.

 Filà Benimerines: Agrupació Musical de Manuel. 

 Filà Andaluces: Agrupació Artística Musical Real de Gandia.

 Filà Ligeros: Unió Musical de Planes.

 Filà Aragonesos: Societat Musical Nova de Palomar.

 Filà Judíos: Agrupació Musical Santa Bàrbara de Bolbaite.

 Filà Mozàrabes: Banda Instructiva Musical de Alfarrasí. 

 Filà Magenta: Unió Musical de Beniarrés. 

 Filà Alcodianos: Societat Musical Cultural de Penàguila.

 Filà Miqueros: Societat Musical La Nova d'Alcoi.

 Filà Navarros: Societat Musical Beniatjarense.

 Filà Cordoneros: Ateneu Musical de Cocentaina.

 Filà Cides: Unió Musical d'Atzeneta d'Albaida.

 Filà Abencerrajes: Cercle Musical Primitiva d'Alcoi.

 Filà Cruzados: Unió Musical d'Agres. 

 Filà Llana: Unió Musical d'Alcoi.

Adjuntem també la primera peça musical del mon dedicada a les Festes de Moros i Cristians. Es tracta del pasdoble "Mahomet" que va sentar la base en 1882 per a les obres musicals d'estil fester valencià i està considerat el primer pasdoble sentat pel seu caràcter reposat. El va composar l'alcoyà Juan Cantó Francés i per això el Conservatori de música i dansa d'Alcoi porta el nom d'aquesta persona: Juan Cantó. L'origen de la música festera es troba en Alcoi, cuna de les Festes de Moros i Cristians. Juan Cantó va ser el pioner de la música festera i "Mahomet" va sonar per primera volta a les Festes d'Alcoi de 1882 donant-li un caràcter més elegant i menys militar a Nostra Festa.

martes, 19 de enero de 2016

NOTÍCIES DE FA 20 ANYS (1996)

Els següents vídeos formen part de l'anuari d'Alcoi 1996. Separats per categories es poden veure els fets més importants que van ocórrer a la ciutat fa 20 anys.
FESTES  
 EDUCACIÓ  
 MEDI AMBIENT  
 GENT  
 CULTURA  
 SOCIETAT  
 ECONOMIA  
 ESPORTS

Per a relacionar-ho amb les Festes de Moros i Cristians, mostrem a continuació 12 meravelloses estampes de Nostra Festa, una per cada mes de l'any, i sense pertànyer cap a 1996. Les fotografies no estan fetes en els 12 mesos de l'any, ja que totes es van fer en primavera, durant les Festes de Sant Jordi.











jueves, 14 de enero de 2016

PASDOBLES DIANERS: EL DESITJAT



Acaba aquest apartat del blog. Ja s'han presentat tots els pasdobles dianers més importants de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. Sols faltava un dels més bonics i famosos de tots: "El desitjat" de Edelmiro Bernabeu Cerdà. Encara que hi ha molt de misteri i polèmica per qui és l'autor d'aquest meravellós pasdoble, tot apunta a que va ser el compositor d'Albaida a l'any 1930. També hi ha una partitura d'Emilio Moreno. Aquest pasdoble sentat s'associa a la filà Asturianos, no sols en la Diana sinó que als anys 80 sempre eixien a l'Entrada Cristiana amb aquest alegre pasdoble pel seu caràcter festiu i de pas prou accelerat. Preciosa i molt adequada per a la primavera és aquesta peça musical de 1930, encara que no es sap l'origen del nom "El desitjat". Comença amb un avís de serietat i poc a poc va omplint de felicitat l'ambient i per això a molts alcoyans els emociona "El desitjat" i les llàgrimes escapen dels ulls durant la Primera Diana quan sona la part més íntima i subtil del pasdoble.
A partir d'aquest 2016 deixarem enrere la etapa dedicada als pasdobles dianers i ens centrarem en les marxes mores i cristianes més característiques de les 28 filaes d'Alcoi. "El desitjat" de Edelmiro Bernabeu és un pasdoble de molta qualitat i d'una popularitat màxima entre els festers d'Alcoi. Per aquestes raons ha sigut l'últim pasdoble dianer en tindre un reportatge. Vam començar amb l'exquisit "Un moble més" en setembre de 2014 i vam seguir amb "El k'sar el Yedid", "Suspiros del Serpis", "Aitana", "Mi Barcelona", "Segrelles", "Tayo", "Chordiet", "Primavera", "El capitán", "Krouger", "Antonio Mompeán", "Musical Apolo", "Benicadell", "Alcodianos", "De fusta a metall", "Paquito el xocolatero", "El berebere", "Tots menos uno", "Himne dels Borts", "Som i no som d'eixos", "El bequetero", "Bohemios del 29", "L'alcàsser contestà", "Juanjo Casquet", "Reme Orts", "Luis Sáez", "Brisas de Mariola", "Cavalleria Ministerial", "Brisas del Clariano", "Oh artista", "Remigiet", "Sara", "Als llaneros dianers" i "Campanario de mi pueblo" per acabar en aquest 2016 amb "El desitjat". Esperem que disfruteu d'aquesta recopilació de pasdobles dianers i de les pròximes entregues de Música Festera amb marxes mores i cristianes.

Títol: El desitjat.

Compositor: Emilio Moreno/Edelmiro Bernabeu.

Any: 1930.