Analytics

lunes, 29 de febrero de 2016

FOTOGRAFIES DIANA 2015

Fem un repàs per última volta a les Festes de Moros i Cristians 2015. L'any passat Alcoi va viure una gran transformació dins del mon fester i en un dels actes que més es va notar va ser en la Diana. El dia 25 d'abril de 2015 els pasdobles i les esquadres dianeres van encetar Nostra Festa i la gran novetat va ser l'esquadra femenina de la filà Marrakesch. Gràcies a Estudios Cyan recuperem les fotografies de les 28 filaes en l'acte més pur de les Festes de Sant Jordi.

Filà Vascos. Capità Cristià 2015.
Filà Andaluces. 

 Filà Asturianos.
 Filà Cides.
 Filà Maseros.
 Filà Gusmans.
 Filà Almogàvars.
 Filà Mozàrabes. Alférez Cristià 2015.
 Filà Navarros.
 Filà Tomasines.
 Filà Muntanyesos.
 Filà Cruzados.
 Filà Alcodianos.
 Filà Aragonesos.
 Filà Judíos. Capità Moro 2015.
 Filà Llana.
 Filà Xanos.
 Filà Verds.
 Filà Magenta. 150 aniversari.
 Filà Cordoneros.
 Filà Ligeros.
 Filà Miqueros. Alférez Moro 2015.
 Filà Mudéjares.
 Filà Abencerrajes.
 Filà Marrakesch.
 Filà Realistes.
 Filà Berberiscos.
 Filà Benimerines

Per acabar no ens podem oblidar dels quatre càrrecs que van desempenyar les capitanies i alferecies en 2015. Són quatre persones que ja formen part de Nostra Festa i que han passat a la història vestits amb uns trages deslumbrants.


 Eduardo Tormo. Capità Cristià Filà Vascos.


 Toni Masià. Capità Moro Filà  Judíos.


 Ignacio Herrero. Alférez Cristià Filà  Mozàrabes.
 


 Javier Ferràndiz. Alférez Moro Filà Miqueros.

jueves, 25 de febrero de 2016

CONCERTS D'EXALTACIÓ DE MÚSICA FESTERA ALCOI 2016

Abans de l'arribada de l'abril fester Alcoi prepara els motors per a les seues Festes de Moros i Cristians. I una part fonamental d'aquesta celebració és la música concebuda per a les majestuoses desfilades. Pasdobles i marxes cristianes i mores sonen pels carrers però durant el mes de març la música festera queda reservada per als espais tancats: És a dir en forma de concerts. Alcoi té quatre bandes de música i per tant hi han quatre Concerts d'Exaltació de Música Festera. El primer concert marcarà l'inici el pròxim diumenge.

-AGRUPACIÓ MUSICAL SERPIS D'ALCOI: Dia 28 de febrer de 2016 a les 11:30 al Teatre Salesians. El director de la banda serà Andrés Guerrero Mañas.

·Primera part:
Brisas de Mariola. Pasdoble.
Xabat. Marxa mora.
Chano. Pasdoble.
Roncesvalles. Marxa cristiana.
Santiago capitán abencerraje. Marxa mora
·Segona part:
Benicadell. Pasdoble.
Santos, poetas y guerreros. Marxa cristiana.
Jamalajam. Marxa mora.
Krouger. Pasdoble.
Yagüino. Marxa cristiana.
Penya Cadell. Marxa mora.


-UNIÓ MUSICAL D'ALCOI: Dia 6 de març de 2016 a les 11:45 al Teatre Calderón. El director de la banda serà Gaspar Nadal Maronda. 

·Hi hauran obres de Julio Laporta Hellín, Vicente Egea Insa, Francisco Esteve Pastor, Amando Blanquer Ponsoda, Rafael Mullor Grau, Ramón García Soler, José Rafael Pascual Vilaplana, José Maria Ferrero Pastor. Per tant la Unió Musical d'Alcoi ha preparat un concert molt variat i de gran qualitat musical.

-SOCIETAT MUSICAL NOVA D'ALCOI: Dia 13 de març de 2016 a les 11:45 al Teatre Calderón. El director de la banda serà Joan Doménech Calaforra.

·Primera part:
Ecos de Levante. Pasdoble.
Als cristians. Marxa cristiana.
Marrakesch: Marxa mora.
Antonio Linares Linares. Pasdoble.
Penya Sargantana. Marxa mora.
·Segona part:
Remigiet. Pasdoble.
El diví. Marxa cristiana.
Moros i Cristians. Marxa mora.
El desitjat. Pasdoble.
El Barranc del Sinc. Marxa cristiana.
El president. Marxa mora.


-CORPORACIÓ MUSICAL PRIMITIVA D'ALCOI: Dia 20 de març de 2016 a les 11:45 al Teatre Calderón. El director de la banda serà Àngel Lluís Ferrando.

·El tradicional concert del Diumenge de Rams de la Banda Primitiva tancarà el cicle de Concert d'Exaltació de Música Festera i per supost sonarà l'Himne de Festes de Gonzalo Barrachina. Les quatre bandes locals tocaran l'estrena de la marxa de processó "El camí de Sant Jordi" pel seu recent premi de composició. Els músics han preparat amb molt d'esforç un recull de grans peçes de música festera i per això el preu dels concerts és de set euros. Esperem que disfruteu de tots ells i sobretot de l'ambient festiu que aporten les marxes cristianes i mores i els pasdobles dianers.

La cita festera de l'esport alcoyà es desenvoluparà al Poliesportiu Municipal Francisco Laporta els dies 24 i 25 de març. Com tots els anys el Trofeu Filaes té moltes categories d'esport per a practicar en plena Setmana Santa però tan sols unes poques filaes seran les guanyadores. Ho descobrirem l'últim cap de setmana de març a mesura que avancen les eliminatòries de filaes.

domingo, 21 de febrero de 2016

LLIURAMENT DE CLAUS FILÀ ALCODIANOS

La filà Alcodianos té l'honor de entregar les claus de la ciutat al capità cristià tots els anys. Quan la carrossa del capità cristià es divisa al Cantó Pinyó una comitiva encapçalada per l'alcaide i un xiquet de la filà caminen desde el Castell per donar-li la benvinguda a la màxima autoritat de les Entrades. Per tota la Plaça Espanya sonen els aplaudiments cap al capità cristià, al mateix temps que repiquen les campanes de l'Església de Santa Maria. És un acte molt especial i la filà Alcodianos té els vídeos recopilatoris del moment a les últimes dècades.









L'Entrada Mora no té cap moment d'entrega de claus al capità moro. Perquè les tropes musulmanes no van ser ben rebudes a la vila medieval però si van demostrar la seua força. En 2016 l'Entrada Mora oferirà altres grans moments per als espectadors. Ara no és una batalla ni un acte de vassallatge, les Festes d'Alcoi són un gran espectacle basat en uns fets històrics de 1276. Es podrà comprovar el pròxim 22 d'abril.

sábado, 13 de febrero de 2016

HERÀLDIQUES CÀRRECS 2016

Les heràldiques festeres són el logotip que identifica de forma visual als càrrecs principals de les Festes de Moros i Cristians. Per mitjà d'una representació pictòrica i moderna la filà explica els motius principals de la temàtica de la capitania o alferecia. És una descripció senzilla dels elements i característiques que tindrà el càrrec, boato i esquadra però sense donar massa detalls. També s'anuncia el càrrec amb la filà i l'any que correspon en lletres grans, a part del dibuix que normalment guarda relació amb l'estil propi del dissenyador de la capitania o alferecia. Les heràldiques van associades a tots els actes que organitza la filà de càrrec durant tot l'any i es fa una versió en banderí per a ser exposat pel carrer durant els dies de la Trilogia Festera. En aquest 2016 hi han 8 heràldiques festeres: Les de capitanies de Mozàrabes i Miqueros, les de alferecies de Almogàvars i Xanos, les de les esquadres d'enmig de Aragonesos i Marrakesch, la de la efemèride del 150 aniversari que celebra la filà Verds i la del Sant Jordiet de la filà Asturianos.
 Capità Cristià filà Mozàrabes.

 Esquadra d'enmig filà Aragonesos. 

 Alférez Cristià filà Almogàvars.

 Capità Moro filà Miqueros.

 Esquadra d'enmig filà Marrakesch. 

 Alférez Moro filà Xanos.

 150 anys filà Verds.

 Sant Jordiet filà Asturianos.

domingo, 7 de febrero de 2016

HERÀLDIQUES ANTIGUES

Desde fa prous anys les heràldiques s'han convertit en un element principal a l'hora de desempenyar un càrrec fester a les Festes d'Alcoi. Les heràldiques festeres són el logotip que identifica de forma visual als càrrecs principals dels Moros i Cristians. Al 2011 vam començar a presentar les heràldiques de capitans i alferes i ho hem continuat fent als anys següents. Per exemple amb Heràldiques 2013 i Heràldiques 2014, però abans d'aquesta dècada ja existien els logos per als càrrecs moros i cristians. Per això abans de presentar les Heràldiques de 2016 mostrem una tria de les millors heràldiques de 1997 a 2010, un cicle de 14 anys que correspon a la Roda dels anys 90 i 2000. Les primeres heràldiques recopilades són de les filaes Asturianos i Realistes i la última al capità moro 2010 de la filà Marrakesch. Aquesta col·lecta està formada per 28 heràldiques, extretes de cada filà per a presentar la millor heràldica dels seus últims càrrecs festers.

Junt a l'heràldica es troba l'enllaç a la crònica del càrrec corresponent. El cap de setmana que ve desvetllarem les 8 heràldiques principals dels càrrecs 2016, sobretot les més importants de les filaes Miqueros, Xanos, Almogàvars i Mozàrabes.

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites