Analytics

sábado, 30 de abril de 2016

TRILOGIA FESTERA 2016. ESQUADRES FEMENINES ALCOI



Les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi 2016 passaran a la història i ens han deixat un bon grapat de moments inoblidables i escenes curioses. Abans de centrar-se en els capitans i alferes dels dos bàndols fem un repàs als quatre dies en que Alcoi es va convertir en una vila medieval plena de alegria i color. Començant amb el 21 d'abril, el conegut dia dels músics.

La vesprada del 21 d'abril els abanderats d'Arezzo van fer una espectacular actuació a la Plaça Espanya amb les seues coloristes banderes italianes. A continuació es va celebrar la Festa del Pasdoble amb la desfilada de bandes. Hiroshi Fujii va ser el primer xirimiter en dirigir l'Himne de Festes. Encara que és d'origen japonès Hiroshi Fujii porta dècades vinculat a la ciutat d'Alcoi i al mon musical. Fins hi tot a l'hora de cantar "Nostra Festa" i dirigir les bandes de música va mostrar el seu gran sentit de l'humor.

L'inici de la Trilogia Festera Alcoyana ve marcada per la Diana del 22 d'abril. Al vídeo de Pàgina 66 es poden veure les arrancades de les 28 filaes a la Plaça d'Espanya.


Els tres moments més destacables de la Primera Diana es poden resumir en:
-La despedida de Mateo Martín com a Sargento Cristià, després de desempenyar el càrrec durant 4 anys. Per última volta va ser l'encarregat de posar el punt de partida a l'acte.

-La casualitat de que l'alférez cristià 2016 Javier Gandia arrancara amb la filà Almogàvars i acte seguit l'alférez cristià 2017 Gabriel Barrachina arrancara amb la filà Navarros.

-La filà Realistes va tindre de nou una esquadra de dones però aquesta vegada a l'Avinguda País Valencià. Els aplaudiments i el suport rebut va ser el mateix que en 2015. Enhorabona a totes.

L'arrancà de l'Entrada Cristiana es va fer amb un cel encapotat que no li va llevar emoció al moment, tal i com es pot veure al vídeo de Pàgina 66:


El mossàrab Juan José Olcina va donar eixida a la capitania cristiana de la seua pròpia filà: "Per Alcoi i per Sant Jordi avant l'Entrada Cristiana 2016!". Però el gran protagonista va ser el capità cristià Francisco Baldó que va rebre les claus de la ciutat al Cantó Pinyó. Per tercera volta una xiqueta de la filà Alcodianos va ser l'encarregada del moment més emotiu del matí.

L'expectació era molt gran en l'arrancà de la filà Vascos. Per primera volta una esquadra femenina eixia a l'Entrada Cristiana i arrancava al Partidor. Les dones de la filà Vascos mostraven la seua valentia sent les primeres cristianes en fer esquadra i ho van fer de categoria. El resultat va ser aplaudiments massius durant tot el recorregut i ovacions al trage femení que havia donat problemes abans de Festes perquè es pareixia massa al trage masculí. No hi ha gran diferència entre una esquadra de dones i una de homes, estèticament mantenen l'essència de la filà Vascos, com es pot veure a les fotografies de Jorge. 

La integració de la dona en la Festa va completant-se i cada vegada hi ha més festeres de ple dret en les filaes. Les dones de la filà Vascos que van creuar pagant la fulla i han fet la primera esquadra femenina en les Entrades són: Beatriz Barber, Montserrat Albert, Begoña Valero, Carmina Almuzara, Núria Insa, Maria Ángeles Pérez, Isabel Iniesta, Cristina Miró, Irene Miró, Lirios Pascual, Carmen Capdevila, Paqui Vicedo i Maria Vicedo. Mereixen totes les felicitacions del mon fester i de l'Associació de Sant Jordi.

I si les esquadreres cristianes van eixir amb la marxa cristiana "El conqueridor" les esquadreres mores van eixir amb la marxa mora "Xavier el coixo". Perquè també l'Entrada Mora va tindre una esquadra femenina: La de la filà Marrakesch. La novetat no era tan gran perquè aquestes festeres ja havien arrancat la Diana en 2015 però tornaven a ser la primera filà mora en tindre una esquadra de dones. Desde darrere del Castell de Festes Andrea Gilabert va formar l'esquadra oficial de la filà Marrakesch arropada per les seues companyes i per un públic que mostrava la seua aprovació. L'esquadra femenina dels Marrakesch en 2016 ha sigut més qüestionada però les pioneres de les esquadres femenines tenen el respecte de tot Alcoi.


Hiroshi Fujii va eixir a l'Entrada Mora amb la filà Llana i repetia com a director de músics. Per altra part els germans Piñero, creadors del Cartell de Festes 2016, van desfilar amb els seus familiars en la filà a la que han eixit sempre: Els Cides. L'oratge no va acompanyar del tot però les Entrades 2016 van ser un gran èxit de participació i de imaginació.

El 23 d'abril s'iniciava amb la Segona Diana, dedicada als xiquets. I per segon any els Sergentets Infantils van arrancar desde la Font Redona i el Parterre amb les filaes capitanes.

El dia del patró té un fort caràcter religiós com es pot veure a la Processó de la Relíquia. El Sant Jordiet 2016, Juan Anduix va estrenar el seu trage romà preparat per a que li llançaren clavells durant la Processó. El xiquet de la filà Asturianos portava un trage d'estil clàssic dissenyat per Juan Climent. El Castell de Festes a la corassa daurada, la capa roja plena de brodats i el casc amb plomes conformaven un elegant trage amb el que Juan Anduix es sentia prou còmode.

Els quatre càrrecs festers també van poder lluir amb més deteniment els seus fantàstics trages. Primer el capità moro Pedro Luis López de la filà Miqueros, després Fidel Mestre com a alférez moro de la filà Xanos i pel bàndol cristià Francisco Baldó com a capità de la filà Mozàrabes i Javier Gandia com a alférez de la filà Almogàvars.

La Diana Vespertina del Cavallet complia en 2016 25 anys i les filaes Realistes i Berberiscos ho van celebrar amb els seus cavallets de cartó en la simpàtica desfilada del 23 d'abril.


La Processó General es va banyar un poc per segon any consecutiu però el Sant Jordi eqüestre va poder passejar-se pels carrers del centre històric acompanyat de les 28 filaes i els devots del patró. L'Associació de Sant Jordi i els alcoyans van demostrar la seua fe en un acte ple de sentiments.


La pluja ha estat present en dos dies de la Trilogia Festera: El divendres 22 d'abril va fer acte d'aparició durant l'Entrada Mora i el dissabte 23 d'abril durant la Processó General però sense alterar el programa fester i d'una forma dèbil, per tant en cap moment es va pensar en suspendre les Entrades ni la Processó General, a la que els espectadors van acudir amb paraigües.

El dia dels Trons va començar amb l'accident de l'estafeta moro al carrer Sant Nicolau. El genet va caure del cavall en plena carrera però es va recuperar ràpidament i va continuar veloç fins acabar l'itinerari de l'estafeta per a avisar a les tropes de la mitja lluna. Els genets miqueros han tingut mala sort aquest any amb els cavalls.

El Contrabando era l'altre acte que estava de celebració en 2016. Les filaes Maseros i Andaluces van celebrar el centenari del diàleg humorístic amb molta alegria. I en dos ocasions ja que el Contrabando es va representar el matí del dia 24 d'abril i al migdia amb molt de públic a la Plaça d'Espanya. Esperem que el Contrabando complisca 100 anys més i aconseguisca més popularitat ja que és un acte poc conegut però molt especial.

L'Ambaixador Moro Juan Javier Gisbert va estrenar en l'alferecia mora 2016 de la filà Xanos un nou trage d'ambaixador dissenyat per Ignacio Trelis. Juan Javier Gisbert va declamar les ambaixades amb un trage on predomina el negre, sobretot al turbant, però també el roig i el blau. L'any que ve serà l'Ambaixador Cristià Ricard Sanz qui estrene trage per a l'acte més teatral del dia de l'Alardo. Tant l'ambaixada mora com la cristiana van omplir la Plaça Espanya de públic,

La polvora va ser la protagonista de l'últim dia, el 24 d'abril, quan es recrea la batalla de 1276 i la salvació dels cristians gràcies a Sant Jordi. Precisament va ser l'Aparició de Sant Jordi l'acte que va posar el punt i final a les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi 2016. El problema que va patir el xiquet va ser que algú li apuntava amb llums làser mentre estava sobre el cavallet de fusta tirant fletxes i devia ser prou molest. El municipi pot estar orgullós de la filà Vascos per l'avanç en la igualtat de la dona en la festa i també ha de donar-li les gràcies a les filaes Mozàrabes, Aragonesos, Almogàvars, Miqueros, Marrakesch, Verds i Xanos pel gran espectacle oferit en les Entrades. Els pròxims mesos mostrarem totes les fotografies dels boatos de l'Entrada Cristiana i l'Entrada Mora amb una crònica completa del dia 22 d'abril. Però de moment es pot veure el desenvolupament de tot el dia de l'Alardo que va acabar amb Juan Anduix de la filà Asturianos llançant fletxes desde el Castell de Festes.

lunes, 25 de abril de 2016

CÀRRECS 2016

Han sigut unes brillants Festes d'Alcoi. Els protagonistes de les Festes de Moros i Cristians 2016 han sigut:
SANT JORDIET: JUAN ANDUIX (Filà Asturianos)


CAPITÀ CRISTIÀ: FRANCISCO BALDÓ (Filà Mozàrabes)


ALFÉREZ CRISTIÀ: JAVIER GANDIA (Filà Almogàvars)


CAPITÀ MORO: PEDRO LUIS LÓPEZ (Filà Miqueros)


ALFÉREZ MORO: FIDEL MESTRE (Filà Xanos)

lunes, 18 de abril de 2016

GUIÓ ACTES FESTES DE MOROS I CRISTIANS D'ALCOI 2016

Bon dia Alcoi. Bon dia Festa. És moment d'obrir els nostres braços a l'alegria i la devoció. La Processó de Sant Jordi el Xicotet enceta una setmana plena de sentiments forts per als alcoyans. Una setmana que acabarà amb el Sant Jordiet Juan Anduix llançant fletxes desde el Castell de Festes. Nostra Festa és un referent i no es limita a tres dies d'abril perquè està present en la vida quotidiana de moltes persones i és un motor econòmic de la ciutat per la gran quantitat de gent que viu de l'artesania festera. També les filaes han tingut molt de treball per ultimar detalls i els càrrecs festers viuen intensament cada activitat del programa. Però a pesar de l'esforç, apareix a les cares dels quatre un somriure nerviós per tota la il·lusió. Es pot veure al rostre de Javier Gandia, alférez cristià de la filà Almogàvars, i també al rostre del capità moro Pedro Luis López, que sent madrileny de naixement es va integrar molt bé a Alcoi i sobretot en la filà Miqueros. Però el primer protagonista de les Entrades del 22 d'abril serà el capità cristià Francisco Baldó, veterà de la filà Mozàrabes. I Fidel Mestre ja està recuperat de la lesió del tendó d'Aquiles i ho té tot preparat per a que l'alferecia mora de la filà Xanos triomfe. El Partidor és el lloc on s'uneix la lluita de la creu i la mitja lluna. Un dolç aire oriental ens transportarà a l'escenografia més fastuosa que es pot veure. La filà Vascos serà la primera en traure una esquadra femenina a les Entrades, amb un disseny nou però que identifica totalment a aquesta filà. Les pregàries a Sant Jordi s'intensifiquen el 23 d'abril i el so dels trabucs s'intensifica el 24 d'abril. Alcoi està ansiosa de que arribe la major explosió de llum, color i música: Les Festes de Moros i Cristians 2016.

GUIÓ D'ACTES DE LA TRILOGIA FESTERA 2016:

JUEVES, 21 DE ABRIL

FIESTA DEL PASODOBLE.- A las 19:30 horas desfile de las Corporaciones Musicales, desde la Avinguda País Valencià, (en el cruce con la calle de Santa Llúcia), hasta la Plaça d'Espanya, donde se interpretará conjuntamente por todas las bandas participantes el Himne de la Festa. 

Nostra festa ja
cridant-nos està
cridant està
amb veu i alé que és vida
de tots es beneïda 
beneïda. Visca! Visca! 
Llaor, Llaor, 
per donar-te esplendor 
riu en l'esfera 
la primavera. 
Llaor, llaor, 
per donar-te esplendor 
riu en l'esfera 
la primavera. 
Visca! Visca! 

Al finalizar, castillo de fuegos artificiales en el puente de San Jorge. 
NIT DE L'OLLA.- Cena típica de festers y músicos en cada Filà. Posteriormente desfile hacia la Plaça d'Espanya. 
HORARIO E ITINERARIO.- Desde las 21:30 a la 1 de la noche. Las Filaes arrancarán desde Sant Nicolau (en la Font Redona), entrando en la plaza por delante del Ayuntamiento y finalizando detrás del Castillo. También arrancarán desde la Avinguda País Valencià (a la altura del cruce con la calle Bambú), entrando en la plaza por delante del Bar Ideal y finalizando detrás del Castillo. 

VIERNES, 22 DE ABRIL- DÍA DE LAS ENTRADAS

A las 5:00 horas, Misa en la Parroquia de Santa Maria. 

DIANA.- A las 5:45 horas será izada la enseña de la Cruz en el Castillo. Después del rezo del Avemaria y de la interpretación del Himne de la Festa se inicia este desfile. Cada Filà estará representada por una escuadra con diez festers y su cabo, e irá seguida por su banda de música HORARIO.- La primera Filà arranca a las 5:50 horas y la última sobre las 7:45 horas. 
ITINERARIO.- Se inicia en la plaça d'Espanya frente al Ayuntamiento y siguiendo por Santo Tomás, Temple de Sant Jordi, Sant Jaume y plaça Emili Sala (Terrer), finalizando ante la Residencia Emilio Sala. Sale de nuevo desde la Avinguda País Valencià, a la altura de la calle Capellà Benlloch, y sigue por Sant Llorenç, Sant Francesc, finalizando a la altura de la placeta de la Creu Roja. Arranca nuevamente en el Partidor y discurre por Sant Nicolau, finalizando a la altura de la calle Sant Mauro.
FORMACIÓN.- Bando Cristiano: Mozàrabes (Filà Capitán con Sargento Cristiano), Andaluces, Asturianos, Cides, Maseros, Gusmans, Vascos, Almogàvars (Filà Alférez), Navarros, Tomasines, Muntanyesos, Cruzados, Alcodianos y Aragonesos. Bando Moro: Miqueros (Filà Capitán con Sargento Moro), Llana, Judíos, Verds, Magenta, Cordoneros, Ligeros, Xanos (filà Alférez), Mudéjares, Abencerrajes, Marrakesch, Realistes, Berberiscos y Benimerines.

ENTRADA DE CRISTIANOS.- Desfile de los Campeones de la Cruz, estampa del romancero de la época del rei Jaume I el Conqueridor. Simboliza la concentración de fuerzas cristianas en defensa de la entonces Villa de Alcoi. HORARIO E ITINERARIO.- Se inicia a las 10:30 horas en el Partidor y sigue por Sant Nicolau, plaça d'Espanya (el Capitán llega a la plaza sobre las 11:15 horas haciéndosele entrega de las llaves de la Villa), sigue por Sant Llorenç, acabando al final de la Avinguda País Valencià. 
FORMACIÓN.-
Sargento Cristiano
Timbaleros y Trompeteros
Capitán Cristiano 
Escolta y séquito (boato capitania)
Mozàrabes (Filà Capitán) 
Vascos
Gusmans 
Maseros
Cides 
Asturianos 
Andaluces 
Aragonesos (Filà d'en Mig) 
Alcodianos 
Cruzados 
Muntanyesos 
Tomasines 
Navarros 
Timbaleros y Trompeteros
Alférez Cristiano 
Mosén Torregrosa 
Embajador y Abanderado 
Escolta y séquito (boato alferecia)
Almogàvars (Filà Alférez) 

ENTRADA DE MOROS.- Fantasía de la suntuosidad oriental que evoca las formaciones morunas del caudillo Al-Azraq que asediaron la Villa de Alcoi. HORARIO E ITINERARIO.- Se inicia a las 17:00 horas y el Capitán llega a la plaza sobre las 17:45 horas. Se sigue el mismo itinerario que en la Entrada de Cristianos. FORMACIÓN.-
Sargento Moro
Timbaleros y Trompeteros
Capitán Moro 
Escolta y séquito (boato capitania)
Miqueros (Filà Capitán) 
Judíos
Llana 
Benimerines 
Berberiscos 
Realistes 
Marrakesch (Filà d'en Mig) 
Abencerrajes 
Mudéjares 
Ligeros 
Cordoneros
Magenta 
Verds (Escuadra 150 aniversario) 
Timbaleros y Trompeteros 
Alférez Moro 
Embajador y Abanderado 
Escolta y séquito (boato alferecia)
Xanos (Filà Alférez)


SÁBADO, 23 DE ABRIL- DÍA DE SAN JORGE

SEGUNDA DIANA.- Tiene características similares a la Primera Diana, pero es un acto con especial participación de la niñez festera y por primera vez los Sergentets Infantils arrancaran con las filaes capitanas (Mozàrabes y Miqueros). HORARIO E ITINERARIO.- A las 9:00 horas iniciarán la marcha los bandos. Finaliza antes de las 11 horas. Los Moros iniciarán el acto desde la Font Redona, hasta la plaça d'Espanya y terminarán en el Castillo, pasando por delante del Ayuntamiento. Los Cristianos partirán de la Avinguda País Valencià, a la altura de la calle Bambú, hasta la plaça d'Espanya y terminarán en el Castillo, desfilando por delante del Teatre Calderón.

PROCESIÓN DE LA RELIQUIA.- Traslado de la Reliquia de San Jorge desde su templo hasta la Parroquia de Santa Maria. HORARIO E ITINERARIO.- Se inicia a las 11:00 horas en el templo de San Jorge y sigue por las calles de Santo Tomás, L'Escola, Mossèn Torregrosa, Sant Llorenç, plaça d'Espanya y Pintor Casanova (Major) a la Parroquia de Santa Maria, finalizando sobre las 12:00 horas. FORMACIÓN.- Heraldos, Capitán Moro (Filà Miqueros), Sargento Moro y séquito, banderines de las Filaes Moras; Alférez Moro (Filà Xanos), Embajador Moro, Abanderado y séquito; Capitán Cristiano (Filà Mozàrabes), Sargento Cristiano y séquito, banderines de las Filaes Cristianas; Alférez Cristiano (Filà Almogàvars), Embajador Cristiano, Mosén Torregrosa, Abanderado y séquito; Asamblea General de la Asociación de San Jorge con bandera y Sant Jordiet, Reliquia, Reverendo Clero y Autoridades.

A continuación, solemne MISA MAYOR, interpretándose la “Missa a Sant Jordi”, de Amando Blanquer Ponsoda por la Orquesta Sinfónica Alcoyana y los Coros: Grupo Cantores, Coral Polifónica Alcoyana, Veus Blanques y Coro de El Trabajo. 

A las 14:30 horas MASCLETÀ en la plaça d'Espanya. 

DIANA VESPERTINA DEL CAVALLET.- A las 18:00 horas, desde la Font Redona hasta la plaça d'Espanya, a cargo de las Filaes Realistes y Berberiscos. 

PROCESIÓN GENERAL.- Se devuelve la Reliquia y la imagen ecuestre de San Jorge a su templo. HORARIO E ITINERARIO.- Empieza a las 19:30 horas y termina sobre las 21:30 horas. Los festers y devotos se concentrarán en la placeta del Carbó para subir por la calle Pintor Casanova (Major) donde se incorporará el Clero, Reliquia y Autoridades, siguiendo por la plaça d'Espanya, Sant Nicolau, plaça Ramón y Cajal, Sant Francesc, Mossèn Torregrosa, L'Escola, Santo Tomás al templo de San Jorge. Participan Heraldos, devotos, festeros de las 28 filaes, cargos principales como capitán i alférez i el niño Sant Jordiet, l'Associació de Sant Jordi, imagen de San Jorge, Reliquia del Santo, Reverendo Clero y Autoridades. 

RETRETA.- Desfile informal de festers sobre carrozas engalanadas e iluminadas y acompañadas con charanga de música. Participan 11 filaes a las 23:30 desde la Font Redona.


DOMINGO, 24 DE ABRIL- DÍA DEL ALARDO O BATALLA

CONTRABANDO.- A las 8:00 horas, en la plaça d'Espanya se celebrará este antiguo acto entre las Filaes Andaluces y Maseros. 

GUERRILLAS.- Despliegue aislado de Filaes en escaramuzas con fuego de arcabucería, por diversas calles de la población, excepto en la plaça d'Espanya y alrededores. Empieza a las 8:45 horas y termina a las 9:45 horas. 
A las 9:45 horas se posesionarán del Castillo el Capitán Cristiano con su Filà Mozàrabes y el Alférez con su Filà Almogàvars. La Filà del Alférez ocupará la segunda planta. 

ESTAFETA Y EMBAJADA MORA.- A las 10:00 horas el Estafeta (jinete moro) intima la rendición del Castillo, y ante la negativa regresará en veloz carrera por la calle Sant Nicolau. Llegan a continuación el Embajador Moro y su escolta, realizándose la Embajada mora desde la plaza al Castillo. 

ALARDO DE LA MAÑANA.-  Terminado el parlamento sin acuerdo, comienza el Alardo o batalla de arcabucería. Sobre las 11:00 horas salen del Castillo el Capitán y el Alférez Cristiano seguidos de sus huestes. La guerrilla en la plaza la harán los cristianos retrocediendo, de espaldas al Castillo y los moros avanzando de cara al mismo. Al final tiene lugar la lucha con arma blanca en la plaza y el Castillo que finalmente toman los moros. Las Filaes terminarán el Alardo ante el templo de San Jorge. 

CENTENARIO CONTRABANDO.- Con motivo de la celebración de los 100 años del acto del Contrabando entre las filaes Andaluces y Maseros se harà de nuevo la representación al término del Alardo y la lucha de espadas por las calles del centro histórico de la ciudad.

A las 16:15 horas se posesionarán del Castillo el Capitán Moro con su Filà Miqueros y el Alférez con su Filà Xanos. La Filà del Alférez ocupará la segunda planta. 

ESTAFETA Y EMBAJADA CRISTIANA.- A las 16:30 horas tiene lugar la Estafeta y Embajada con iguales características a la realizada por la mañana, pero con signo cristiano.

ALARDO DE LA TARDE.- Terminada la Embajada, nueva batalla de arcabucería con el mismo itinerario que en la mañana, pero siendo el Capitán y el Alférez Moro los que salen del Castillo sobre las 17:30 horas. Les seguirán las mismas Filaes que en el Alardo de la mañana. El Capitán y Alférez Moro, junto con sus filaes, realizarán el encaro en el mismo lugar que en la mañana (al principio de la calle El Camí y la calle Joan Cantó) y las demás Filaes de su bando seguirán el mismo recorrido que realizó el bando cristiano. Las guerrillas de la plaça d'Espanya las realizarán el bando moro retrocediendo y el bando cristiano avanzando. Al final tiene lugar la lucha con arma blanca y la toma del Castillo por los cristianos. El fuego de las Filaes termina frente a la iglesia de San Jorge, antes de las 20 horas. 

ACOMPAÑAMIENTO DE LA IMAGEN DE SAN JORGE.- Terminada la lucha, los Capitanes y Alféreces se dirigirán dando la vuelta a la plaza, a la Parroquia de Santa Maria (placeta del Fossar) donde se les unirá la Asamblea General de la Asociación de San Jorge y el niño Sant Jordiet con su Filà, acompañando, todos juntos, a la imagen de Sant Jordi el Xicotet por la calle Pintor Casanova (Major), plaça d'Espanya (por delante del Ayuntamiento) y calle Santo Tomás a su iglesia titular, para orar en acción de gracias al Santo Patrón. 
FORMACIÓN.- Capitán Moro con su Filà y Banda de Música; Alférez Moro con su Filà y Banda de Música; Capitán Cristiano con su Filà y Banda de Música; Alférez Cristiano con su Filà y Banda de Música; Sant Jordiet con su Filà y Banda de Música; Asamblea General de la Asociación de San Jorge; imagen del Santo y Banda de Música. 

APARICIÓN DE SAN JORGE.- A las 21:30 horas se celebrará la Aparición de San Jorge sobre las almenas del Castillo, entre los sones del Himne de la Festa. Durante la aparición, se disparará un CASTILLO DE FUEGOS ARTIFICIALES

SOPARETS.- Sobre las 22:00 horas, tras la salida del castillo del Sant Jordiet, se celebra este tradicional y desenfadado acto en la plaça d'Espanya y alrededores.


BONES FESTES. VISCA SANT JORDI!

jueves, 14 de abril de 2016

GLÒRIA INFANTIL I INFORMACIÓ FESTES ALCOI 2016

Comencen a sonar unes notes. L'adrenalina es desborda. El cor es desboca. Els sentiments afloren. Records i emocions s'amunteguen. Mires però no veus al carrer expectant. Conquistar-lo és la missió, el somriure l'arma i el mitjà la llança. El camí de l'èxit comença amb l'arrancà.

Tot va començar el 27 de març amb la Glòria Major i el descobriment del Cartell va ser el punt de partida del mes d'abril. Com a acte preliminar sols queda la Processó del Trasllat de Sant Jordi el xicotet que es farà el diumenge 17 d'abril a les 20:15 desde el Temple de Sant Jordi.

Els prolegomens de Nostra Festa van continuar amb la Glòria Infantil del passat 10 d'abril. Pàgina 66 una volta més va transportar aquest moment arreu del mon amb els seus vídeos. Esperem que el dia 22 d'abril puga fer la retransmissió íntegra de les Entrades en directe, tal i com ve fent desde la desaparició de Canal 9. A falta de televisió pública autonòmica ens conformem amb els mitjans de comunicació que permet hui en dia internet.


Hi ha moltes persones implicades en les Festes d'Alcoi 2016 i els protagonistes absoluts estan ultimant detalls junts als dissenyadors. Aquest any destaquen Luis Sanus, Juan Climent, José Moiña, Julio Ibàñez, Jordi Sellés i Santi Carbonell. El trage del Sant Jordiet 2016 l'ha tornar a fer Juan Climent. El xiquet Juan Anduix Martínez representa al patró en nom de la filà Asturianos.

Francisco Baldó, capità cristià de la filà Mozàrabes estrenarà sobre la seua carrossa una marxa cristiana de José Maria Valls Satorre. El boato tindrà 3 ballets i l'esquadra de negres baixarà amb una marxa cristiana prou clàssica: "Als cristians".

Pedro Luis López, capità moro de la filà Miqueros desfilarà amb la marxa mora "Moros Nazaríes" de José Ibàñez. El boato tindrà 4 ballets i l'esquadra de negres baixarà amb la marxa mora "El kabila", premiada i coneguda per tots. 

Javier Gandia, alférez cristià de la filà Almogàvars desfilarà amb la marxa cristiana "L'aragonés perfecte" dedicada a un fester desaparegut. El boato tindrà 2 ballets i l'esquadra de negres baixarà amb la marxa cristiana "Antebellum" de Francisco Valor.

Fidel Mestre, alférez moro de la filà Xanos desfilarà amb la marxa mora "Voluntat de fer" que portava molts anys oblidada. El boato tindrà 2 ballets i l'esquadra de negres baixarà amb la marxa mora "Jamalajam" que també és d'un compositor de Cocentaina.

En una setmana comencen les Festes de Sant Jordi 2016 i Hiroshi Fujii dirigirà l'Himne de Festes en una Plaça Espanya abarrotada d'alcoyans el pròxim 21 d'abril. L'Ajuntament està promocionant la Trilogia dels Moros i Cristians i ja ha desitjat bones festes a la població.

viernes, 8 de abril de 2016

PORTADES REVISTA DE FESTES ALCOI

La Revista de Festes es presenta tots els anys al començar abril i és la publicació literària més venuda a Alcoi. Parla de molts aspectes de les Festes de Moros i Cristians i de l'Associació de Sant Jordi. I cada any la il·lustració que obri la Revista de Festes causa un gran impacte. Pintors como Paco Aznar, Fernando Gisbert, Polín Laporta, Manolo Arjona, Ramón Castanyer, Miguel Peidro, Paco Barrachina, Jordi Sellés, Rafael Guarinos han fet la portada de la Revista de Festes però aquest any l'encarregada ha sigut Dori Cantó. La Revista de Festes 2016 ja està a la venta amb informació molt interessant. La pàgina web "Issuu" té recopilades moltes Revistes de Festes al següent enllaç: https://issuu.com/mafalcoi.
 1985.

 1986.

 1987.

 1988.

 1989.

 1990.

 1991.

 1992. 

 1993.

 1994.

 1995.

 1996.

 1997.

 1998.

 1999.

 2000.

 2001.

 2002.

 2003.

 2004.

 2005.

 2006.

 2007.

 2008.

 2009.

 2010.

 2011.

 2012.

 2013.

 2014.

 2015.

 2016.

Després de la recopilació de Portades de la Revista de Festes sols queda recordar que el pròxim diumenge dia 10 d'abril es celebrarà la Glòria Infantil que ja ha complit 50 anys. És un acte entranyable que està molt consolidat a Alcoi ja que és molt bonic veure als xiquets de les filaes i als Sergentets movent la llança. Començarà al Partidor a les 12:00 i acabarà en ple migdia davant del Temple de Sant Jordi, tal i com mostra la portada de la Revista de Festes més recent, la de Dori Cantó de 2016. 

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites