martes, 21 de abril de 2009

CÀRRECS DE LA FESTA

L'actual Festa de Moros i Cristians d'Alcoi en honor al seu patró Sant Jordi, és el resultat d'una evolució que, amb el pas de més de tres segles, basa el seu origen en l'episodi històric de la batalla que lliuraren els alcoyans, el dia 23 d'abril de 1276, contra les tropes sarraïnes comandades pel visir Al-Azraq, en la que l'exèrcit musulmà i segons la tradició, va restar delmada gràcies a la intervenció miraculosa del cavaller Sant Jordi.La Festa està estructurada en dos bàndol: Moros i Cristians, cadascun dels bàndols en litigi està composat per 14 Filaes. El Bàndol Cristià està format per les següents filaes: Maseros, Cides, Asturianos, Andaluces, Aragonesos, Alcodianos, Cruzados, Muntanyesos, Tomasines, Navarros, Almogàvars, Mozàrabes, Vascos i Gusmans. Amb el mateix nombre de formacions participa de la Festa el Bàndol Moro: Benimerines, Berberiscos, Realistes, Marraskesch, Abencerrajes, Mudéjares, Ligeros, Cordoneros, Magenta, Verds, Xanos, Miqueros, Judíos i Llana. D'entre aquestes 28 Filaes, quatre, dos mores i dos cristianes, ostenten per ordre rotatiu els anomenats càrrecs de Capità i Alférez. Els càrrecs són esperats durant 14 anys per cada filà, període de temps en què són innumerables els preparatius, montepios i assaigs. Els càrrecs festers principals de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi són:

-EL CAPITÀ:
El càrrec de Capità és una funció rotativa dins de la Festa. Cada any el càrrec el porta a terme una filà diferent, seguint un ordre establert.La capitania cristiana simbolitza el bàndol que durant l'any 1276 va defensar la nostra vila al costat de Jaume I, fent front al bàndol moro abanderat pel cabdill àrab Al-Azraq. Així doncs, el Capità Cristià representa la figura de Jaume I, i com a personatge rellevant d'entre les tropes cristianes, desfila en primer lloc a les Entrades, i anirà acompanyat del boato, ostentació de la seua força guerrera abans de la lluita. Una exaltació de música, color i confeti. LA FILÀ DEL CAPITA CRISTIÀ 2009 SÓN ELS ARAGONESOS EN LA PERSONA DE JOSÉ VICENTE OLCINA.
Vídeo Capità cristià filà Muntanyesos 2006.


 
Capità cristià filà Tomasines 2005 en l'acte del Disparo.


Capità cristià filà Cruzados 1979.


Capità cristià filà Alcodianos 1980.


Seguint la lògica de la història, el Capità Moro simbolitza el personatge d'Al-azraq, jefe de les tropes sarraïnes, que assetjaren la vila d'Alcoi per a defensar els interessos front l'exèrcit cristià. Segons els historiadors, Al-Azraq va nàixer a Alcalà de la Jovada, Vall de Gallinera, d'on era senyor juntament amb tots els pobles que hui formen les comarques del Comtat i l'Alcoià. Fou l'únic visir moro que es va oposar al rei Jaume I, durant la conquesta cristiana de terres valencianes ocupades pels moros. Jaume I i Al-Azraq signaren el Pacte del Pouet (1244), per mitjà del qual el cabdill moro passava a ser feudatari del rei cristià. El pacte no seria complit per Al-Azraq, i durant el setge a Alcoi en 1276, va ser vençut el 23 d'abril, per les tropes de la creu.
Igualment com els cristians, el líder moro anirà escortat a l'Entrada per un sumptuós acompanyament, exhibint el seu poder davant les tropes de la creu. LA FILÀ DEL CAPITÀ MORO 2009 SÓN ELS ABENCERRAJES EN LA PERSONA DE ANTONIO GUILLEM.

Vídeo Capità moro filà Cordoneros 2006.


Capità moro filà Ligeros 2007.

 Capità moro filà Berberiscos 1984 portejat en l'Entrada Mora.

 
Capità moro filà Benimerines 1985.


-L'ALFÉREZ:
Al segle XVII ja apareix referenciada la figura de l'Alférez com a portador de la bandera del seu bàndol a les processons i altres actes de la Festa. L'Aférez és, juntament amb el Capità, un càrrec preferent a la Festa. A l'Edat Mitjana el títol d'alférez es referia al militar que portava la bandera d'un exèrcit. Actualment, la Filà que ostenta l'Alferecia, tant del bàndol cristià com del moro, compta amb el seu propi abanderat.
Des dels anys 50 l'Alférez desfila en últim lloc a les Entrades, per a retindre els espectadors i donar un major interès a les mateixes. La filà que per torn d'antiguitat en la Festa, ostenta un any el càrrec d'Alferecia, l'any següent ocuparà el càrrec de Capitania en el seu mateix bàndol. L'alférez també té el seu propi seguici amb ballets i esquadres. AQUEST ANY L'ALFÉREZ CRISTIÀ EL DESENVOLUPEN ELS ANDALUCES EN LA PERSONA DE JUAN JOSÉ FERRI. L'ALFÉREZ MORO DE LA FILÀ MARRAKESCH SERÀ MIGUEL LLORENS.
 Alférez cristià filà Mozàrabes 2001.

Alférez moro filà Mudéjares 2007.


 
Lluita alférez cristià filà Cruzados i alférez moro filà Ligeros. Alardo 1992.


-LA FILÀ DEL MIG:
Un element molt important en les Entrades són les esquadres especials o "Esquadres de Negres". Acompanyen al Capità i a l'Alférez de cada bàndol, però són el fonament de la Filà del Mig. Com el seu nom indica aquesta Filà desfila just a la meitat de cada Entrada i trau una esquadra especial d'enmig. LES FILAES DE L'ESQUADRA D'ENMIG 2009 SÓN MOZÀRABES ALS CRISTIANS I XANOS ALS MOROS.
 
Esquadra d'enmig cristiana filà Vascos 2008.

 
Esquadra d'enmig mora filà Miqueros 2008.


Vídeo esquadra d'enmig mora filà Judíos 2007.


-SANT JORDIET:
És el personatge central de la Festa alcoyana de Moros i Cristians: el nen Sant Jordiet, nen de 8 anys d'edat, que vesteix robes de soldat romà, i pren part en els actes processionals i en la Missa Major del dia del Patró, en la que acostuma a prendre la Primera Comunió.
Però on destaca la seva participació és en l'Aparició a la part alta del castell, el dia 24 d'abril, acte que es remunta a l'any 1882. Durant aquest esdeveniment es rememora l'aparició salvadora del patró, que va ajudar a vèncer a les tropes cristianes en la seva lluita contra les hosts mores.
Desde 1958 la designació d'aquest càrrec es realitza per sorteig entre tots els xiquets presentats a les Filaes. Ix elegit anualment un Sant Jordiet. d'entre els membres més joves de la filà. AQUEST ANY SERÀ DE LA FILÀ MORA CORDONEROS EN EL XIQUET SERGI SEMPERE.
 
Sant Jordiet filà Ligeros 1976 (any del VII Centenari de les Festes de Sant Jori d'Alcoi).
 Sant Jordiet filà Cruzados 1981.
 Sant Jordiet filà Cordoneros 1991.
 Sant Jordiet filà Miqueros 1995.


-EL DIRECTOR DE L'HIMNE:
Es la persona que dirigeix a les bandes i cors que aquesta vesprada cantaran l'Himne de festes en el Dia dels Músics. AQUEST ANY EL DIRIGIRÀ PACO AMAYA.
 
Pilar Mompó, primera dona en dirigir l'Himne de Festes 1981 baix la pluja.


ALCOYANES I ALCOYANS PER ALCOI I PER SANT JORDI AVANT LES ENTRADES 2009!

No hay comentarios:

Publicar un comentario