lunes, 22 de junio de 2009

FILÀ CORDONEROS


La filà Cordón és anterior a 1839. Va ser coneguda com a "Quarta de Llana". El seu disseny és de marcat accent turc i es manté inalterable desde la seua creació. En destaquen la gran ploma tricolor del seu turbant, els bombatxos verds, la faixa groga, xaleco blau brodat i la manta roja. El disseny creat en 1905 pel capellà alcoyà Antonio Payà Aracil es conserva a la mateixa filà. La identificació de les filaes pel nom del seu primer tro fa que aquesta filà siga coneguda pel nom d'un barber granadí establit a Alcoi, Antonio Cordón, el qual possiblement va ser un dels fundadors i primer tro entre 1843 i 1845. Es tenen notícies que l'any 1888, sent primer tro Romualdo Miró, els Cordoneros sol·licitaren el càrrec d'alférez, que els corresponia per torn, que havia d'exercir Roque Jordà Cortés. Però la filà no va poder representar el càrrec ja que va desaparèixer i poc després de les Festes va tornar a constituir-se, en maig de 1889.
En 1919 Antonio Munera Navarro, "el tio Samarita", personatge molt volgut i gran cordonero, va assumir el càrrec de capità, a pesar que el nostre poble vivia moments difícils a començament del segle XX.
Els Cordoneros s'equivocaren a l'hora de fixar la celebració del seu centenari en 1960, però com que l'esquadra estava feta i formada, crearen el que avui coneixem com a Esquadra d'enmig.
La filà té diverses composicions musicals dedicades, com per exemple "Moro Cordón", "Als Cordoneros" i "Sergent 78". Fa poc han estrenat una altra marxa dedicada "Cordón 95", de José Vicente Egea Insa i també la especial marxa mora "Blau i nacre" de Saül Gómez.
En Festes els acompanya la banda de música Societat Ateneu Musical de Cocentaina.
En l'any 2006 van tindre l'últim Capità en la persona de Antonio Rafael Aracil Payà i l'any 2005 l'Alférez, que va ser Jeremias Gisbert Pastor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario