Molts són els canvis que ha experimentat la Festa de Moros i Cristians al llarg de 2013, sobretot desde el canvi en la directiva de l'Associació de Sant Jordi, ara en mans de Rafael Tortosa. Però en la passada trilogia que encara tenim recent, han hagut importants novetats.
-La primera va ser el canvi a cap de setmana en les dates de festes. Recordem que aquest any les Entrades s'han celebrat el diumenge 21 d'abril, un dia abans de la data tradicional. Molt diferent a la de 1997 ha sigut la reacció de la ciutat, sense manifestacions ni grans polèmiques al carrer. No podem parlar d'una segona guerra del calendari en 2013, s'ha demostrat que acostar les festes al cap de setmana no és una catàstrofe per a la idiosincràsia d'aquesta ciutat. I si les festes 2013 s'han celebrat 21-22-23, ja s'anuncia que les de 2014 seran 3,4 i 5 de maig. El motiu una altra vegada és ni més ni menys que la Setmana Santa.
-Altra de les apostes de l'Ajuntament va ser encarregar el cartell de festes a un fotògraf per primera volta ja que normalment l'autor era un pintor alcoyà. Si la noticia ja va causar impacte abans de festes, el dia del descobriment les crítiques al cartell no inèdit de Paco Grau van superar tota expectativa.
-Tal volta la novetat menys important ha sigut el canvi de vestuari per al Sargento cristià i els dos ambaixadors de la festa. Tres trages nous molt vistosos.
-La venta de les cadires per a l' Entrada es va modernitzar perquè es podien adquirir per Internet.
-L'horari de l'Alardo es va tindre que retallar, seguint la línia del govern de Mariano Rajoy, pels problemes amb la pólvora. Les restriccions de seguretat han fet que un any més els festers sols pogueren disposar d'un kilo de pólvora per aquest acte tan emblemàtic.
-L'arrancà de la Diana es va moure de lloc. No s'ha arrancat davant l'Ajuntament, sinó a l'altra part de la Plaça Espanya per evitar aglomeracions. Encara que aquest canvi va rebre fortes crítiques, els resultats han sigut molt positius.
-Per evitar un gasto innecessari, el regidor de festes va anunciar que l'enramada no s'encendria els dies sense entraetes. Un sector de la població alarmava que aquest any Alcoi no respirava festa i que la crisi era culpable del poc ambient fester que hi havia al carrer.
-Una de les mascletaes, la de la Glòria Infantil, es va tindre que disparar al pont del Viaducte, i no a la Plaça Espanya com ve sent habitual, per motius d'espai i seguretat. L'Ajuntament va trobar una ràpida solució per poder disparar la mascletà del dia Sant Jordi a la Plaça Espanya.
-La fira d'atraccions infantils ha canviat d'ubicació, traslladant-se a la Zona Nord, concretament a la Plaça Al-Azraq.
-Un joc sobre les Festes de moros i cristians per a I-Phone s'ha creat per a disfrutar dels timbalers durant tot l'any al mòbil.
-La processó del Sant Jordi Xicotet es va fer un dia abans de lo normal, el dia 16 d'abril i durant l'acte es va produir un gran tall al carrer Sant Nicolau que va trencar la cohesió de la processó.
-Crítiques a les Entrades destaquen l'acabament de l'Entrada Mora quan encara no era del tot fosc, el boato gens llaurador del capità dels Maseros, l'esquadra de negres de la filà Llana i sobretot les esclaves amb niqab que arrastraven la carrossa del capità moro. Va ser una posada en escena original però que va ofendre a part del públic i a la comunitat musulmana, que ha dut la notícia a nivell nacional amb alguns articles a la premsa i la televisió.
-Per primera vegada, una xiqueta li va entregar les claus de la ciutat al capità cristià. Desde 1974, era un xiquet de la filà Alcodianos qui feia aquesta entrega. Mai havia sigut una xiqueta. Açò és una mostra de que no és precís armar gran rebombori per trencar els esquemes, la xiqueta Alèxia Gandia, vestida amb el trage femení de la filà Alcodianos, li va entregar les claus a Fernando Múñoz entre mostres d'aprovació.
-I parlant de la incorporació de la dona a la festa, aquest també és un any històric. Sense ser influenciades per Fonèvol, dos filaes va traure esquadres femenines a la Segona Diana. La primera d'elles van ser les dones maseres, amb el trage femení. Mai ha Alcoi havien eixit unes adultes en esquadra. La filà Marrakesch sorprenia al públic amb 2 esquadres femenines portant el trage de la filà. És una mostra de que poc a poc la dona s'integra en la festa a pesar dels obstacles de determinades filaes com la minoria encapçalada per la filà Verdes i la seua falta de igualtat, a pesar de ser una volguda filà d'Alcoi amb molta història.
Tots aquests canvis reflexen un progrés en la mentalitat de la societat alcoyana. Demostra que Alcoi sap adaptar-se al segle XXI i a l'actualitat i que és una ciutat que mira avant, al futur però sempre mirant el seu passat i respectant les tradicions que tan arrelades tenim els alcoyans. Un any més podem sentir-nos orgullosos de les nostres Festes de Foros i Cristians, superant les adversitats econòmiques i oferint un gran espectacle.
La pitjor notícia que hem rebut aquests dies ha sigut la desaparició del Periòdic Ciudad, empresa de premsa alcoyana que ha informat sobre la comarca durant 60 anys, desde 1953. La crisi econòmica ha provocat el tancament de l'estimat i important periòdic i tota la plantilla de periodistes va a l'atur. És una trista i inesperada notícia que tot Alcoi lamenta. Amb el Periòdic Ciudad perdem part de la nostra identitat pròpia.
No hay comentarios:
Publicar un comentario