miércoles, 25 de marzo de 2015

EL CASTELL DE FESTES: 120 ANYS DE HISTÒRIA

El Castell de Festes d'Alcoi es va estrenar en abril de 1895. En aquella època el castell va ser encarregat per l'Associació de Sant Jordi al pintor alcoyà Fernando Cabrera, qui va fer un boceto impressionant d'un castell altiu i imponent.

El Castell de Festes és un icono que té una presència històrica en la Plaça Espanya i és una senyal que anuncia l'arribada dels moros i cristians d'Alcoi. Encara que la primera constància d'un castell data de 1741 l'actual es planta desde 1895. L'objectiu decoratiu de l'autor del boceto, Fernando Cabrera, era que tinguera una torre i almenes amb merlets.

La seua visió li dona una gran plasticitat a la Plaça Espanya, amb el Castell de Festes i el Campanar de fons. El Castell pesa 25000 kilos entre la estructura metàl·lica i tota la fusta de color marró fosc. L'Ajuntament assumeix els treball de muntatge i manteniment desde els anys 80 com és pot veure al següent vídeo.


La seua construcció va ser tan cuidada que 120 anys després segueix en peu i continua present desde mitjans de març fins que arriba juny. Els seus materials són de gran qualitat i fins hi tot té un pont llevadís i el conegut cavallet per a l'Aparició de Sant Jordi.

 Desde l'any passat el públic que ho desitge pot accedir a l'interior del Castell de Festes. S'ha convertit en un xicotet museu i els xiquets tenen molta curiositat per veure el Castell de Festes per dins i pujar les seues escales interiors fins al balcó principal.

 També es diu que si el Castell de Festes no és banya abans de la Trilogia és un mal presagi, aquest any pareix que tot anirà bé ja que en aquesta última setmana ha plogut molt. La conservació del castell corre a càrrec d'una empresa que el guarda de juny a febrer, mesos en els que no està plantat enmig de la Bandeja. La seua visió per darrere també és bonica ja que té unes curioses finestres de color roig com es pot apreciar en aquesta imatge de la filà Cordoneros durant l'Entrada Mora.

Quasi tots els actes de les Festes de Sant Jordi passen pel costat del Castell de Fernando Cabrera. De fet l'Himne és canta prop del Castell durant el "Dia dels músics" i al dia següent les esquadres desfilen per tots els punts laterals del Castell. La Trilogia dels moros i cristians també acaba quan el Sant Jordiet llança fletxes desde damunt de les almenes del castell sobre un cavall blanc en l'acte final de les Festes; L'Aparició de Sant Jordi.

 Hi ha un detall en la porta del Castell de Festes: Està escrit en lletres àrabs "Alabado sea Dios, Señor del mundo". Una inscripció que passa desapercebuda en moltes ocasiones però que no deixa de ser curiosa.

Les Entrades passen per darrere del Castell de Festes actualment, ja que bordejen la Bandeja però antigament tots els festers desfilaven per davant del Castell de Festes. A partir de 1985 el recorregut va canviar degut a la remodelació de la Plaça Espanya i ja no es van poder veure imatges tan medievals com aquesta de 1980:



















La fotografia pertany a l'alférez moro de la filà Abencerrajes. Va ser un dels primers treballs de Alejandro Soler per a la festa, basat en una quàdriga. Fins hi tot en 1977 va passar per davant del Castell un elefant que va causar gran impacte per ser el primer real que es veia en l'Entrada Mora. Sobre aquest elefant anava el capità moro de la filà Magenta.

Segurament l'acte on el Castell de Festes té més importància és durant les Ambaixades i l'estafeta. Com el dia de l'Alardo és el més teatral l'escenografia de la Plaça Espanya cobra una gran rellevància i desde el balcó del Castell els ambaixadors declamen els versos i amenaçes al contrincant. També desde el mateix lloc els capitans esgarren el pergamí que transporta l'estafeta, un genet que ix corrent després de veure la negativa del jefe del bàndol enemic.



En les següents fotos podem veure les esquadres d'enmig de l'any 2014 amb el Castell de Festes darrere com un marc incomparable per a la desfilada. L'esquadra de negres cristiana és de la filà Cruzados i l'esquadra de negres mora de la filà Mudéjares.


Però el Castell de Festes no és l'únic símbol distintiu de les Festes d'Alcoi: L'enramada que es va començar a posar fa 30 anys, els balcons blancs amb la creu de Sant Jordi en color roig i el confeti que es llança durant les Entrades també són tres imatges típiques durant el mes d'abril a la nostra ciutat.

En pocs dies, quan la pluja pare, el Castell de Festes estarà acabat de muntar i preparat per als actes festers. El primer serà el pròxim 31 de març amb la presentació de la Revista de Moros i Cristians 2015 i el descobriment del Cartell de Festes obra del fotògraf Crespo Colomer.

No hay comentarios:

Publicar un comentario