lunes, 30 de mayo de 2016

TOMÁS PASCUAL SANT JORDIET 2017 FILÀ ARAGONESOS

El xiquet de la filà Aragonesos Tomás Pascual Cantó serà el pròxim Sant Jordiet 2017. El sorteig es va fer el passat 26 de maig durant l'Assemblea General Ordinària de l'Associació de Sant Jordi. En aquesta es van estrenar els nous majorals i es van pactar novetats importants per a les futures Festes de Moros i Cristians d'Alcoi.

Juan Anduix, Sant Jordiet del present any, esperava l'extracció de la bola com un dels moments més esperats del seu any com a protagonista de les Festes d'Alcoi. El mètode d'elecció s'ha canviat aquest any perquè ja no es fa amb boles de bingo i el xiquet estava un poc nerviós. L'atzar va permetre que Tomás Pascual fora proclamat Sant Jordiet 2017. Enhorabona a la família i a la filà Aragonesos.

El xiquet estava jugant i sopant al Parterre quan el seu iaio li va tocar per telèfon a Estrella Cantó. La mare de Tomás Pascual Cantó va acudir amb molts familiars fins al Casal de Sant Jordi per a presentar al nou Sant Jordiet públicament. Es palpava la felicitat en l'ambient i Tomás Pascual ha demostrat desde el primer moment que serà un Sant Jordiet molt alegre i viu ja que va atendre als mitjans de comunicació amb un gran somriure i optimisme. 

Tomás Pascual es va estrenar pels carrers d'Alcoi en la Processó del Corpus. Ahir dia 29 de maig va prendre contacte amb el públic per primera volta, al igual que els quatre càrrecs de les Festes 2017. Ni el ball de la moma, ni els xiquets de la Primera Comunió, ni el Corpus Christi van poder eclipsar a Tomás Pascual que ja té en possessió la bandera de la creu de Sant Jordi. 

A les fotografies d'Elías Seguí es pot veure com va disfrutar de la Processó Tomás Pascual. El xiquet té 7 anys i va a primer de Primària als Salesians. Juga a futbol i a l'Entrada Cristiana li agrada fer esquadra amb la seua filà els Aragonesos. Com és costum entre els xiquets també li fa il·lusió l'Aparició de Sant Jordi per a poder llançar fletxes.

Tomás Pascual és el segon Sant Jordiet de la filà Aragonesos. És una filà amb pocs Sant Jordiets ja que el primer va ser fa exactament 10 anys, Jordi Casimiro Olcina en 2007. Gràcies a l'elecció de Tomás Pascual com a Sant Jordiet 2017 la filà Aragonesos pot enllaçar el càrrec que han tingut en 2016 amb tot l'acompanyament que mereix el Sant Jordiet. Hi ha que recordar que la filà Aragonesos va ser l'encarregada de l'esquadra d'enmig cristiana 2016.

A l'Assemblea General Ordinària també es van presentar la resta de càrrecs festers per a les pròximes Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. Per la filà Almogàvars serà capità cristià Luis Sanus Pastor, conegut per haver dissenyat moltes esquadres de negres i boatos. El capità moro de la filà Xanos serà Fidel Mestre Moltó, pare de l'alférez moro 2016. La filà Verds és molt clàssica i va depositar com a fiança un colgant amb la mitja lluna i l'estrela de cinc puntes que identifica al bàndol moro. José Jaime Bernabeu tancarà l'Entrada Mora del 22 d'abril de 2017 com a alférez moro de la filà Verds. La fiança que va entregar la filà Navarros per a l'alferecia cristiana va agradar més ja que reproduïa a escala l'escut autèntic en forma de llàgrima del Regne de Navarra. És l'escut original fet de fusta i metall, abans de que fora substituït pel famós escut de les cadenes de Navarra. Amb aquest entusiasme es va presentar l'alférez cristià Gabriel Barrachina, involucrat fins hi tot en la creació de la fiança de la filà Navarros per als seus dos anys de càrrec. Desitgem que tots disfruten d'un any tan especial.

La cronista Xesca Lloria va llegir la seua última crònica i es va despedir del càrrec, al igual que altres membre de la Junta Directiva com Roque Monllor que es va queixar perquè no s'ha profunditzat amb la reforma dels Estatuts i no es va acceptar al 100%. Va demanar la desaparició de grups interns amb interessos ocults dins de l'Associació de Sant Jordi. Perquè deixant els enfrontaments de la institució és més fàcil arribar al consens i avançar. Cal recordar que aquesta Junta Directiva va prendre poder en 2014, després de la dimissió de Rafael Tortosa com a president. En aquell moment l'Associació de Sant Jordi passava per un moment delicat que s'ha estabilitzat gràcies als vocals.

L'actual president de l'Associació de Sant Jordi no vol optar a la reelecció així que també es va despedir del càrrec amb orgull. Carlos Aracil també va ser crític en alguns aspectes de les últimes Festes de Sant Jordi. L'autocrítica es va centrar en la poca serietat de les roponaes d'algunes filaes i la repetició de marxes mores. També va posar en alerta a algunes filaes que havien deslluït les Entrades amb pseudoballets que no estaven a l'altura. Va qualificar de catastròfiques algunes Entraetes pel desastre del dissabte de Spiderman i la cabo batidor que no pertanyia a cap esquadra de negres.

La filà Maseros ja té nou disseny femení per a les properes Festes de 2017. Aquest substituirà a l'actual i tindrà saragüells per a adaptar-se millor a l'essència d'aquesta filà tan valenciana. El nou disseny femení va ser aprovat per aclamació i sense tanta polèmica com el de la filà Vascos. Tot indica que en pocs anys la filà Maseros també traurà una esquadra femenina. I la Glòria de 2017 també serà femenina. Els dirigents de l'Associació de Sant Jordi van rebutjar la proposta de la filà Xanos per a que la Glòria fora mixta, és a dir amb homes i dones mesclats a l'esquadra. Per tant la Junta Directiva ha plantejat una modificació alternativa de l'acte per a que les dones participen. La decisió presa és una Glòria Doble que haurà d'aparèixer redactada a l'Ordenança. Hi haurà 4 formacions: 2 cristianes masculines i femenines i 2 mores masculines i femenines.  

El problema de 2017 ve donat si algunes filaes no tenen representant femenina per a la Glòria Doble. La complicació més gran prové de la creació d'un nou càrrec fester: Les Sergentes. Aquestes dos dones hauran d'arrancar la Glòria amb la formació femenina de cada bàndol. Hi ha que convocar un concurs de Sergentes per a que estiguen preparades per a dirigir a les glorieres en abril. Aquest personatge femení desperta grans incògnites. Hi ha dubtes en referència al paper de les Sergentes durant els actes de la Trilogia, per exemple si arrancara la Diana o obriran les Entrades junt als seus companys masculins, els Sargentos. Si històricament s'ha dit que les dones no anaven a la guerra se'ls permetrà a les Sergentes lluitar amb espases a l'Alardo? Totes aquestes qüestions seran tractades pels primers trons de les filaes.

Altre canvi per a la Glòria de l'any que ve és el dia en que es celebrarà. Com la Setmana Santa cau molt prop de la Trilogia Festera la Glòria Major i la Glòria Infantil podrien sofrir alguna novetat. La opció més aclamada és celebrar la Glòria Major el dissabte sant, que en 2017 serà el 15 d'abril. El diumenge de Resurrecció es podria fer la Glòria Infantil ja que no hi han prous dies per a celebrar tots els actes preliminars a la Trilogia Festera. Així que el diumenge 16 d'abril de 2017 és possible que desfilen els xiquets i no la Glòria dels adults com és tradició. Aquesta proposta no està aprovada encara però és probable que la primera Glòria Doble es celebre la vesprada del dissabte 15 d'abril. I una setmana després, el 22 d'abril es celebrarien les Entrades d'Alcoi. Les Entraetes començarien el dia 1 d'abril, que precisament és el dia en el que es destapa el Cartell de Festes. La pregunta de "Cavallers volen festa?" va tindre com a resposta un si rotund i l'Associació de Sant Jordi proposarà a l'Ajuntament que la Trilogia 2017 siga 22, 23 i 24 d'abril perquè cauen en cap de setmana. La última volta que la Glòria va caure en dissabte va ser fa 100 anys. A partir de 1917 la Glòria es va celebrar el Diumenge de Pasqua i es podria celebrar aquesta efemèride celebrant la Glòria en dissabte de manera puntual, sols pels problemes de calendari que presenta abril de 2017.

No sols es commemoren els 100 anys de l'última Glòria en dissabte. En 2017 també farà un segle de l'aparició de la primera esquadra de negres. Aquesta va ser de la filà Verds que curiosament podrà celebrar l'aniversari de la primera esquadra de negres en el seu any d'alferecia mora. Altra filà que estarà d'enhorabona seran els Judíos que compliran 200 anys. Aquesta filà tan antiga participa en les Festes de Moros i Cristians desde 1817 i traurà una esquadra commemorativa del bicentenari en l'Entrada Mora. Per últim, les filaes d'enmig de 2017 seran Realistes i Andaluces que ja tenen el disseny de l'esquadra de negres escollit.

No hay comentarios:

Publicar un comentario