domingo, 30 de octubre de 2016

VISITA AL SANATORI DE FONTILLES 2016

El passat dissabte 29 d'octubre de 2016 una solidària expedició de festers alcoyans van visitar el Sanatori de Fontilles, situat en la Vall de Laguar. El president de la Penya Fontilles, Sixto Zaragoza va anunciar que s'havien recaptat més de 10000 euros per als malalts de lepra i demés residents. Aquestos actes altruistes dels festers alcoyans es venen celebrant desde fa 66 anys i començaven de matí amb la Diana, la missa i una visita als malalts. Els càrrecs festers de 2016 van fer regals i es va fer un dinar de germanor.

La baixada de participants i d'esplendor ve notant-se desde la dècada passada i molta gent li augura un futur curt a la Visita de Fontilles, però hi ha filaes fidels a la cita i no falten cap any. En concret aquest any s'han desplaçat un nombrós grup de danses i festers de 9 filaes: Mozàrabes, Maseros, Cruzados, Gusmans, Almogàvars, Asturianos, Miqueros, Mudéjares i Llana. Especialment criticable és la falta de la filà Xanos, ja que tenien càrrec en 2016 i fan el capità moro en 2017. Les esquadres d'enmig d'Aragonesos i Marrakesch tampoc es van presentar, provocant la decepció d'algun sector del públic.

L'Entrada de la vesprada la va arrancar el capità cristià de la filà Mozàrabes, amb un decent seguici molt familiar. Xiquetes, favorites, dames, cavallers i esquadra de negres van acompanyar a Francisco Baldó. A continuació desfilaven les esquadres de Maseros, Cruzados i Gusmans. La filà Almogàvars va desfilar en varies esquadres al compàs de la famosa marxa cristiana "Creu daurà". L'esquadra de negres rudimentària, favorites, dames, cavallers i l'alférez cristià Javier Gandia van tindre una bona acceptació.

Separant l'Entrada Cristiana de la Mora va aparèixer el Sant Jordiet 2016, Juan Anduix junt a la seua filà: els Asturianos. Les esquadres i el Sant Jordiet repartint fletxes van donar pas a les danses tradicionals. Les castanyoles van sonar amb intensitat junt a les xirimites. Entre els xirimiters estava Hiroshi Fujii, director de l'Himne de Festes 2016.

Amb els moros van eixir els Miqueros, encapçalats pel seu noble capità Pedro Luis López. Rodelles i favorites lluïen els seus colorits vestits mentre les dames repartien obsequis. Els cavallers i l'esquadra de negres van desfilar en perfecta formació. Les filaes Mudéjares i Llana van desfilar unides gràcies a una banda de música. L'absència de l'alférez xano es va notar.

Possiblement haja sigut una de les Entrades més fluixes que ha viscut el Sanatori de Fontilles, a la Marina Alta. La falta de filaes involucrades comença a ser alarmant, fins hi tot amb el canvi de dia. Els diners recaptats no han descendit i l'objectiu solidari continua vigent però sembla que ja ni tan sols els càrrecs festers acudeixen a una visita que hauria de ser acte obligatori per a ells. Enhorabona a la Penya Fontilles per l'organització, als festers pel bon ambient i en especial a les filaes Mozàrabes, Almogàvars i Miqueros per transmetre passió i compromís fins el final dels seus anys de càrrec. Desitgem que la Visita a Fontilles es recupere d'aquesta mala època.

L'Entrada de Fontilles era l'últim gran acte del Mig Any d'Alcoi 2016. El cap de setmana anterior també va ser brillant i fins hi tot les obres en un dels accessos a la Glorieta per un accident es van finalitzar en poc temps. Ara Multimèdia va complir com a mitjà de comunicació i va gravar un vídeo extens sobre la 66 edició de la Visita a Fontilles per part dels Moros i Cristians d'Alcoi.


Amb la Missa d'Acció de Gràcies es culminen els actes del Mig Any d'Alcoi 2016. El següent pas cap a la Trilogia 2017 són les Presentacions dels boatos, encara que la filà Navarros ja va presentar en privat els trages de la seua alferecia cristiana i la demanda està sent molt alta pel bon gust dels trages que trauran al carrer el pròxim 22 d'abril. Qualsevol persona pot participar als boatos i durant el mes de novembre la resta de filaes de càrrec faran les presentacions oficials. Hi ha una gran varietat de trages. Encara hi ha temps per a apuntar-se als boatos de la filà Almogàvars el 6 de novembre al Teatre Salesians, dels Xanos el 12 de novembre a la seua seu social o l'alferecia mora de la filà Verds el diumenge 13 de novembre a la seua seu social.

domingo, 23 de octubre de 2016

MIG ANY ALCOI 2016

El rellotge ja està en marxa. Així indicava l'alcalde Toni Francés que les Festes de Moros i Cristians 2017 ja estan apropant-se. El divendres 21 d'octubre de 2016 al Teatre Calderón s'anunciava l'inici d'un nou cicle fester alcoyà. La Presentació dels Càrrecs 2017 va ser ceremonial i emotiva. L'acte és el més seriós del Mig Any, en contrast amb la Presentació del Sant Jordiet 2017. Tomás Pascual Cantó va viure al Col·legi Salesians una vesprada plena de diversió, arropat pels seus companys de classe, la seua família i la filà Aragonesos.

La Presentació de Càrrecs va començar a les 20:30 i el suport visual i musical va donar com a resultat un acte institucional molt entretingut. Gabriel Barrachina Pastor va ser presentat públicament com a alférez cristià 2017 de la filà Navarros. Aquest fester ha demostrat de sobra el seu desig i il·lusió per desempenyar el càrrec, al igual que la seua família i amics que s'estan implicant al màxim. José Jaime Bernabeu Verdú va ser nomenat oficialment alférez moro 2017 de la filà Verds, una filà que celebrarà en 2017 el centenari de la primera esquadra de negres de la història de les Festes de Moros i Cristians. Una efemèride molt important que es suma a la idea que la filà Verds té per al seu boato d'alferecia: Recuperar marxes mores antigues com "L'entrà de la kabila Ben Kurda" per a la nit del 22 d'abril. El nou president de l'Associació de Sant Jordi li va col·locar la insígnia a Luis Sanus Pastor l'alegre capità cristià 2017 de la filà Almogàvars. Tots els convidats a l'acte van aplaudir al conegut pintor alcoyà perquè té molt de carisma però sobretot un gran cor. Cal recordar que Luis Sanus lluirà el seu propi trage perquè és dissenyador fester i va fer el Cartell de Festes de 2008. Per últim Fidel Mestre Moltó de la filà Xanos va ser proclamat capità moro 2017, figura que reencarna a Muhammad Abu Abdallah Ben Hudzail, conegut com Al-Azraq. El pare de l'alférez moro 2016 no va poder evitar les llàgrimes cada volta que recordava a la seua esposa que va faltar fa uns anys.

El secretari de l'Associació de Sant Jordi exercia com a presentador de l'acte i li donava la paraula al màxim dirigent de la Junta Directiva. El primer discurs de Juan José Olcina com a nou president de l'Associació de Sant Jordi es va centrar en el sentiment fester. Miki, com el coneixen els seus amics, va ressaltar la tasca d'eliminar la figura dels passejants durant les Entrades i va demanar la col·laboració de tots els ciutadans. L'alcalde Toni Francés li va mostrar el seu suport i va donar l'enhorabona a les festeres de les filaes Vascos, Marrakesch i Realistes per les primeres esquadres femenines. Al tancament de l'acte es va cantar l'Himne de Festes d'Alcoi, un himne que està a punt de complir 100 anys, encara que la seua composició per part del músic alcoyà Gonzalo Barrachina va ser en 1910. Formava part de la zarzuela "La bella Zaida" i quan l'autor va morir en 1916 es va decidir reconvertir la peça musical "El Sig" en Himne de Festes d'Alcoi, degut a la popularitat del fragment.

Precisament aquesta setmana se li ha concedit l'honor de dirigir l'Himne de Festes al músic José Antonio Linares. Segur que la interpretació de l'Himne de Festes a la Plaça d'Espanya el 21 d'abril de 2017 serà molt especial. José Antonio Linares és el director desde fa 10 anys de la Societat Musical Nova d'Alcoi, banda que en 2017 celebra els seus 175 anys d'història. A més a més el pare de José Antonio Linares va ser el director de l'Himne de Festes en 1997 i 20 anys desprès ho serà el seu fill clarinetista. També s'ha donat a conèixer la persona que realitzarà el Cartell de Festes 2017, en aquesta ocasió una dona. L'artista Nani Serrano va rebre l'encàrrec de l'Ajuntament d'Alcoi sorpresa i desde un primer moment ha recalcat que vol donar-li protagonisme a la dona ja que el seu estil és bastant femení. La tècnica que utilitzarà és l'aerografia perquè la domina i vol ressaltar la riquesa visual, l'ornamentació i el caràcter lúdic de la festa. L'aerògraf és una pistola que expulsa aire amb pintura, per tant s'espera un Cartell de Festes ple de colorit, força i semblant a un grafiti. Nani Serrano és especialista en disseny gràfic però els seus quadres realistes són poc coneguts a la ciutat.

Ahir 22 d'octubre de 2016, exactament 6 mesos abans de les Entrades, es va celebrar a la Glorieta el XLIV Concurs d'Olleta Alcoyana. Per primera volta unes festeres de ple dret cuinaven l'olleta per a presentar-la al concurs. La filà Vascos ha sigut la pionera de nou. Les filaes van disfrutar de l'ambient d'harmonia i fraternitat durant tota la jornada i quan el cel ja era fosc es van anunciar els premis per als cuiners. El resultat era secret i depenia d'un jurat expert: dirigents de l'Associació de Sant Jordi i professionals de la gastronomia. El Sant Jordiet 2017, Tomás Pascual va nombrar els guanyadors, un honor que ja va tindre en la final del Campionat de Cotos. Al joc de cartes la filà Maseros es va alçar amb el triomf.

El segon premi al concurs d'olleta va ser per a la filà Judíos i els vencedors absoluts van ser els cuiners de la filà Almogàvars. Són dos filaes que ja han guanyat el Concurs d'Olleta moltes voltes i que estan valorades com a les millors en l'àmbit del menjar. El Sant Jordiet de la filà Aragonesos va entregar els plats decoratius que estipulen els vencedors en el concurs. Casualment tant els Almogàvars com els Judíos tenen un gran protagonisme en les Festes de 2017. Una té la capitania cristiana i l'altra celebra el seu bicentenari. Enhorabona a les dos filaes, enfrontades en bàndols però unides per Nostra Festa.

Per la nit la música festera va inundar el centre d'Alcoi amb la tradicional "Entraeta del Mig Any". Les filaes Andaluces i Realistes van cridar molt l'atenció per ser les filaes encarregades de l'esquadra d'enmig en 2017. Als següents vídeos de Radio Alcoy està resumit l'intens cap de setmana del Mig Any.

Però octubre no sols ha sigut intens pels actes festers del Mig Any. La celebració del 9 d'octubre, dia dels valencians, també ha dut a la ciutat nombrosos actes culturals. A part de la festa institucional el més destacat va ser un Correfocs nocturn que va contar amb una gran afluència de públic i un espectacular final a La Bandeja. Les següents fotografies d'Elías Seguí són la prova de que la pirotècnia també té cabuda en Alcoi.

Tan sols queda recordar que al Mig Any d'Alcoi li falta la culminació definitiva. Aquesta serà la visita al Sanatori de Fontilles, el pròxim dissabte 29 d'octubre. Els càrrecs festers de 2016 estan citats desinteressadament per a alegrar als malalts del centre residencial i s'espera la participació de moltes filaes en la visita solidària. La Penya Fontilles treballa de valent per a emular les Entrades d'Alcoi i recaptar diners per als malalts de lepra que allí viuen. La cooperació dels festers alcoyans pot ajudar a portar alegria i felicitat a molta gent.

domingo, 16 de octubre de 2016

FOTOS CÀRRECS FESTERS A L'ESGLÉSIA

Una de les fotografies grupals més típicament alcoyanes i relacionades en les Festes de Moros i Cristians són les que es fan els càrrecs festers dins l'Església de Santa Maria. El dia Sant Jordi, desprès de la Missa Major, els Capitans, Alferes, Sargentos, Ambaixadors, Mossèn Torregrosa i el Sant Jordiet es fan la famosa foto de grup junt a una part representativa del Clero. Aquesta imatge es publica en molts llocs i desde els anys 70 demostra la unió entre tots els càrrecs festers. Van a tants actes junts que al final es converteixen en amics, units per l'atzar i una meravellosa experiència conjunta. La primera imatge correspon a 1976, any del VCC Centenari de la Festa. Fa 40 anys d'aquell especial any en que Alcoi va celebrar els 700 anys del patronatge de Sant Jordi, desde la batalla de 1276. Cal destacar que les fotografies dels càrrecs en els anys 2010 i 2011 no estan fetes en l'Església de Santa Maria, sinó en l'interior de la Parròquia de Sant Mauro, on es fan fer els actes religiosos degut a l'Exposició de "La llum de les imatges". Els moments compartits sempre són bonics i per això mostrem les fotografies que any rere any es fan els càrrecs festers amb germanor.
 Càrrecs 1976.
 Càrrecs 1977.
 Càrrecs 1978.
 Càrrecs 1979.
 Càrrecs 1980.
 Càrrecs 1981.
 Càrrecs 1982.
 Càrrecs 1983.
 Càrrecs 1984.
 Càrrecs 1985.
 Càrrecs 1986
 Càrrecs 1987.
 Càrrecs 1988.
 Càrrecs 1989.
 Càrrecs 1990.
 Càrrecs 1991.
 Càrrecs 1992.
 Càrrecs 1993.
 Càrrecs 1994.
 Càrrecs 1995.
 Càrrecs 1996.
 Càrrecs 1997.
 Càrrecs 1998.
 Càrrecs 1999.
 Càrrecs 2000.
 Càrrecs 2001.
 Càrrecs 2002.
 Càrrecs 2003.
 Càrrecs 2004.
 Càrrecs 2005.
 Càrrecs 2006.
 Càrrecs 2007.
 Càrrecs 2008.
 Càrrecs 2009.
 Càrrecs 2010.
 Càrrecs 2011.
 Càrrecs 2012.
 Càrrecs 2013.
 Càrrecs 2014.
 Càrrecs 2015.
 Càrrecs 2016.

Com es pot comprovar als últims anys també s'ha volgut incloure a les favorites perquè elles, junt als rodelles, també són part important dels càrrecs i de la Festa i les famílies sempre tenen un gran protagonisme en les Festes d'Alcoi. També es destacable el bon humor dels càrrecs de 2008, en comparació a la serietat d'altres càrrecs antics. Sense cap dubte és la fotografia més graciosa i desenfadada. Aquell any 2008 Nostra Festa va tindre uns càrrecs festers molt joves i per això recuperem el vídeo de la seua Presentació de Càrrecs, per a anunciar la proximitat dels actes del Mig Any d'Alcoi 2016 i un nou cicle fester. 


Les seus socials de les filaes es reactiven desprès de l'estiu per a recuperar ambient fester i viure el Mig Any amb intensitat i força. Les activitats culturals han ocupat el mon fester les passades setmanes i definitivament la tardor ha arribat. En aquesta àlgida setmana es disputa la final del Campionat de Cotos entre les competitives filaes de Maseros i Cordoneros i el divendres 21 d'octubre es presentaran al Teatre Calderón els càrrecs festers 2017. El dia central i més lúdic serà el dissabte 22 d'octubre amb el XLIV Concurs d'Olleta a la Glorieta i la posterior Entraeta del Mig Any. Obert el cor al sentiment podem dir que tan sols falten 6 mesos per a tornar a viure moments tan grans com aquests: