La Presentació de Càrrecs va començar a les 20:30 i el suport visual i musical va donar com a resultat un acte institucional molt entretingut. Gabriel Barrachina Pastor va ser presentat públicament com a alférez cristià 2017 de la filà Navarros. Aquest fester ha demostrat de sobra el seu desig i il·lusió per desempenyar el càrrec, al igual que la seua família i amics que s'estan implicant al màxim. José Jaime Bernabeu Verdú va ser nomenat oficialment alférez moro 2017 de la filà Verds, una filà que celebrarà en 2017 el centenari de la primera esquadra de negres de la història de les Festes de Moros i Cristians. Una efemèride molt important que es suma a la idea que la filà Verds té per al seu boato d'alferecia: Recuperar marxes mores antigues com "L'entrà de la kabila Ben Kurda" per a la nit del 22 d'abril. El nou president de l'Associació de Sant Jordi li va col·locar la insígnia a Luis Sanus Pastor l'alegre capità cristià 2017 de la filà Almogàvars. Tots els convidats a l'acte van aplaudir al conegut pintor alcoyà perquè té molt de carisma però sobretot un gran cor. Cal recordar que Luis Sanus lluirà el seu propi trage perquè és dissenyador fester i va fer el Cartell de Festes de 2008. Per últim Fidel Mestre Moltó de la filà Xanos va ser proclamat capità moro 2017, figura que reencarna a Muhammad Abu Abdallah Ben Hudzail, conegut com Al-Azraq. El pare de l'alférez moro 2016 no va poder evitar les llàgrimes cada volta que recordava a la seua esposa que va faltar fa uns anys.
El secretari de l'Associació de Sant Jordi exercia com a presentador de l'acte i li donava la paraula al màxim dirigent de la Junta Directiva. El primer discurs de Juan José Olcina com a nou president de l'Associació de Sant Jordi es va centrar en el sentiment fester. Miki, com el coneixen els seus amics, va ressaltar la tasca d'eliminar la figura dels passejants durant les Entrades i va demanar la col·laboració de tots els ciutadans. L'alcalde Toni Francés li va mostrar el seu suport i va donar l'enhorabona a les festeres de les filaes Vascos, Marrakesch i Realistes per les primeres esquadres femenines. Al tancament de l'acte es va cantar l'Himne de Festes d'Alcoi, un himne que està a punt de complir 100 anys, encara que la seua composició per part del músic alcoyà Gonzalo Barrachina va ser en 1910. Formava part de la zarzuela "La bella Zaida" i quan l'autor va morir en 1916 es va decidir reconvertir la peça musical "El Sig" en Himne de Festes d'Alcoi, degut a la popularitat del fragment.
Precisament aquesta setmana se li ha concedit l'honor de dirigir l'Himne de Festes al músic José Antonio Linares. Segur que la interpretació de l'Himne de Festes a la Plaça d'Espanya el 21 d'abril de 2017 serà molt especial. José Antonio Linares és el director desde fa 10 anys de la Societat Musical Nova d'Alcoi, banda que en 2017 celebra els seus 175 anys d'història. A més a més el pare de José Antonio Linares va ser el director de l'Himne de Festes en 1997 i 20 anys desprès ho serà el seu fill clarinetista. També s'ha donat a conèixer la persona que realitzarà el Cartell de Festes 2017, en aquesta ocasió una dona. L'artista Nani Serrano va rebre l'encàrrec de l'Ajuntament d'Alcoi sorpresa i desde un primer moment ha recalcat que vol donar-li protagonisme a la dona ja que el seu estil és bastant femení. La tècnica que utilitzarà és l'aerografia perquè la domina i vol ressaltar la riquesa visual, l'ornamentació i el caràcter lúdic de la festa. L'aerògraf és una pistola que expulsa aire amb pintura, per tant s'espera un Cartell de Festes ple de colorit, força i semblant a un grafiti. Nani Serrano és especialista en disseny gràfic però els seus quadres realistes són poc coneguts a la ciutat.
Ahir 22 d'octubre de 2016, exactament 6 mesos abans de les Entrades, es va celebrar a la Glorieta el XLIV Concurs d'Olleta Alcoyana. Per primera volta unes festeres de ple dret cuinaven l'olleta per a presentar-la al concurs. La filà Vascos ha sigut la pionera de nou. Les filaes van disfrutar de l'ambient d'harmonia i fraternitat durant tota la jornada i quan el cel ja era fosc es van anunciar els premis per als cuiners. El resultat era secret i depenia d'un jurat expert: dirigents de l'Associació de Sant Jordi i professionals de la gastronomia. El Sant Jordiet 2017, Tomás Pascual va nombrar els guanyadors, un honor que ja va tindre en la final del Campionat de Cotos. Al joc de cartes la filà Maseros es va alçar amb el triomf.
El segon premi al concurs d'olleta va ser per a la filà Judíos i els vencedors absoluts van ser els cuiners de la filà Almogàvars. Són dos filaes que ja han guanyat el Concurs d'Olleta moltes voltes i que estan valorades com a les millors en l'àmbit del menjar. El Sant Jordiet de la filà Aragonesos va entregar els plats decoratius que estipulen els vencedors en el concurs. Casualment tant els Almogàvars com els Judíos tenen un gran protagonisme en les Festes de 2017. Una té la capitania cristiana i l'altra celebra el seu bicentenari. Enhorabona a les dos filaes, enfrontades en bàndols però unides per Nostra Festa.
Per la nit la música festera va inundar el centre d'Alcoi amb la tradicional "Entraeta del Mig Any". Les filaes Andaluces i Realistes van cridar molt l'atenció per ser les filaes encarregades de l'esquadra d'enmig en 2017. Als següents vídeos de Radio Alcoy està resumit l'intens cap de setmana del Mig Any.
Però octubre no sols ha sigut intens pels actes festers del Mig Any. La celebració del 9 d'octubre, dia dels valencians, també ha dut a la ciutat nombrosos actes culturals. A part de la festa institucional el més destacat va ser un Correfocs nocturn que va contar amb una gran afluència de públic i un espectacular final a La Bandeja. Les següents fotografies d'Elías Seguí són la prova de que la pirotècnia també té cabuda en Alcoi.
Tan sols queda recordar que al Mig Any d'Alcoi li falta la culminació definitiva. Aquesta serà la visita al Sanatori de Fontilles, el pròxim dissabte 29 d'octubre. Els càrrecs festers de 2016 estan citats desinteressadament per a alegrar als malalts del centre residencial i s'espera la participació de moltes filaes en la visita solidària. La Penya Fontilles treballa de valent per a emular les Entrades d'Alcoi i recaptar diners per als malalts de lepra que allí viuen. La cooperació dels festers alcoyans pot ajudar a portar alegria i felicitat a molta gent.
No hay comentarios:
Publicar un comentario