viernes, 9 de diciembre de 2016

10 ANYS DE LA GLÒRIA HISTÒRICA

La Glòria Històrica va ser un gran esdeveniment per a Alcoi. Per a l'Associació de Sant Jordi va ser tot un repte, però va rebre el recolzament de moltes persones i entitats. Va ser l'aportació del mon de la Festa a la celebració del 750 aniversari de l'Otorgament de la Carta Pobla a Alcoi. Aquell dia 1 d'octubre de 2006 els alcoyans van eixir al carrer per a presenciar un fet històric i inusual. El públic es va bolcar en les tres esquadres que van desfilar. Les dos esquadres cristianes i la mora van lluir gràcies a un sol radiant i la vistositat dels trages de les filaes desaparegudes de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi.

En aquest 2016 s'han complit 10 anys d'aquella màgica jornada en la que fins hi tot es van engalanar els carrers per a l'ocasió. 2006 va ser un any ple de celebracions i les Festes de Moros i Cristians van donar molta alegria a Alcoi i també a altres parts del mon. Va haver una visita a Nova York per part dels cristians en el dia de la Hispanitat i la música festera va sonar per "Manhattan". Però el matí de la Glòria Històrica és el dia més recordat dels 750 anys de la Carta Pobla. L'objectiu era recordar la història de Nostra Festa al segle XIX i principis del segle XX. Recuperar trages de filaes antigues va ser una idea brillant i per això les filaes també van participar activament. Un fester de les 28 filaes representaria individualment a una filà. La resta de filaes desaparegudes estaven representades per majorals, directius i exsargentos.

El primer pas va ser buscar quines filaes s'havien extingit per causes econòmiques o falta de components desprès d'haver participat durant anys a les Festes de Sant Jordi. La primera acta de l'Associació de Sant Jordi va ser de gran ajuda ja que va permetre saber quines filaes existien en 1839. Alfonso Jordà va ser l'historiador encarregat de la recerca i va trobar 56 noms de filaes mores, cristianes i de cavalleria. Algunes es van descartar per a l'acte i no es van tindre en compte les que s'havien aprovat en assemblea però mai havien eixit al carrer. Els festers que van eixir a la Glòria Històrica representaven a filaes que havien format part de Nostra Festa fins 1940.

Una dificultat enorme va ser trobar els bocetos de les filaes antigues. No hi havien quasi fotografies i fins hi tot els dibuixos eren en blanc i negre. El primer llibret de filaes, datat en 1876, va ser d'utilitat però els bocetos no tenien color i feia complicat que el trage fora fidel a la realitat. Per a confeccionar els trages de les filaes hi havia que conèixer les característiques de cada vestimenta i unes pintures de Luis Solbes van solucionar el problema. A pesar de que el pintor havia mort feia una dècada, els seus dibuixos van ajudar a identificar filaes i colors i finalment 35 filaes concordaven, la majoria cristianes. L'assessor artístic Fernando Gisbert va fer un gran esforç per a associar correctament cada filà amb el seu disseny verdader. Els 35 dissenys encontrats van ser els elegits per a la Glòria Històrica.

Els bocetos de les filaes desaparegudes s'havien d'inspeccionar al detall per a donar les indicacions correctes a les empreses de confecció. Les modistes van interpretar els dissenys per a poder cosir trages de qualitat i iguals als originals. Santiago Pericas es va encarregar d'aquesta tasca minuciosa. Hi havia que utilitzar els materials correctes, fins hi tot per a construir els cavallets de cartó de les filaes de cavalleria. Les teles, cascs, turbants, corretges, brodats, metalls, sabates, complements i armes es van fer a partir d'un paper. Sense cap dubte és màgic veure com tenint com a base un dibuix es porta a la pràctica una Festa tan espectacular com la de moros i cristians. A continuació presentem els bocetos oficials que van servir d'inspiració per a traure al carrer les filaes desaparegudes de les Festes d'Alcoi:
El dia 1 d'octubre de 2006 es va anunciar com una data senyalada i tot el mon estava expectant. Els nervis es notaven, sobretot en el president de l'Associació de Sant Jordi. Fa 10 anys era Javier Morales que es va involucrar molt en la Glòria Històrica. Els trompeters i timbalers avisaven de l'inici de la desfilada i els heraldos a cavall obrien pas a les esquadres. La primera de totes va ser la del bàndol moro. Almohades, Moros Elegants, De Juan, Tapiadors, Granadinos, Rifeños, Turcos, Palestinos i Àrabs van desfilar amb la Unió Musical d'Alcoi que tocava el pasdoble dianer "El Capitán". Darrere anava la primera esquadra del bàndol cristià amb la banda de música Nova d'Alcoi. Monesillos, Visigodos, Voluntaris Catalans, Mariners, Romans, Antigua Anglesa, Àngels, Vizcainos, Antigua Espanyola, Somatenes, Cavalleria de Hússars, Cavalleria de Peaco i Salomonistes van desfilar amb el pasdoble "Mahomet". Per últim, la segona esquadra del bàndol cristià va eixir amb el pasdoble dianer "Remigiet". Garibaldins, Guerrers, Estudiants, Tomasines Noves, Cavalleria de Lanceros, Cavalleria de Austríacs, Capellans, Cavallers Cristians, Antigua Veneciana, Campeadors, Cavalleria de Sequetes, Cavalleria de Caçadors i Escuadrón de San Jorge van tancar la Glòria Històrica junt a la banda Primitiva.

Al acabar la desfilada es va disparar una forta mascletà a la Plaça Espanya. Tots els gloriers van firmar al llibre d'or de la ciutat. Cal destacar que entre els gloriers hi havien primers trons, capitans, directius, càrrecs festers, Sargentos i figures importants d'Alcoi. Entre els més rellevants estaven Salvador Vilanova, Juan José Ferri, Enrique Sevila, Miguel Sempere, Lionel Grau, Fernando Gisbert, Rafael Torregrosa, Ulises Dueñas, Antonio Aracil, Gonzalo Pascual, José Bardisa, Rafael Sempere, Javier Morales, Enrique Galbis i Juan Pedro Ferri.

El recorregut escollit va ser el mateix que a les Entrades, és a dir Sant Nicolau, Plaça Espanya, Sant Llorenç i l'Avinguda País Valencià. L'arrancà de les tres esquadres es va efectuar al Partidor. Tot el trajecte estava de gom a gom. Com la Glòria Històrica no anava a passar per davant el Temple de Sant Jordi es va decidir realitzar un gran tapís del patró. Aquest tapís tenia fils de tons ocres i mostrava la figura de Sant Jordi eqüestre. Al costat estaven els escuts de l'Associació de Sant Jordi i d'Alcoi. El tapís es va penjar de la façana de l'Església de Santa Maria i tots els gloriers van girar l'esquadra al passar per davant. Aquesta va ser la forma de rendir honor al patró en la Glòria Històrica.

L'ambient de primavera es va viure sobretot al Partidor, lloc on el públic més va aplaudir. Va ser un dia d'emocions intenses. El final ple d'abraçades també va ser irrepetible i va demostrar com Nostra Festa uneix la societat. Va ser l'acte més multitudinari del 750 aniversari de l'Otorgament de la Carta Pobla i va convocar a tota la ciutadania. A part de recordar les filaes centenàries i les Festes de Moros i Cristians en el passat, també va ser una preciosa forma de celebrar el naixement d'Alcoi com a poble en 1256. 
Bodas Alcoy Gloria Historica 2006 from Antonio Limiñana Videógrafo on Vimeo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario