domingo, 10 de septiembre de 2017

MARXES MORES FILÀ XANOS

Els Xanos són probablement la filà alcoyana amb més vincle en el poble de Cocentaina. Sobretot perquè la seua banda de música és la Unió Musical Contestana, però també per l'amistat dels seus membres amb el músic José Pérez Vilaplana. El mestre va composar moltes marxes mores i la majoria s'han sentit en les Entrades d'Alcoi. Aquesta unió dels Xanos i els socarrats es veu clarament en les peçes musicals que a les últimes dècades han sonat en capitanies i alferecies de la filà de Chano, possiblement el seu fundador al segle XIX. Moltes de les marxes mores tenen una essència que identifica a les Festes de Cocentaina, celebrades en agost en honor a Sant Hipòlit. A pesar de que la música festera és universal, les següents marxes mores s'associen a Cocentaina i a la filà Xanos d'Alcoi.

"A MONS PARES" és la marxa mora amb la que desde 1959 la filà Xanos desfila en l'Entrada. L'obra porta una dedicatòria molt especial per al compositor José Pérez Vilaplana: Als seus pares. D'un ritme pausat, "A mons pares" és perfecta per a desfilar lentament i que el cabo forme amb elegància. Anteriorment la filà Xanos i la Unió Musical Contestana tocaven per a l'esquadra "Buscant un bort", una marxa mora que agradava als festers. "A mons pares" va tardar en ser valorada com mereix però va acabar substituint a "Buscant un bort" en les desfilades. Desprès de demanar-li disculpes al mestre José Pérez Vilaplana, la filà va instaurar "A mons pares" com a marxa mora oficial de la filà i hui en dia és la peça predilecta dels Xanos.


"REIGE" és una marxa mora de José Maria Ferrero Pastor que data de 1956. L'ontinyentí li la va dedicar al seu amic íntim Vicente Reig, qui vestia de mossàrab al bàndol moro d'Ontinyent. És una peça musical molt escoltada en llocs com Ontinyent o Ibi, però està prou desconsiderada en Alcoi. Una de les poques voltes que es va sentir pel carrer Sant Nicolau va ser en l'alferecia mora 1988 de la filà Xanos d'Alcoi.

"MANSANET ALFÉREZ CHANO" estava pensada expressament per a que José Luis Mansanet Ribes desfilarà sobre cavall en l'Entrada Mora 1988. El conegut fester, promotor de la UNDEF i defensor de l'Alardo, va ser alférez moro com un regal a la filà de la seua alma. La quasi fraternitat de Mansanet i Pérez Vilaplana va donar com a resultat la partitura de "Mansanet alférez chano". José Luis Mansanet va faltar en 2016, després d'una llarga vida dedicada a les Festes de Moros i Cristians.

"RASCHIDA" és una solemne marxa mora que sols s'ha escoltat en Alcoi una volta: A l'alferecia mora 1988. Amb alegria "Raschida" acompanyava a la favorita de José Luis Mansanet. Mesos desprès de la seua interpretació a Alcoi, el seu autor Liberto Benet perdia la vida per culpa una malaltia. "Raschida" està molt arrelada al poble de l'Olleria desde la seua composició en 1981.

"JUANJO" va sonar per primera volta en les Festes d'Alcoi amb la filà Xanos. Concretament en l'esquadra de negres de l'alférez moro 1988. I en aquell moment va sorprendre totalment al públic, encara que la peça musical datava de dos anys abans, en 1986. "Juanjo" defineix a la perfecció l'estil del compositor murer Francisco Esteve Pastor. És una de les marxes mores que més han triomfat, encara que s'ha quedat un poc obsoleta. De totes formes es continua escoltant al carrer de tant en tant, i un exemple és que la filà Xanos la va tornar a elegir aquest any per a l'esquadra de negres del seu últim capità moro. En total la marxa mora "Juanjo" ha sigut la banda sonora de tres esquadres de negres de la filà: La de 1988, 1989 i 2017.

"XAVIER EL COIXO" no podia faltar com a marxa mora de la filà Xanos. La peça musical clàssica de José Rafael Pascual Vilaplana és prou recurrent, i no sols en la filà Xanos sinó en moltes filaes mores. Es va estrenar en Muro, poble natal de l'autor, en l'any 1985 i va assombrar pel so de les xirimites. "Xavier el coixo" s'ha tocat per a la favorita del capità moro xano 1989 i per a l'alférez moro 2002, també de la filà Xanos.

"LA MORISCA I PAVANA" són dos composicions medievals que formen part de "La Suite de danses" de Tylman Susato. L'alemà és famós per les seues obres renaixentistes i tenia un gran prestigi en Anvers i Holanda al segle XVI. "La morisca" està considerada com la mare de totes les fanfàrries i "Pavana" s'ha escoltat molt en les Festes d'Alcoi. Bona mostra són que en la capitania mora 1989 van acompanyar a Enrique Grau Mullor, capità xano.

"FRAN-SEMP" va ser la marxa mora escollida per a l'esquadra d'enmig de la filà Xanos en 1995. L'autor Miguel Picó Biosca moriria dos anys desprès d'aquella gelada Entrada Mora de 1995. El nom de "Fran-Semp" prové d'un fester de la filà Manta Roja de Cocentaina: Francisco Sempere. El compositor d'Ontinyent la va composar l'any 1952.

"FADRAQUE L'ALFÉREZ XANO" és una composició per a xirimita dedicada a José Blanes Fadraque, alférez moro de l'any 2002. No és una marxa mora de Jordi Ribera que ha transcendit amb el pas del temps però queda com a record d'una alferecia de la filà Xanos.

"TITARÓS" va sonar desenfrenada en el boato de l'alférez moro 2002. La filà Xanos va posar en escena un mercat àrab molt complet i la música més adient era "Titarós" de Quique Orquín. És una peça musical per a xirimites que es va composar en 1997 per al ballet Òpera d'Ontinyent. Va ser estrenat pels Benimerines al boato sobre les serps.

"BUSCANT UN BORT" és una marxa clàssica de Gustavo Pascual Falcó. Un títol tan original es relaciona amb els Borts, i per tant a la filà Bereberes de Cocentaina. El contestà Gustavo Pascual Falcó tenia una estreta relació amb els borts i va composar aquesta marxa mora en 1945. És una obra molt més complexa que "Paquito el xocolatero". La dificultat de la marxa mora va fer que sols la Unió Musical Contestana tinguera la reestructurada partitura en exclusiva. A pesar de ser una marxa mora històrica i gens veloç va servir per al ballet d'Ana Botella en l'alferecia mora 2002 de la filà Xanos.

"MOROS DEL RIF" està dedicada indubtablement a la filà Moros del Rif de Muro. Francisco Alcaraz la va composar en 1981 i ha sonat en contades ocasions a la ciutat d'Alcoi. Una d'elles va ser acompanyant a les favorites de l'alférez xano 2002.

 "ALI GEABÀ-SPYROS" es va escriure en 1998 però la marxa mora no va sonar en Alcoi fins a l'any 2002, quatre anys desprès. I desde aleshores s'ha convertit en una famosa marxa mora de Vicente Pérez Esteban. Va servir com a compromís per a que Gea s'apuntara a la filà Tuaregs d'Albaida. El seu exòtic i impronunciable títol va cridar l'atenció de la filà Xanos. Va ser la última marxa mora de l'Entrada de l'alférez moro ja que l'esquadra de negres tancava la desfilada mora amb "Ali Geabà Spyros".

"DANSA EGÍPCIA" i altres melodies orientals es van escoltar al boato del capità moro 2003. Seguint la línia de la filà Miqueros en l'any anterior, la filà Xanos va utilitzar música ètnica per als ballets, un d'Ana Calvo i altre d'Ana Botella. Ana Botella movia el melic al so del grup "Menestrils" i la hipnòtica música del turc Omar Faruk. Però no sols va haver dansa del ventre en el boato del capità moro 2003 ja que també es va recuperar "La morisca".

"NO HO FARÉ MÉS" va marcar el pas del camell que poc a poc desfilava en l'Entrada Mora 2003. I damunt d'ell anava el capità xano Jordi Vitòria Corella, que va faltar poc desprès de desempenyar el càrrec. Vicente Català Pérez va composar "No ho faré més" i les crítiques dels experts van fer que el títol de la marxa mora fora aquest. Curiosament els dos últims capitans moros de la filà Xanos han desfilat amb aquesta marxa mora. Molt recentment Fidel Mestre Moltó el 22 d'abril de 2017, encara que l'impacte va ser major en 2003.

"MENDA CAPITÀ 2002" és el títol real de la marxa mora de Vicente Pérez Esteban i indica l'any de composició i a qui va dedicada. En octubre la va estrenar Vicente Espí dels Moros Nous a l'Entrada Mora d'Albaida i mesos desprès sonava en Alcoi amb l'esquadra de negres del capità moro 2003 de la filà Xanos.

"EL KABILA" és una coneguda marxa mora de José Maria Ferrero Pastor. Encara que és d'un compositor d'Ontinyent, va estar presentada i guardonada en el Festival de Música Festera d'Alcoi 1965. Francisco Martínez a part de ser president de la Societat de Festers, també va ser membre dels Kabiles. Una marxa mora tan clàssica sols podia eixir amb una esquadra d'enmig tan clàssica com la de la filà Xanos en 2009.
 

"RODA CELEST" segueix la mateixa estructura i melodia de la marxa mora "Santiago capitán abencerraje". Les dos peçes musicals són de Saül Gómez, encara que "Roda celest" està pensada per a que la toquen colles de xirimiters. Es va estrenar en la capitania mora 2009 de la filà Abencerrajes d'Alcoi. Virginia Bolufer i els Xanos la van aprofitar per al primer ballet de l'alferecia mora 2016.

"WALLIMA" ens transporta a l'època d'Al-Azraq i a l'Edat Mitjana. Daniel Tormo Soler la va composar expressament per al ballet d'Ana Botella. Les ballarines van estrenar "Wallima" en l'Entrada Mora 2016, en plena alferecia de la filà Xanos. La base de la melodia s'inspira en música del folklore oriental. A través dels minuts, les diferents parts de "Wallima" descriuen una boda àrab, la traïció i l'intent d'assassinat del visir Al-Azraq. Aquesta era la trama del boato i del ballet ideat per Lluís Vidal, historiador i membre de la filà.

"VOLUNTAT DE FER" era la inspiradora marxa mora amb la que Fidel Mestre Ferràndiz va fer la seua entrada a Alcoi com a alférez moro 2016. L'obra de 1968 identifica totalment la voluntat de la família Mestre en millorar i homenatjar a les Festes d'Alcoi a través de l'estimada filà Xanos. "Voluntat de fer" va sonar en 1998 a l'enterro de José Pérez Vilaplana, el mestre de Cocentaina.

"GUÀRDIA JALIFIANA" és la marxa mora que José Pérez Vilaplana va composar per a la filà Sahorins de Cocentaina. Molt famosa en el seu temps, actualment s'interpreta molt poc en les Festes d'Alcoi. De fet en aquesta dècada sols ha acompanyat a la favorita i les dames de la filà Xanos en 2016. Desde 1952 és una marxa mora irreemplaçable a les Festes de Cocentaina, sobretot per a la filà Guàrdia Jalifiana.

"JAMALAJAM" s'ha tornat a posar de moda gràcies a que l'esquadra de negres de la filà Xanos la va elegir com a marxa mora per a l'Entrada Mora 2016. En l'alferecia dels Xanos es va donar una gran importància a les marxes mores d'autors contestans i aquesta de José Ferràndiz és un dels exemples. "Jamalajam" té varies versions per a banda i fins hi tot una sols per a trompetes. Està dedicada a Pascual Botella, membre de la filà Guàrdia Jalifiana de Cocentaina.

"GUÀRDIA TUAREG" va impressionar junt al ballet d'Ana Botella al principi de l'Entrada Mora 2017. Aquest any els Xanos han desempenyat la capitania mora, amb Fidel Mestre Moltó com a càrrec, i al boato hi havia una recreació del Barranc de l'Encantà de Planes. Juan Carlos Sempere Bomboi va composar aquesta obra per a xirimites en 2008. Com diu el títol, és per a la filà Tuaregs d'Albaida, poble natal de l'autor.

"CERVINO" no podia ser més apropiada en aquest 2017. Ontinyent celebra l'any de l'escritor de les seues ambaixades. El magistrat va nàixer fa 200 anys i el músic Saül Gómez Soler li va dedicar fa uns anys la marxa mora "JJ Cervino". El ballet Gawazi no s'ambientava en 1817, sinó en les corts nazarites de Granada, però la marxa mora amb la que van ballar era "Cervino". La partitura estrenada en 2014 pels Mudéjares d'Ontinyeny segueix molt l'estructura i càracter de les composicions de Saül Gómez.

"MENORAH" és l'altra peça musical que va fer ballar al boato del capità moro 2017. Virginia Bolufer va representar la mort d'Al-Azraq amb aquesta obra per a xirimites de Francisco Valor. El percussionista socarrat va rebre l'encàrrec de la filà Judíos d'Alcoi i va crear "Menorah" per a la capitania mora 2015. El peculiar títol es deu a un dels símbols sagrats dels jueus: el canelobre. El trepidant ritme de "Menorah" va posar el contrapunt musical a l'estil elegant i clàssic de la filà Xanos. I és que la capitania va incorporar marxes mores molt tocades en les Festes d'Alcoi. Entre elles "A mons pares", "Voluntat de fer", "No ho faré més" i "Juanjo", ressenyades anteriorment. L'única estrena musical va ser la fanfàrria "Al-Azraq viene". Però l'obra de José Maria Valls no va acaparar l'atenció i possiblement no es torne a escoltar en futures Entrades.
Colla Mal Passet - Menorah (Francisco Valor Llorens) from Diània Televisió on Vimeo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario