viernes, 13 de octubre de 2017

FIRA MODERNISTA D'ALCOI 2017

Del 18 al 24 de setembre de 2017 l'Ajuntament d'Alcoi va portar a terme la Primera Edició de la Fira Modernista. Una nova iniciativa que ha superat totes les expectatives i va fer disfrutar als alcoyans nostàlgics. Moltes entitats i associacions van participar activament en la Fira Modernista, demostrant que la societat alcoyana s'implica en tots els esdeveniments organitzats. El modernisme és un moviment artístic i cultural del que Alcoi és un destacat referent. Un patrimoni de principis del segle XX que la regidoria de Turisme ha aprofitat per a ambientar la Glorieta en una original fira de productes de qualitat i antiguitats.

Alcoi forma part de la Ruta Europea del Modernisme per les seues cases senyorials de l'etapa daurada i de major esplendor de la ciutat, gràcies a les fàbriques i una burgesia rica i culta. Un dels arquitectes més destacats va ser Vicent Pascual, a qui se li va fer un homenatge mitjançant una escultura i un concert de la banda Primitiva. La Glorieta es va omplir de gent que visitava les tendetes i escaparates per a contemplar i comprar els productes oferits. Es va respirar un ambient d'alegria en la Glorieta i la enorme quantitat de persones vestides amb trages de l'època va ajudar a que l'entorn recordara a temps passats. A més a més van haver rutes guiades pels edificis més emblemàtics del modernisme alcoyà i conferències, exposicions i tallers molt interessants sobre indumentària, art urbà i mosaics. 

El modernisme es va iniciar a finals del segle XIX com una renovació artística inspirada en la natura i la revolució industrial. Barcelona és una de les capitals modernistes pel seu art i pintura d'aquest estil. Alcoi destaca per l'arquitectura i el mobiliari modernista, ja que el desenvolupament de la corrent artística es fa com a mostra de poder per part dels empresaris. Timoteu Briet va construir la primera casa modernista en 1904: La casa Laporta a l'Avinguda País Valencià. Altres exemples serien El Círculo Industrial, el Conservatori Joan Cantó i els panteons del Cementeri Municipal. Molt destacada és La Casa del Pavo de 1908, construïda per Vicent Pascual. De fet la Primera Fira Modernista d'Alcoi està dedicada a aquest arquitecte que fins hi tot va ser alcalde entre 1909 i 1913. L'Antic Parc de Bombers i la casa d'Escaló també son obres seues. Alcoi té un entorn ple de muntanyes ben protegides, però el centre urbà també recorda les arrels d'una ciutat treballadora plena de telers, xemeneies de fàbriques i rodes hidràuliques al costat del riu Serpis.

Els dies centrals de la Fira Modernista van ser el cap de setmana, començant el divendres 22 de setembre. Per la vesprada es va fer una cercavila pel centre de la ciutat i tots els participants van desfilar amb bonics trages de l'època. Els homes anaven molt mudats amb la seua roba de burgés o obrer i les dones amb precioses faldes, barrets i vestits del segle XX. Durant l'estiu el Pont de Sant Jordi havia estat en obres per a millorar la seguretat i estètica i es va aprofitar la Fira modernista per a reobrir-lo simbòlicament. Un cotxe antic arribava al principi del carrer Santo Tomás amb les autoritats civils, eclesiàstiques i militars, els encarregats de tallar la cinta, beneir i donar un discurs d'obertura. La Recreació Històrica de la Inauguració del Pont de Sant Jordi en 1931 va ser un èxit de públic. La gent s'apropava als actors i els regidors de l'Ajuntament per a contemplar els seus trages modernistes fets per a l'ocasió. Van haver danses tradicionals, música de pasdobles i una peculiar desfilada en comitiva en la que les dones van poder lluir els seus vestits. A la Plaça Espanya l'alcalde Toni Francés va destapar una placa sobre la Ruta Europea del Modernisme, instal·lada a les portes del Consistori. Al sopar temàtic van estar convidats habitants de Carcaixent, també amb roba especial vella i d'altres temps. 

El matí del dissabte 23 de setembre es va fer la Inauguració Oficial de la Fira Modernista a l'interior de la Glorieta. Els xirimiters van acompanyar a la corporació municipal desde la Bandeja fins a les escales de l'entrada i allí es va tallar la cinta. Els grups de danses tradicionals van estar ballant durant els dies de Fira mostrant el seu folklore. La regidora de Turisme Lorena Zamorano es va implicar al 100% en l'organització de la Fira Modernista d'Alcoi i es mostrava molt orgullosa de la resposta ciutadana desde la primera edició. Inclús estava pensant novetats i millores de cara al 2018. Els expositors de promoció ubicats a la Glorieta eren de turisme de Villena, Carcaixent, Sueca, de les marques Belle Epoque, Tot Turbants, Artesania Abad y Segura, Galeria Vintage, Olives Serpis, Licores Sinc i Mahou. L'Associació d'Ames de Casa va preparar dolços típics i una marxa per la dona que recreava les manifestacions de principis del segle XX a favor del sufragi universal. Les reivindicacions pels drets de la dona van resultar molt realistes per la indumentària femenina, les bandes i les pancartes demanant el vot igualitari. Sense cap dubte un dels actes més curiosos i multitudinaris de la Fira Modernista 2017. La manifestació sufragista va començar a la Plaçeta del Fossar i va pujar per Sant Nicolau fins la Glorieta amb les dones cridant "Volem votar".

Els recitals de música, els balls, els jocs infantils i els Nanos i Gegants no van faltar el dissabte. El diumenge era l'últim dia de la Fira Modernista i una Boda va centrar tota l'atenció. La recreació nupcial amb trages modernistes va estar a càrrec de l'Associació contra el càncer i es va convertir en una celebració plena de assistents. L'alta societat alcoyana es veia reflectida en la boda modernista, que va ser catòlica i per tant va tindre a un cura, als padrins i al novio i la novia. La ruta del Vermut tractava sobre uns taverners oferint la típica beguda dels bars antics als seus establiments. La pajarera de la Glorieta s'està convertint en un quiosc i el templet en un lloc per a que les bandes de música interpreten el seu repertori. El diumenge 24 de setembre la Corporació Musical Primitiva d'Alcoi va tocar obres de Camilo Pérez, Julio Laporta i Joan Cantó, tots compositors alcoyans de principis del segle XX.

L'afluència de visitants durant la Primera Fira Modernista d'Alcoi ha sigut molt elevada i satisfactòria i al ser així es planteja una segona edició. Més de 15000 persones es van passar per la Glorieta per a recordar el passat de la ciutat i rememorar una època optimista i pròspera localment. Lorena Zamorano estava sorpresa per la quantitat de gent que havia eixit al carrer amb les seues millors gales i totes les dones que s'havien confeccionat els seus vestits modernistes. La remodelació de la Pajarera en Quiosc i la teatral inauguració del Pont de Sant Jordi van fer que el centre antic estaguera de gom a gom durant tot el cap de setmana. Esperem que amb il·lusió i esforç la Fira Modernista d'Alcoi es convertisca en un referent i la regidoria aspire a que el turisme no sols siga estacional en abril i les dates nadalenques. TVA ha preparat un complet reportatge de tot el que va succeir els dies 22,23 i 24 de setembre en la Fira Modernista.

No hay comentarios:

Publicar un comentario