martes, 6 de febrero de 2018

MARXES CRISTIANES FILÀ MOZÀRABES

Amb la música festera de la filà Mozàrabes va a notar-se la fusió de cultures que representa aquesta filà tan alcoyana. La filà Mozàrabes s'ha caracteritzat per traure uns boatos amb presència àrab, demostració de que són cristians que viuen en territori islàmic. Aquest curiós fet també es percep en els seus càrrecs perquè alguns han eixit amb una marxa mora. Però la majoria de les composicions que escoltarem són marxes cristianes, ja que la filà Mozàrabes d'Alcoi pertany al bàndol de la creu.

"MOZÀRABES I ALFARRASÍ" és la marxa cristiana identificativa de la filà. El títol nombra als propis membre de la filà i a Alfarrasí com a homenatge a la banda de música que els acompanyava en les Entrades en 1989. Aquell any José Maria Valls va composar "Mozàrabes i Alfarrasí" com a mostra de la unió entre els festers i músics. Cal dir que Alfarrasí és un xicotet poble de la província de València, encara que actualment la banda de música de la filà Mozàrabes d'Alcoi és la Banda Primitiva de Palomar. La icònica melodia de la marxa cristiana la va convertir en una imprescindible de l'Entrada Cristiana. A dia de hui "Mozàrabes i Alfarrasí" continua acompanyant a la doble esquadra de la filà Mozàrabes.

"L'AMBAIXADOR CRISTIÀ" és una peça musical que desde la seua estrena en 1982 ha sonat en totes les filaes alcoyanes. Ni el mateix compositor Rafael Mullor Grau s'esperava un èxit tan gran per part d'aquesta marxa cristiana. Els premis que ha obtingut "L'ambaixador cristià" sustenten la qualitat de l'obra i també que en moltes alferecies cristianes ha sonat. Entre elles la primera volta en l'alferecia de la filà Asturianos o per a l'alférez cristià 1987 de la filà Mozàrabes: Jorge Matarredona. L'esquadra d'enmig 1995 i l'esquadra de l'alférez cristià 2001 també van desfilar amb "L'ambaixador cristià".

"BONUS CHRISTIANUS" té un títol en llatí inspirador que ja avança que és una marxa cristiana triomfal. És la primera marxa cristiana de l'ontinyentí José Maria Ferrero Pastor. En 1966 li la va dedicar a Antonio Cambra, que havia sigut president de la Societat de festers del Santíssim Crist de l'Agonia. Va guanyar el segon premi en el Festival de Música Festera d'Alcoi i desprès d'unes lleus modificacions, la marxa cristiana no va deixar de sonar en totes les Festes de Moros i Cristians. Un èxit que li va durar a "Bonus Christianus" fins els anys 90. En 1987 va sonar en l'alferecia cristiana de la filà Mozàrabes d'Alcoi.

"DESPERTA FERRO" és una marxa cristiana poc coneguda del compositor José Maria Valls. En Alcoi va tindre un relatiu èxit perquè Jaume Coderch va desfilar amb ella en 1988. A pesar de compondre's en 1986 "Desperta ferro" no va sonar al carrer fins la capitania cristiana 1988 de la filà Mozàrabes. El títol fa al·lusió al crit de guerra dels mercenaris almogàvers. Cridaven "Desperta ferro" abans de la batalla per a encoratjar als guerrers i les seues armes metàl·liques.

"ZORAIDAMIR" va ser una de les marxes cristianes emblemàtiques en la capitania cristiana 1988 de la filà Mozàrabes. L'obra famosa de José Pérez Vilaplana ens transporta fins l'estiu, quan són les Festes de Cocentaina però també s'ha escoltat en Alcoi donant alegria a l'Entrada Cristiana. El mestre la va escriure en 1969 i li va posar aquest estrany títol que evoca el nom femení Zoraida. El ritme és al principi pausat com un pasdoble i va animant-se fins esclatar.

"AL AYAMI" és la marxa cristiana innovadora que Gregorio Casasempere Gisbert va composar per a l'alferecia 2001. "Al Ayami" era molt novedosa però va ser un fracàs per al públic, encara que Gori havia posat molta estima en aquesta marxa cristiana per a la filà Mozàrabes. Inclou varies parts diferenciades, entre les que destaca el cant del miserere, les xirimites i la melodia principal que es repeteix amb força. El problema va ser intercalar la banda de música entre la carrossa dels cavallers i la carrossa de l'alférez cristià i les favorites. Francisco Jordà com a alférez mossàrab 2001 va estrenar "Al Ayami" però ja no s'ha tornat a escoltar mai més. El mateix va passar amb la majoria d'estrenes del curt boato de l'alférez cristià, entre les que estaven "Mozarabus" i "Firam àrab".

"CABALLEROS DE NAVARRA" és una marxa cristiana molt famosa i que es reconeix fàcilment per la seua melodia elegant i guerrera a la volta. El compositor de Caravaca de la Cruz Ignacio Sánchez Navarro la va composar en 1995 per a uns festers de Murcia. Encara que el moment d'esplendor de "Caballeros de Navarra" va ser els finals dels anys 90, en 2002 va acompanyar a la favorita del capità cristià de la filà Mozàrabes d'Alcoi.

"DORO EL GAT" és el nom modificat de la marxa cristiana que va estrenar el capità 2002 de la filà Mozàrabes. Per tots és conegut que el malnom de la filà és "els gats" per la gran quantitat de gats que hi havia al carrer i la seu social de la filà. José Manuel Rico Jover va desfilar a peu com a capità cristià amb la versió marxa mora de "Doro el gat". En aquell moment José Maria Valls la va titular "Mozàrabes els gats" però posteriorment va canviar la peça musical per a adaptar-la a marxa cristiana. Així l'esquadra d'enmig 2009 de la filà Mozàrabes va poder desfilar pels carrers d'Alcoi amb una reconvertida marxa cristiana "Doro el gat", basada en l'estrena de 2002.

"CID" és una fantàstica marxa cristiana de Pedro Joaquim Francés. El títol fa referència al mític Cid Campejador que va conquerir ciutats com Burgos o València. El compositor de Beneixama va composar la seua marxa cristiana més cèlebre en 1995 i en 2002 continuava sonant a les Festes d'Alcoi. Concretament amb el ballet de la capitania cristiana de la filà Mozàrabes. La coreògrafa Ana Calvo va reivindicar la tolerància i respecte entre cultures i també entre sexes. Aquell missatge de pau i igualtat en forma de ball anava dirigit als governant de 2002. A nivell nacional per la proximitat de la guerra de Irak i a nivell local pels problemes de discriminació per raó de sexe que tenien algunes filaes.


"GLORIA" també és una marxa cristiana de Pedro Joaquim Francés. Precisament "Gloria" es va estrenar al mes de febrer de 1993 en les Festes de Moros i Cristians de Bocairent. L'èstètica moruna de tota la capitania cristiana 2002 és molt recordada pels alcoyans. Aquest ambient àrab del boato de la filà Mozàrabes també es va notar en peçes musicals com "Dansa de torxes". Però l'esquadra de negres va desfilar amb la marcial marxa cristiana "Gloria".

"BENDITOS" és una marxa mora de Francisco Valor Llorens, un compositor de Cocentaina. En l'alferecia cristiana de la filà Mozàrabes 2015 no sols es van escoltar marxes cristianes. La part del boato dedicada al mon àrab va tindre com a banda sonora marxes mores com "Benditos" o "Caravana mercader". Encara que al principi del boato també es van escoltar marxes cristianes com "Raïm i fusta" o "Fontinents". "Benditos" va ser escollida pel ballet Gawazi per a la seua coreografia de plantes i cavalls. La marxa mora està dedicada a una esquadra de la filà Marroks de Muro i es va estrenar en l'any de capitania mora 2010.

"EL TERRÒS" és una divertida peça musical de Juli Micó per a xirimites. Per això va servir de suport musical per a una xicoteta part del boato de l'alférez cristià 2015, encara que data de 1996. "El Terròs" va al·lusió a una colla de xirimiters de Petrer que va tindre molta popularitat als anys 90.

"TERRA, AIGUA I FOC" és una suite de danses dividida en tres parts. Antonio de la Asunción és un músic que té predilecció per composar en distintes parts per a crear una obra en comú. "Terra, aigua i foc" es va estrenar en Manises, municipi en el que la ceràmica és molt important. Per a elaborar ceràmica és necessita terra i aigua i el resultat final depen del foc. La relació de la terra, aigua i foc com a elements de la natura es veu reflectida en aquesta suite de 2010. El moviment de Manises que més protagonisme va agafar en l'alferecia cristiana 2015 va ser el del foc. La endimoniada melodia va fer ballar a Ana Botella i les seues estàtues vivents. La filà Mozàrabes va triomfar amb aquest original ballet de pedra en la que hi havien personatges orientals i dels 4 estaments de la societat medieval: Poble, clero, noblesa i burgesia.

"ACRACIO" era el nom del iaio de l'alférez cristià 2015 i per això la marxa cristiana amb la que va desfilar es titulava així. Ignacio Herrero Matarredona li va fer un encàrrec a Francisco Valor per a una marxa cristiana inspirada en la melodia de "Ben Al-Sahagui", una de les millors marxes mores del contestà. L'alférez cristià, la favorita i el rodella van desfilar amb "Acracio" sobre una carrossa i en memòria de Acracio Matarredona Tomás.

"BISCAÏNS D'ONIL" és una marxa cristiana de Miguel Àngel Más Mataix. Està dedicada a una filà d'Onil però va arribar al públic gràcies a la filà Cruzados d'Alcoi. L'esquadra de negres del capità cristià 2007 li va demanar a l'autor una adaptació nova per a desfilar en Alcoi el 22 d'abril de 2007. La versió original per a l'antiga filà Biscaïns data de 2001 però a l'alferecia cristiana 2015 de la filà Mozàrabes va sonar la versió de 2007 amb càntics litúrgics. "Biscaïns d'Onil" va tancar l'Entrada Cristiana 2015 amb l'esquadra de negres.

"CAÍD" va ser una de les primeres peçes musicals que es van escoltar en la nuvolada Entrada Cristiana 2016. La preciosa composició de Saül Gómez va acompanyar al ballet Gawazi i la seua recreació dels telers alcoyans. Una volta més la filà Mozàrabes va escollir música mora per al seu càrrec, el més recent de tots ja que es tracta de la seua última capitania. "Caíd" es va estrenar en 2011 gràcies a l'encàrrec que els Kabiles d'Ontinyent li van fer a Saül Gómez.

"FANFÀRRIA DOLÇAINERA" com el seu nom indica és una fanfàrria per a colles de xirimites. Rafael Faus Uris la va composar per a que obrira l'Entrada de Cocentaina però, dècades desprès de la seua estrena, va sonar al boato de la filà Mozàrabes en la seua espectacular capitania cristiana 2016.

"FANTASIA MEDITERRÀNIA" és una obra musical d'estil oriental però de gran rapidesa. Antonio de la Asución la va composar en 2002 imaginant-se un conte ambientat en el mar Mediterrani durant les batalles entre cristians i Berberiscos. El ritme veloç va marcar el pas del ballet d'Ana Botella en la capitania cristiana 2016 de la filà Mozàrabes.

"GREENSLEEVES" és una obra clàssica del Renaixement en Gran Bretanya. Per primera volta es va incorporar a un boato de les Festes de Moros i Cristians per desig del capità cristià 2016. El motiu és que la dona de Francisco Baldó és anglesa i volia que les seues arrels es notaren al càrrec de la filà Mozàrabes. Aixina hi tot la seua filla com a favorita va desfilar en una carrossa amb la marxa cristiana "Gloria". La llegenda de "Greensleeves" diu que l'obra va estar composada pel rei Enrique VIII per a la seua amant i futura reina Ana Bolena. La lletra forma part del folklore d'Anglaterra i "Greensleeves" ha estat molt versionada. En l'Entrada Cristiana d'Alcoi va sonar com a música celta acompanyant a unes xiquetes donant palmes.

"TRONO REAL" és una imaginativa marxa cristiana del músic Alejandro Samper. Va sonar per primera volta en Alcoi a la capitania cristiana 2016 de la filà Mozàrabes. El ballet Òpera d'Ontinyent va fer el seu brindis amb aquesta marxa cristiana de 2012. Alejandro Samper es va inspirar en la gran sèrie de televisió americana  "Juego de Tronos", tant per al títol com per a la música de "Trono Real".

"CAVALLER TAUMATURG" és una de les infinites formes d'anomenar a Sant Jordi, el patró d'Alcoi i de moltes altres ciutats i països. Per això aquesta marxa cristiana de José Maria Valls va dedicada a Sant Jordi, però va sonar per a Francisco Baldó, capità cristià de la filà Mozàrabes. José Maria Valls va composar "Cavaller Taumaturg" en el 50 aniversari de la primera marxa cristiana de la història: "Aleluya". Però "Cavaller Taumaturg" no va sonar al carrer fins 2016, encara que s'haguera escrit en 2008. La introducció està basada en una fanfàrria de la filà Gusmans i també inclou unes notes musicals de la cançó popular "Serra de Mariola".

"ALS CRISTIANS" va ser l'obra musical escollida per l'esquadra de negres del capità cristià 2016. Però com la marxa cristiana ja estava molt escoltada se li va demanar al compositor José Maria Valls que l'adaptara a la filà Mozàrabes. La nova versió és una mescla de "Mozàrabes i Alfarrasí" i "Als cristians", dos composicions que han marcat la carrera professional del músic alcoyà. "Als cristians" va guanyar el primer premi al Festival de Música Festera d'Alcoi 1975 i era un homenatge a tot el bàndol cristià. L'onomatopeia "Miau, Als cristians" recorda que aquesta adaptació és per a la filà Mozàrabes, els gats d'Alcoi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario