viernes, 9 de marzo de 2018

ELEMENTS FESTERS D'ALCOI

Les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi mantenen un prestigi i una idiosincràcia gràcies als milers de participants que ixen al carrer el mes d'abril. Festers, festeres, músics i també espectadors. En general tota la societat alcoyana es bolca en celebrar les seues tradicions. Però a part dels components humans les Festes de Sant Jordi també tenen diversos elements que les fan úniques. Són singularitats visibles que han convertit a Alcoi en un referent. Anem a repassar i descriure aquells elements materials que formen part del patrimoni fester alcoyà i que diferencien a les Festes d'Alcoi de la resta:

ELS BALCONS: Per a molta gent la millor forma de veure les Entrades del 22 d'abril és desde l'aire, és a dir en un balcó. Encara que s'està més lluny dels festers, els balcons ofereixen una visió més gran de l'espectacle. És la forma més cara de veure les desfilades, però també la més còmoda perquè es pot accedir a les dependències de la casa i si plou s'està més refugiat. Alquilar un balcó és un tema de discussió habitual abans de que arribe abril i depenent de l'altura i la ubicació el preu varia bastant entre balcons. També és una bona opció per als xiquets perquè poden llançar confeti i divertir-se. Els balcons aconsegueixen un conjunt uniforme i harmònic gràcies als rodabalcons blancs amb la creu de Sant Jordi.

EL CONFETI: La quantitat de confeti, serpentines i paperets que es tiren durant les Entrades és incomptable. La proximitat de les cases amb el carrer fa que moltes persones s'animen a comprar confeti i llançar-lo al pas dels festers i sobretot dels càrrecs. Aporten un colorit diferent i acaben cobrint tot el recorregut. El confeti és el passatemps preferit dels xiquets el dia 22 d'abril, encara que els adults també el tiren en grans quantitats. És millor llançar-lo poc a poc i en moderació, sinó pot resultar molest per als que els cau. Per aquest motiu s'ha prohibit tirar servilletes, ja que interferien en l'espectacle i donaven problemes als cavalls.

L'ENRAMADA: Es tracta de la forma que hi ha en Alcoi de denominar les llums artificials que il·luminen tot el recorregut de les Entrades i altres carrers del centre històric de la ciutat. L'actual enramada es va començar en 1985 i va acabar de instal·lar-se en 1989. L'enramada evoca les almenes d'un castell medieval i aquesta va ser la idea de l'arquitecte alcoyà Manolo Vidal. La presència de l'enramada és més notable per la nit, quan s'encenen les 13719 bombilles que la conformen. L'enramada ha acabat sent com el fons o l'escenari d'una gran obra teatral i es complementa perfectament amb la resta de decorat fester.

ELS CLAVELLS: Encara que la flor que més s'associa a Sant Jordi és la rosa, Alcoi és distinta. El dia 23 d'abril, en la coneguda Processó de la Relíquia al Sant Jordiet se li llancen milers de clavells. Un homenatge senzill però impressionant que se li fa al xiquet protagonista de les Festes d'Alcoi. La tradició que va començar la filà Benimerines va agradar tant que actualment la tira de clavells al Sant Jordiet és un dels moments principals de les Festes de Moros i Cristians.

LES FLETXES: Un element que per a alguns amants de Nostra Festa és el record anual de la Trilogia. Les fletxes de plàstic que tira el Sant Jordiet són un objecte de col·leccionisme molt desitjat. La oportunitat d'agafar una fletxa del Sant Jordiet està en apropar-se al Castell de Festes la nit del 24 d'abril, quan es fa l'acte de l'Aparició de Sant Jordi. El xiquet llança fletxes de plàstic simbolitzant pau desde el seu cavall articulat. L'Aparició de Sant Jordi i el repartiment de fletxes per la Plaça d'Espanya marquen el punt i final oficial de les Festes d'Alcoi.

EL CAFÉ LICOR: La beguda alcohòlica per excel·lència en les Festes de Moros i Cristians. Les mescles més populars del café licor són amb Coca Cola (Plis Play) i amb agualimón (Mentira). El sabor refrescant i intens és converteix en el preferit per a sobreviure als 4 dies de festa al carrer (però sense abusar). Les marques de café licor que més es compren són Pastor, Cerol i Sancho.

EL CAMPANAR I EL CASTELL DE FESTES: Per proximitat formen un conjunt inigualable. El Castell de Festes és un element imponent que ambienta en l'època medieval tota l'escenografia festera. Ubicat al centre de la Bandeja és de gran importància en les Ambaixades. Fernando Cabrera el va dissenyar en 1895 i és el símbol més representatiu de les Festes de Moros i Cristians. Darrere del Castell de Festes està el Campanar de l'Església de Santa Maria. La cúpula blava també es mescla amb el Castell de Festes i tots els elements junts creen una estampa fabulosa que es pot contemplar desde la Plaça d'Espanya.

ELS BOATOS: Com a boato entenem tot el conjunt d'una capitania o alferecia. La majoria de parts d'un boato està format per persones, però també hi ha altres conceptes i elements. Formen un seguici que causa expectació i que és contemplat per moltíssima gent. Els boatos de capitans i alferes reben els aplaudiments massius del públic, però tampoc s'han salvat de crítiques. Les marxes mores i cristianes posen el contrapunt musical als boatos. Que seria de les Festes sense bandes de música? El boato està format normalment per el càrrec, les esquadres, els ballets, les carrosses, els cavallers i dames, la roponà i els acompanyaments masculins i sobretot femenins.
 Capità Cristià Mozàrabes 2016.
 Esquadres negres Miqueros 2015-2016.
 Ballet alférez Almogàvars 2016.
 Boato capità cristià Maseros 2013.
 Carrossa capità cristià 2017.
 Roponà Genis moros 1981.
 Acompanyants capità moro 1974.
 Elefant capità moro Verds 1917.

EL PÚBLIC: Per al final hem reservat un dels elements vius més important de les Festes de Moros i Cristians: El públic. Els espectadors són la raó per la que s'organitza un espectacle de carrer tan gran. Els espectadors són els que contemplen, valoren i aplaudeixen als festers amb una fidelitat increïble. Dona igual si plou o fa sol perquè ahí està la gent esperant desde les cadires o els balcons per a animar als càrrecs festers i esquadres. Són imprescindibles, sobretot en una jornada tan llarga com el 22 d'abril, dia de les Entrades. Per el públic les Festes d'Alcoi són tan meravelloses i se'ls respecta molt, siguen del propi municipi o forasters. Constantment es fa al·lusió als mirons com la filà número 29 i a més a més és la més nombrosa. Milers i milers de persones entusiasmades ocupen els carrers principals del casc antic i aguanten desde el matí fins la nit. Són un exemple per a les altres poblacions i per això els espectadors mereixen tants homenatges. Gràcies per acompanyar a les filaes tots els anys.
Públic donant suport a la filà Llana en la capitania mora 1972.

Públic de la Glorieta en l'Entrada Cristiana 2005.

Públic aguantant la pluja en l'Entrada Mora 2006.

Públic animant a les primeres festeres de la filà Marrakesch en la Diana 2015.

Públic aplaudint al capità xano 2017.


Públic amb paraigües en la Diana 2010.

No hay comentarios:

Publicar un comentario