sábado, 28 de abril de 2018

CÀRRECS FESTERS 2018

Han sigut unes memorables Festes d'Alcoi. Els protagonistes de les Festes de Moros i Cristians 2018 han sigut:
SANT JORDIET: JUANJO VALLS (Filà Mudéjares)

CAPITÀ CRISTIÀ: JOSÉ VICENTE JORNET (Filà Navarros)

ALFÉREZ CRISTIÀ: JOSÉ LUIS CALVO (Filà Tomasines)

CAPITÀ MORO: JORGE VAQUER (Filà Verds)

ALFÉREZ MORO: SANTI CARBONELL (Filà Magenta)

domingo, 22 de abril de 2018

GUIÓ ACTES FESTES DE MOROS I CRISTIANS D'ALCOI 2018

El timbal irromp enèrgicament demostrant la seua forta sonoritat, marcant el principi de Nostra Festa. El cor del fester o festera s'accelera a cada colp del timbal, com un batec, com el so dels telers d'aquesta ciutat fabril. L'emoció continguda es transforma en nervis i sobretot il·lusió. Els ritmes del timbal fan vibrar l'interior dels amants de Nostra Festa, entusiasmant a l'espectador, al músic, al moro i al cristià. Sensacions, nostàlgies i la profunditat musical de les obres d'Amando Blanquer fan aflorar llàgrimes al rostre i a l'ànima. Observem el timbal, esperant que ressonen les seues notes i es compren perquè per als alcoyans és el més màgic instrument de percussió. El toc del timbal inicia els pasdobles i també l'Himne de Festes, dirigit enguany per Bene Ripoll. El timbaler encapçala les bandes de música, manifestació cultural i col·lectiva que es fa imprescindible en les Festes de Moros i Cristians. La impaciència ha acabat, és el moment del timbal. És el moment de José Vicente Jornet, capità cristià de la filà Navarros. És el moment de Jorge Vaquer, capità moro de la filà Verds. També és el moment de José Luis Calvo, alférez cristià de la filà Tomasines. I de Santi Carbonell, alférez moro de la filà Magenta. Per suposat és el moment de Juanjo Valls, el xiquet de la filà Mudéjares que encarna al Sant Jordiet. Cada any un infant és la demostració humana de la fe de tot Alcoi cap al seu patró més volgut. L'espera s'ha acabat, és l'hora de disfrutar, és l'hora de les Festes de Sant Jordi 2018.

GUIÓ D'ACTES DE LA TRILOGIA FESTERA 2018:

SÁBADO, 21 DE ABRIL

FIESTA DEL PASODOBLE.- A las 19:30 horas desfile de las Corporaciones Musicales, desde la Avinguda País Valencià, en el cruce con la calle de Santa Llúcia, hasta la Plaça d'Espanya, donde se interpretará conjuntamente por todas las bandas participantes del Himne de la Festa. 

Nostra festa ja
cridant-nos està
cridant està
amb veu i alé que és vida
de tots es beneïda 
beneïda. Visca! Visca! 
Llaor, Llaor, 
per donar-te esplendor 
riu en l'esfera 
la primavera. 
Llaor, llaor, 
per donar-te esplendor 
riu en l'esfera 
la primavera. 
Visca! Visca! 

Al finalizar, Castillo de fuegos artificiales en el Pont de Sant Jordi. 
NIT DE L'OLLA.- Cena típica de festers y músicos en cada Filà. Posteriormente desfile hacia la Plaça d'Espanya. 
HORARIO E ITINERARIO.- Desde las 21:30 a la 1 de la noche. Las Filaes arrancarán desde Sant Nicolau (en la Font Redona), entrando en la plaza por delante del Ayuntamiento y finalizando detrás del Castillo. También arrancarán desde la Avinguda País Valencià (a la altura del cruce con la calle Bambú), entrando en la plaza por delante del Bar Ideal y finalizando detrás del Castillo. 

DOMINGO, 22 DE ABRIL- DÍA DE LAS ENTRADAS

A las 5:00 horas, Misa en la Parroquia de Santa Maria. 

DIANA.- A las 5:45 horas será izada la enseña de la Cruz en el Castillo. Después del rezo del Avemaria y de la interpretación del Himne de la Festa se inicia este desfile. Cada Filà estará representada por una escuadra con diez festers y su cabo, e irá seguida por su banda de música HORARIO.- La primera Filà arranca a las 5:50 horas y la última sobre las 7:45 horas.
ITINERARIO.- Se inicia en la plaça d'Espanya frente al Ayuntamiento y siguiendo por Santo Tomás, Templo de Sant Jordi, Sant Jaume, Sant Jordi, Bambú y acaba ante el Sant Jordi Rajoletes. Sale de nuevo desde la Avinguda País Valencià, a la altura de la calle Santa Llúcia, y sigue por Sant Llorenç, Sant Francesc, finalizando a la altura de la placeta de la Creu Roja. Arranca nuevamente en el Partidor y discurre por Sant Nicolau, finalizando en la Bandeja.
FORMACIÓN.- Bando Cristiano: Navarros (Filà Capitán con Sargento Cristiano), Andaluces, Asturianos, Cides, Maseros, Gusmans, Vascos, Tomasines (Filà Alférez), Mozàrabes, Almogàvars, Muntanyesos, Cruzados, Alcodianos y Aragonesos. Bando Moro: Verds (Filà Capitán con Sargento Moro), Llana, Judíos, Miqueros, Xanos, Cordoneros, Ligeros, Magenta (filà Alférez), Mudéjares, Abencerrajes, Marrakesch, Realistes, Berberiscos y Benimerines.

ENTRADA DE CRISTIANOS.- Desfile de los Campeones de la Cruz, estampa del romancero de la época del rei Jaume I el Conqueridor. Simboliza la concentración de fuerzas cristianas en defensa de la entonces Villa de Alcoi. 
HORARIO E ITINERARIO- Se inicia a las 10:30 horas en el Partidor y sigue por Sant Nicolau, plaça d'Espanya (el Capitán llega a la plaza sobre las 11:15 horas haciéndosele entrega de las llaves de la Villa), sigue por Sant Llorenç, acabando al final de l'Avinguda País Valencià. FORMACIÓN.-
Sargento Cristiano
Timbaleros y Trompeteros
Capitán Cristiano 
Escolta y séquito (boato capitania)
Navarros (Filà Capitán)
Almogàvars
Mozàrabes 
Vascos
Gusmans 
Maseros
Cides 
Asturianos (Filà d'en Mig)
Andaluces  
Aragonesos 
Alcodianos 
Cruzados 
Muntanyesos 
Timbaleros y Trompeteros
Alférez Cristiano  
Escolta y séquito (boato alferecia)
Tomasines (Filà Alférez) 

ENTRADA DE MOROS.- Fantasía de la suntuosidad oriental que evoca las formaciones morunas del caudillo Al-Azraq que asediaron la Villa de Alcoi. 
HORARIO E ITINERARIO- Se inicia a las 17:00 horas y el Capitán llega a la plaza sobre las 17:45 horas. Se sigue el mismo itinerario que en la Entrada de Cristianos. FORMACIÓN.-
Sargento Moro
Timbaleros y Trompeteros
Capitán Moro 
Escolta y séquito (boato capitania)
Verds (Filà Capitán)
Xanos
Miqueros 
Judíos
Llana 
Benimerines 
Berberiscos (Filà d'en Mig)
Realistes  
Marrakesch 
Abencerrajes 
Mudéjares 
Ligeros 
Cordoneros
Timbaleros y Trompeteros 
Alférez Moro 
Escolta y séquito (boato alferecia)
Magenta (Filà Alférez)

LUNES, 23 DE ABRIL- DÍA DE SAN JORGE

SEGUNDA DIANA.- Tiene características similares a la Primera Diana, pero es un acto con especial participación de la niñez festera y por primera vez los Sergentets Infantils arrancaran con las filaes capitanas (Navarros i Verds). 
HORARIO E ITINERARIO.- A las 8:30 horas iniciarán la marcha los bandos. Finaliza antes de las 11 horas. Los Moros iniciarán el acto desde la Font Redona, hasta la plaça d'Espanya y terminarán en el Castillo, pasando por delante del Ayuntamiento. Los Cristianos partirán de la Avinguda País Valencià, a la altura de la calle Bambú, hasta la plaça d'Espanya y terminarán en el Castillo, desfilando por delante del Teatre Calderón.

PROCESIÓN DE LA RELIQUIA.- Traslado de la Reliquia de San Jorge desde su templo hasta la Parroquia de Santa Maria. HORARIO E ITINERARIO.- Se inicia a las 11:00 horas en el templo de San Jorge y sigue por las calles de Santo Tomás, L'Escola, Mossèn Torregrosa, Sant Llorenç con tirada de claveles al Sant Jordiet, plaça d'Espanya y Pintor Casanova (Major) a la Parroquia de Santa Maria, finalizando a las 12:00 horas aproximadamente. 
FORMACIÓN.- Heraldos, Capitán Moro (Filà Verds), Sargento Moro y séquito, banderines de las Filaes Moras; Alférez Moro (Filà Magenta), Embajador Moro, Abanderado y séquito; Capitán Cristiano (Filà Navarros), Sargento Cristiano y séquito, banderines de las Filaes Cristianas; Alférez Cristiano (Filà Tomasines), Embajador Cristiano, Mosén Torregrosa, Abanderado y séquito; Asamblea General de la Asociación de San Jorge con bandera y Sant Jordiet, Reliquia, Reverendo Clero y Autoridades.

A continuación, solemne MISA MAYOR, interpretándose la "Missa a Sant Jordi", de Amando Blanquer Ponsoda por la Orquesta Sinfónica Alcoyana y los Coros: Grupo Cantores, Coral Polifónica Alcoyana, Veus Blanques y Coro de El Trabajo. 

A las 14:30 horas MASCLETÀ en la plaça d'Espanya. 

DIANA VESPERTINA DEL CAVALLET.- A las 18:00 horas, desde la Font Redona hasta la plaça d'Espanya, a cargo de las Filaes Realistes y Berberiscos. Por primera vez participan mujeres. 

PROCESIÓN GENERAL.- Se devuelve la Reliquia y la imagen ecuestre de San Jorge a su templo. HORARIO E ITINERARIO.- Empieza a las 19:30 horas y termina sobre las 21:30 horas. Los festers y devotos se concentrarán en la placeta del Carbó para subir por la calle Pintor Casanova (Major) donde se incorporará el Clero, Reliquia y Autoridades, siguiendo por la plaça d'Espanya, Sant Nicolau, plaça Ramón y Cajal, Sant Francesc, Mossèn Torregrosa, L'Escola, Santo Tomás al templo de San Jorge. Participan Heraldos, devotos, festeros de las 28 filaes, cargos principales como capitán i alférez i el niño Sant Jordiet, l'Associació de Sant Jordi, imagen de San Jorge, Reliquia del Santo, Reverendo Clero y Autoridades. 

RETRETA.- Desfile informal de festers sobre carrozas engalanadas e iluminadas y acompañadas con charanga de música. A las 23:30 desde la Font Redona.

MARTES, 24 DE ABRIL- DÍA DEL ALARDO O BATALLA

CONTRABANDO.- A las 8:00 horas, en la plaça d'Espanya se celebrará este antiguo acto entre las Filaes Andaluces y Maseros. 

GUERRILLAS.- Despliegue aislado de Filaes en escaramuzas con fuego de arcabucería, por diversas calles de la población, excepto en la plaça d'Espanya y alrededores. Empieza a las 8:45 horas y termina a las 9:45 horas. 
A las 9:45 horas se posesionarán del Castillo el Capitán Cristiano con su Filà Navarros y el Alférez con su Filà Tomasines. La Filà del Alférez ocupará la segunda planta. 

ESTAFETA Y EMBAJADA MORA.- A las 10:00 horas el Estafeta (jinete moro) intima la rendición del Castillo, y ante la negativa regresará en veloz carrera por la calle Sant Nicolau. Llegan a continuación el Embajador Moro y su escolta, realizándose la Embajada mora desde la plaza al Castillo. 

ALARDO DE LA MAÑANA.-  Terminado el parlamento sin acuerdo, comienza el Alardo o batalla de arcabucería. Sobre las 11:00 horas salen del Castillo el Capitán y el Alférez Cristiano seguidos de sus huestes. La guerrilla en la plaza la harán los cristianos retrocediendo, de espaldas al Castillo y los moros avanzando de cara al mismo. Al final tiene lugar la lucha con arma blanca en la plaza y el Castillo que finalmente toman los moros. Las Filaes terminarán el Alardo ante el templo de San Jorge. 


ESTAFETA Y EMBAJADA CRISTIANA.- A las 16:15 horas se posesionarán del Castillo el Capitán Moro con su Filà Verds y el Alférez con su Filà Magenta. La Filà del Alférez ocupará la segunda planta. A las 16:30 horas tiene lugar la Estafeta y Embajada con iguales características a la realizada por la mañana, pero con signo cristiano.

ALARDO DE LA TARDE.- Terminada la Embajada, nueva batalla de arcabucería con el mismo itinerario que en la mañana, pero siendo el Capitán y el Alférez Moro los que salen del Castillo sobre las 17:30 horas. Les seguirán las mismas Filaes que en el Alardo de la mañana. El Capitán y Alférez Moro, junto con sus filaes, realizarán el encaro en el mismo lugar que en la mañana (al principio de la calle El Camí y la calle Joan Cantó) y las demás Filaes de su bando seguirán el mismo recorrido que realizó el bando cristiano. Las guerrillas de la plaça d'Espanya las realizarán el bando moro retrocediendo y el bando cristiano avanzando. Al final tiene lugar la lucha con arma blanca y la toma del Castillo por los cristianos. El fuego de las Filaes termina frente al Templo de San Jorge, antes de las 20 horas. 

ACOMPAÑAMIENTO DE LA IMAGEN DE SAN JORGE.- Terminada la lucha, los Capitanes y Alféreces se dirigirán dando la vuelta a la plaza, a la Parroquia de Santa Maria (placeta del Fossar) donde se les unirá la Asamblea General de la Asociación de San Jorge y el niño Sant Jordiet con su Filà, acompañando, todos juntos, a la imagen de Sant Jordi el Xicotet por la calle Pintor Casanova (Major), plaça d'Espanya (por delante del Ayuntamiento) y calle Santo Tomás a su templo titular, para orar en acción de gracias al Santo Patrón. 
FORMACIÓN.- Capitán Moro con su Filà y Banda de Música; Alférez Moro con su Filà y Banda de Música; Capitán Cristiano con su Filà y Banda de Música; Alférez Cristiano con su Filà y Banda de Música; Sant Jordiet con su Filà y Banda de Música; Asamblea General de la Asociación de San Jorge; imagen del Santo y Banda de Música. 

APARICIÓN DE SAN JORGE.- A las 21:30 horas se celebrará la Aparición de San Jorge sobre las almenas del Castillo, entre los sones del Himne de Festes. Durante la aparición se disparará un CASTILLO DE FUEGOS ARTIFICIALES mientras el niño Juanjo Valls lanza flechas.

SOPARETS.- Sobre las 22:00 horas, tras la salida del castillo del Sant Jordiet, se celebra este tradicional y desenfadado acto en la plaça d'Espanya y alrededores.

BONES FESTES. VISCA SANT JORDI!

miércoles, 18 de abril de 2018

TRASLLAT DE SANT JORDI EL XICOTET I INFORMACIÓ FESTES ALCOI 2018


T'estime Alcoi, antiga fortalesa, gavella d'homes que somriuen encara en l'esperança per mantindre Sant Jordi com un símbol de solidària pau en creu vermella. Un dels protagonistes absoluts d'aquestes Festes de Moros i Cristians 2018 és Juanjo Valls Fuster. El tímid xiquet dels Salesians ha fet una palpable evolució fins sentir-se totalment identificat en el seu paper. Aquest progrés es nota a les entrevistes i fins hi tot els seus pares admeten que el xiquet de 9 anys està més involucrat. Un futbolista que no amaga la seua passió pel Real Madrid, i per la filà Mudéjares. És la seua filà desde que va nàixer i amb ella representarà el càrrec de Sant Jordiet.

José Vicente Jornet Moyà desempenya el càrrec de capità cristià 2018 amb la filà Navarros. Porta dècades preparant aquesta il·lusionant capitania i segur que no defraudarà al baixar pels carrers d'Alcoi el 22 d'abril. La música que l'acompanyarà serà la clàssica "Aleluya" d'Amando Blanquer, la primera marxa cristiana de la història. Les favorites seran la seua filla Paula Jornet i la seua dona Xelo Jordà, i el boato tindrà 2 ballets ben diferenciats. Per últim l'esquadra de negres estrena la marxa cristiana "Beltzak" de Francisco Valor Llorens.

Jorge Vaquer Calatayud és el futur, quasi present, capità moro 2018. La filà Verds ha recuperat la figura de l'empresari d'èxit com a càrrec fester. I és que Jorge Vaquer és l'industrial encarregat de la gran marca de cosmètics "Nirvel". En l'Entrada Mora s'estrenarà una meravellosa suite de 12 marxes mores de Saül Gómez, entre les que destaca "Kapytan" que acompanyarà al capità moro i rodella en la seua carrossa. Les favorites seran Consuelo i Lorena Vaquer. Al boato estan preparats 2 ballets forts i l'esquadra de negres és la única que ix amb una marxa mora de Rafael Mullor Grau: "Un moro mudéjar".

José Luis Calvo Silvestre serà l'alférez cristià 2018 per la filà Tomasines. Aquest fester de Muro és un clar exemple de que no és precís ser alcoyà de cuna per a sentir la festa i dedicar-se a preparar una alferecia. Als 58 anys desfilarà com a alférez tomasina amb la marxa cristiana "La penya el Cuc" de Juan Francisco Sanjuán. Una marxa cristiana dedicada a la filà Maseros de Muro, a la que pertany José Luis i que es converteix en un homenatge a la seua família murera. Parlant de família, les favorites seran Elisa Botella i Elia Calvo. La gran estatura de José Luis Calvo ha servit per a que el boato, amb 3 ballets, estiga inspirat en la figura de Pere III el Gran. L'esquadra de negres baixarà amb "Mai-Sabel" de Francisco Valor Llorens.

Santi Carbonell Quesada, famós dissenyador de trages per a Festes de Moros i Cristians, serà l'alférez moro de la filà Magenta. Aquest jove de 30 anys ha aconseguit agermanar a l'antiga filà Beduins i a la filà Cruzados, a la que pertany desde la infància. La favorita serà sa mare, Toñi Quesada, al donar-se el fet de que la seua parella, Omar Moreno, complirà la funció d'abanderat. L'acompanyen molts cavallers en un boato amb 2 ballets que mai han participat en les Festes d'Alcoi. Santi Carbonell desfilarà amb "Moros y cristianos", una peça musical de Camilo Pérez Monllor. També l'esquadra de negres desfila amb la fantàstica "Uzul el selmim" de Camilo Pérez Monllor. Alerta amb la sobreexplotació que està tenint aquesta marxa mora per part de les esquadres de negres als últims anys, ja que abans sols eixia amb la filà Abencerrajes.

La filà Maseros celebra en aquest 2018 el seu 175 aniversari. Una efemèride poc ressaltada però de gran importància. En 1843 es va fundar la filà dels valencians, dels llauradors del camp i desde aleshores és una de les filaes més carismàtiques de les Festes d'Alcoi. El seu disseny i la seua música distinta fan d'aquesta filà un punt i apart en el bàndol cristià. Una filà única molt volguda pels alcoyans i que a més a més està en molts altres pobles amb Moros i Cristians.

En l'apartat de dissenyadors destaca el retorn de David Blasco, desprès d'uns anys allunyat del disseny fester. Dels seus dibuixos eixirà tota la capitania mora de la filà Verds. També torna Juan Climent amb tota l'alferecia de la filà Tomasines, desprès d'un merescut any de descans. Antonio Aracil i Michel Abietar es reparteixen la capitania cristiana de la filà Navarros, mentre que l'alferecia mora de la filà Magenta també comparteix dissenyadors: Antonio Aracil i el propi alférez Santi Carbonell.

Nostra Festa està en un moment interessant i d'avanços. Desprès d'anys dubtosos per fi hi ha una adaptació notable als valors del segle XXI i la igualtat a les filaes va notant-se entre dones i homes. Ha hagut un canvi social en el que els festers veien amb llàstima que les seues filles abandonaren la filà als 18 anys. La crisi econòmica també ha fet necessària la incorporació de gent nova, sobretot dones, que pagaren la fulla a gastos sencers, i per tant foren membres de ple dret. Per això desde 2015 es veuen esquadres femenines a Alcoi. Les pròpies festeres van lluitar per eixir en moments difícils on la participació no estava tan acceptada. Hi ha que reconèixer la valentia d'aquestes xiques que van entrar a les filaes a pesar de les mirades i actituds masclistes d'alguns. Els mitjans de comunicació i Fonèvol s'han fet eco aquestes setmanes de que en unes poques filaes, com els Cordoneros, encara continua passant açò. El camí de la normalització de la dona en la festa implica a les 28 filaes alcoyanes.

L'Ajuntament ha posat en marxa una campanya per a previndre possibles agressions sexistes, amb punts informatius que ofereixen assessorament. "Alcoi diu no és no" consciència a la societat per a que no es produisca violència per raons de sexe. Una acció que ja es fa en moltes festes multitudinàries com els San Fermins de Pamplona o les Falles de València. 

Sense conflictes s'ha produït una primera Glòria Mixta, en la que Tania Aznar ha fet història com a primera gloriera de la filà Marrakesch. Les dones de la filà Realistes ja han fet Diana en tots els trams del recorregut i aquest any s'estrenen en la Diana Vespertina del Cavallet. Per primera volta unes festeres desfilaran en la vesprada del 23 d'abril en aquest acte desenfadat de les filaes Realistes i Berberiscos. La filà Alcodianos va ser la primera en tindre una festera de ple dret i 20 anys desprès d'aquest fet històric per fi aconsegueixen fer Diana, en la que per suposat estarà Núria Martínez. Les festeres de la filà Maseros tambá faran història al arrancar la Diana en l'any del 175 aniversari, motiu pel qual portaran un gaiato especial.

Per a finalitzar recordem que ahir dia 17 d'abril es va celebrar la tradicional "Processó del Trasllat de Sant Jordi el Xicotet". Un acte religiós en el que participen els devots del patró i la directiva de l'Associació de Sant Jordi. El temps inestable que estem tenint aquesta primavera va respectar l'acte desde les 20:15. El Sant Jordiet Juanjo Valls va acaparar totes les mirades desde el Temple de Sant Jordi fins l'Església de Santa Maria, on va acabar la processó.

Per finalitzar convidem a tot el mon a viure les imminents Festes de Moros i Cristians 2018. Enhorabona a tots els festers i festeres que participen en aquestes espectaculars Festes en honor a Sant Jordi. En especial desitjar sort a les dones, homes i xiquets que s'estrenen o ixen per primera volta. El dia 21 d'abril Alcoi viurà l'inici de la seua celebració més gran. Bene Ripoll dirigirà l'Himne de Festes desde la Plaça d'Espanya. A partir de les 19:30 els carrers s'ompliran de festers, públic i bandes de música per a anunciar que "Nostra Festa ja cridant-nos està".

miércoles, 11 de abril de 2018

GLÒRIA MAJOR I GLÒRIA INFANTIL 2018

Coincidint amb el primer dia del mes d'abril es va celebrar l'acte de la Glòria. 27 festers i 1 festera van pregonar les esperades Festes de Moros i Cristians 2018 pels carrers d'Alcoi.

Els moros van arrancar en un matí radiant per a anunciar la seua arribada a la ciutat. Les mirades estaven posades sobre Tania Aznar Soler, la primera gloriera de la història. Els canvis en la normativa de l'Associació de Sant Jordi han donat els seus fruits i ara també les dones poden representar a la seua filà en la Glòria. Amb Tania Aznar, de la filà Marrakesch, s'inicia un nou camí en les Festes d'Alcoi. Ara la Glòria és mixta. Daniel Méndez es despedia del seu càrrec de Sargento Moro, sempre amb un somriure a la cara. Un Sargento Moro de gran simpatia que ha abanderat aquest canvi de mentalitat en la societat festera alcoyana. Daniel Méndez va ser el primer en arrancar una Diana dirigint una esquadra de dones i el primer Sargento amb una formació mixta en la Glòria. En el seu últim any Daniel Méndez va estrenar un pasdoble dedicat a ell per José Maria Valls, amb el títol de "Daniel Méndez".

Quasi a les 10:30 del matí els tocava al bàndol cristià. Els 14 gloriers van acompanyar al Sargento Cristià al pas de "La canción de l'harem" de Camilo Pérez Laporta. Un pasdobles escollit per Javier Lerma en el seu segon any en el càrrec. La sobrietat dels cristians va ser molt aplaudida, tancant la desfilada amb la Corporació Musical Primitiva d'Alcoi. Desprès de l'arrancà a la Plaça d'Espanya van pregonar Nostra Festa per molts carrers d'Alcoi fins les 2 del migdia. Els moments més especials es van viure al Casal, a l'Avinguda País Valencià i al Partidor.

Els 5 càrrecs festers de 2018 van repartir puros i obsequis als gloriers quan van girar l'esquadra davant dels seus balcons. La desfilada dels cristians aquest any pel carrer Sant Nicolau va tindre algun error, tal volta per la falta d'assaig d'alguns gloriers. La Glòria Major es va tancar amb una mascletà a la Plaça Espanya que va fer tremolar tota la ciutat. Al mateix temps els gloriers de l'hospital van dur la festa als impedits per edat o enfermetat. Al Preventori i l'Hogar San José si van haver més glorieres. Laia Aznar, Loles Rodríguez, Noemí Peidro i Mireia Soler van ser les dones de les filaes Marrakesch, Realistes, Mudéjares i Navarros respectivament.

En la Glòria Infantil la dona, o més ben dit, la xiqueta també va tindre un gran protagonisme. I de nou la filà Marrakesch al capdavant de la integració de la dona en la festa. Junt a la filà Aragonesos van ser dos les xiquetes que van eixir a la Glòria Infantil. Però les dones ja no volen fer història, a les filaes ara s'ha de normalitzar aquesta situació d'igualtat i que deixe de ser notícia. Al cap i a la fi tampoc és res extraordinari que una xica o xiqueta estiga apuntada a la filà de la seua família. La passió festera es transmet tant a xiquets com a xiquetes.

La Glòria Infantil es va celebrar el passat diumenge 8 d'abril. Els Sergentets van arrancar forts aplaudiments i això s'agraeix, sobretot si s'estrenen en el càrrec. La innocència del futur de la festa va fer plorar a més d'un familiar i al públic en general. Rostres d'alegria, orgull i fins hi tot alguna de cansament es van veure en un matí de vent però on el sol va sobreeixir d'entre alguns núvols. Les dos xiquetes que seran recordades com les primeres glorieretes són Carmela Nadal de la filà Marrakesch i Sara Montava de la filà Aragonesos. Enhorabona a tots i totes!