Analytics

miércoles, 22 de noviembre de 2017

LES FESTES D'ALCOI SERAN EL 22-23-24 D'ABRIL DE 2018

L'Ajuntament d'Alcoi va aconseguir fa uns mesos acordar les dates de les Festes de Sant Jordi dels pròxims anys. En juliol es va decidir per consens que els dies de les Festes 2018 serien el 22, 23 i 24 d'abril, els dies tradicionals. Aquesta proposta té el suport de l'Associació de Sant Jordi i la junta directiva. També és important posar-se d'acord amb el Consell Econòmic de la ciutat i gràcies a Juan José Olcina, el president es va aconseguir. En el pacte de les dates de la Trilogia també van participar els partits polítics i en especial l'alcalde Toni Francés Pérez i el regidor de tradicions Raül Llopis Palmer.

El calendari oficial contempla també les possibilitats de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi dels anys 2019 i 2020. Hi han importants modificacions degudes a la Setmana Santa. En 2019 les Festes d'Alcoi s'atrassen als dies 4, 5 i 6 de maig ja que el Diumenge de Glòria cau el 21 d'abril. En l'any 2020 les Festes si que seran en abril, però la Trilogia és mou fins al cap de setmana més pròxim al dia Sant Jordi. És a dir que es celebraran el 25, 26 i 27 d'abril de 2020: Dissabte, diumenge i dilluns. Queda encara molt de temps per davant però hi ha que ser previsors en el futur fester, un fet que no sempre s'ha tingut en compte.

En 2018 és l'acte del Descobriment del Cartell de Festes el que més problemes ocasiona. El dia 1 d'abril és el dia remarcat per a destapar l'obra pictòrica, però en 2018 coincideix amb el Diumenge de Resurrecció i probablement l'acte es celebre altre dia. Igual passarà amb la presentació de la Revista de Festes, una portada que ha sigut encarregada a Ignacio Doménech de la filà Gusmans. José Borrell tindrà un poc més de temps per a acabar el seu Cartell, que li van encarregar en el passat Mig Any. La Glòria es celebrarà el dia 1 d'abril pel matí i per tant hi han 20 dies disponibles per a desfilar en les Entraetes.

La Glòria Infantil anunciarà la Trilogia una setmana abans: El diumenge 15 d'abril de 2018 i dos dies desprès serà la Processó del Trasllat del Sant Jordi Xicotet. Amb aquest acte religiós es dona pas al Triduo, que com indica el seu nom es farà durant 3 dies al Temple de Sant Jordi. El dissabte 21 d'abril ens cridarà Nostra Festa per a iniciar els millors dies de l'any. Per la vesprada Bene Ripoll dirigirà l'Himne de Festes en una Plaça d'Espanya abarrotada de públic.

Les Entrades tenen la seua data marcada en el calendari i els alcoyans senten predilecció pel 22 d'abril. L'Ajuntament ha acceptat que es celebren en diumenge, encara que en un principi la idea era que foren el dissabte 21 d'abril de 2018. Desprès d'algunes discrepàncies es va poder dialogar per a que el primer dia de la Trilogia fora en el seu dia tradicional. El capità cristià serà José Vicente Jornet en representació de la filà Navarros i José Luis Calvo complirà el seu paper d'alférez cristià amb la filà Tomasines. 

Per la part dels moros serà Jorge Vaquer l'encarregat d'obrir l'Entrada Mora com a capità moro de la filà Verds i Santi Carbonell l'encarregat de tancar-la com a alférez moro de la filà Magenta. Dos filaes amb el nom d'un color desempenyaran els càrrecs principals en 2018. Segur que la vesprada del 22 d'abril serà molt esperada pel públic perquè la desfilada del bàndol de la mitja lluna sempre crea una expectació especial. 

El dilluns 23 d'abril es retrà homenatge al nostre patró: Sant Jordi Màrtir. Al caure en dia laborable el dia Sant Jordi s'ha senyalat com un dels festius locals de la ciutat per a 2018. Per tants tots els alcoyans podran acudir en massa als actes del dilluns sense preocupar-se de la seua faena, excepte si treballen fora d'Alcoi. La solució de molts festers ha sigut variar el seu horari de treball, una pràctica molt habitual en l'època en la que la Trilogia Festera Alcoyana no tenia en compte la proximitat del cap de setmana. 

Desprès del dia més espiritual, amb protagonisme de les Processons, arriba el dia els Trons. En 2018 es celebrarà el dimarts 24 d'abril, respectant els orígens de Nostra Festa. L'estafeta, les ambaixades i l'Alardo centraran una jornada sorollosa i amb molt de fum. La culminació del dia i de les Festes de Moros i Cristians serà l'acte de l'Aparició de Sant Jordi. El xiquet Juanjo Valls de la filà Mudéjares ja està preparant les fletxes per a llançar-les desde el Castell de Festes. Un colofó curt i màgic que donarà pas als lúdics soparets de l'any 2018.

El canvi en els Estatuts de l'Associació de Sant Jordi ha beneficiat la mobilitat que té el calendari fester actualment. Una situació que evita fortes polèmiques i facilita el consens entre totes les parts implicades. És impossible contentar a la totalitat de la societat alcoyana però el govern socialista està normalitzant per fi el tema de les dates de Nostra Festa, una situació que ha millorat desde que van arribar al poder en 2011. En el Ple Municipal es va ratificar els dies de la Trilogia 2018 en diumenge, dilluns i dimarts.

Establir un calendari a llarg plaç era un dels objectius del president de l'Associació de Sant Jordi. Per això Juan José Olcina està satisfet del pas endavant que s'ha fet aquest any. Tindre les dates tancades per als següents tres anys facilita molt l'esforç organitzatiu i el treball de les filaes de càrrec. Açò també repercuteix positivament en la planificació dels hotels, restaurants i la resta del sector turístic de la ciutat. La satisfacció és evident ja que l'acord del calendari permet que els capitans i alferes tinguen un període extens per a preparar boatos i contractar bandes de música i la gent que viu en altres llocs pot programar la seua visita a Alcoi amb molta antelació. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites