Analytics

domingo, 26 de marzo de 2017

MARXES MORES FILÀ JUDÍOS

La filà Judíos celebra aquest any el seu bicentenari i 200 anys donen per a molta música. L'antiga filà Sultans va nàixer el mateix any que les bandes de música començaven a aparèixer en les Festes de Moros i Cristians. Per tant 1817 va ser un any molt novedós. La filà Judíos té unes marxes mores prou identificatives i famoses i la llarga història de la filà fa que aquest repàs de la seua música festera siga molt extens.

"ÉXODO" és la marxa mora que més s'associa a la filà Judíos. Un dels motius és que acompanya a les esquadres oficials de la filà. L'altra raó és que aquesta insigne marxa mora està inspirada en la pel·lícula de Hollywood "Exodus" que narra la travessia dels judíos exiliats desprès de la Segona Guerra Mundial per a fundar l'estat d'Israel. La coneguda banda sonora d'Ernest Gold es va adaptar en 1962 per Enrique Castro i desde aquell any sona el 22 d'abril a Alcoi.  


"JAMALAJAM" torna a estar de moda gràcies a la filà Judíos. En algunes ocasions l'esquadra oficial ha desfilat amb aquesta marxa mora del contestà José Ferràndiz.
"LAWRENCE D'ARABIA" va sonar per primera volta en la seua versió per a marxa mora amb l'alférez moro 1986. La filà Judíos aprofita bandes sonores de pel·lícules per a desfilar amb elles i aquesta es va fer molt famosa i continua sent molt interpretada per les bandes de música valencianes. "Lawrence d'Arabia" és obra del francés Maurice Jarre.

La part central del boato de l'alférez moro 1986 es va acompanyar de la marxa mora "ALS LIGEROS". Com indica la peça de Pedro Joaquim Francés va dedicada a la filà Ligeros d'Alcoi. Desde 1980 acompanya als Ligeros però la qualitat de la marxa mora fa que moltes altres filaes també l'escolten en les seues desfilades. 

"VOLUNTAT DE FER" del mestre contestà José Pérez Vilaplana es va composar en 1968. El títol de la marxa mora fa al·lusió a la bona voluntat de les persones i dels músics per crear art. L'esquadra de negres de l'alférez moro 1986 va desfilar amb aquesta magistral marxa mora.

"A MONS PARES" és altra marxa mora de José Pérez Vilaplana dedicada als seus pares. El seu ritme lent és molt adequat per a l'Entrada Mora però sols la banda Unió Musical Contestana té les partitures. Per això el capità moro 1987 va contractar a la banda de Cocentaina per a que tocaren "A mons pares" darrere d'ell. Aquesta marxa mora de 1959 va servir d'homenatge ja que el capità moro de la filà Judíos li va dedicar el càrrec als seus pares.

El boato del capità moro 1987 es va acompanyar de la marxa mora "BON CAPITÀ". José Maria Ferrero Pastor li va dedicar en 1971 aquesta marxa mora a Roque Monllor, capità moro i fester d'honor de la filà Marrakesch. Va rebre el primer premi en el concurs de música festera que organitza anualment l'Associació de Sant Jordi.

"ALS JUDÍOS" està pensada per a la filà Judíos d'Alcoi però les poques voltes que s'ha tocat ha sigut amb esquadres de negres. És una peça musical de José Maria Valls escrita en 1986 i que l'any 1993 va acompanyar a l'esquadra d'enmig africana.


"JUANJO" va ser composada pel murer Francisco Esteve Pastor en 1986. A l'any 2000 la filà Judíos desempenyaven la capitania mora i aquesta peça musical va marcar el pas del ballet de Virginia Bolufer, amb una coreografia sobre el dia i la nit. La marxa mora està dedicada al seu nebot. 

"ALFÉREZ JUDÍOS 2000" és una complicada i excel·lent marxa mora en la que les xirimites tenen molt de protagonisme. Com indica el nom està dedicada a l'alférez moro de la filà Judíos pel músic Vicente Juan Sanoguera. José Francisco Camáñez va disfrutar de "Alférez Judíos 2000" sobre la seua carrossa en forma d'elefant. La dificultat de la marxa mora fa que s'haja sentit molt poc al carrer però la melodia és una meravella infravalorada, fins hi tot pels alcoyans i els propis festers moros.

"XAVIER EL COIXO" és una marxa mora molt popular però que sols s'ha sentit una volta amb la filà Judíos: Amb l'esquadra de negres de l'alférez moro de l'any 2000. José Rafael Pascual Vilaplana li va dedicar "Xavier el coixo", un amic de Muro en 1985.

"ALS BEREBERS" és una de les marxes mores més conegudes de José Pérez Vilaplana i està dedicada a la filà Bereberes Borts del seu poble natal: Cocentaina. Encara que és una marxa mora de 1972 amb la filà Judíos sols ha sonat al boato del capità moro de 2001.

"HABIBI" és una relaxant i moruna marxa mora d'Alfredo Anduix Rodríguez, també de Cocentaina. El títol significa carinyo en àrab i al ser estrenada en 1989 va gaudir de gran popularitat als anys 90. En 2001 va acompanyar a la favorita del capità moro Mario Santacreu.

"CAVALL DE FOC" és una marxa mora típica de la filà Realistes d'Alcoi però fins hi tot la filà Judíos ha caigut rendida davant la majestuositat de l'obra de José Rafael Pascual Vilaplana. Està dedicada a Miguel Ángel Alcaraz, alférez moro 1996. En l'any 2001 "Cavall de foc" va sonar per al ballet de Carmina Nadal que precedia al capità moro.

Al capità moro 2001, Mario Santacreu, el va acompanyar la majestuosa marxa mora "MITJA LLUNA". José Maria Valls és d'Alcoi però "Mitja lluna" s'ha escoltat molt poc a la ciutat desde la seua composició en 1988.

"ATUNGULU" és una estrena de la capitania mora 2001. La filà Judíos sempre inclou una part africana en els seus boatos i "Atungulu" de Bene Ripoll va marcar el ritme del ballet ètnic de Virginia Bolufer. Atungulu Tonga són tribus d'Àfrica que es barallaven i aquesta lluita es percep en les diferents parts de l'obra de l'ibense.

"EL KABILA" té el primer premi en el Concurs de Música Festera d'Alcoi 1965. L'obra de José Maria Ferrero Pastor està dedicada a un gran fester d'Ontinyent i va servir d'acompanyament musical a l'esquadra de negres de la capitania Judíos 2001.

"ALS XAPARROS" és la marxa mora de l'esquadra d'enmig 2007 de la filà Judíos. José Rafael Pascual Vilaplana la va escriure en 1990 per a una colla d'una filà de Muro, lloc d'on és l'autor. Va ser estrenada pel capità moro 1991 de la filà Tariks de Muro: Jorge Lloret.

"LLIBERTAT" és una peça musical trepidant del contestà Francisco Valor. Va ser un encàrrec de la filà Judíos per al ballet de l'alferecia mora 2014. Virginia Bolufer va representar la fugida del poble jueu lluny de l'esclavitud i les cadenes. Per això l'obra per a xirimites es diu "Llibertat".
Mal Passet- Llibertat (Francisco Valor Llorens) from Diània.tv on Vimeo.

"BENDITOS" és una marxa mora de Francisco Valor dedicada a la colla Benditos de la filà Marroks de Muro. La va estrenar en 2010 una esquadra en la capitania mora dels Marroks. L'alférez moro 2014 de la filà Judíos, Juan Mataix, va desfilar amb aquesta obra junt al rodella i els seus cavallers en la mateixa carrossa.

Altra marxa mora de Francisco Valor va acompanyar a les dames i la favorita de l'alférez moro 2014. En aquesta ocasió era "BEN AL SAHAGUI", dedicada a l'abanderat moro 2005 de la filà Guàrdia Jalifiana de Cocentaina. A més a més és un carrer de Cocentaina i com a marxa mora està agafant prestigi en els últims anys.

"ESCACS" és una peça musical de 2014 composada per Francisco Valor Llorens. El títol fa referència al joc àrab d'estratègia, un element de la filà Judíos. En la capitania mora de 2015 "Escacs" va encapçalar el boato ja que havia sigut un encàrrec musical de la filà.

"MENORAH" és un canelobre, element ritual dels jueus i un símbol de la seua religió. També és una peça musical ràpida de Francisco Valor. La van estrenar els xirimiters en el boato del capità moro 2015 de la filà Judíos.
Colla Mal Passet - Menorah (Francisco Valor Llorens) from Diània.tv on Vimeo.

La veloç melodia de "JUDITH" va fer dansar al ballet de l'oasi de Virginia Bolufer en la capitania mora 2015. "Judith" és la primera peça musical que Marcos Verdú va fer en 2011.

"ROPERIA XIMO" és una marxa mora que el dissenyador Ximo Pascual li va encarregar a Francisco Valor en 2006. El nom de la peça és l'empresa de confecció de trages d'esquadres que hi ha a Cocentaina. "Roperia Ximo" va sonar en l'Entrada Mora 2015 d'Alcoi en un dels ballets de la capitania de la filà Judíos.

"EL GUARDIÀ DE L'ARCA" és la marxa mora ceremonial que va estrenar el capità moro perquè en la seua carrossa hi havia una arca daurada amb riqueses. Francisco Valor Llorens li va dedicar aquesta marxa mora i "Yehudit" a Toni Masià, capità 2015 de la filà Judíos. "El guardià de l'arca" té parts cantades per una coral i algunes estrofes inspirades en la melodia de "Éxodo", música preferida de la filà Judíos. Anem anant Judíos: Felicitats pels 200 anys!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites