Analytics

martes, 21 de marzo de 2017

MARXES CRISTIANES FILÀ ASTURIANOS

El repàs per la música festera que ha acompanyat a les filaes d'Alcoi al llarg de la història continua. Seguim amb la filà Asturianos que té moltà història darrere per ser una filà molt antiga. "A la Creueta" és una marxa cristiana que José Maria Valls va dedicar als Asturianos, utilitzant el seu malnom: La Creueta.

Durant alguns anys "ALQUY ASTUR" va ser la marxa cristiana de Jordi Company que va sonar en l'Entrada de la filà Asturianos. La peça musical té introduïdes melodies dels pobles d'Astúries i el nom fa referència a l'antiga denominació medieval d'Alcoi. 


En 1990 la banda de música Unió Musical Contestana va tocar la marxa cristiana "VÍCTOR" per a l'esquadra d'enmig de la filà Asturianos. Aquesta peça musical de José Francisco Molina Pérez va ser molt popular als anys 80 i 90, desde la seua estrena en 1983. "Víctor també va sonar en 1988, quan la filà Asturianos va celebrar el seu 150 aniversari.

L'alferecia cristiana de 1996 va estar marcada per la percussió però també van sonar algunes marxes cristianes poc conegudes. Una d'elles era "CATARSIS" del contestà José Vicente Egea Insa. Encara que estava composada en 1982 fins a 1996 no va sonar en Alcoi. L'honor el va tindre el ballet dels llops de Virginia Bolufer. Un ballet guerrer molt recordat al que "Catarsis" va afegir agressivitat. Aquesta marxa cristiana és molt original i bèl·lica.

L'òpera "Carmina Burana" de Carl Orff s'ha escoltat algunes voltes en les Festes d'Alcoi. En especial la peça musical "OH FORTUNA". Música i coral van acompanyar a l'alférez cristià 1996 de la filà Asturianos. Fermín Vélez va escollir "Oh fortuna" i la seua misticitat per a la seua desfilada i va ser tot un encert. L'òpera de l'alemà Carl Orff recorda als càntics de l'Edat Mitjana però va ser composada en 1936 i "Oh fortuna" ha passat a la història.

"L'AMBAIXADOR CRISTIÀ" és la marxa cristiana més interpretada en les Festes d'Alcoi i la filà Asturianos la va utilitzar per a la desfilada de l'esquadra de negres de 1996. L'alferecia cristiana sempre compta amb la presència del càrrec d'ambaixador, a qui va dedicada aquesta marxa cristiana vibrant. "L'ambaixador cristià" és coneguda desde els anys 80 i de fet la va estrenar al carrer l'alférez cristià de la filà Asturianos. Rafael Mullor Grau és el seu compositor i va rebre el primer premi en el Festival de Música Festera d'Alcoi 1982.

El ballet de la capitania cristiana de 1997 va ballar amb la marxa cristiana "GLORIA". La filà Asturianos i Virginia Bolufer van aprofitar aquesta marxa cristiana plena de força per al boato del capità cristià. "Gloria" va ser escrita per Pedro Joaquim Francés l'any 1993.

"CID" va ser la triomfal marxa cristiana que va acompanyar a Federico Agulló, capità asturià de 1997. També és obra de Pedro Joaquim Francés i va ser composada en 1995 fent-li homenatge a Rodrigo Díaz de Vivar, el Cid Campeador.

"CABALLEROS DE NAVARRA" disfrutava d'una gran popularitat als anys 90. En totes les poblacions s'escoltava aquesta marxa cristiana de Ignacio Sánchez. Encara que es va composar en 1995 a Alcoi va sonar en 1997, amb la favorita de la filà Asturianos.

L'esquadra de negres de 1997 va desfilar pels carrers del centre d'Alcoi amb la peça musical "Als cristians", que José Maria Valls va dedicar a tot el bàndol cristià en 1975. Aquesta marxa cristiana clàssica ha sonat prou amb la filà Asturianos.

En l'any 2004 va sonar la marxa cristiana "ALELUYA" gràcies a la filà Asturianos i la seua esquadra d'enmig. "Aleluya" d'Amando Blanquer és la primera marxa cristiana de la història. El compositor li la va dedicar a la filà Vascos en la seua alferecia. Davant la necessitat d'un estil propi per a les filaes cristianes, Amando Blanquer va crear aquest subgènere en 1958. La filà Asturianos li va afegir càntics en l'esquadra de negres 2004. 

"COVADONGA" va ser la peça musical que va iniciar l'alferecia cristiana 2010. El so de les xirimites anunciaven l'arribada de la filà Asturianos. "Covadonga" està dedicada al capità cristià 1995 de les Festes d'Ontinyent i el nom prové d'Astúries ja que era un encàrrec de la filà Asturs al músic Enrique Orquín. Les espumeires van desfilar amb "Covadonga" per a obrir el boato. 

"BALL DEL SOMNI" va ser la peça musical amb la que va ballar el grup d'Ana Botella en 2010. Jordi Company la va composar per a la seua filà en l'any de l'alferecia cristiana i estava relacionada amb altres marxes cristianes de la filà Asturianos.

"EL DIVÍ" va sonar en 2010 per als cavallers, quan encara no era una marxa cristiana explotada. "El diví" de Francisco Valor està dedicada al capità cristià 2007 de Torrent. La filà Asturianos la va descobrir en la seua alferecia cristiana de 2010.



"SOMNI ANDUIX" va dedicada a Juan Carlos Anduix, alférez cristià 2010 de la filà Asturianos. Jordi Company li va posar aquest nom a la marxa cristiana pel somni de fer el càrrec i pel cognom de Juan Carlos Anduix.

"LA ROSA I EL DRAC" va servir d'acompanyament musical a les dames de l'alferecia cristiana 2010 de la filà Asturianos. Aquesta marxa cristiana de Francisco Valor es va estrenar en 2004, amb la favorita de l'alférez de la filà Tomasines. Per això el nom recorda dos símbols d'aquesta filà alcoyana: La rosa i el drac. La favorita de l'alférez cristià 2010 va desfilar amb la marxa cristiana "Lucentino" de Jordi Company, estrenada en Alacant un any abans.

L'esquadra de negres 2010 va fer una bona elecció per a la seua marxa cristiana: "BENATAIRE" de Francisco Valor. Té un caràcter més pirata que asturiano però va servir de digne colofó a l'alferecia i l'Entrada Cristiana. "Benataire" està dedicada al capità cristià 2005 del poble de Muro.

Música asturiana obria la capitania cristiana de 2011. Carlos Nuñez és qui toca "ANDRO" però en Alcoi es van encarregar els gaiters d'Oviedo.

"CANTICUS" va sonar en el boato del capità cristià 2011. Aquesta obra per a xirimites està composada per Jordi Company, de la pròpia filà Asturianos.


"THOR" va ser estrenada pel ballet Masters d'Ontinyent en l'Entrada Cristiana 2011 d'Alcoi. La filà Asturianos li va fer l'encàrrec al compositor Saül Gómez. Les notes musicals de "Thor" representen una tempesta de pluja amb trons i llamps. El ballet Cellisca recreava una fina aigua llançada pel déu Thor. En la mitologia Thor és el déu de la pluja i els trons.

"JAUME CAPITÀ" va ser la marxa cristiana de Miguel Ángel Más Mataix que va acompanyar als espectaculars cavallers asturianos de 2011. La brillant marxa cristiana és de 2007 i va dedicada al capità llaurador de la Vila Joiosa: Jaume Lloret.

"BELAY CAPITÀ DE MAIG" és una marxa cristiana en honor de Rafa Pastor, capità cristià de les Festes d'Alcoi 2011. La filà Asturianos va tindre un grandíssim càrrec i per això el membre de la filà Jordi Company va composar aquesta marxa cristiana. El nom fa referència a Pelayo, el primer rei del regne d'Astúries. Aquest monarca va començar la reconquesta cristiana, frenant als musulmans i és un personatge històric molt important que s'identifica amb l'alfa i l'omega. Rafa Pastor va representar en 2011 a aquest mandatari i la marxa cristiana té una rima en castellà: "Pelayo capitán de mayo". Cal recordar que les Entrades de 2011 es van celebrar el 14 de maig.

"LA CONQUISTA DEL PARAÍSO" pertany a la pel·lícula "1492" i tracta sobre l'arribada a Amèrica de Cristóbal Colón. La banda sonora de Vangelis s'ha adaptat per a marxa cristiana. Gaspar Ángel Tortosa va fer l'adaptació en 1992 i les favorites del capità asturiano de 2011 la van escollir per a la seua desfilada pels carrers d'Alcoi.

"INARPA" de Saül Gómez va sonar per primera volta a Alcoi amb les dames de la favorita del capità cristià. Aquesta marxa cristiana va dedicada al capità cristià 2009 d'Ontinyent, pertanyent a la filà Cides. La filà Asturianos d'Alcoi la van posar de moda en 2011.

"XIRIMIQUI" és actualment la marxa cristiana que més sona en la filà Asturianos. Està dedicada a un membre desaparegut de la filà, Paco Xirimiqui que era un artesà de les armes. Jordi Company va composar aquesta marxa cristiana a canvi d'una llança que li va fer Paco, que tenia aquest curiós malnom. "Xirimiqui" va ser estrenada al carrer per l'esquadra de negres del capità cristià 2011. Però anteriorment s'havia tocat en un concert de música festera i Paco va poder escoltar la marxa cristiana abans de la seua mort. És una peça musical molt emotiva i en ella es poden escoltar campanetes i melodies celestials en record de l'asturiano Paco Xirimiqui.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites