Analytics

domingo, 2 de abril de 2017

CARTELL FESTES D'ALCOI 2017


Un Cartell elegant i femení per a les Festes d'Alcoi 2017. L'autora Nani Serrano va deixar clar desde el principi que la protagonista del Cartell de Festes de Moros i Cristians seria una dona. Una dona sensual de pell blanca i cabells castanys que transmet serenitat. És un cartell modern, reivindicatiu i original però al mateix temps ens recorda a l'art clàssic.

Tècnicament és un Cartell de gran qualitat. És la primera volta que s'utilitza l'aerografia i Nani Serrano és una experta en l'àmbit, per això el resultat és perfecte. Per a dominar l'aerògraf s'ha de tindre molt de traç ja que és una pistola que expulsa aire amb pintura. D'aquesta forma Nani Serrano ha aconseguit els plecs del vestit de la dona, el rostre i també els dos clavells.

L'obra té colorit i realisme. La dona destaca per davant del fons amb confeti i la silueta del Castell de Festes, el Barranc del Sinc i l'enramada. Els adorns de la dona passen desapercebuts ja que la seua vestimenta crida més l'atenció. Sobretot la túnica que mescla el verd de l'Islam amb el blanc. A la part verda del trage es poden contemplar brodats daurats i una mitja lluna. Les creus roges simbolitzen al bàndol cristià òbviament. En una ma aguanta un clavell roig i altre blanc, mentre en l'altra sostén una fletxa metàl·lica de les que llança el Sant Jordiet en l'Aparició. La tipografia és senzilla i no costa de llegir. Totes les lletres són grans i al ser blanques sobre fons verd són clares. Un enfocament sofisticat i diferent, inspirat en la pintura prerafaelista segons Nani Serrano. No mostra l'alegria de Nostra Festa però si la solemnitat de la majoria d'actes.

El cartell no ha deixat indiferent a ningú. La pintora Nani Serrano explicava ahir que volia representar la mare de la Festa amb eixa figura envoltada de teles que fan al·lusió a la industria tèxtil que caracteritza a Alcoi. Una deessa renaixentista que admira a Sant Jordi i espera l'arribada de les Festes de Moros i Cristians. Nani Serrano es defineix com a feminista i per això ha llançat un missatge d'igualtat en el que la dona també participa i pot ser protagonista de les Festes d'Alcoi. En aquest cas protagonista del Cartell, encara que no és la primera volta. El Cartell de 2017 és un homenatge a la dona en un any en que varies esquadres femenines tornen a eixir al carrer. Un any més la polèmica està servida. Les crítiques constructives declaren que no representa massa les Festes de Sant Jordi però Nani Serrano pot sentir-se orgullosa d'un Cartell que està cuidat fins al mínim detall i té harmonia estètica.

El procés de creació del Cartell de Festes 2017 porta molt de treball i Nani Serrano ha sigut fidel al seu estil figuratiu. Serà un cartell polèmic però no es pot negar la seua bellesa pictòrica i la innovació que ha suposat desde el seu descobriment en la nit del dia 1 d'abril. És una imatge preciosa i delicada que no representa l'essència de les tradicions alcoyanes però si és fàcilment associable a la primavera i a les Festes de Moros i Cristians. La dissenyadora gràfica Nani Serrano es mostrava nerviosa però està contenta desprès de tantes hores de treball.

Socialment el descobriment del Cartell de Festes és un acte multitudinari que causa un gran expectació. Per això ahir dissabte la Plaça Espanya estava plena. El vent no va aconseguir destapar la cortina del flamant Cartell abans d'hora. El Sant Jordiet 2017, Tomás Pascual Cantó, va ser l'encarregat de descobrir l'obra de Nani Serrano. El gran poder de convocatòria d'aquest acte es nota al sentir els forts aplaudiments i xiulits dels ciutadans. Per a finalitzar la jornada es va llançar un castell de focs artificials mentre sonava l'Himne de Festes.

Les paròdies no s'han fet esperar i les xarxes socials i el Whatsapp feien bromes sobre el Cartell de Festes 2017. Alguns han comparat a la dona del Cartell amb Isabel Pantoja, Susana Díaz o Lola Flores. Tres dones andaluses però no tan tranquil·les com la deesa que ha pintat Nani Serrano. El sector conservador de Nostra Festa ha acusat al Cartell de provocador amb el tema de l'integració de la dona en les filaes. Altres no li troben relació amb Alcoi i el veuen més adequat per a la Romeria o la "Feria de abril de Sevilla". El Cartell sempre té defensors i detractors. Les crítiques sense argumentar sols demostren ignorància i no és un cartell lleig. Pocs anys la pintura té tanta qualitat i la tècnica empleada és difícil. Si que és cert que no representa l'essència de les Festes d'Alcoi però si que hi han elements dels moros i cristians. Tota la comarca comenta el Cartell de Festes d'Alcoi i això demostra fins a quin punt és important. Desde l'aparició dels mòbils que tots els anys es creen memes graciosos:

Anterioriment al descobriment del Cartell es va presentar la Revista de Festes 2017. La portada de David Pastor es va destapar al Teatre Calderón. El confeti i dos xiquets benimerins il·lustren la Revista de Festes. Impresa a tot color és un document amb molta informació i fotografies. Hi ha escrits sobre els 100 anys del naixement del poeta Joan Valls i els 200 anys de la música en les desfilades. Per descomptat estan les seccions habituals: Memòria d'activitats, crònica de l'any anterior, el patró, poesies, concursos de dibuix i fotografia, història d'Alcoi, in memoriam, miscel·lània, racó de les filaes, guió d'actes i pàgines dedicades a la publicitat.

 La Revista de Festes 2017 ja està a la venta i inclou molts articles sobre les Festes de Sant Jordi. La presentació de la Revista va tindre una gran afluència de públic, festers i autoritat civils. Els parlaments dels dirigents van tractar sobre temes com les esquadres femenines, el manteniment de l'Alardo, el recorregut de la Diana o els directors de l'Himne de Festes. Juan José Olcina s'estrenava com president de l'Associació de Sant Jordi. L'alcalde Toni Francés va remarcar el centenari de "El Sig" de Gonzalo Barrachina.

Alcoi ja anuncia les Festes de Moros i Cristians de moltes maneres. Donant la benvinguda a la ciutat per tots els punts de carretera s'ha col·locat una imatge gegant de l'Entrada Cristiana. Malgrat l'error inicial en l'any, l'esquadra anuncia perfectament que Alcoi celebra les seues Festes en honor a Sant Jordi. Abril ha arribat i es nota en els carrers del casc antic: L'atrezzo ja està muntat: Castell de Festes i enramada decoren el centre urbà d'Alcoi. És hora de disfrutar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites