La Glòria es celebrarà el pròxim diumenge 16 d'abril. A les 10 del matí els gloriers de les 28 filaes i els Sargentos es reuniran a la Plaça d'Espanya i s'iniciarà l'acte amb el cant del centenari Himne de Festes. Sobre les 12:30 el nou Sargento Cristià Javier Lerma arrancarà del Partidor i al acabar la Glòria es dispararà una sonora mascletà. La celebració de la Pasqua continuarà amb la Glòria Infantil del 17 d'abril. Comença a les 12:00 i acaba a les 14:00 davant del Temple de Sant Jordi. Per la vesprada del mateix dia 17 es fa el Trasllat del Xicotet. La imatge de Sant Jordi serà portada per devots fins l'Església de Santa Maria a les 20:00.
Sols queden 10 dies per al màgic dia de les Entrades de Moros i Cristians. Dos Entrades que tenen a grans protagonistes que van a acaparar totes les mirades. Són festers molt involucrats en Nostra Festa i que estan plenament integrats en les seues filaes. Però les Festes de Sant Jordi tenen també un càrrec infantil que possiblement siga el més important: Sant Jordiet. Aquest any serà el xiquet Tomás Pascual Cantó de la filà Aragonesos.
Luis Sanus és molt conegut en Alcoi per la seua professió de pintor i també per dissenyar molts càrrecs i boatos. Aquest any ell es dissenyarà el seu propi trage perquè és el capità cristià 2017. Estrenarà la marxa cristiana "Rictus" d'Àngel Lluís Ferrando. La filà Almogàvars l'arroparà amb un boato guerrer, 3 ballets i una esquadra de negres de dracs amb la marxa cristiana "El diví".
Fidel Mestre és el pare de l'alférez xano de l'any passat i aquest any el veterà va a representar a un Al-Azraq ancià: És a dir al capità moro 2017. José Maria Valls li ha dedicat la peça musical "Al-Azraq viene". Al boato eixiran 3 ballets i l'esquadra de negres desfila amb "Juanjo", una marxa mora que feia anys que no es tocava en Alcoi.
Gabriel Barrachina és l'il·lusionat alférez cristià 2017 de la filà Navarros. Gràcies a ell sonarà la marxa cristiana d'Enrique Igual Blasco "Santos, poetas y guerreros" al migdia del 22 d'abril. El seu boato esotèric es compondrà de 2 ballets i l'esquadra de negres desfilarà amb una marxa cristiana nova: "Ultreia" de Francisco Valor.
José Jaime Bernabeu afortunadament ha superat el càncer i podrà ser l'alférez moro 2017. La filà Verds traurà al carrer un boato amb 2 ballets i marxes mores molt antigues. L'alférez moro desfilarà amb "Moro de Granada" i l'esquadra de negres amb "Uzul el selmim", una marxa mora molt alcoyana del compositor Camilo Pérez Monllor.
Aquest any la Diana estarà plagada d'esquadres de dones. La filà Aragonesos té per primera volta una esquadra femenina que està molt emocionada per fer el seu debut. Les festeres pioneres de les filaes Marrakesch i Vascos tornen a tindre esquadra en trams secundaris de la Diana. L'esquadra femenina de la filà Realistes arrancarà a la Plaça d'Espanya, al igual que la filà Xanos. L'esquadra femenina de la filà del capità moro ha causat molta expectació perquè les dones seran dirigides pel Sargento Moro, càrrec oficial que sempre ha sigut un home.
L'Associació de Sant Jordi s'ha marcat com a objectiu d'aquest any evitar la figura dels passejants. Eixes persones que durant les Entrades van passejant per mig del carrer entorpint la desfilada. Han demanat que s'utilitzen altres carrers per a desplaçar-se i no molestar als espectadors. Els passejants poden ser festers, públic o fins hi tot directius que estan organitzant l'Entrada i tapen l'espectacle. És un problema que es veu molt als últims anys i que crea situacions incòmodes per als mirons de les cadires. Els fotògrafs també poden ser un inconvenient perquè es desplacen per mig del carrer però estan fent el seu treball.
L'Associació de Sant Jordi i les filaes han fet un gran esforç per a mantindre l'esplendor de l'Alardo. En 2018 podrem disposar de 4 kilos per a disparar però aquest any encara ens haurem de conformar amb un kilo pel matí i un kilo per la vesprada. Els festers podran participar si tenen la llicència d'armes. Es podia aconseguir gratuïtament el permís per a disparar el trabuc gràcies a que estava sufragat per l'Associació de Sant Jordi i Urgensa. 2352 festers van complir els tràmits de la llicència d'avantcarga i podran recollir la pólvora amb unes mesures molt estrictes de seguretat per culpa de les normes de repartiment.
Per la seua part l'Ajuntament també ha demanat que no es llancen servilletes desde els balcons. Estava de moda tirar servilletes de paper en les Entrades i l'any passat es va comprovar que és una pràctica perillosa, sobretot si els carrers estan banyats. El regidor Raül Llopis ha indicat que aquesta prohibició es fa pel bé comú i per a evitar problemes. Persones i cavalls poden relliscar quan s'acumulen perquè les servilletes són d'un tipus de paper molt fi. A més a més quan es llancen de forma massiva tapen la visió i algunes carrosses perden el seu encant. La sanció seria d'uns 750 euros. Però es poden continuar tirant les típiques serpentines i confeti que aporten color i no molesten tant. La prudència és la clau en aquest cas i fins hi tot el confeti pot ser un perill si s'utilitza de forma inadequada.
Dins de les Festes de Moros i Cristians podem trobar diferents tipus d'actes: Actes religiosos com les Processons, la Missa Major o l'Aparició de Sant Jordi. L'Aparició també pot encasellar-se dins dels actes de representació. Són les batalles i la majoria de moments del 24 d'abril, dia de l'Alardo. Les Ambaixades, l'estafeta i la lluita són recreacions d'un fet històric de 1276. En tercer lloc trobem els actes d'exhibició. La Gloria Major i la Glòria Infantil són considerades com a actes d'exhibició i per tant les dos Dianes també. És curiós que tant la Glòria com la Diana tinguen la seua versió infantil per a que els xiquets també participen en aquesta exhibició de poder. Però la major demostració de força és l'acte de les Entrades. L'Entrada Mora i la Cristiana centren totes les mirades per ser l'acte més important de les Festes d'Alcoi. Està clar que els actes d'exhibició són els preferits dels festers. Els actes musicals es poden trobar en la vespra de la Trilogia. És a dir el 21 d'abril. Òbviament es diu "El dia dels músics" pel protagonisme que tenen els actes musicals: Desfilada de bandes i interpretació de l'Himne de Festes. Per últim estan els actes lúdics que serveixen per a passar-ho bé durant els 4 dies de Festes. Les entraetes, els soparets, l'olleta i la Retreta són actes desenfadats que agraden molt per la seua diversió i alegria. En 5 grups es poden classificar els actes de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi.
"Es la hora y empieza la Entrada Cristiana. Ya nada será real. Todo será fantasía a excepción de la voluntad de un pueblo entero que vive inconteniblemente sus Fiestas. Las calles olvidarán su piel de asfalto y se revestirán de un delirio de música y color. La leyenda, la tradición, el mito y la fábula se entremezclarán formando un todo alucinante. Miles y miles de personas se habrán apiñado ya a lo largo del cada vez más insuficiente recorrido por donde las utópicas huestes desfilarán en un derroche de imaginación. Hay como un hechizo colectivo, una hipnosis compartida y por todos admirada..."
"Arranca la Entrada Mora. Y da la sensación de que Sant Nicolauet se ha estrechado más si cabe para acoger el desfile de los de la media luna. Porque si bajar Sant Nicolauet con un pasodoble vibrante resulta inenarrable, no hay palabras para describir esa bajada con el ritmo golpeando en cada rincón, revolviéndose en cada esquina, de una marxa mora repleta de timbales. Esos timbales que se quedan cogidos en los riñones del festero, que se meten dentro, muy dentro, en una evocación subconsciente de sonidos. Són el corazón de Alcoi latiendo, un Alcoi más moro que nunca. Y ese sentimiento indescriptible se evapora como un suspiro contenido, sin apenas tiempo para el recuerdo. Pese a que ya siempre quedará algo marcado en el interior del festero que vivió la experiencia."
No hay comentarios:
Publicar un comentario