domingo, 1 de abril de 2018

CARTELL FESTES ALCOI 2018

Un Cartell clàssic i preciós enceta el camí cap a la Trilogia Festera 2018. El pintor hiperrealista José Borrell ha pintat un Cartell de Festes que descriu perfectament la idiosincràsia dels moros i cristians alcoyans. Desde fa 10 anys José Borrell tenia clara quina idea plasmaria quan li encarregaren el anhelat Cartell de Festes d'Alcoi, somni i malson de molts artistes alcoyans.

Les dos figures principals del Cartell de Festes 2018 són el tradicional moro i cristià encarats. Els rostres són un reflex de l'ambaixador moro i l'ambaixador cristià actuals. José Borrell ha jugat amb el seu paregut físic amb Ricard Sanz per a crear un autoretrat en la persona de l'ambaixador cristià. De fet, el trage amb la creu roja és igual al que portava l'ambaixador cristià fins al 2016. En la part mora el trage destaca pel identificatiu color verd de l'Islam. Meravellosos són tant el casc com el turbant i mentre al cristià apareixen metalls platejats, al moro el luxe es nota en els adorns daurats. El patró Sant Jordi no apareix al Cartell però si hi ha una clara referència a ell en una llum celestial que sorgeix de la part alta del fons gris. Baix estan les lletres enormes d'Alcoi i demés informació amb una tipografia excel·lent per a llegir. 

José Borrell ha volgut fer-li un homenatge als músics ja que per a ell sense la música no hi hauria festa. Una multitudinària banda de música ix d'entre el moro i el cristià. El director de l'Himne està d'esquenes en primer pla i darrere fileres de músics amb els seus instruments musicals. Els nombrosos músics acaben difuminant-se fins ser puntets i al final s'aprecia l'enramada festera. Un element tan alcoyà com les llums artificials sols podien aparèixer il·luminades en la nit i a més a més estan a la mateixa altura que les mans dels ambaixadors. El cristià porta un pergamí a la ma i al cinturó es veu l'escut de la ciutat. Per últim les serpentines i confeti aporten més color al Cartell de Festes i formen un senzill Barranc del Sinc, que es manté en segon pla sense restar-li importància als protagonistes de l'obra. Subtil detall que fa encara més bonica aquesta pintura de José Borrell.

Desprès de molts anys de crítiques i opinions enfrontades, aquest any la valoració és unànime: Ha agradat, i molt. Fins el punt de que no es va escoltar cap xiulit durant la presentació oficial en la façana de l'Ajuntament d'Alcoi. José Borrell pot sentir-se tranquil i orgullós per l'acceptació amb la que els alcoyans han rebut el Cartell de Festes 2018. A les xarxes socials no apareixen comentaris negatius i ens sumem a aquesta felicitació col·lectiva de la societat alcoyana.


José Borrell, Xele, serà ara més conegut i no sols com a pintor de falleres majors, sinó per haver realitzat un dels Cartells de Festes amb una rebuda més entusiasta per part de l'exigent públic d'Alcoi. Certament no ha arriscat i ha fet un Cartell tradicional sense massa innovacions, però ha recollit les demandes de la societat i ha encertat per a evitar debats absurds sobre l'art. El Cartell tècnicament també té la qualitat esperada. El descobriment s'ha avançat al dia 31 de març per la Setmana Santa, ja que el diumenge de Resurrecció està vinculat a la Glòria.

Com sempre els memes sobre el Cartell de Festes d'Alcoi no s'han fet esperar. A una velocitat increïble s'han expandit pels mòbils provocant bromes entre els festers. Algun sociòleg tindria que estudiar el fenomen al voltant del descobriment del Cartell de Festes i la seua transcendència en la vida diària dels alcoyans. Els pròxims dies totes les converses aniran sobre el Cartell de Festes, un fet que no passa en altres pobles que celebren Festes de Moros i Cristians. Amb el tema de Catalunya, la independència i els presos polítics era inevitable que hi haguera una versió del Cartell amb Carles Puigedemont, president de Catalunya i Mariano Rajoy, president del govern espanyol.

Encara que la data del descobriment no ha sigut l'habitual no han faltat les tradicions del dia: El castell de focs artificials, l'Himne de Festes tocat per una banda local i sobretot el Sant Jordiet Juanjo Valls alçant la cortina que desvetllava l'obra de José Borrell. Abans del descobriment del Cartell a la Plaça Espanya es va celebrar una "Vespra d'abril" al Teatre Calderón. Per primera volta es va viure una gala organitzada per l'Associació de Sant Jordi per a suplir el buit horari que deixa la presentació de la Revista. Va haver música renaixentista en directe, dansa contemporània, continguts audiovisuals, entrega de premis i homenatges als càrrecs festers 2017. L'objectiu era destacar les disciplines artístiques de Nostra Festa però l'acte va acabar sent un poc tediós. José José Olcina va felicitar en el seu discurs a les primeres glorieres de les Festes d'Alcoi. La Glòria es celebra aquest matí i açò ja no hi ha qui ho pare.


La "Vespra d'abril" ha nascut com a acte que substitueix a la Presentació de la Revista de Festes. I el motiu és que aquesta publicació es va fer el passat 22 de març. Així s'evita que el Cartell eclipse la portada de la Revista de Festes. L'acte es va celebrar en el Saló Rotonda del Círculo Industrial. Toni Francés va parlar com a alcalde d'Alcoi rebent els aplaudiments del públic present. Aquest any la portada de la Revistas és una obra magnífica de Ignacio Doménech, un fester de la filà Gusmans que ha innovat molt i també ha rebut l'enhorabona del mon fester.

La composició de la portada té forma de diana de dards en la que cada franja representa una filà amb el seu color representatiu. Així es conforma una circumferència que anuncia l'ordre en la que les 28 filaes alcoyanes desfilaran en les Entrades del 22 d'abril de 2018. A més a més també estan escrits els anys de fundació de cada filà i quines ocupen càrrecs aquest any: Verds, Navarros, Magenta, Tomasines, Berberiscos, Asturianos i Mudéjares. Una colorista obra del dissenyador gràfic Ignacio Doménech que a més a més va anar acompanyada d'un sorprenent muntatge audiovisual que avançava el procés de creació de la portada, junt a imatges d'esquadres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario