jueves, 21 de junio de 2018

MARXES CRISTIANES FILÀ TOMASINES

La filà Tomasines ha augmentat recentment el seu número de marxes cristianes. I tot gràcies a la seua alferecia cristiana 2018. Un repertori de música elegant, cristiana i seguint una línia melòdica bastant cohesionada. En açò influeix la gran quantitat de marxes cristianes del mateix compositor: Francisco Valor. El contestà és l'autor predilecte de la filà Tomasines i es ve notant en tots els càrrecs que la filà ha desempenyat al segle XXI. Però si una cançó popular identifica a la filà és "Ja baixen les Tomasines". Uns versos antics que han tingut moltes adaptacions. És una cançó coneguda en tota la comarca que diu així:
Carrer major cap avall, 
baixaven les Tomasines,
amb un barret a les mans,
fent músiques a les xiques. 
Ja baixen les Tomasines,
en la mà al costat,
dient-los a les fadrines: 
"Mireu-me la rosa 
que porte en el cap". 
Nosaltres eixim a la festa, 
com si fórem oronelles, 
i si pregunten qui són, 
són les Tomasines Velles. 
Porte sabata amb sivella, 
la calça en ramell, 
visca la flor del sombrero, 
corbata i xaleco 
i el bon saragüell.

"RAMÓN PETIT" és la marxa cristiana que normalment sona en les esquadres oficials de la filà Tomasines. Aquesta obra de Francisco Carchano Moltó està dedicada al capità cristià 1993 de la filà Almogàvars de Ibi. En Alcoi va sonar per primera volta en l'esquadra de negres de la filà Aragonesos en 1994. Sense cap raó de pes la filà Tomasines també va començar a utilitzar-la en les Entrades d'Alcoi fins convertir-se en un clàssic per als seus components.


"FOMENTO MUSICAL" és una vella marxa cristiana de José Pérez Vilaplana. Es va estrenar en les Festes de Cocentaina de 1972, quan les marxes cristianes estaven començant a agafar força. De fet "Fomento musical" va guanyar el segon premi al Festival de Música Festera d'Alcoi per la seua innovació. El mestre contestà va ser un dels primers en apostar per aquest subgènere tan important hui en dia. "Fomento musical" està dedicada a tots els músics, als estudiants de solfeig i també a la banda "Unió Musical Contestana". En 1990 "Fomento musical" va acompanyar a l'alférez cristià de la filà Tomasines: Luis Jordà Albero.

"JAPANESE TUNE" és una de les obres musicals més curioses i rares que s'han interpretat en les Festes d'Alcoi. Tot tipus de música pot aparèixer en les Entrades, però és molt estrany que música japonesa sone en la desfilada cristiana. Si bandes sonores de pel·lícules americanes o música ètnica d'Orient pot interpretar-se, perquè no composicions de l'altra part del mon? Aquesta és la raó per la qual la filà Tomasines va sorprendre amb "Japanese Tune" en l'alferecia cristiana de 1990. El ballet de Inma Cortés va ser molt aplaudit amb els passos de la música de Soichi Konagaya. La composició de 1972 dura 7 minuts però es va retallar per a sols ballar la part més animada. Tal va ser l'èxit que en 2004, a la següent alferecia cristiana tomasina va tornar a sonar "Japanese Tune", composada en 1972. En aquesta segona ocasió va ser el ballet d'Ana Botella qui va adaptar "Japanese Tune", tal i com es pot veure al vídeo:

"APÒSTOL POETA" és la marxa cristiana que va acompanyar a l'esquadra de negres de l'alférez cristià 1990. José Maria Ferrero va gaudir de prestigi gràcies a aquesta marxa cristiana estrenada en Ontinyent a l'any 1978. Està dedicada a Rafael el pregoner, volgut per ser un poeta molt fester i un gran devot del Santíssim Crist de l'Agonia.

"L'AMBAIXADOR CRISTIÀ" és la marxa cristiana més interpretada a les Festes d'Alcoi. Tant ha sonat que fins hi tot ha marcat els passos d'un ballet. Va ser en 1991 quan el ballet de Inma Cortés va aprofitar la marxa cristiana de Rafael Mullor Grau per a crear una coreografia de màscares. És la única volta que "L'ambaixador cristià" ha sonat en un càrrec de la filà Tomasines, a la capitania cristiana de 1991. Un càrrec que va desempenyar l'industrial Juan Miralles, conegut com Pope. "L'ambaixador cristià" va guanyar el primer premi al Festival de Música Festera d'Alcoi 1982 i es va escoltar al carrer en l'alferecia cristiana de la filà Asturianos.

"VÍCTOR" és una marxa cristiana de José Francisco Molina Pérez que actualment està un poc passada de moda però es va escoltar moltíssim als anys 80 i 90. Està dedicada a Víctor Puerto, capità cristià 1983 de la filà Cruzados de Cocentaina, qui la va estrenar amb molt d'orgull. En 1991 es va escoltar varies voltes en l'Entrada Cristiana d'Alcoi, una d'elles amb l'esquadra de negres del capità cristià de la filà Tomasines.

"CID" és la marxa cristiana que va sonar per a l'esquadra d'enmig 1998 de la filà Tomasines. Pedro Joaquim Francés va composar aquesta èpica marxa cristiana en 1995. El títol de "Cid" fa referència a Rodrigo Díaz de Vivar, l'heroi castellà del segle XI. El Campejador és el protagonista de la història del "Cantar del Mío Cid", que narra les aventures del senyor de Castella. En 3 parts es conta el desterrament del Cid i les conquestes per a que siga perdonat pel rei. Desprès les bodes de les filles del Cid amb els infants de Carrió. La humillació dels infants per l'aparició d'un lleó fa que tramen una venjança i maltracten a les seues dones. Les filles del Cid queden abandonades i nugades a uns roures. Amb el Cid deshonrat comença l'afrenta de Corpes i el robust heroi medieval venç als infants de Carrió en una lluita amb la seua espasa Tizona. L'argument acaba amb el projecte de boda de les filles Elvira i Sol amb els prínceps de Navarra.

"LA VICTÒRIA" és una magistral marxa cristiana del compositor Enrique Alborch Tarrasó. El so de les campanes a la melodia anuncia la victòria de les tropes cristianes i a més a més li dona molta emoció a la marxa cristiana. Per això "La victòria" va triomfar a Bocairent en l'any 2001, any de la seua composició. Pocs anys desprès va sonar en Alcoi amb els espectaculars i recordats cavallers de l'alférez cristià 2004 de la filà Tomasines.

"BEN HUR" es va adaptar per a l'Entrada Cristiana de 2004. Amb una banda sonora de pel·lícula de Hollywood va desfilar l'alférez cristià de la filà Tomasines. Rafael Blanquer portava un trage guerrer de metall i la seua carrossa de troncs estava arrastrada per esclaus. Sense cap dubte un conjunt molt addient per a l'ambientació de "Ben Hur", encara que siga una història sobre l'Imperi Romà. Miklós Rozsà va guanyar l'Òscar a la millor música en 1959.

"LA ROSA I EL DRAC" és una de les marxes cristianes més estimades de Francisco Valor. La popularitat de la marxa cristiana va ser quasi immediata. Està dedicada a la favorita de l'alférez cristià 2004 Maria Navarro i ella mateixa la va estrenar en la seua desfilada. El títol fa referència als dos símbols de la filà Tomasines: La rosa de color roig i el drac de cua de peix. L'alegria, elegància i vistositat de la marxa cristiana ha fet que també s'interpretara en els següents càrrecs de la filà Tomasines: Capità 2005 i alférez 2018.

"CREU DAURÀ" és possiblement la marxa cristiana més identificativa del compositor contestà Francisco Valor Llorens. Estrenada per la filà Cruzados de Cocentaina en la seua esquadra cinqüentenària de 2002. Per això el títol nombra la creu com a símbol de la filà i el daurat com a referència de l'or que representa els seus 50 anys desde la fundació en 1952. L'èxit de "Creu daurà" va sobrepassar totes les expectatives. En la difusió d'aquesta marxa cristiana va influir molt la triomfal desfilada de l'esquadra de negres de la filà Tomasines. Un impressionant disseny guerrer que va tancar l'alferecia cristiana 2004. Desde aquell any "Creu daurà" no va parar d'escoltar-se en tots els pobles valencians i també en la capitania cristiana de la filà Tomasines de 2005, acompanyat a les princeses favorites.

"AMADO CAPITÀ" és una marxa cristiana composada exclusivament per al capità cristià 2005. És tan exclusiva que no s'ha tornat a escoltar al carrer desde aquell solejat 22 d'abril. La raó del títol de la marxa cristiana no pot ser més simple: Amado Chinchilla era el capità cristià de la filà Tomasines. Un capità veterà tan senyorial com la pròpia marxa cristiana de Francisco Molina Pérez. Amb una sonoritat festiva i medieval "Amado capità" anuncia l'arribada d'un rei carismàtic, com ho era Amado Chinchilla que va faltar fa pocs mesos. Esperem que en la futura capitania cristiana de la filà Tomasines en 2019 sone la marxa cristiana "Amado capità" com a homenatge.

"PACO JOVER" és una marxa cristiana de Ramón García Soler que va agradar molt a la filà Tomasines per la seua marcialitat. La fantàstica peça musical la va estrenar l'esquadra de negres del capità cristià 2005. Però en realitat "Paco Jover" va dedicada a altre capità de la filà Tomasines. Es tracta de Paco Jover, capità cristià de l'any 1977 que és recordat com l'àguila. Aquesta família tomasina també té altra música festera dedicada, per exemple "Ja baixa l'àguila". Però sense cap dubte "Paco Jover" és la marxa cristiana predilecta d'aquesta saga festera.


"POPE" és altra de les marxes cristianes que Ramón García Soler va composar en 2005. La filà Tomasines va aprofitar la seua capitania cristiana de 2005 per a encarregar marxes cristianes en honor de capitans del passat. I "Pope" era Juan Miralles, capità cristià de 1991. L'esquadra de blancs de la filà Tomasines tancava el boato darrere del drac articulat amb "Pope". Una marxa cristiana que segueix l'harmonia de la marxa cristiana "Paco Jover" però té bastants diferències en quant a la sonoritat i ritme. Són dos marxes cristianes del mateix autor que tenen un lloc destacat en el repertori musical de la filà Tomasines. I és que estan dedicades a dos capitans cristians molt estimats.

"SALA I SOLER" és una marxa cristiana de Francisco Soler amb inspiració celta. Les gaites i el sac de gemecs no podien faltar en aquesta espectacular obra musical, una de les millors del compositor contestà. El capità cristià 2009 de la filà Templaris de Mutxamel li va encarregar a Francisco Valor una marxa cristiana per a la seua filla Cristina Sala Soler. Xavier Sala Blasco va quedar tan satisfet amb la marxa cristiana que la va difondre. També Francisco Valor va proposar a la filà Almogàvars de Cocentaina que la seua esquadra de negres del capità cristià 2010 desfilara amb "Sala i Soler". A Alcoi sols s'ha escoltat una volta: Amb la bèl·lica esquadra d'enmig 2012 de la filà Tomasines.

"CAVALLERS DE LLÚRIA" en versió per a xirimiters és una de les marxes cristianes que es van escoltar al boato de l'alférez cristià 2018. La vinculació del músic Francisco Valor Llorens i la filà Tomasines d'Alcoi s'ha consolidat aquest any. "Cavallers de Llúria" és la marxa cristiana que es va estrenar en l'any de fundació de la filà de Cocentaina. I és que de fet en 2012 Francisco Valor es va apuntar a aquesta jove i nombrosa filà contestana. El següent regal musical a la filà "Cavallers de Llúria" va ser l'adaptació a fanfàrria.

"DINÀMICS" és altra peça musical de Francisco Valor. Forma part de les nombroses composicions per a la capitania cristiana 2012 de la filà Cides. Junt a "Terres de llegenda", "Immortal", "Volgudes", "Ja vorem" i "Llegenda" també "Dinàmics" seguia una línia argumental basada en la vida del Cid Campeador i les àguiles, símbol de la filà Cides. El títol "Dinàmics" és una imposició de la filà degut a que anava a sonar en una part del boato dedicada a acròbates i la gimnàstica, per això era una part molt dinàmica. En 2018 "Dinàmics" ha sonat amb l'espectacular i multitudinari ballet d'Ana Botella. Representaven la lluita de les forces del bé i del mal, simbolitzades amb la figura der Sant Jordi i els àngels blancs contra el drac. Quan Sant Jordi mata al drac, de la seua sang sorgeixen roses roges. Tot això es va poder visualitzar en un bonic ballet de l'alferecia cristiana de la filà Tomasines.

"XAMARCAI" és una gran marxa cristiana de Francisco Valor. El seu so amb sac de gemecs continua emocionant al públic i per això és una de les obres més interpretades del percussionista. "Xamarcai" prové dels noms Xavi, Marc i Aitana. Són els tres fills del capità cristià 2005 de la filà Mozàrabes de Ibi. En aquella recordada Entrada Cristiana de Ibi es va estrenar "Xamarcai", rebent gran elogis pel seu ritme i originalitat. Motiu pel qual també els cavallers de l'alférez cristià 2018 també han desfilat amb "Xamarcai". En Alcoi ja havia sonat molt als cristians però mai en un boato de la filà Tomasines.

"THOR" va ser estrenada en l'Entrada Cristiana d'Alcoi 2011 a pesar de ser una peça musical de l'ontinyentí Saül Gómez. Les notes musicals de "Thor" representen una tempesta de pluja amb trons i llamps. El ballet Cellisca del capità cristià dels Asturianos recreava una fina aigua llançada pel déu Thor. En la mitologia Thor és el déu de la pluja i els trons. Una obra molt adequada per a ballets guerrers i salvatges. La forta percussió, els metalls i la melodia principal eren perfectes per al ballet dels dracs negres de la filà Tomasines. Va ser un gran moment de l'alferecia cristiana 2018 i fins i tot es va incloure una tirolina.

"LA PENYA EL CUC" és una marxa cristiana de Juan Sanjuán que ha sigut descoberta fa poc pels alcoyans. Es tracta de la música amb la que l'alférez cristià 2018 va desfilar damunt d'un drac de dos caps. José Luis Calvo a part de ser membre de la filà Tomasines també és de la filà Maseros de Muro. I d'aquesta anècdota ix la raó per la qual l'alférez tomasina i les seues favorites van triar "La penya el cuc" com a marxa cristiana. Va ser Élia la filla de l'alférez qui ho va proposar, perquè José Luis preferia una marxa cristiana més clàssica. "La penya el cuc" està dedicada a l'esquadra de la filà Maseros de Muro, a la que pertany. En l'Entrada Cristiana de 2003 es va estrenar "La penya el cuc" però no s'havia escoltat en altra població fins que en aquest 2018 ha sigut una de les marxes cristianes més importants de l'alferecia cristiana de la filà Tomasines. La primera volta de la composició de Juan Sanjuán en Alcoi no ha pogut eixir millor. Enhorabona a tots els implicats!

"MAI-SABEL" és la marxa cristiana amb la que es va acabar l'Entrada Cristiana d'Alcoi 2018. L'obra més bèl·lica de Francisco Valor Llorens es va interpretar per a l'esquadra de negres de l'alférez cristià de la filà Tomasines. "Mai-Sabel" està dedicada a la família Briet de Cocentaina. Es va composar en 2010, quan Rafa Briet era l'alcalde socialista de la capital del Comtat. El títol de la marxa cristiana és un joc de paraules amb el nom de la mare de Rafa Briet: Isabel. "Mai-Sabel" la va estrenar l'abanderat cristià 2010 de Cocentaina, el cunyat que pertany a la filà Cavallets. En Alcoi ja és la segona volta que una esquadra de negres desfila amb "Mai-Sabel", desprès de que ho fera la filà Gusmans en 2013. "Mai-Sabel" incorpora als últims compassos el so d'unes campanes d'església anunciant una celebració. Clarament la filà Tomasines té una bona relació amb el compositor Francisco Valor i segur que ens depara alguna sopresa musical per a la capitania cristiana de 2019...

Escultura de ferro del trage de l'alférez cristià 2004 de la filà Tomasines.

No hay comentarios:

Publicar un comentario