Juan Enrique Miralles Jordà agafarà el relleu del seu pare i serà el capità cristià 2019 de la filà Tomasines. Fa 28 anys "Pope" va ser capità en la seua filà i estava clar que en el futur el seu fill desempenyaria el mateix càrrec. Laura Miralles va ser rodella en 1991 i ara exercirà com a favorita al ser la filla de Juan Enrique Miralles Jordà. El seu trage és obra del pintor Ignacio Trelis, encara que el boato i l'esquadra de negres són de Juan Climent. Al boato es veuran 3 ballets de Virginia Bolufer, Gawazi i Ana Botella.
Jorge Candela Mataix no era un capità moro esperat i tampoc representa els tòpics habituals. És un treballador humil que vol complir el seu somni i el de la seua família: Representar a la filà Magenta com a capità moro. Jorge Candela Mataix viu a Palma de Mallorca, d'on és la seua dona Tina Maza que serà la favorita. De tot el càrrec s'encarrega Juan Climent i la filà ha fet un gran esforç econòmic per a superar els problemes i traure endavant una capitania mora digna d'Alcoi. Al igual ocurreix amb l'esquadra de negres, obra de l'anterior alférez moro Santi Carbonell. Dels ballets s'encarreguen Alicia Montava, Ana Botella i Noel Barroso.
Modesto Moiña Doménech desempenya l'alferecia cristiana de la filà Muntanyesos. De la seua imaginació ha sorgit la idea del boato muntanyenc. Tot queda en família perquè la favorita serà la seua mare: Isabel Doménech. César Vilaplana també ha col·laborat en el disseny d'un boato guerrer, mentre que l'esquadra és obra del jove Antonio Aracil. Els 3 ballets són cosa de Carmina Nadal, Rafa Felipe i Inma Cortés, que retorna al mon de les coreografies festeres.
Jorge Doménech Rodríguez va ser nombrat pels Cordoneros com a alférez moro 2019. Un fester emocionat amb la realitat que viurà la nit del 4 de maig. El pròxim alférez cordonero desfilarà en una carrossa junt a la seua família. La seua dona Mónica Vilaplana l'acompanyarà com a favorita. El membre de la filà Antonio Aracil ha sigut l'encarregat de dissenyar tot el boato i esquadra de negres. José Borrell va ser l'autor del Cartell de Festes 2018 i ara s'apunta al disseny fester amb el trage de Jorge Doménech Rodríguez. Els ballets seran de Inma Cortés i Virginia Bolufer.
La filà Berberiscos demostrarà orgullosa ser una filà veterana de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. Desde 1869 fins a 2019 han passat 150 anys, justament els que compleixen els populars Bequeteros. Per aquesta efemèride en l'Entrada Mora trauran una esquadra commemorativa, dissenyada per Juan Climent. Potser recuperen el cavallet, ja que aquesta filà va ser fins a 1926 una filà d'antiga cavalleria. Feliç aniversari Berberiscos!
L'apartat musical de les Entrades d'Alcoi 2019 no es salva de les crítiques. Hi ha que reflexionar sobre la prostitució que estan vivint certes obres musicals. Per tercer any consecutiu l'esquadra de negres de l'alférez moro desfilarà amb la mateixa marxa mora: "Uzul el selmim" de Camilo Pérez Monllor. A pesar de ser una peça de 1914 continua estant de moda i ara la pot tocar qualsevol banda de música. El problema sorgeix quan l'estan cremant en excés i seria una llàstima que una marxa mora tan bonica i distintiva acabara aburrint al públic. "Ali Geabà-Spyros" també s'ha convertit en una marxa mora comodí que demostra la poca cultura musical dels esquadrers. Serà interpretada per a l'esquadra d'enmig de la filà Benimerines, tal i com ja va passar fa 14 anys. Hi ha moltes marxes mores poc conegudes que són meravelloses i constantment es recurreix a les mateixes. Altre cas que demostra falta de cultura musical és l'esquadra d'enmig de la filà Cides. Han escollit "El diví", una marxa cristiana de Francisco Valor molt explotada en Alcoi. No aporta res nou, mentre que hi ha grans obres del propi compositor que no s'han interpretat en Alcoi. Per exemple "Almugawir", "Puche" o "Manta, forca i festa". Tal volta l'assessor musical de l'Associació de Sant Jordi està sent massa permissiu i no és conscient del variat repertori que té la música festera. Aquesta tendència conformista per utilitzar sempre les marxes mores de moda li resta qualitat a les Entrades. En canvi l'esquadra de negres del capità magentero ha recuperat "Al primer tro", una magnífica marxa mora de Rafael Mullor Grau que no s'escoltava desde fa molt de temps. Animem a les futures esquadres de negres a explorar noves obres musicals. Al contrari, els 4 càrrecs festers de 2019 estrenaran noves marxes mores i cristianes. A més a més l'esquadra de negres de la filà Muntanyesos ha presentat una innovadora i alegre marxa cristiana: "Iurde", composada pel membre de la filà Rogelio Mira. Enhorabona a tots!
Una prova de que algunes marxes mores s'estan perdent és que fa dècades que no sonen "A la Meca", "L'ambaixador", "Moment de festa" o "Genna Al Ariff". Ningú posa remei i cada any marxes mores com "La canción del harem" es van perdent. Camilo Pérez Laporta va estrenar "La canción del harem" en 1907, pocs mesos desprès de que la banda Primitiva d'Alcoi tocara per a la filà Abencerrajes la primera marxa mora: "A Ben Amet". La marxa mora del conegut senyor Tonico la guapa, Antonio Pérez Verdú, era anomenada com la música de les carabassetes per la seua original percussió. La primera volta que "La canción del harem" va sonar en l'Entrada Mora d'Alcoi va ser amb la filà Cordoneros. En 1907 va aparèixer el subgènere de la marxa mora i va ser una revolució musical molt important. Com a anècdota al mateix 1907 també es va inaugurar el pont del Viaducte de Canalejas, que va unir més la ciutat industrial d'Alcoi i als seus habitants obrers i burgesos.
La filà Gusmans ha anunciat que a la Primera Diana les dones estrenaran el nou disseny femení. Festeres i festers van a disfrutar d'unes festes cada volta més inclusives. Cada filà es juga el seu prestigi com a col·lectiu als actes de la Trilogia Festera Alcoyana. Les dos Entrades no són producte de la màgia... Es creen amb mans humanes. I per això tants alcoyans i alcoyanes estan pendents de l'oratge. Històricament, les dos filaes mores amb càrrec en 2019 han tingut mala sort amb la pluja. Per això la felicitat dels moros depèn de la visita del sol més que mai.
El diumenge de Ressurrecció del present 2019 ha coincidit amb el dia que tradicionalment es canta l'Himne de Festes. Però aquest any el matí del 21 d'abril estarà protagonitzat pels glories i glorieres de les 28 filaes alcoyanes. A l'acte de Pasqua s'estrenarà el Sargento Moro. Li desitgem molta sort a David Antolí Murcia i que el temps el respecte, tant a ell com al Sargento Cristià Javier Lerma Llorca. La Glòria Infantil s'anhela més que mai degut a que la Setmana Santa ha caigut molt tard. El dilluns 22 d'abril també s'estrenaran els nous Sergentets. Miguel Miró de la filà Cruzados i Leandro Vargas de la filà Ligeros.
Alcoi celebrarà la declaració de les Festes de Moros i Cristians com a Bé d'Interès Cultural Immaterial amb una mascletà nocturna. Aquest espectacle pirotècnic es celebrarà la nit del 23 d'abril en honor a Sant Jordi. Ser BIC és un objectiu aconseguit per l'Ajuntament d'Alcoi i l'Associació de Sant Jordi que s'ha anunciat molt als mitjans de comunicació. La mascletà nocturna es farà a les 21:30 a la Plaça d'Espanya, desprès de la tradicional Procésso del Trasllat de Sant Jordi el Xicotet.
El boato Muntanyés está dispensar, per Cesar Vilaplana, y confeccionat per el cortidor. Y ballets, Carrecs, dames, caballers, disenyats y confeccionats per Modesto Moiña, res de Jose Moiña
ResponderEliminarDisenyat
ResponderEliminar