La visita a Fontilles per part dels festers alcoyans és ja un clàssic de la tardor, encara que va perdent força i popularitat entre els actes del Mig Any. El dissabte 5 d'octubre de 2024 ni tan sols el públic va ser massiu i això que la climatologia va ser ideal. Ja ningú queda viu d'aquell grup de pioners que en 1951 es van traslladar a ajudar als malalts del Sanatori i aportar donatius. També hi ha pocs residents al Centre de Majors, ja que la lepra va desaparèixer fa anys de Fontilles. La malaltia no va deixar d'estar estigmatitzada i per això els alcoyans i alcoyanes seguiran fent l'anual visita a la població de la Marina Alta. Però no han fracassat ja que l'herència de la Penya Fontilles és eterna i forma part d'un sentiment col·lectiu. Els leprosos s'han erradicat, però les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi han contribuït a fer més pacífica i alegre la vida dels malalts durant dècades. El moment de màxima cautela va ser als anys 60 quan molts professionals cuidaven dels aïllats i solitaris homes que havien agafat la lepra. La visita a Fontilles es va fer popular a Alcoi com una forma de divertir-se abans del Mig Any i a finals del segle XX fins hi tot desfilaven carrosses i 3000 festers pel xicotet poble. Lluny queden aquelles xifres de participants i de diners recollits benèficament per a millorar la qualitat de vida i les infraestructures del Sanatori.
Els capitans de les filaes Alcodianos i Mudéjares i els alferes de les filaes Aragonesos i Abencerrajes van arribar a Fontilles acompanyats pels seus seguicis de cavallers dames i esquadres de negres. El Sant Jordiet Mauro Abellán es va traslladar desde Madrid i va estar arropat per la seua filà: Els Judíos. També va haver varies bandes de música durant la Diana matutina, la Processó i Missa i el dinar a l'aire lliure. L'entrega de regals per parts dels càrrecs als ancians va tindre moments de gran afecte i emotivitat. Llana, Miqueros, Cordoneros, Realistes, Gusmans, Mozàrabes i Almogàvars van ser les filaes sense càrrec que van desfilar pels carrers de la Vall de Laguar. En l'edició 74 de la visita al Sanatori s'han recaptat menys diners, però la germanor continua sent el pilar que fonamenta aquest desplaçament de festers i músics. L'Entrada va estar encapçalada pel bàndol cristià, encara que va ser la capitania mora de la filà Mudéjares qui més participants va aportar a la desfilada vespertina. Jordi Peiro i la seua favorita Pepa Puchades estan molt compromesos amb la causa solidària de la visita a Fontilles. L'esquadra d'enmig miquera i el guerrer alférez moro de la filà Abencerrajes tancaven la jornada festiva.
Fontilles sobreviu a la desesperada fent festa sense tindre quasi congregació. El Correfocs dels Dimonis Rafolins, el 9 d'octubre a les tendetes de la Glorieta, el "Trail Running Solidari" o el festival de música en valencià "Sound Jordi" són events que han tingut més transcendència en aquest octubre de 2024. És evident que la Penya Fontilles s'ha de renovar o recuperar el seu poder de convocatòria si hi ha interès en salvar aquesta tradició i tasca social. Un esforç que sembla desmesurat quan sols queden 8 persones vivint al Sanatori de Fontilles. Sols queda preguntar-se si desprès del 75 aniversari, els festers alcoyans seguiran visitant aquest preciós paratge de muntanya?
La Presentació de Càrrecs té l'al·licient de que a part de als capitans i Sant Jordiet, també es farà públic el primer càrrec femení de la història d'Alcoi: Ana Gisbert Mira Perceval de la filà Marrakesch. L'acte més protocolari i seriós serà el pròxim dissabte 19 d'octubre de 2024. Les autoritats també donaran els seus discursos, sent molt esperada la primera intervenció de Francisco García Carrillo com a nou president de l'Associació de Sant Jordi. Durant la setmana es farà la final del Campionat de Cotos i el dissabte sabrem els guanyadors del Concurs d'Olleta Alcoyana. El pròxim dia 26 d'octubre de 2024 l'alegria es traslladarà a la Glorieta on els cuiners presentaran els seus plats típics a migdia. Per segon any consecutiu, les Entraetes arrancaran de vesprada per dos itineraris i s'allargana fins la nit, quan els pubs com el nou Pícaro, Don Vito, Sports o Delirium li agafen el relleu a les zones d'ambient com la Glorieta, el Parterre i la Plaça de Dins.
No hay comentarios:
Publicar un comentario