jueves, 21 de noviembre de 2024

FRANCISCO CARCHANO DIRIGIRÀ L'HIMNE I XIMO CANET PINTARÀ EL CARTELL 2025

Una volta més, al transcurs del Mig Any 2024, es van desvetllar els noms dels dos protagonistes de les Festes d'Alcoi 2025. I una volta més les expectatives no van acabar de complir-se i dos homes poc coneguts han sigut els escollits. El regidor de Tradicions va nombrar a Francisco Carchano com a director de l'Himne de Festes i a Ximo Canet com a pintor del Cartell de Festes 2025. Segons el socialista Jordi Martínez "Tant Ximo Canet com Francisco Carchano són dos alcoians amb una llarga trajectòria professional, i aquest nomenament és un acte de reconeixement de la seua ciutat. Als dos els ha fet molta il·lusió. Estic segur que amb Ximo Canet tindrem un cartell de gran qualitat i que totes les bandes i el món de la música s'alegraran perquè el director de l'himne siga aquest compositor veterà”. Amb 89 anys dirigirà l'Himne de Festes el divendres 2 de maig de 2025, sent un dels més majors en tindre aquesta responsabilitat musical.

FRANCISCO CARCHANO MOLTÓ: Va nàixer a Alcoi el 4 de març de 1936. Entra a formar part de la banda Unió Musical d'Alcoi de la qual és nomenat subdirector. Realitza estudis superiors a València i Alacant i és especialista en cursos de direcció de música contemporània i anàlisi musical. Amb posterioritat també forma part de la Corporació Musical Primitiva d'Alcoi com a instrumentista de baix. En aquesta última banda també va ser nomenat subdirector. Ha dirigit les bandes d'Alcoleja, Gorga, Benilloba, Penàguila i la Unió Musical del Serpis d'Alcoi. Cal destacar la seua relació amb Torrevella, on dirigeix la banda Unió Musical Torrevejense i és creador del Conservatori de música d'eixa ciutat. En el seu haver té un repertori tant d'obres simfòniques com música festera. La més important és "Ramón Petit" dedicada al capità cristià 1993 de les Festes d'Ibi. Però també és la marxa cristiana de referència de la filà Tomasines d'Alcoi.

XIMO CANET SANZ: Nascut a Alcoi en 1967, serà el primer en ser protagonista dels Moros i Cristians d'Alcoi. El dia 1 d'abril vorà com es descorre la cortina en la façana de l'Ajuntament per a descobrir la imatge que representarà la Festa. Format en  la EASD Alcoi, València i Barcelona, és un artista autodidacta polifacètic i multidisciplinari. Treballa diversos procediments pictòrics i es considera pintor matèric amb un estil d'abstracció figurativa. Treballa moltes voltes la pintura al tremp amb pigments naturals, de vegades buscant com incorporar el sentit de l'olfacte a la seua obra. També ha realitzat monotips amb la tècnica del jaspiat a l'oli sobre diversos suports. Tal volta l'obra incloga detalls de les filaes de càrrec de 2025: Aragonesos, Abencerrajes, Andaluces, Marrakesch i Miqueros. 

A més a més a les últimes setmanes també s'han celebrat els concursos de Sargento Major i Sergentet Infantil del bàndol moro. Mauro Camáñez Català, de la filà Judíos, va ser elegit el 14 de setembre de 2024 com a Sargento Major Moro d'Alcoi dels pròxims 4 anys. Era el candidat preferit desprès de presentar-se en varies ocasions. Per fi va obtindre el resultat de no rendir-se i l'experiència va fer que fora el més votat pel jurat. Hi havia 14 candidats i això va fer que el concurs s'allargara durant 4 hores. Això va preocupar al nou president de l'Associació de Sant Jordi, Paco García Carrillo, ja que la durada era excessiva i es necessitaven canvis. Els aspirants que van passar a la segona ronda van ser Gemma Carbonell, Nicolás Pérez, Rubén Català, Antonio Mora, Xavier Ferrándiz, Diego Ortiz i el ja nou Sargento, Mauro Camáñez. Cada un va participar amb el pasdoble que ells mateix han triat, destacant a Carlos Díaz que va quedar segons i substituiria al fester de la filà Judíos en cas d'accident. Mauro Camáñez s'estrenarà en la Glòria Major del diumenge de Resurrecció: 20 d'abril de 2025. Curiosament fa 25 anys el seu pare va ser l'alférez moro 2000 de la filà Judíos i Mauro va ser el rodella en unes Entrades que també es van celebrar a principis del mes de maig.

El dissabte 14 de novembre va ser el torn del concurs de xiquets i xiquetes. Hi havia 4 candidats a Sergentet Moro per a la Glòria Infantil del 27 d'abril de 2025. Dos eren de la filà Berberiscos, però finalment va guanyar una xiqueta de la filà Realistes. La jove festera Valeria Abad Botí és la nova Sergenteta Infantil Mora després de guanyar a la seu social del Sant Jordiet 2025. El miquero Martín Bellver va fer d'amfitrió donant l'enhorabona a Nicolás Agulló per quedar segon i a Valeria Abad. La jove succeeix d'aquesta manera Aitana Cantó i a Abril Albero, per la qual cosa ja són tres les xiquetes que han ostentat de forma consecutiva el càrrec de Sergenteta Infantil Mora. A més compartirà càrrec amb Ona Santonja, Sergenteta Infantil Cristiana. Valeria Abad té 9 anys i va al col·legi Santa Ana, sent filla i néta de festers de la filà Realistes. La composició obligada va ser 'Aitana' de Tomás Olcina, i a la segona ronda es va interpretar 'Tayo' de Francisco Esteve, 'Remigiet' de Julio Laporta Hellín i 'El k'sar El Yedid', de Camilo Pérez Monllor, que va ser el pasdoble amb el que va desfilar la guanyadora. Tots els temes van ser interpretats per l'Agrupació Musical Serpis d'Alcoi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario