sábado, 13 de abril de 2024

INFORMACIÓ FESTES ALCOI 2024

Alcoi deixa per uns dies la separació per classes socials i s'unifica per a realitzar les espectaculars Festes de Sant Jordi 2024. Les filaes agrupen a gent de diferents estrats de la societat alcoyana per a viure unes jornades de germanor i tolerància en les que la música, el cafè licor i el confeti s'apoderen del casc antic. És el centre històric d'aquesta ciutat industrial, amb un passat de cases modernistes i també lluita obrera. Hui en dia aquesta sociologia queda mesclada, com els colors durant les meravelloses Entrades de Moros i Cristians. Però sempre és necessària la millora, cuidar dels detalls, ser justos i igualitaris i reclamar que arreglen els adoquins del recorregut d'actes com la Diana o la Processó. Els festers, animals, esquadres i ballets ho agrairan, encara que a una setmana de la Trilogia Festera Alcoyana ja no dona temps. El Sant Jordiet madrileny ja ho té tot preparat per al seu gran dia: El diumenge 21 d'abril de 2024. Mauro Abellán Bravo pertany a la filà Judíos, que ostenta el càrrec de Sant Jordiet desprès de quasi 100 anys. El trage romà del xiquet de 8 anys serà obra de Juan Climent.

La filà dels antics pobladors d'Alcoi serà l'encarregada d'arrancar l'Entrada Cristiana del 20 d'abril. Dani Cano Canales és el capità cristià 2024 i estarà acompanyat a la carrossa pels seus fills com a favorita i rodella. Per això estrenarà una marxa cristiana de Francisco Valor amb les seues inicials: "Nyda". La filà Alcodianos contarà la història d'un bereber acollit per les tropes de la creu. Els 3 ballets són de les acadèmies de Gabri Amador i Gawazi i els trages són de César Vilaplana. L'excepció serà l'esquadra de negres amb disseny de Juan Climent i la marxa cristiana "Lácrima" de Saül Gómez.

El polifacètic Jordi Peidro Torres serà el capità moro 2024 i a més a més ha dissenyat i organitzat tot el boato teatral de la filà Mudéjares. Sempre ajudat per la seua favorita, l'actriu Pepa Puchades amb qui desfilarà en carrossa amb una peça musical d'Àngel Lluís Ferrando: "El guerrer". El capità moro 2024, lluny de convencionalismes, reivindica un càrrec de filà proletària i que tindrà un boato sobre la Tercera Revolta de 1276, reforçada amb els ballets de Paola Taléns, Ana Botella i Gawazi. L'esquadra de negres és una idea dels germans Piñero i tindrà com a marxa mora "Sóc mudèjar" del contestà Francisco Valor.

Un fester de Batoi serà l'alférez cristià 2024 de la nombrosa filà Aragonesos. Santi Castelló Brotons i la seua família i amics presentaran un boato de César Vilaplana on els templaris derrotats invoquen a uns dimonis per a guanyar la batalla als sarraïns en el Castell de Miravet de Girona. Els ballets d'Ana Botella i Inma Cortés ompliran de bruixes i ifrits el migdia del 20 d'abril de 2024. L'esquadra de negres és de Juan Climent i desfilarà amb la marxa cristiana "Mesnada" de Saül Gomez, estrenada en l'Entrada Cristiana d'Ontinyent de 2023. 

La filà Abencerrajes vol presentar una alferecia mora 2024 molt potent, representada pel metge Quico Cano Arjona. "Qalat Aryuna" és la marxa mora que l'ontinyentí Saül Gómez ha dedicat a l'alférez moro, les favorites, els cavallers i les dames de la filà Abencerrajes. Ens transportaran al regne nazarita de Granada, on es va refugiar el visir Al-Azraq abans de morir en la "Batalla d'Alcoi de 1276". Santi Carbonell es despedeix del món del disseny fester amb aquest boato, i Carmina Nadal farà els 2 ballets permesos per l'Associació de Sant Jordi. L'esquadra de negres és obra de Michel Abietar i desfilarà amb la marxa mora "Abenserraig", també de Saül Gómez.

Les esquadres d'enmig de 2023 estan en mans de les filaes Vascos i Miqueros i seran dissenyades per Jordi Sellés i Michel Abietar. Dos filaes estan d'aniversari en 2024, encara que ni la mora ni la cristiana coincideixen en el seu any de fundació. La filà Mozàrabes celebra enguany els seus 100 anys per a no coincidir en l'esquadra d'enmig de 2025. L'esquadra centenària desfilarà amb l'obra musical més coneguda: "L'ambaixador cristià" i un dels seus cabos és Juan José Olcina, en el seu últim any com a president de l'Associació de Sant Jordi. La filà Ligeros complia 150 anys desde 1873, però no ho van poder celebrar l'any passat per tindre la capitania mora 2023. L'esquadra commemorativa ha escollit "Uzul el selmim", una marxa mora massa repetida en les desfilades dels últims anys.

L'Ajuntament d'Alcoi té com a objectiu que siguen unes Festes de Sant Jordi tranquil·les, sense violència de gènere i on regne la pau i concòrdia. El regidor de tradicions Jordi Martínez torna al seu paper de regidor de tradicions en aquesta legislatura i s'ha centrat en recuperar les actuacions lúdiques a les nits a la Plaça de Dins. La socialista Lorena Zamorano, com a regidora de turisme, es troba en plena promoció de les Festes de Moros i Cristians per a atraure visitants espanyols. Tenim unes tradicions magnífiques, vistoses i impressionants que cada volta són més conegudes i valorades, sobretot al territori valencià. "À Punt" també s'encarrega de difondre la nostra herència com a ciutat gràcies al desplegament audiovisual que fa durant la Trilogia Festera Alcoyana. Però la televisió pública valenciana es centra especialment en el dia de les Entrades. El pròxim dissabte 20 d'abril de 2024 retransmetrà en directe les més de 8 hores de desfilades. Serà a partir de les 10:30 del matí per als cristians i a les 17:00 quan arranquen els moros.

Les Festes d'Alcoi 2024 començaran el pròxim 19 d'abril amb "El dia dels Músics". La desfilada de bandes i la interpretació de l'Himne de Festes a la Plaça d'Espanya seran els moments culminants de la vesprada. Blanca Carbonell és enguany la directora de "El Sig", part d'una zarzuela de Gonzalo Barrachina. Serà la sèptima dona en dirigir a les bandes i corals en el famós cant de "Nostra Festa ja, cridant-nos està". Hores més tard, la matinera Diana i els Sargentos ens despertaran en el dia més esperat de l'any.

"Es la hora y empieza la Entrada Cristiana. Ya nada será real. Todo será fantasía a excepción de la voluntad de un pueblo entero que vive inconteniblemente sus Fiestas. Las calles olvidarán su piel de asfalto y se revestirán de un delirio de música y color. La leyenda, la tradición, el mito y la fábula se entremezclarán formando un todo alucinante. Miles y miles de personas se habrán apiñado ya a lo largo del cada vez más insuficiente recorrido por donde las utópicas huestes desfilarán en un derroche de imaginación. Hay como un hechizo colectivo, una hipnosis compartida y por todos admirada..."
"Arranca la Entrada Mora. Y da la sensación de que Sant Nicolauet se ha estrechado más si cabe para acoger el desfile de los de la media luna. Porque si bajar Sant Nicolauet con un pasodoble vibrante resulta inenarrable, no hay palabras para describir esa bajada con el ritmo golpeando en cada rincón, revolviéndose en cada esquina, de una marxa mora repleta de timbales. Esos timbales que se quedan cogidos en los riñones del festero, que se meten dentro, muy dentro, en una evocación subconsciente de sonidos. Són el corazón de Alcoi latiendo, un Alcoi más moro que nunca. Y ese sentimiento indescriptible se evapora como un suspiro contenido, sin apenas tiempo para el recuerdo. Pese a que ya siempre quedará algo marcado en el interior del festero que vivió la experiencia."

No hay comentarios:

Publicar un comentario