Analytics

viernes, 2 de junio de 2023

BALLET CARMINA NADAL D'ALCOI

 
El ballet de Carmina Nadal compleix 30 anys en aquest 2023 i volem felicitar a la seua Acadèmia de dansa per tot el que han aportat a les Festes de Moros i Cristians. Hi ha ciutats on s'enorgulleixen dels seus habitants i d'haver-se criat allí. Alguns s'anomenen "Castellonencs de soca", altres "alacantins de la terreta", "valencians d'arrel" i desprès hi ha "alcoyanes de pura cepa". Una d'elles és la coreògrafa Carmina Nadal que fins hi tot va ser favorita de l'alférez moro 1981. Perquè ella sempre va estar molt unida a la filà Marrakesch, a la que pertanyia el seu pare. Carmina Nadal es va iniciar al món del ball i primer formava part del ballet de Inma Cortés. Però en 1993 va agafar la directiva del seu propi grup, suplint el buit que havia provocat la retirada temporal de Inma Cortés. La filà Alcodianos li va donar l'oportunitat d'estrenar-se en la seua alferecia cristiana 1993. El triomf inqüestionable de Carmina Nadal amb la Cucafera i el ballet del bé i el mal va fer que repetira en 1994. Farà 30 anys d'aquell fantàstic ballet de les titelles en la capitania cristiana de la filà Alcodianos. A Carmina Nadal li encantaven les màscares i això la va unir estèticament a Alejandro Soler, amb qui va crear conjunts impressionants. La filà Marrakesch va confiar en Carmina Nadal per als seus anys de càrrec de 1995 i 1996. L'oratge no va acompanyar però les coreografies de les aranyes i del sol i les flames del foc van quedar gravades en la memòria dels alcoyans i alcoyanes. 

Sols va deixar de participar a les Festes de Sant Jordi un any, quan va nàixer el seu fill. En 1998 i 1999 va tornar a l'Entrada Cristiana amb les coreografies dels càrrecs maseros. El més recordat va ser el dels espantapalls, però el ballet de la sembra va estar perfectament executat per a la favorita del capità cristià. És a la dècada dels 2000 quan Carmina Nadal troba la seua pròpia identitat als ballets festers. Es va desmarcar d'altres coreògrafes com Ana Calvo, Virginia Bolufer o Ana Botella al no fer dansa del ventre i apostar per un estil més teatral. En l'alferecia mora de la filà Judíos va presentar el seu primer ballet africà amb ritmes de percussió i al 2001 va ballar com a geni de la làmpara al so de "Cavall de foc". Precedia al capità moro de la filà Judíos: Mario Santacreu. Tal volta el ballet de les taverneres a l'alferecia cristiana 2002 va ser la seua proposta més fluixeta, però es va conciliar amb la filà Almogàvars a la capitania cristiana 2003. Amb trages de bufons de José Moiña, la coreògrafa va oferir una explosió de colorit al ritme de "El terròs". Carmina Nadal va revolucionar els ballets festers en 2004, al ser la primera en atrevir-se a ballar amb una marxa mora d'Amando Blanquer. A més a més amb la peça musical "El somni" que era molt complicada, però el repte de les serps va estar a l'altura de la capitania mora de la filà Verds.

És a partir de 2005 quan Carmina Nadal viu els seus anys amb més treball. Una etapa daurada en la que feia doblet de matí i vesprada i amb bons resultats tant a l'Entrada Cristiana com a l'Entrada Mora. La filà Muntanyesos va traure el ballet de les bruixes i els llops en el que Carmina Nadal ballava al ritme de "Adalid" de Saül Gómez. Al 2005 va participar a les 2 alferecies, ja que la filà Cordoneros va traure un ballet preciós en el que Carmina Nadal celebrava la victòria de l'exèrcit otomà. L'alferecia cristiana 2006 de la filà Cruzados va comptar amb 3 ballets espectaculars i el més policromàtic va ser el de Carmina Nadal. Al compàs de "L'altet dels canons" es celebrava un torneig medieval en el que cada ballarina portava una túnica d'un color. Per la vesprada Carmina Nadal arrancava la capitania mora 2006 de la filà Cordoneros amb el ballet de l'ajedrez. Va rebre forts aplaudiments al ser la primera coreografia en baixar en aquella Entrada Mora plujosa. L'aigua la va tornar a visitar a l'any següent amb el ballet dels coloms de la Glorieta. En l'alferecia cristiana 2007 de la filà Alcodianos també va crear el ballet del llavador i va estrenar les obres musicals "Sagittarie" i "Draps bruts". Però el ballet que més va agradar en 2007 va ser del del roble encantat a la magnífica capitania cristiana de la filà Cruzados. L'esperit del bosc mil·lenari li robava l'ànima als templaris al ritme de "Nit de bruixes".

Als primers anys Carmina Nadal va estrenar música ambiental per a ballets com "Mascarada" o "Titellam" d'Àngel Lluís Ferrando. Aquest tàndem genial es va unir de nou a la capitania cristiana 2008 de la filà Alcodianos. Per al conte de "Cruïlla de cors" es van estrenar obres musicals com "El dimoni moro" que va servir de inspiració per al ballet amb banyes de Carmina Nadal. L'altra proposta va ser "La peste" però va passar més desapercebuda en aquell càrrec tan criticat de 2008. Ja en 2009 Carmina Nadal tornava a la filà del seu cor: la filà Marrakesch. L'alferecia mora girava entorn a una travessia pel desert amb les seues tempestes d'arena. Carmina Nadal va representar als nòmades vagant per les dunes de dia i de nit. Les ballarines movien capes grogues i blaves al ritme de "Tonatiuh", la peça musical de Joan Enric Canet Todolí que s'havia estrenat a l'anterior càrrec de la filà Marrakesch en 1996. Al 2010 els núvols amenaçants no van descarregar en la capitania mora de la filà Marrakesch i el grup de Carmina Nadal va brillar. El ballet dels tintorers amb la marxa mora "JGI" va ser meravellós i recreava el secat de les teles abans de convertir-se en els colors de la faixa de la filà Marrakesch.

La filà Berberiscos va contractar a Carmina Nadal per a l'últim ballet de l'alferecia mora 2011. De forma multicolor ens presentava una festa sensual al ritme de "Fantasia Mediterrània". Va ser probablement el ballet més provocador de Carmina Nadal, ja que al 2012 el ballet de Carmina Nadal va representar la sega d'unes espigues de blat. Naturalment amb un argument tan bucòlic sols podria tractar-se de l'alferecia cristiana de la filà Maseros i acompanyant a la favorita i les dames. La idea per a la capitania mora 2013 de la filà Benimerines eren els 4 genets de l'Apocalipsis. La mort, la fam, la guerra i la conquesta estaven anunciats per ballarines amb màscares verdes, blanques, roges o negres. Va ser l'única volta que Carmina Nadal va recurrir al so de batukades, encara que al 2015 va recuperar l'estil tribal. Va ser de nit per a l'alferecia mora de la filà Miqueros amb la peça musical "Judith". Les sargantanes van ser una temàtica recurrent i a la capitania mora 2016 es va tornar a veure aquest animal. El ballet de Carmina Nadal portava un trage impactant molt miquero i el maquillatge feia irreconeixible a les ballarines. La filà Verds va apostar per Carmina Nadal als càrrecs de 2017 i 2018 perquè el seu home pertany a la filà. En l'alferecia mora va comptar amb el grup infantil per a un ballet floral de xiquetes al ritme de la peça musical "Anerol". El ballet adult es movia amb "Jussà al Saqàliba" de Mario Roig i portaven trages blancs amb maquillatge negre. Al contrari, el ballet de les ombres de la capitania mora 2018 de la filà Verds combinava els colors verd i negre.

2019 va ser un any clàssic per a Carmina Nadal, ja que el trage del ballet tenia plomes i màscares daurades. Uns elements molt utilitzats per Carmina Nadal per a recrear les aus en tons blancs. Van ser les guardianes del vent davant de la carrossa de les dames i la favorita de l'alférez cristià de la filà Muntanyesos. Va tindre que passar una penosa pandèmia de 2 anys per a que Carmina Nadal tornara a baixar pels carrers d'Alcoi. I aquesta recuperació coreogràfica va anar de la ma de la filà Muntanyesos de nou. Precedint al capità cristià 2022, el ballet de Carmina Nadal estrenava una peça musical inquietant. Les ballarines interpretaven com serien les nimfes del bosc, un tema molt recurrent a la filà de l'Escata. Criatures mitològiques amb cara monstruosa, banyes i pells marrons obrien pas a fades amb màscara de fulles verdes, una túnica blava, cinturó marró i molta vegetació. L'altre grup de carrasques tenia fulles d'arbre i rames marrons que sorgien de l'esquena.


La il·lusió mai s'ha perdut per part de Carmina Nadal i en 2023 ha tornat a fer un gir en la roda amb la filà Alcodianos. Amb la filà dels Salesians va començar fa 30 anys i per a l'alferecia cristiana de Miquel Jordà va interpretar el paper d'uns joglars. El trage recuperava les màscares amb una visió sorprenent desde totes les perspectives. El color roig, blanc i verd era el protagonista del primer grup i el segon més estrambòtic s'agafava dels muscles al ritme de "Sàtira" de Francisco Valor. La veurem a la capitania cristiana 2024 de la filà Alcodianos. Sense cap dubte la carrera artística de Carmina Nadal ha estat plena d'èxits i pocs errors que l'han consolidat com una de les coreògrafes alcoyanes amb més renom. Es va involucrar molt en les Carnestoltes d'Alcoi i participa amb muntatges excepcionals. També ha participat a les Festes de Málaga, Niza, Cocentaina, Muro, Albaida, Alfarrasí amb les seues magnífiques coreografies per al bàndol moro i el bàndol cristià. Enhorabona pels 30 anys com a grup professional!

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites