Analytics

sábado, 15 de agosto de 2020

BALLET VIRGINIA BOLUFER: 30 ANYS DE FESTA

Virginia Bolufer Picó és una de les coreògrafes més conegudes d'Alcoi. La seua originalitat i moviment dinàmic l'han convertit en un dels ballets més aclamats de les Entrades. L'acadèmia de dansa de Virginia Bolufer imparteix ballet, flamenc, oriental, hip-hop i contemporani. La professionalitat de les seues 40 components ha fet que que no falten a la cita en les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi i els voltants. De fet la carrera artística de Virginia Bolufer va començar en Cocentaina, quan va debutar amb un ballet àrab per a l'abanderat moro 1990 de la filà Guàrdia Jalifiana. Els Sahorins socarrats van ser els descobridors de Virginia Bolufer. Va repetir l'experiència en Cocentaina a l'any següent, amb el capità moro 1991 de la filà Manta Roja i també amb el capità cristià de la filà Contrabandistes de Cocentaina, incorporant xiquetes i joves que no tenien por. Cal recordar que en aquell moment moltes dones no volien còrrer el risc de ballar en un acte reservat per als homes. Hui en dia una Entrada sense ballets es considera monòtona i sense fantasia.



I ja en 1992 es va estrenar a les Festes d'Alcoi amb un innovador ballet tenebrós per a l'alferecia mora de la filà Ligeros. Virginia Bolufer ha estat molt lligada a la filà Ligeros i en 1993 va repetir a la capitania mora. Això li va permetre fer-se un lloc entre les coreògrafes d'Alcoi i va ser contractada per als 2 càrrecs de la filà Mudéjares. Va treballar per al capità moro de 1994, qui li va demanar un ball mai vist: El d'una tribu salvatge d'Àfrica amb plomes. Virginia Bolufer anava guanyant prestigi en Alcoi i el seu somni es complia cada 22 d'abril.


Amb molta il·lusió va preparar els primers ballets de la filà Andaluces d'Alcoi, per a l'alférez cristià 1995 i el capità cristià 1996. Un es centrava en les pitonisses que van estrenar "Danza colorista" de Rafael Mullor Grau i l'altre ballet contrabandista aprofitava els ventalls. La filà Asturianos també va comptar amb Virginia Bolufer per als càrrecs de 1996 i 1997, sent molt guerrers i novedosos. Al 1998 va estrenar varies coreografies per a l'aclamada capitania mora de la filà Berberiscos. Però no sols va col·laborar amb el inoblidable bequetero Lionel Grau i els seus contes de les mil i una nits, sinó que també va ballar per als 2 càrrecs de la filà Benimerines.


En altra capitania mora mítica, la de José Luis Córcoles de la Llana a l'any 2000, Virginia Bolufer va recuperar la marxa mora "Obeida". La seua trajectòria va seguir amb els 2 càrrecs de la filà Judíos d'Alcoi, inspirant-se en el dia i la nit per a crear un ballet amb dos trages diferents. També a la capitania mora de 2001 es va decantar per un ballet doble que lluitava al ritme de "Atungulu". Per als càrrecs de la filà Almogàvars en 2002 i 2003, representats pels germans Juan i José Moiña, la coreògrafa va presentar un grup de botxins i un grup d'arqueres amb vaporoses capes.


 La filà Magenta va apostar fort per les coreografies als seus boatos de 2004 i 2005 i en ells no va faltar el ballet de Virginia Bolufer. En aquella capitania mora es va iniciar el vincle del ballet de Virginia Bolufer amb la colla de xirimiters "Castell Vermell d'Ibi". Amb aquest grup musical han ballat amb marxes mores exclusives de Bene Ripoll com "L'espentall", "Pere l'ermità", "El trot", "Saladí exultant", "Miratge", "Zalaza", "Xac" i "Gitanes Boluferes". Sense cap dubte, la tribu de "Magen-We" és una de les coreografies preferides de la pròpia Virginia Bolufer.


Al 2006 i 2007 Virginia Bolufer va participar en tots els càrrecs de la filà Cruzados i Ligeros, sent 5 ballets de gran èxit. En especial va marcar un abans i un desprès el ballet de la palmera a la capitania mora de la seua filà de l'ànima: Els Ligeros d'Alcoi. Virginia Bolufer va ser la primera en incorporar les carrosses als ballets, aportant una nova visió als boatos. La forma de tractar el ballet i afegir-lo a una carrossa va revolucionar el panorama.


El grup no sols ix al carrer per a Entrades de Moros i Cristians, també actua en gales solidàries i a les Carnestoltes. Al 2008 va formar part del projecte "Cruïlla de cors" de la capitania mora de la filà Mudéjares. Entre 2009 i 2010 es va dedicar als ballets andalusos de l'alférez i capità contrabandista. És amb la filà Realistes amb la que Virginia Bolufer va continuar explorant la unió de ballets i carrosses, tant amb el "Cavall de foc" com al ballet de l'eclipse de 2011. Dos ballets de notable popularitat, fins hi tot fora de terres valencianes.


 La filà Berberiscos va comptar amb Virginia Bolufer per a l'alferecia mora de 2011 i la capitania mora de 2012, sempre amb balls sensuals i de gran efecte plàstic. Al 2012 va fer doblet a l'Entrada Mora, ja que també va eixir a l'alferecia mora. La filà Benimerines li va demanar un ballet africà que no es va retirar ni a pesar de l'inconvenient de la pluja. Al 2013 va ajudar en el muntatge teatral de l'alferecia cristiana de la filà Gusmans. L'esforç i dedicació de totes les ballarines es veu recompensat amb els aplaudiments i suport dels mirons.


Virginia Bolufer també ha desenvolupat el seu treball fora d'Alcoi, ja que tots els anys es reclama el seu ballet per a les Entrades de Cocentaina, Muro o Ibi. L'espectacularitat del seu ballet per a l'alferecia mora 2014 de la filà Judíos li va permetre repetir en 2015 en la capitania mora de la mateixa filà. El ballet de la fugida va causar un fort impacte per les cadenes i la composició musical "Llibertat" de Francisco Valor, mentre que el ballet de l'Oasi en 2015 va passar més desapercebut. Però els ballets continuen sent importants en el conjunt d'un boato.


Van ser anys de molta faena per a Virginia Bolufer, ja que també va estrenar el ballet de la llum per a l'alferecia mora de la filà Miqueros. A l'Entrada Mora de 2016 Virginia Bolufer va viure un moment de profund dol ballant per a l'alferecia mora de la filà Xanos. Al 2017 la coreografia de la capitania mora anava dedicada a la seua mare. Per motius d'amistat va organitzar tots els ballet de l'alferecia cristiana 2017 de la filà Navarros. Al 2018 es va involucrar plenament en la Setmana Modernista d'Alcoi, preparant balls de l'època.


 A les Festes d'Alcoi 2019 el ballet de Virginia Bolufer va participar en la capitania cristiana de la filà Tomasines i en l'alferecia mora de la filà Cordoneros. El seu últim ballet era d'estil tribal i representava un sacrifici. I és que una de les especialitats de Virginia Bolufer són els ballets de temàtica africana, sent una precursora en aquest estil que tant atrau a les Entrades d'Alcoi. Al 2020 Virginia Bolufer haguera participat amb 4 muntatges coreogràfics en les dos alferecies d'Alcoi, en filaes que li tenen gran estima: Cruzados i Ligeros.


Virginia Bolufer és tota una professional de la dansa i viu amb passió cada actuació. Junt a altres ballarines reclama més consideració i respecte per part de les filaes. El repte de totes les coreògrafes alcoyanes és dignificar els ballets i que estiguen igual de reconeguts que una banda de música.No és just que algunes ballarines tinguen que pagar-se el propi trage per a eixir en les Entrades d'Alcoi, i més ara que la situació està difícil i no poden tindre beneficis al ballar en altres localitats. Amb motiu del 30 aniversari del ballet de Virginia Bolufer es van organitzar actes per a celebrar-ho, encara que la pandèmia mundial va frenar el ritme d'activitat de l'acadèmia. Molta sort i ànims al grup de Virginia Bolufer perquè els espera un futur brillant.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites