Analytics

sábado, 8 de agosto de 2020

ENTRADES COCENTAINA 2015-2019

El coronavirus ha deixat a tots els pobles sense Festes de Moros i Cristians en 2020. Un dels llocs és Cocentaina que estaria celebrant les seues Entrades en honor a Sant Hipòlit. Els socarrats viuen uns dies de tristesa sense poder traure les tradicions al carrer, sobretot per ser l'any del 500 aniversari de les llàgrimes de la Mare de Déu del Miracle. Però a pesar de la situació, recorden grans moments festers viscuts als últims anys. A continuanció recordem amb fotografies les Festes de Cocentaina de 2015 a 2019, desitjant que l'any que ve la germanor estiga més present que mai a la Vil·la Comtal.

-Les Entrades de Cocentaina al 2015 es van iniciar quan estava remitent una tempesta d'estiu molt forta. La pluja va parar mentre la capitania cristiana de la filà Cruzados desfilava pel Passeig del Comtat. Toni Prats va estar acompanyat de 3 ballets d'Alicia Montava, de lluites medievals, dels seus cavallers i de les seues filles com a favorites. L'espectacular esquadra de negres va estar dissenyada per Roberto Pérez. La filà Cavallers de Llúria va tindre al seu primer abanderat cristià en la persona de Juan Luis Jordà. El boato d'Ernesto Ferràndiz va recrear la Fira de Tots Sants i els oficis tradicionals, junt al ballet del bé i el mal. A la capitania mora de la filà Manta Roja va destacar l'esquadra de negres de Juan Climent i la favorita i el propi càrrec: Javier Gonzàlez. L'abanderat moto de la filà Bereberes va ser Salvador Uris i va representar un vaixell navegant al mar Mediterrani. L'esquadra de negres va ser obra de Ximo Pascual, bort d'honor.

-A l'any 2016 Cocentaina va tornar a viure unes Entrades de Moros i Cristians excel·lents. Un any en el que els ballets, sobretot d'Alicia Montava, van ratllar a gran altura. La impressionant capitania cristiana de la filà Almogàvars va narrar les conquestes dels mercenaris catalans en terres d'Orient, on molts guerrers trobaven la mort. Alexis Agulló va portar un senyorial trage com a capità cristià 2016. La filà Contrabandistes va tindre a l'abanderat cristià: El veterà Álvaro Reig sobre una calessa. El ballet de clavells i els atracaments de bandolers van arrancar forts aplaudiments. Francisco Soriano representava per segona volta a la filà Mudéjares, en 2016 com a capità moro. Al seu boato va destacar el ballet africà amb lleons. De nou, l'esquadra de negres estava formada per dones. El jove David Javaloyes va unir a la filà Bequeteros amb altra de Petrer. L'abanderat moro va ser molt elegant, encara que al boato també va haver una part tribal, incloent la colorista esquadra de negres. Aquell any l'horari no es va complir i l'Entrada Mora va acabar molt tard. Es va refundar la filà Contestanos, nascuda en 1969 i desapareguda al 2002.

-Tal volta les Entrades de Moros i Cristians de 2017 van ser les més fluixetes de la dècada. La filà més xicoteta de Cocentaina desempenyava la capitania cristiana. Al boato de la filà Gentils va destacar el ballet d'Alicia Montava i el trage identificatiu de la favorita i el càrrec: Sergio Moncho que va estrenar la marxa cristiana "Monchalba" de Francisco Valor. L'abanderat cristià va estar envoltat del símbol del cavall, representatiu de l'antiga filà Cavallets. Sergio Navarro portava un trage bèl·lic en tons blancs. Desprès de celebrar el 75 aniversari, la filà Guàrdia Jalifiana tenia com a repte de 2017 la capitania mora. Les obres musicals del mestre José Pérez Vilaplana van omplir un boato ple de ballets de Virginia Bolufer i harems. Jaime Pérez, conegut per ser l'anterior president de la Junta de Festes, portava un preciós trage com a capità moro dels Sahorins. El jove músic Cristian Molines va acceptar ser l'abanderat moro de la filà Llana. Un extens boato va aprofitar els colors i teles de la filà per a donar-li vistositat al final de l'Entrada Mora. El ballet de les espècies va deixar bocabadat al públic socarrat. L'esquadra de negres femenina tancava la desfilada al compàs de "Uzul el selmim". Les filaes Bequeteros i Mudéjares van celebrar el seu 75 aniversari amb esquadres commemoratives.

-2018 va ser un any molt emocionant per als contestans i els seus festers. La filà Cavallers de Llúria temia per la seua primera capitania cristiana, ja que en la vesprada del 11 d'agost de 2018 l'aigua no parava de caure. Per sort va eixir el sol abans de que el multitudinari boato arrancara. Miguel Blasco saludava desde la seua carrossa junt a la favorita de roig. El capità cristià va estar escoltat per dos ballets i tropes molt nombroses dels condes de Cocentaina. El misteri i les bruixes del camp van ser les protagonistes del boato de la filà Maseros. L'abanderat cristià va ser l'entranyable Francisco Barrachina, desfilant amb la marxa cristiana "Tabal i saragüells". La coneguda filà Kabilenyos tenia el compromís de la capitania mora. La favorita i les dames van desfilar en una carrossa i el capità moro i el rodella en altra, precedits pels cavallers a camell. L'obra musical d'Amando Blanquer "Marxa del centenari" va sonar per a Santiago Prats, com també va ser així quan el seu pare va ser l'abanderat moro 1991. Però l'abanderat moro de 2018 va ser el muladí Rafael Agulló, amb un trage clàssic. El boato va destacar pels ballets sensuals i el repartiment de dolços àrabs. L'esquadra de negres, obra dels germans Sempere, va desfilar amb la marxa mora "Als berebers". Tota una declaració d'intencions d'aquesta filà mora fundada en 1994 per un enfrontament amb els borts. Les filaes Cavallets i Llana van complir 150 anys d'història, traent al carrer senzilles esquadres commemoratives.

-Les Entrades de Moros i Cristians 2019 han sigut les últimes que s'han pogut fer abans de que el Covid-19 canviara la normalitat. La filà Contestanos afrontava un nou càrrec desprès de la refundació. Màxim Ferrer era l'amenaçant capità cristià i curiosament el seu germà havia sigut l'abanderat cristià de l'any 2000, abans de que la filà Contestanos s'extingira. El boato va tindre molts ballets i fins hi tot el símbol del lleó estava present en l'esquadra de negres. La filà Cruzados va mesclar elements cristians amb altres musulmans al seu boato de 2019. Javier Pascual era l'abanderat cristià i va estar acompanyat per la seua família en una carrossa en forma d'àguila, animal insígnia de la filà. La filà Bereberes prometia una capitania mora històrica en la que es reivindicava l'ús de les closques de tortuga com a símbol dels borts. El ballet dels cavalls d'Alicia Montava anava trotant al pas de la peça musical "Arenes" de Francisco Valor. De la part africana es va encarregar el ballet d'Ana Botella i la grandiosa esquadra de negres de Ximo Pascual. El capità moro Rubén Colomina va desfilar sobre una carrossa amb un animal gegant. La filà Manta Roja va oferir un curt boato per a la favorita, la rodella i l'abanderat moro: Abraham Moltó. Els trages de Juan Climent eren una meravella, sobretot el de la magnífica esquadra de negres. L'any que ve més i millor!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites