Analytics

domingo, 4 de diciembre de 2016

LES ENTRADES DE 1976

Fa 40 anys Alcoi va viure un intens programa d'actes. Les Festes de Moros i Cristians de 1976 anaven a ser les més esplendoroses de la història. Es complien 700 anys del Patronatge de Sant Jordi, desde aquell dia en que Sant Jordi va derrotar a les tropes d'Al-Azraq en la denominada "Batalla d'Alcoi". El VII Centenari de la Festa va quedar gravat en la memòria dels alcoyans perquè es van fer moltíssimes activitats culturals i festeres. Exposicions, pregons, jocs de cartes, conferències, aparicions televisives, jornades filatèliques, castells de focs, concursos, eucaristies i actes religiosos en totes les parròquies. Les Festes es van viure amb més intensitat que mai i les 27 filaes que existien en 1976 van brillar durant els 5 dies de festa.

I és que en 1976 les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi no es van celebrar en abril. Es van prorrogar fins finals de maig. La Glòria Major es va celebrar el 18 d'abril, diumenge de Resurrecció. Els Sargentos van estrenar trages en un dia de Pasqua amb temps inestable. El dia 23 d'abril, coincidint amb el dia de Sant Jordi, es va celebrar la Glòria Centenària. L'últim diumenge d'abril es va celebrar la Glòria Infantil. En aquells anys els xiquets desfilaven amb puros de xocolate a la boca. La societat ha canviat i ara està mal vist moralment.

El 26 de maig Gregorio Casasempre va dirigir l'Himne de Festes. La importància de l'any obligava a que la direcció correra a càrrec d'un músic il·lustre i el Cartell de Festes el va pintar el valencià Enrique Ruiz. L'Entrada Cristiana es va celebrar el dia 27 de maig i la gran novetat va ser que els cristians van desfilar per la vesprada. Pel matí d'aquell dijous festiu es va fer la Primera Diana i a les 12 del migdia la Glòria Antiga que es va salvar del diluvi. Per sort va eixir el sol i el públic va poder contemplar com lluïen les filaes cristianes amb la il·luminació vespertina. En 1976 encara no existia "La Roda" i per això les filaes van desfilar per ordre d'antiguitat. Navarros i Tomasines van brillar gràcies al dissenyador Luis Solbes.
Capità Cristià Filà Navarros 1976. Adrián Espí.

Esquadra de negres capità filà Navarros. Amb la marxa cristiana "Rodella i capità".

Esquadra d'enmig filà Asturianos. Amb la marxa cristiana "Gentileza 72".

Alférez Cristià filà Tomasines 1976. Francisco Valldeperas. 

Esquadra de negres alférez filà Tomasines. Amb la marxa cristiana "Zoraidamir".

L'Entrada Cristiana es va acabar casi de nit i va ser inigualable. Al dia següent era el torn dels moros, però també per la vesprada. El matí del 28 de maig de 1976 va estar nuvolat però no va ser impediment per a que els xiquets desfilaren en la Segona Diana. La filà Alcodianos i Abencerrajes van tindre una participació massiva. Però a migdia una forta tromba d'aigua es va endur cadires i va deixar en estat lamentable els carrers d'Alcoi. Havien caigut 48 litres i fins hi tot va granissar però a les 5 de la vesprada el públic esperava l'Entrada Mora. La capitania mora no es va mullar i la pluja sols va ser suau quan eixien algunes filaes sense càrrec. Si en els cristians van destacar les carrosses commemoratives en els moros van sorprendre els animals vius com lleons, óssos, lloros i serps. Les filaes Verds i Magenta van triomfar amb els seus càrrecs que portaven dissenys de Rafael Guarinos.
Capità Moro filà Verds 1976. Armando Ferre.

Esquadra de negres capità filà Verds. Amb la marxa mora "Ximo".

Esquadra d'enmig filà Realistes. Amb la marxa mora "Bon capità".

Alférez Moro filà Magenta 1976. Enrique Pons.

Esquadra de negres alférez filà Magenta. Amb la marxa mora "Reige".

El dia del patró va ser el tercer dia de Festes, el dissabte 29 de maig. La Processó de la Relíquia es va desenvolupar amb bon temps però la Processó General es va haver de suspendre per un fort ruixat. Pedro Luis Riaza va ser el Sant Jordiet de la filà Ligeros. El seu trage, fet per Alejandro Soler, va trencar tots els esquemes del tradicional trage romà. Al dia següent s'acabaven les Festes d'Alcoi amb el dia els trons, encara que també es va recuperar la Processó General. L'escultura eqüestre de Sant Jordi Matamoros va poder eixir al carrer. L'Alardo, les perfectes ambaixades i l'Aparició de Sant Jordi tancaven el VII Centenari del Patronatge de Sant Jordi, unes Festes més llargues de lo normal. 40 anys desprès encara es recorden amb estima les meravelloses Festes de Sant Jordi de 1976.
 

Un dels actes que més expectació va crear en 1976 va ser la Glòria Centenària. Amb motiu del VII Centenari del Patronatge de Sant Jordi es va celebrar una Glòria especial que restaurava els trages antics de les filaes. No es tractava de mostrar filaes desaparegudes, sinó de recuperar els origens de les filaes amb el disseny amb el que eixien quan es van fundar. Hi han filaes com els Cides, Mozàrabes, Judíos, Xanos o Ligeros que han variat el seu trage al llarg de la història. Aquest era l'objectiu de la primera Glòria Centenària, que va tindre la seua variant posterior en la Glòria Històrica de 2006. En l'any del 750 aniversari de la Carta Pobla d'Alcoi si que es va dedicar la Glòria Històrica a filaes desaparegudes. La Glòria Centenària de 1976 es va celebrar el dia 23 d'abril amb un èxit rotund. Com les Festes de Moros i Cristians es van atrassar fins a maig el dia del patró quedava buit i va sorgir aquesta iniciativa magistral. Els carrers es van omplir d'alegria i nostàlgia d'èpoques passades gràcies a l'Associació de Sant Jordi i les filaes. Sense cap dubte les Festes d'Alcoi de fa 40 anys van marcar un abans i un desprès per l'excepcionalitat de les celebracions de 1976.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites