Analytics

domingo, 25 de diciembre de 2016

ALCOI CIUTAT DEL NADAL

Amb l'arribada de l'època nadalenca Alcoi es transforma en una ciutat entranyable i plena d'alegria i colorit. Els carrers de tots els barris desprenen ambient de Nadal, però sobretot el centre històric. Els carrers antics ja han viscut l'asguinaldo i el repartiment de fruits secs gràcies als castanyers solidaris. La Plaça d'Espanya és el centre neuràlgic d'aquestes festes familiars i universals. Però que en Alcoi tenen un estil únic i unes tradicions pròpies que la fan especial. Per això l'Ajuntament reivindica l'eslògan "Alcoi Ciutat del Nadal" com a promoció turística en aquestes dates de l'any que es viuen tan intensament.

Desde el dia 23 de desembre de 2016 fins el 5 de gener de 2017 les representacions del Betlem de Tirisiti estan obertes al públic en general. La meitat de les entrades es poden adquirir en taquilla, al Teatre Principal. La resta es venen per internet, a la pàgina web "InstantTicket". Però en pocs dies s'han venut les 6000 disponibles. Per a comprar la resta de localitats, unes 12000, hi ha que fer llargues cues. La companyia teatral "La Dependent" s'encarrega de representar "El Betlem de Tirisiti" que va ser declarat BIC en 2012.

Aquest teatre de titelles de vareta data del segle XIX i forma part de la cultura valenciana. "El Betlem de Tirisiti" té una primera part sacra que conta el naixement de Jesús i l'adoració dels Reis d'Orient. La segona part és més costumbrista ja que recrea el dia a dia dels habitants d'Alcoi en èpoques passades. La religió, els personatges populars i els bous formen part d'una història que va narrant una dona amb una veu molt característica. Les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi també apareixen al "Betlem de Tirisiti" i varies esquadres desfilen en una curta Diana al so del pasdoble "Chordiet". Com a punt i final ix Sant Jordi al Castell sobre un cavall blanc, al igual que en l'acte de l'Aparició. Les titelles festeres van renovant-se depenent de les filaes que tenen càrrec en la següent Trilogia. En 2017 són Almogàvars, Navarros, Xanos i Verds i les 4 filaes han regalat unes figures amb els dissenys femenins de la pròpia filà. Una iniciativa que s'està afiançant i demostra que el camí cap a la igualtat de la dona en la Festa avança.

El director del Teatre Principal, Joanfra Rozalén, valora positivament la campanya escolar que ha tingut Tirisiti desde finals de novembre. Molts xiquets han pogut veure el teatre gràcies a les funcions preparades per a escoles de tota la Comunitat Valenciana. La graciosa veu de Tirisiti s'aconsegueix amb una llengüeta i ahí es troba l'essència d'un personatge tan descarat. Tirisiti és el protagonista i el més estimat però tots els xiquets adoren als personatges secundaris com l'agüelo, el sereno, Tereseta, el Torero Clásico o les beates. Tots tenen el seu propi Playmòbil, de la col·lecció alcoyana de Clicks.

Una novetat d'aquest Nadal 2016 ha sigut la publicació d'un CD amb tota la música que acompanya el Nadal Alcoyà. Existeixen moltes cançons populars dedicades al Nadal que tenen el seu origen en Alcoi i que s'han recopilat per a l'ocasió. En la gravació han participat totes les bandes i colles de xirimiters d'Alcoi. La màgia del Nadal es pot sentir en temes musicals com "L'Entrà dels Reis", "Les danses d'Alcoi", "Barrabàs" o "El tio Piam".  Radio Alcoy ha produït aquest disc per a conservar la música que acompanya els actes de "Les Pastoretes", "El Bando" i "La Cavalcada de Reis Mags". A més a més els diners van destinats a fundacions benèfiques. La portada és obra del pintor Ignacio Trelis.

L'acte encarregat d'obrir el cicle nadalenc d'Alcoi són "Les Pastoretes". La desfilada de xiquets i xiquetes es celebra demà dia 26 de desembre. Aquest any cau prompte i com el dilluns és festiu s'espera una assistència massiva. Tots els xiquets i majors vestits de pastorets es concentraran a les 12 del migdia al Partidor. És el lloc on comença aquesta divertida desfilada que acaba a la Plaça Espanya. Al pessebre estarà la Sagrada Família a qui se li dedicaran danses. Els carros i els ramats de cabres i ovelles també participaran. Es repartiran paperets amb versos de Joan Valls. En 2017 es compleixen 100 anys del naixement del poeta alcoyà i aquesta és una de les formes de fer-li homenatge. 

Desde "Moros i Cristians d'Alcoi" desitgem un Bon Nadal a tots els lectors que visiten el blog al llarg de l'any. Gaudiu d'aquestes Festes plenes d'harmonia i pau. La nostra particular felicitació nadalenca és la lletra de "L'Olla de Nadal":
En temps de Nadal fa el dia curtet 
Les dones disfruten jugant al burret.
Mig endormiscades a la plaça van 
Lo primer que busquen és el tros de carn. 
Farem pilotetes demà si Déu vol 
Les hem d'enrotllar en fulles de col. 
I si no en tenim ja ens en faran 
Posarem un ou i no es desfaran. 
Coquetes finetes, glopet d’aiguardent 
És lo milloret que alegra a la gent.
Nap i xirivia, penqueta i cigró 
Són lo principal per a la funció. 
Penqueta i cigró són lo principal 
Pa que isca bona l'olla de nadal!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites