Analytics

viernes, 23 de diciembre de 2011

TOT SOBRE EL BETLEM DE TIRISITI

Amb el Nadal tan prop, no podem oblidar-se del Tirisiti i el seu Betlem, orgull de tot alcoyà. A l'apartat "Nadal alcoyà" hi ha més informació. Aquest any ens dedicarem a veure "El Betlem de Tirisiti" desde dins.
PERSONATGES
TIRISITI: Es el personatge principal. Als xiquets cau simpàtic però per als majors les decisions que pren no són gens bones i sempre acaba sent la víctima de les seues pròpies accions.
TERESETA: Quan Tirisiti crida la seua dona se sent "Tirisiti" i per això el protagonista es diu així. Té una relació amb el capellà, un escàndol per a Tirisiti.
LA SAGRADA FAMÍLIA: La Sagrada Família apareix per Alcoi i li demana posada a Tirisiti que els la nega. Després de nàixer el xiquet Jesús, Sant Josep i la Mare de Déu s'amaguen baix una palmera.
ELS REIS MAGS: Melchor, Gaspar i Baltasar adoren a Jesús després d'algun bac amb el cavall. Els seus vestits són dignes de reis.
SOLDATS: Busquen a la Sagrada Família per tot l'escenari però marxen confundits per no trobar a ningú.
EL SERENO: Treballa de nit i ronda per les cases amb les seues claus però mai sap l'hora i per això els xiquets li canten una cançó tradicional de burla: "El sereno s'ha perdut en la Font de la salut i una uela l'ha trobat amagat en un forat".
L' AGÜELO: Vell remugador a qui els xiquets criden per enfadar-lo, un dels més coneguts del Betlem i que brilla amb llum pròpia. Els xiquets li dediquen el verset de "Agüelo xixero cara de puxero" burlant-se.
EL CLERO: Format per un cura, sagristà i monesillo. Alguns d'ells són uns desvergonyits.
CLÁSICO: Torero alcoyà molt conegut quan a Alcoi hi havia plaça de bous i gran afició taurina.
PERSONATGES POPULARS: Són els personatges que acudeixen a missa mentre Tirisiti es burla d'ells. Està la xicona bonica del poble, les beates, les viudes de negre i el senyoret ben vestit.
ELS FESTERS: Apareixen al Betlem varies filaes que tenen càrrec aquell any per deixar clar que estem a Alcoi, la ciutat de les Festes de moros i cristians, Tirisiti es queixa de que algunes filaes no li giren l'esquadra.
SANT JORDI: Cavalcant un cavall blanc apareix Sant Jordi com a l'Aparició d'abril.
NARRADORA: Encara que no ix a escena es part important del Betlem perquè tradueix tot allò que no se li entén a Tirisiti i de tant en tant li fa alguna brometa que enfada a Tirisiti.
HISTÒRIA
A finals del segle XIX, en plena industrialització alcoyana, amb Espanya a punt de perdre Cuba i amb la revolució del petroli a Alcoi, quan arribava el Nadal diferents betlemers muntaven els seus teatres nadalencs per fer les representacions teatrals del naixement de Déu. La rivalitat entre ells va fer que per aconseguir èxit, anaren afegint personatges populars i aventures noves per a que el públic visitara els seus barracots. A la Plaça Espanya es situaven el Betlem de "el Sarguero, el Cullerotero i el Betlemero" on a més a més de contar el Nadal també es comentaven successos de l'actualitat amb to irònic. Sols va sobreviure el Betlem de José Esteve que es va convertir en el Betlem de Tirisiti. Al segle XX el Betlem de Tirisiti no va desaparèixer i va seguir representant-se en diferents llocs després de que els comerciants es queixaren per el lloc on es situava el barracó. Tot un peregrinatge del barracó de Tirisiti que anava deteriorant-se fins que va ser restaurat en 1973. La major reconstrucció del Tirisiti es va fer després de que es derrumbara l'edifici on es representava. Titelles i escenaris van ser destrossats en l'estiu de 1975. Per a que no desapareguera es van tornar a fabricar les titelles a ma, sent custodiades per el grup de teatre "Diamant i rubí". Quan va desaparèixer l'Associació d'amics i dames dels reis mags que organitzaven la Cavalacada, l'Ajuntament va intervindre per millorar el Nadal alcoyà. Però quan es temia la desaparició del Betlem de Tirisiti, Alejandro Soler va dissenyar tot lo relacionat amb el Betlem i es va construir un nou barracó exclusiu per al Tirisiti. Als anys 90 aquell barracó va acabar situat a la Glorieta. L'Ajuntament es va prendre molt seriosament el tema del Tirisiti i la companyia "La Dependent" continua realitzant les actuacions cada Nadal. Es va recuperar la llengüeta que li dona eixa veu tan particular a Tirisiti i van reordenar el guió que ara té un ritme escènic immillorable. Es calcula que cada any 12.000 espectadors disfruten de la representació del Betlem de Tirisiti. Un espectacle únic que ha viatjat per tota Europa quan va complir un segle de vida i que va poder ser contemplat per portuguesos, anglesos, francesos i italians. També es va donar a conèixer per tota Espanya i a l'inici del segle XXI va rebre un gran reconeixement que assegurava una llarga vida protegida gràcies a la declaració de Bé d'Interès Cultural. Fa pocs anys, el Betlem de Tirisiti va abandonar el barracó de la Glorieta i es va traslladar al Teatre Principal on continua i continuarà fins que el globus de Milà arribe a la lluna sense punxar-se. Però mai passarà perquè els alcoyans i alcoyanes continuarem escrivint el futur de Tirisiti amb la dignitat que es mereix.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites