Analytics

sábado, 17 de diciembre de 2011

EL PROBLEMA DE L'ENTRADA CRISTIANA 1973

L'Entrada Cristiana de l'any 1973 va tindre bastants similituds amb aquesta de 2011. De primeres, aquell any la trilogia també es va celebrar en maig perquè la Setmana Santa va caure en el tradicional 22 d'abril. Segurament la similitud més gran és que també en 1973 l'Entrada Cristiana va estar plena de talls. Els horaris no es van complir, igual com aquest 2011. Tal volta la bona climatologia ha propiciat que tant en 1973 com en 2011 els festers es relaxaren massa en l'Entrada Cristiana. En 1973, el ministre d'obres públiques Fernando de Mora tenia previst veure l'Entrada Cristiana però va arribar un poc tard a Alcoi i l'inici de la capitania cristiana es va atrassar 20 minuts. La capitania de la filà Vascos va brillar per la seua originalitat y la coherència amb la que van desfilar, destacant el casc de l'esquadra de negres. Les primeres filaes van estar parades darrere del Cantó el Pinyó més de 15 minuts, que es sumaven a que l'Entrada Cristiana no havia començat fins l'arribada del ministre. 



Si en 2011 els Aragonesos complien 50 anys, en 1973 eren els Andaluces els que van traure una esquadra al carrer i va fer un poc més llarga l'Entrada Cristiana. Justament en 1973 van ser Aragonesos i Navarros els que van fer un tall més gran, i en 2011 ha passat el mateix: Aragonesos i Navarros van desfilar a pas lleuger, restant-li espectacularitat a la desfilada.


L'esquadra d'enmig de la filà Alcodianos a pesar de ser preciosa va estar acompanyada per un boato massa excessiu i per una esquadra de xiquets que va allargar l'Entrada Cristiana. En 2011 també la filà d'enmig ha tret massa boato.



Quan l'alferecia de la filà Mozàrabes eixia al carrer, part del públic havia abandonat les seues cadires per la calor. A l'alférez 2011 de la filà Cides li ha ocorregut lo mateix. Tant uns com altres van tindre que desfilar a un pas ràpid per a que l'Entrada Cristiana no s'acabara tan tard i l'esquadra de negres va crear un llarg tall pel trencament total de l'alferecia. L'alférez cristià gat a cavall baixava entre espectadors. 20 minuts esperant l'esquadra de negres, en 2011 l'esquadra dels Cides també va baixar a gran velocitat per a que els mateixos 20 minuts de 1973 no es notaren tant en 2011. El públic va invadir el carrer en eixes hores de la vesprada calorosa. En 1973 van haver grans discussions al pas de l'esquadra mossàrab, insults verbals i la gent xiulant-li a l'esquadra de negres. A la Font Redona els esquadrers van voler abandonar la desfilada per estar sent criticats despiadadament. La impaciència i el desconcert eren tan grans com ho han sigut aquest 2011. Les dos Entrades seran recordades pel no compliment dels horaris.



També a l'Entrada Mora van haver incidents. L'esquadra del capità moro de la filà Judíos es va incendiar per una cigarret mal apagat a la Plaça Espanya. A tres esquadrers se'ls va cremar el vestit africà. Del pànic i la tensió van sorgir ajudants que van apagar el foc amb mantes. Aquest accident va provocar un irreparable tall en l'Entrada Mora. En 2011 el problema amb una de les carrosses de la capitania mora de la filà Realistes també ha provocat un xicotet tall, però no obstant en 2011 l'Entrada Mora va acabar a l'hora prevista i sense desorganització, exceptuant alguna part del boato del capità moro.




En 1973 també una filà mora complia anys. La filà Ligeros celebrava els seus 100 anys. Una bonica esquadra commemorativa com les tretes en 2011 per celebrar els bicentenaris de la filà Llana i dels Miqueros.


L'alferecia mora de 1973 era de la filà Miqueros que van traure una esquadra que va causar furor pel casc de lleó. I una volta més hi han coincidències amb 2011: L'esquadra de l'alférez moro de la filà Berberiscos en 2011 també ha sorprès per la seua originalitat


Després d'aquella Entrada Cristiana desorganitzada, els dirigents de l'Associació de Sant Jordi es van reunir per millorar l'organització i afrontar el problema amb una reestructuració de les Festes de Sant Jordi passant les dos Entrades a la vesprada. Aquest canvi va ser molt criticat al carrer i també al Periòdic Ciudad i per això no va ser aprovat. Les Entrades de 1974 van brillar per la immillorable organització, per una Entrada Cristiana ordenada gràcies al control dels tallons i per l'agrupament dels xiquets de cada filà per evitar que es dispersaren i allargaren la desfilada. De fet els alcoyans estaven expectants per veure si les mesures per poder complir l'horari eren efectives. Així ho van ser i per tot aço l'Entrada Cristiana de 1974 va acabar a les 13:15 amb una meravellosa esquadra de l'alférez de la filà Almogàvars. Esperem que en 2012 tot siga com en 1974, encara que està clar que no es pot finalitzar l'Entrada Cristiana a les 13:15. Però estem segurs que la faena que està fent l'Associació de Sant Jordi portarà bons resultats a l'Entrada Cristiana 2012. Aquest resum de l'Entrada Cristiana de 1973 no pretén criticar a ninguna filà ni al públic, sols comparar allò que va ocórrer en 1973 amb lo passat en 2011. A la vista està que hi han moltes similituds...

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites