sábado, 24 de abril de 2021

MOROS I CRISTIANS EN PANDÈMIA 2021

L'any passat semblava surrealista que passariem el mes d'abril tancats a casa, i no celebrant les Festes de Moros i Cristians en honor a Sant Jordi. Aquest any Alcoi viu amb més angoixa el no poder eixir als carrers durant la Trilogia Festera Alcoyana, però també té esperança en que siga l'últim abril sense música festera. Les dates tan assenyalades en 2021 anaven a ser el 23, 24, 25 i 26 d'abril, però la situació sanitària continua sent adversa per a agrupar-se de forma multitudinària. Perquè les Festes d'Alcoi són precisament una agrupació de festers, mirons i músics que coexisteixen sense importar edat, sexe o condició social. Les filaes han seguit demostrant la seua responsabilitat al acceptar la suspensió de les Festes d'Alcoi. Un sacrifici molt gran sobretot per als càrrecs principals. Els pobres han vist frustrats els seus somnis per segon any consecutiu i estan acostumats. Però no és fàcil resignar-se quan ho tenen tot preparat i els temibles contagis per Covid-19 perpetuen estats d'alarma i distanciaments. A pesar dels incongruents problemes amb les dosis d'Astra Zeneca, cada volta hi ha més població vacunada i podem visualitzar el final del túnel. Però encara queda temps d'esforç i resiliència fins poder recuperar la normalitat i la salut mental. Està sent un any molt trist i per això l'Associació de Sant Jordi va proposar alguns actes per a mantenir la devoció en el patró de la ciutat. Per exemple el Centenari del Temple de Sant Jordi amb jornades de portes obertes. O també la presentació de la Revista de Festes de 2021, amb portada de Núria Fuster. Un dels lemes més utilitzats per a animar als festers és "Tornarem", com a desig per a que acabe aquest malson del Coronavirus.

Per unes hores s'hem pogut oblidar de la realitat pandèmica amb la gala "Alé de Festa". S'ha celebrat al Teatre Calderón en dos sessions amb un aforament limitat que s'ha esgotat, tant el dia 23 com el 24 d'abril de 2021. L'espectacle és una continuació de "Crida de Festa" que es va realitzar al Mig Any d'octubre de 2020. La gala està presentada per l'humorista valencià Eugeni Alemany, conegut pels seus programes a la televisió pública autonòmica "À Punt". Al seu monòleg va parlar molt de les mares i iaies valencianes. També participa el ballet de Virginia Bolufer, un dels millors de la ciutat i mostren trages d'algunes coreografies de la història festera. Altre dels seus espectacles rememora les traques i les lluites del dia l'Alardo. El teatre també forma part de la gala amb l'obra "La nova anormalitat", un xicotet sainet de Óscar Martínez. Es tracten temes com els glorierets 2 anys consecutius, el primer ensayo desprès de la panèmia i un Paco Aznar vestit de Tirisiti. L'Agrupació Musical Serpis d'Alcoi li posa so als audiovisuals que rememoren les Festes de Sant Jordi de la dècada passada. 


Al Temple de Sant Jordi s'ha fet una missa per commemorar el Centenari i també el dia del patró. Les filaes li van fer una ofrena floral a Sant Jordi el Xicotet i es van veure ramells, pomells de roses i fins hi tot escuts heràldics fets de flors per part de les filaes de càrrec 2020-2021. El grup de danses Carrascal també li va dedicar balls a Sant Jordi dins de la seua església. "Sons de la Festa" és una iniciativa del Centre d'Art d'Alcoi per a traslladar l'ambient fester i recordar-lo al seu edifici. Hi ha una sala d'escolta, un espai a cegues on sentir una experiència immersiva gràcies a un conjunt de gravacions realitzades per Edu Comelles a les Festes d'Alcoi de 2010 i 2011. Al pati exterior es pot sentir un paisatge sonor continu acompanyat de 19 imatges del fotògraf Crespo Colomer, conegut per les seues imatges festeres i el Cartell anunciador de 2015. Seguint en l'àmbit de la música festera i les bandes, la Societat Musical Nova d'Alcoi té programat un concert de marxes mores i cristianes per al dissabte 8 de maig. Es farà a les 19:30 a l'Amfiteatre Amando Blanquer de la Zona Nord a l'aire lliure.
El 24 d'abril de 2021 s'hagueren celebrat les Entrades d'Alcoi. Un esclat de colorit, dinamisme i ritme que entusiasma a públic i els festers de les 28 filaes alcoyanes. Ja queda lluny aquell 4 de maig de 2019 en que sense saber-ho vam viure les últimes Entrades, les anteriors a la pandèmia del Covid-19. Els càrrecs de 2020 han quedat paralitzats en el temps, esperant el seu moment de glòria. Al 2021 anaven a ser les filaes Cruzados, Ligeros, Alcodianos i Mudéjares les que traurien boatos, però les filaes Muntanyesos i Cordoneros han vist el seu cicle de càrrecs interromput. Esperem que més prompte que tard mostren els seus trages Fernando Rius, Alfonso Moreno, Ximo Brotons, Rafael Tortosa i Rafael Aracil. També 7 esquadres de negres i 12 ballets no es van poder estrenar el 25 d'abril de 2020. Per això anem a recordar en 4 vídeos capitanies i alferecies passades d'aquestes 4 filaes que anaven a ser les protagonistes en 2021.

Davant l'adversitat hi ha d'haver solidaritat col·lectiva. Ja sabem que les tradicions són un privilegi de la nostra cultura i que hi ha gent passant-ho molt mal. Molta força per al sector de l'hosteleria i dels artesans i empreses de confecció. Aquest 24 d'abril de 2021 s'hagueren celebrat les vibrants Entrades d'Alcoi, i davant l'absència de bandes de música al Partidor, carrer Sant Nicolau, Plaça d'Espanya, carrer Sant Llorenç i Avinguda del País Valencià, hem optat per escoltar una marxa mora i altra cristiana. Desde el blog https://moroscristiansdealcoi.blogspot.com/ oferim les gravacions de la primera obra de Saül Gómez (Diafebus, 1999) i d'una adaptació de José Maria Valls (Alfaris Magenta, 1990).
VISCA SANT JORDI!

No hay comentarios:

Publicar un comentario