Analytics

domingo, 11 de abril de 2021

CENTENARI TEMPLE DE SANT JORDI (1921-2021)

L'Ésglésia del patró d'Alcoi es troba situada al carrer Santo Tomás, que enllaça el casc antic de la ciutat amb el pont de Sant Jordi i els barris més recents. L'anomenat Temple de Sant Jordi es va acabar de construir en 1921 i per tant aquest any celebrem els seus 100 anys d'història. L'edifici actual va ser un projecte de l'arquitecte contestà Timoteo Briet. L'any 1913 va ser enderrocada l'anterior Parròquia de Sant Jordi i es va iniciar la construcció d'un nou lloc de culte per al Sant romà. El resultat no es va poder veure fins al 21 d'abril de 1921, quan va ser beneït i inaugurat. A més a més va coincidir en l'any del Tercer Centenari del Patronatge de Sant Mauro, fet que va contribuir a que molts sacerdots visitaren el Temple de Sant Jordi, d'estil bizantí. És una església de planta central amb dos torres iguals en forma de prisma, una cúpula, decoracions de pedra natural i marbre, precioses vidrieres i una rosassa. Les portes de bronze tenen dibuixos vegetals i geomètrics, ja que el Temple de Sant Jordi realça el gust artístic per la simetria. L'òrgan de 1984 és de Gabriel Blancafort i té 2 teclats amb 58 notes musicals i 3 cossos amb pedal. El valor del patrimoni del Temple de Sant Jordi és molt important i ha aguantat el pas del temps. En aquest temps durs de Coronavirus i vacunacions, la celebració del Centenari del Temple de Sant Jordi és motiu d'orgull i alegria. Sobretot perquè enfrontem el segon abril consecutiu sense Festes de Moros i Cristians.


Quan en 1276 un Sant Jordi Eqüestre va ser la seua aparició miraculosa en la Batalla d'Alcoi, els cristians prompte es van encomanar a aquest "Walí" que els havia salvat. Conta la llegenda que les fletxes de Sant Jordi van matar al visir àrab Al-Azraq i així va acabar la Tercera Revolta mudèjar en aquestes terres valencianes. La intercessió de Sant Jordi en aquella guerra entre musulmans i cristians va marcar el futur d'Alcoi. Abans de 1316 ja hi havia una ermita en honor al patró de la vil·la medieval. Estava situada prop del Portal de Sant Marcos i dins de la muralla. El primer sacerdot va ser Ramón Torregrosa, nebot del Mossèn que va animar als alcoyans a combatre en 1276. Al segle XIV el Temple de Sant Jordi tenia prop una font pública i ja es venerava al patró cada 23 d'abril. El bisbe Alfons de Borja va consagrar l'església dedicada al patró d'Alcoi. En 1651 el Temple de Sant Jordi estava en ruïnes i es va decidir construir una altra església al mateix lloc. Aquesta va aguantar fins la Guerra de Successió Espanyola, quan es va instaurar la monarquia dels Borbó i el Regne de València va perdre la seua autonomia. En 1721, desprès de les batalles entre botiflers i maulets, es va restaurar tot el Temple de Sant Jordi d'Alcoi. En 1858 Jorge Gisbert va millorar l'Altar Major, on es guardava la Relíquia de Sant Jordi desde 1832. En 1865 l'arquitecte Jorge Gisbert va renovar l'interior de l'església al complet. Al aconseguir una vicària pròpia a principis del segle XX, Fernando Cabrera va proposar la demolició del Temple de Sant Jordi i construir l'actual. El polític José Canalejas va estar molt interessat en el projecte desde 1901. En 1904 Leonardo Pérez era el vicari de l'església alcoyana d'estil barroc. La reedificació completa va començar el 23 de novembre de 1913 al col·locar-se la primera pedra. A la construcció Timoteo Briet va rebre l'ajuda i col·laboració dels arquitectes racionalistes Vicente Pasqual i Vicente Valls en 1923. El Temple de Sant Jordi no va ser destruït durant la Guerra Civil Espanyola ja que en 1936 va ser declarat museu d'art local. Allí es van guardar escultures de l'artista Peresejo i altres obres populars José Pérez va aconseguir convertir-lo en una escola, per a que no hi haguera desperfectes ni fora atacat per republicans o fascistes. El Temple de Sant Jordi va estar protegit, però si es van perdre quadres i objectes sagrats. També van ser decapitats els àngels de Lorenzo Ridaura i es van esculpir posteriorment seguint l'estil dels originals. La ubicació del Temple de Sant Jordi és cèntrica i alberga molts dels actes de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi desde 1940. Algunes Processons arranquen al Temple de Sant Jordi i es fan moltes misses i actes religiosos al seu voltant. A més a més la seua proximitat amb l'Església de Santa Maria i el Monasteri del Sant Sepulcre van convertir al carrer Santo Tomás en imprescindible per a les Processons.

La façana de reminiscències romàniques vol representar la porta d'entrada a Jerusalem. La cornisa de les dos torres simètriques té teules de color blau i campanes. A la part central hi ha 3 vidrieres sobre la portalada principal per a accedir al Temple de Sant Jordi. Les finestres tenen dibuixos d'un Sant Jordi, la Senyera quatribarrada i l'escut d'Alcoi. La façana lateral del carrer Sant Blai té vidrieres amb el Jesuset del Miracle, la creu cristiana i el símbol de l'Associació de Sant Jordi. També una rosassa circular que deixa entrar la llum exterior. Les columnes adossades de dins aguanten la cúpula del Temple de Sant Jordi,feta de teules en tons taronja. El tambor té 8 finestres amb Sants relacionats en Alcoi: La Inmaculada Concepció, Sant Mauro, Sant Roc, Sant Miquel, Sant Gregori i la Verge dels Lliris entre altres.

L'interior del Temple de Sant Jordi impacta pel flamant llenç de Fernando Cabrera. En 1921 el pintor alcoyà era l'Assessor Artístic de l'Associació de Sant Jordi i se li va encarregar un mural sobre l'atac de les tropes d'Al-Azraq, el d'ulls blaus, contra l'exèrcit de Jaume I. L'aparició entre núvols de Sant Jordi feia més oníric el quadre. Aquesta magistral obra de Fernando Cabrera ocupa el mur del presbiteri, darrere de l'Altar Major del Temple de Sant Jordi. A l'obra apareixen personatges històrics i guerrers medievals, entre ells el Mossèn Torregrosa. En 1918 es van col·locar a l'Altar Major inacabat les escultures de Lorenzo Ridaura. Eren uns àngels alats de marbre de Carrara que vigilaven al Sant Jordi el Xicotet antic. Actualment també estan en posició d'acompanyar al Sant Jordi el Xicotet que José Rabasa va fer en 1944. A un costat del Temple de Sant Jordi està el Sant Jordi Eqüestre que ix a la Processó General desde 1940, quan el va esculpir Enrique Galarza. Tota la simbologia del típicament alcoyà Sant Jordi Matamoros es pot contemplar dins. 3 escalons que representen a Pare, Fill i Esperit Sant porten fins a la tomba de 1884 del penitent piamontès Casimiro Barello. 

L'Associació de Sant Jordi i els Majorals han organitzat alguns events per a celebrar el Centenari del Temple de Sant Jordi. Hi ha una heràldica per a recordar els 100 anys de forma visual. El president Juan José Olcina va presentar els actes culturals i religiosos d'aquest abril de 2021:
-L'experiència fotogràfica "Un selfie amb Sant Jordi". S'han posat pegatines al carrer Santo Tomás per a fer-se fotos junt al Temple de Sant Jordi. La participació està sent moderada i permet accedir a un sorteig i descomptes en la venta de cadires per a les pròximes Entrades d'Alcoi.
-Presentació de la Portada i Revista de Festes 2021 el dia 15 d'abril a les 20:00 al Teatre Calderón.
-Gales "Alé de Festa" els dies 23 i 24 d'abril per la vesprada al Teatre Calderón.
-El dia 21 d'abril es celebrarà al Temple de Sant Jordi una missa commemorativa dels 100 anys i per la vesprada un acte institucional amb aforament limitat. La pandèmia del Covid-19 ha fet que sols hi hagen jornades de portes obertes els dies 22, 23 i 24 d'abril de 2021. El Temple de Sant Jordi és desde la seua fundació un dels més visitats i estimats pels alcoyans i alcoyanes. És el cor de la devoció al patró. Visca Sant Jordi!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites