Analytics

domingo, 4 de abril de 2021

PROCESSÓ DELS XIULITETS D'ALCOI

La Setmana Santa Alcoyana no es caracteritza per la seua grandiositat, però si té una xicoteta joia que la fa peculiar. Es tracta de la Processó dels Xiulitets del Diumenge de Resurrecció. L'encontre entre Jesucrist desprès de la seua mort i la Verge Maria es fa prop de l'Església de Sant Mauro. A les 07:30 el Crist Ressuscitat es rebut pel públic amb emoció i el sacerdot declama un discurs desde un balcó. És el moment en que la Mare de Déu comença la seua carrera portada per joves dels Júniors. El carrer Sant Nicolau, la Plaça Ramón i Cajal i la Glorieta s'omplin de gent amb botijes de fang. L'aigua del recipient i el bufit provoquen el soroll d'un pardalet i aquesta és la singularitat de la Processó dels Xiulitets. Al fer sonar la botija pareix un xiulit, expressant l'alegria per l'arribada del dia de Pasqua. La velocitat amb la que la Mare de Déu corre pel carrer Sant Nicolau entusiasma al públic, contemplant el seu mant blanc i la corona. En algunes ocasions la carrera ha sigut tan ràpida que els corredors han acabat caient a terra, com va passar en 2006. Més recent va ser el doble accident de 2014, que va portar a que la Processó dels Xiulitets fora noticia a tota Espanya. Les televisions nacionals i en especial el programa "El intermedio" de La Sexta es van fer ressò de la caiguda de la Mare de Déu d'Alcoi. Una de les característiques úniques de la Processó dels Xiulitets és la seua música de xirimites. És un acte de la Setmana Santa menys seriós i ahí radica el seu èxit. L'acompanyament musical no té res a veure amb la solemnitat d'altres marxes per a fer estació de penitència. "Els Xiulitets: Desperta't Alcoi" no és una peça musical lenta, sinó festiva. Gregorio Casasempere Gisbert va composar "Els Xiulitets: Desperta't Alcoi" en 1998 i s'ha convertit en una obra alcoyana recurrent el Diumenge de Resurrecció. El repicar de les campanes fa més trepidant el moment i al finalitzar l'encontre entre Jesús Ressuscitat i la Verge Maria es fa la Processó dels Xiulitets.
 

Per segon any consecutiu, la pandèmia del Covid-19 no ens ha permès disfrutar de la matinal celebració religiosa, com tampoc ens deixarà viure al carrer la Glòria. Un acte especial que serveix com a pròleg de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi i que anuncia la proximitat del dia Sant Jordi. Per a recordar la Processó dels Xiulitets anem a nombrar anècdotes, com les mencionades caigudes. En 2012 la Mare de Déu va ser portada per xiquetes i en 2017 per les xiques dels Júniors. La majoria d'any es portada per joves, per a que no hi haja problemes en la carrera. Molt sonat van ser els dos bacs de la Mare de Déu el 20 d'abril de 2014. L'últim any en que es va poder celebrar, l'encontre es va fer dins de l'Església de Sant Mauro. El 21 d'abril de 2019 la pluja quasi suspèn la Processó dels Xiulitets, com també va passar en 2011. Al vídeo del 12 d'abril de 2004 també es pot observar com l'aigua va fer acte de presència en la carrera de la Mare de Déu i les 3 salutacions.
  
 

Esperem que l'any que ve siga el definitiu per a tornar a viure la Processó dels Xiulitets i altres tradicions alcoyanes. En 2021 l'Encontre entre el Jesús Ressuscitat i la seua Mare és en l'interior de l'Església de Sant Mauro. També desitgem amb anhel els actes preliminars de les Festes de Moros i Cristians. Perquè en aquest 4 d'abril de 2021 no tindrem Cartell de Festes ni hi haurà Glòria, però si ens podem menjar la Mona de Pasqua als paratges del voltant. No hi ha res com cantar "Así em pica, así em cou, así em menje la mona i así et trenque l'ou" a la serra Mariola. A falta de Glòria Major i Glòria Infantil en 2020 i 2021, mostrem un vídeo amb imatges de la Glòria Centenària de 1976, la Glòria Històrica d'octubre de 2006 i la Glòria del Cavallet de la Fira Modernista de 2018. Ànims per als festers i devots i fins la Setmana Santa de 2022!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites