Analytics

martes, 31 de marzo de 2015

SETMANA SANTA ALCOI 2015


La Setmana Santa Alcoyana no és la més famosa de les valencianes, ni tan sols destaca com la més bonica de la província d'Alacant però es fa amb molta fe, seriositat i rigor. Ha agafat el millor d'altres processons conegudes i a més a més té una singularitat: La Processó dels Xiulitets.

La Setmana Santa Alcoyana comença a toc de tambor i amb la Benedicció de Palmes el Diumenge de Rams. Aquest acte es va celebrar el passat 29 de març de 2015 a la Glorieta.

La primera Processó s'efectua al matí del Diumenge de Rams amb l'entrada a Jerusalem de Jesús de Nazaret. El conegut pas de "la burreta" va fer la seua processó envoltat de palmes.


Per la nit es va celebrar la despedida de Jesús i la Verge Maria en una emotiva processó. L'encontre dels dos pasos a la Plaça Espanya amb les 3 reverències i el cant d'una saeta es va convertir en el gran moment del Diumenge de Rams 2015.

El pròxim 1 d'abril es celebrarà pels carrers de la ciutat el tradicional "Via Crucis" i per tant el descobriment del Cartell de Festes s'ha adelantat un dia. En el "Via Crucis" la "Cofradía del Cristo Yacente y Nuestra Señora de los Dolores" portaran el pas del Crist Crucificat desde l'Església de Sant Mauro.

El Dijous Sant, que en aquest 2015 cau el dia 2 d'abril, es fa la "Processó del Silenci". A les 9 de la nit desfilarà el pas del Crist Agonizant i la Verge de la Soledat. El silenci d'aquesta processó sols es trenca quan alguns canten commovedores saetes d'estil andalús, encara que és l'única processó en la que la música no la posa una de les 4 bandes d'Alcoi, ni xirimiters ni militars. El cant de saetes no és autòcton d'Alcoi i com es pot comprovar el tema lingüístic a la Setmana Santa no està massa clar ja que alguns pasos i processons tenen el seu nom oficial en valencià i altres en castellà, entre ells el nom de la cofradia.

Al Divendres Sant totes les mirades es concentren en la "Procesión del Santo Entierro". 6 pasos desfilen pels carrers del centre d'Alcoi gràcies al "Gremio de Labradores" i la "Cofradía del Cristo Yacente y Nuestra Señora de los Dolores". Aquest pròxim 3 d'abril de 2015 a les 8 de la vesprada partiran desde l'Església Arciprestal de Santa Maria els nazarenos amb capirot i els passos de "Nuestro Padre Jesús de Nazareno", el Crist Agonizant, la Verge de la Soledat, la Verge dels Dolors, el Crist Crucificat i el "Cristo Yacente".



Les oracions per la mort de Jesús durant el Dissabte Sant acabaran amb la missa de Pasqua i el so de les campanes que anuncien que Jesús ha ressuscitat. Per això a les 7:30 del matí del Diumenge de Pasqua es celebra la Processó dels Xiulitets. En ella els assistents podran fer sonar les botijetes mentre es celebra l'encontre entre la Mare de Déu i la figura de Jesús ressuscitat. La Mare de Déu pujarà en ràpida carrera pel carrer Sant Nicolau i esperem que aquest any no hi haja cap caiguda durant el Diumenge de Resurrecció.

Així acaba la Setmana Santa Alcoyana encara que el conegut dia de la mona també inclou el pròleg de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. La Glòria es celebrarà el pròxim 5 d'abril com a punt de partida de la Trilogia Festera 2015 que serà el 25-26-27 d'abril. Com a preludi a l'acte de la Glòria aquesta mateixa nit es presentarà la Revista de Festes com a magnífic pregó i el moment més esperat d'aquest 31 de març és sense cap dubte el descobriment del Cartell de Festes a la Plaça Espanya. Després de les 9 de la nit ja tot el mon podrà contemplar desde l'Ajuntament la fotografia de Crespo Colomer que serà portada de les Festes d'Alcoi 2015. Falten poques hores per a que ja no siga un secret...

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites