Analytics

lunes, 16 de marzo de 2015

HORARI ENTRAETES 2015



Les conegudes "Entraetes" són les desfilades festeres que es fan a Alcoi en les jornades prèvies a la Trilogia dels Moros i Cristians. Comencen el diumenge de Pasqua, dia que també es celebra la Glòria. La primera entraeta sempre va dedicada als xiquets que poden fer el cabo després de menjar-se la mona. Per aquest motiu la primera Entraeta s'anomena "Entraeta del berenar".

A partir d'aquell dia les filaes ixen quasi totes les nits a desfilar i assatjar com fer el cabo. Sobretot els divendres i dissabtes els carrers es plenen de públic per aplaudir a les esquadres que passen. En cap de setmana fins hi tot acaben a les 2 de la matinada.


Els cavalls i els cabos batidors són un dels grans atractius de les "Entraetes" ja que fan moltes piruetes i aquest animal tan present a les Festes de Moros i Cristians ofereixen molta vistositat a les esquadres.
Alguns dies d'Entraetes requereixen una roba més mudadora i altres dies roba més quotidiana. Per això hi ha una gran diferència entre les esquadres que van amb trage i corbata i les que porten pantalons vaquers. Òbviament a les "Entraetes" cap fester va vestit amb el trage oficial de la filà, aquest està reservat tan sols als tres dies principals de Nostra Festa.




Poc a poc les dones també s'han fet un lloc en les "Entraetes" i cada any és més freqüent veure esquadres mixtes i fins hi tot femenines en algunes nits. De fet aquest any l'Associació Fonèvol ha preparat una "Entraeta de dones" per a reivindicar la plena integració de la dona.
Els carrers del centre d'Alcoi, sobretot Sant Nicolau, Sant Llorenç, la "Plaça Espanya" i l'Avinguda País Valencià es plenen d'ambient fester durant les nits d'abril i l'olor a puro anuncia la proximitat de la Trilogia Festera.

Altre dels components principals de les "Entraetes és la música que mai falla en Festes. Bandes de tot arreu s'aproximen a Alcoi per a acompanyar a les filaes i tocar el seu repertori en directe. A més a més moltes peçes musicals són tocades per primera vegada al carrer a les "Entraetes". Així els esquadrers poden comprovar la sonoritat de les marxes cristianes i mores i els directors de banda poden fer els canvis que consideren oportuns abans del gran dia: Les Entrades de Moros i Cristians.



Totes les esquadres de negres, els càrrecs festers de l'any, els primers trons i els directius de l'Associació de Sant Jordi tenen al menys una "Entraeta" reservada i són les les que a més espectadors congreguen ja que són les grans novetats de l'any fester.

La filà Aragonesos fa una de les "Entraetes" amb més vistositat de totes. La popular "Entraeta de pals" destaca pel seu recorregut i perquè els esquadrers porten uns pals adornats amb cintes de la senyera. Amb els pals marquen el ritme i peguen colps als adoquins creant una sonoritat diferent. És una de les entraetes més dinàmiques i divertides, tan alegres com la filà Aragonesos.
Ni tan sols la pluja pot amb les "Entraetes". Moltes nits ha plogut i s'han continuat fent perquè els carrers estaven plens de gent amb paraigües. No obstant si plou entre setmana si que es poden suspendre les "Entraetes" ja que els dilluns no hi ha tant de públic i mullar-se no compensa ni als esquadrers ni als músics que han de protegir els seus instruments.



També al Mig Any es fa una entraeta oficial. És l'única en tot el mes d'octubre i es celebra el dissabte per la nit, després del Concurs d'Olleta. A la celebració del Mig Any no podia faltar un acte així, encara que no ens podem posar el trage de moro o cristià al menys si que hi ha una desfilada.
Les "Entraetes" tenen dos recorreguts diferents. El més demanat pels festers comença a la Font Redona i passa per la "Glorieta" i pel carrer preferit dels festers: El carrer Sant Nicolau. L'altre recorregut és fa en pendent ascendent. Comença al Parterre i segueix per l'Avinguda País Valencià i pel Carrer Sant Llorenç. Els dos recorreguts es junten a la "Plaça Espanya" on acaben totes les filaes.
L'any passat l'esquadra d'enmig de la filà Cruzados va alçar molta expectació en l'Entraeta oficial: Pel cabo batidor, pels detalls o pistes que portava l'esquadra sobre com seria el trage del dissenyador i esquadrer Santi Carbonell i per la marxa cristiana que anava a sonar per primera vegada ("Cristi de templo"). La filà Cruzados va fer una de les "Entraetes" més comentades de l'any 2014.
Aquest 2015 les "Entraetes" poden fer-se desde el dia 5 d'abril però realment fins al dia 8 d'abril no hia ha ninguna programada. Tindrem una esquadra especial amb cavall més de les habituals ja que a les dels càrrecs (Vascos, Alcodianos, Mozàrabes, Judíos, Abencerrajes i Miqueros) hem de sumar la del 150 aniversari de la filà Magenta. També les filaes sense càrrec tenen al menys una "Entraeta" reservada, encara que la crisi econòmica també s'ha notat ja que pagar a una banda de música un dimecres qualsevol té un cost elevat.
A continuació deixem l'HORARI D'ENTRAETES 2015 per a qui el vol consultar i saber a quina hora arranca cada esquadra.



No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites