Analytics

sábado, 4 de abril de 2015

CARTELL 2015

El passat dia 31 de març de 2015 es va descobrir el Cartell de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. L'obra és un fotomuntatge de José Crespo Colomer, el precursor de la fotografia festera. A l'hora del descobriment es va escoltar algun xiulit però les valoracions dels alcoyans són prou positives i el més criticat no ha sigut el Cartell sinó que un periòdic de la província d'Alacant el publicarà un dia abans en la premsa. Clàssic, impactant, senzill i elegant són els 4 calificatius més repetits per descriure el Cartell de les Festes de Sant Jordi 2015, encara que la figura del patró no apareix. En la tipografia de les lletres ha col·laborat la seua filla Rosana Crespo que ja va pintar el Cartell de Festes en varies ocasions. Les paraules estan en colors roig i verd, molt significatius perquè representen al bàndol cristià i moro respectivament. Segons Crespo Colomer els trompeters que apareixen al Cartell, i que també obrin les Entrades, simbolitzen un clam per a la Festa, una invitació a que tots vinguen a veure els moros i cristians.
 

Abans de que el xiquet Sant Jordiet, Mauro Alcaraz, destapara la cortina que cobria el Cartell es va presentar la Revista de Festes i en els discursos del president de l'Associació de Sant Jordi, Carlos Aracil, i de l'alcalde Toni Francés es va destacar l'avanç per la reforma dels estatuts i van haver felicitacions per a la filà Realistes per la seua Diana femenina que integra a la dona en la festa plenament perquè faran esquadra i també a la filà Marrakesch que faran història amb la primera arrancà de Diana feta per una esquadra de dones. La portada de la Revista de Festes és obra de Jordi Peidro, fester mudèjar.
 

Aquest any el Cartell de Festes de Crespo Colomer no té quasi color perquè es basa en dos fotografies dels anys 60. La que està més prop deixa endevinar pels turbants que són dos festers moros de la filà Abencerrajes que contemplen el Castell de Festes. És un gran encert que l'any que el Castell de Festes compleix 120 anys Crespo Colomer el faja protagonista en una imatge en blanc i negre on es pot contemplar un moment de les ambaixades, encara que els clarins i els trompeters ocupen més espai que la resta de personatges festers que es veuen a cada torre. La perspectiva fa que el Cartell de Festes 2015 siga molt digne i li dona una gran elegància a pesar del caràcter militar que podria haver tingut. Un any més "I Love clicks" ha publicat la versió del Cartell de Festes amb les figuretes de playmovils i les adaptacions en broma del Cartell no han tardat en aparèixer. I com sempre el sector més conservador de Nostra Festa ho han vist com una ofensa imperdonable. El puritanisme extrem d'alguns alcoyans ho critica tot, fins hi tot que un jove DJ de la ciutat anomenat Hazael Rico haja fet una versió electrònica de l'Himne de Festes.
 

Es precís subratllar la part negativa en la que ha envoltat el mon fester els últims dies per culpa de les filtracions de coses secretes per "Whatsapp" i les xarxes socials. Per segon any consecutiu el Cartell de Festes es va filtrar en Facebook abans del seu descobriment a la Plaça Espanya. El més greu és que l'esquadra de negres de la filà Judíos també ha patit aquesta desventaja d'un mon informàtic dominat per les noves tecnologies. Esperem que es prenguen mesures per a que no es torne a repetir l'any que ve ja que fins i tot l'autor del Cartell, Crespo Colomer, es va referir a la filtració com a lamentable. Per llevar aquest xicotet moment agredolç que va sentir el fotògraf Crespo Colomer per culpa de la difusió anònima de la seua obra es va disparar un magnífic castell de focs artificials. El següent acte pirotècnic programat serà el pròxim dia 5 de abril, quan els sargentos dels dos bàndols arriben a la Plaça Espanya junt als gloriers de les 28 filaes. Però l'acte de la Glòria començarà a les 10 del matí.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites