Analytics

jueves, 9 de abril de 2015

VÍDEOS DELS SAINETS TEATRALS ALCOI 2012-2014



-El sainet és un gènere teatral típicament valencià, però a Alcoi ha adquirit unes característiques autòctones que el fan molt peculiar. El sainet sempre va relacionat amb temes festers. Els personatges i les ubicacions tenen relació amb filaes i actes festers. Desde 1855 els sainets alcoyans han mostrat la realitat social de cada època amb grans dosis d'humor. Amb segles d'història és normal que els sainets passen per etapes de popularitat i altres en els que els sainets han estat infravalorats. Però sense cap dubte el moment de plenitud dels sainets alcoyans és la segona meitat del segle XX, gràcies a autors com Joan Valls o Armando Santacreu. L'època daurada data de 1963 a 1985 en la que Armando Santacreu va mostrar el seu costat còmic amb embolics i situacions d'alcoyania. No obstant, Armando Santacreu no va tindre mai la voluntat d'escriure en un valencià normatiu. Al contrari Joan Valls va lluitar a favor de que els seus sainets tingueren un nivell de valencià digne. A més a més als sainets del poeta es nota una gran consciència social sense pedre el costumisme clàssic dels sainets festers. S'han escrit sainets festers en prosa i en vers i als anys 90 va entrar sàvia nova amb autors com Ramón Climent, Miguel Peidro o Ximo Llorens. A continuació presentem els vídeos dels últims sainets festers que s'han interpretat a Alcoi, tant durant el mes d'abril com al Mig Any. En especial els que ha pujat Pàgina 66 en els últims anys però donant-li un lloc preferent al sainet alcoyà "Ja tenim balcó" de fa uns anys, ja que és dels més graciosos de Ana Maria García.


-En 2012 es van representar els Sainets "Un americà molt alcoyà" en Festes de Sant Jordi i "Nou cadires i una androna, reposició de Armando Santacreu" en el Mig Any:



Com no hi ha vídeo del Sainet de octubre 2012, mostrem el vídeo de Pàgina 66 del Sainet Especial "L'aparició de Sant Jordi". Aquest sainet va còrrer a càrrec de "Bolos teatre" però de normal és el "Quadre Artístic de l'Associació de Sant Jordi" els que fan els teatres relacionats amb les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi.


-En 2013 es van representar "Un quadre per a Festes" al mes d'abril i "El primer tro" durant les celebracions del Mig Any. La defensa a la llengua valenciana i el parlar típic d'Alcoi mesclat amb un toc líric va destacar molt en les representacions.





-Finalment en 2014 es van representar "L'invent de Casimiro" a les Festes de Sant Jordi i "L'herència del judio" al mes d'octubre. Va destacar l'homenatge popular a Armando Santacreu, un autor que fins la seua mort va seguir la tradició festera dels sainets alcoyans.






-Per a aquest 2015 està programada la representació teatral del sainet fester "Te n'has passat deu pobles" de Margarita Company al Teatre Calderón. L'obra s'estrenarà el pròxim 17 d'abril i també es podrà veure el dissabte 18 d'abril a les 20:30. Tot Alcoi està convidat a passar un dia fester i amb bon humor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites