Analytics

viernes, 20 de marzo de 2020

APLAÇAMENT FESTES D'ALCOI 2020: ELS CÀRRECS OPINEN

Alcoi i la resta d'Espanya s'ha paralitzat per a fer-li front al Coronavirus. Una pandèmia a nivell global que està fent molt de mal a l'economia, el sistema sanitari i la moral de la gent. Però el confinament tancats a casa està servint per a valorar més als treballadors d'hospitals i tendes, com també per a apreciar la vida normal. La gent s'ha tancat a les seues cases per a no propagar la malaltia i hi ha que prendre l'aïllament amb calma i bon humor. Hi ha que evitar les aglomeracions, tindre cura de la higiene i actuar amb serenitat. Als últims dies s'han escoltat marxes mores en alguns balcons de la ciutat, per a animar l'ambient. El gran Gori Casasempere va tindre l'excel·lent idea de interpretar desde el seu saló un pasdoble al piano. L'obra és de sobra coneguda: "Chordiet" i l'autor és el seu propi pare. Gregorio Casasempere Juan li va dedicar "Chordiet" al seu fill Jordi.


El Coronavirus ho ha canviat tot, inclús les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi en honor a Sant Jordi. En 2020 no seran en abril i falta que la Junta Directiva pose en una data oficial per als mesos següents. Idees hi ha varies: Celebrar la Trilogia Festera Alcoyana en juliol, amb un guió d'actes més enfocat en un horari vespertí i nocturn. Seria extraordinari veure una Entrada Mora per la nit, com es fa a Ontinyent o Cocentaina. O reviure una Entrada Cristiana de vesprada, amb l'alférez cristià desfilant amb l'enramada encesa com a l'any 1976. Altra opció és celebrar-la en setembre, enllaçant les Festes de Moros i Cristians amb la Romeria a la Font Roja i la Fira Modernista. L'última opció per a no passar tanta calor és celebrar tots els actes en octubre. Aprofitar el Mig Any sembla un error al repercutir en la preparació de les Festes de Sant Jordi de 2021. Sense Mig Any, els càrrecs festers de 2021 no tindrien la seua presentació oficial ni bastants mesos per a organitzar actes culturals. Els capitans i alferes de 2020 eclipsarien als següents i és una proposta amb avantatges i inconvenients. De moment no hi ha un calendari oficial, tal i com va dir Juan José Olcina Navarro en la roda de premsa junt a l'alcalde d'Alcoi. El president de l'Associació de Sant Jordi estudiaria tots els plans per a consensuar una decisió que agrade a tots els implicats. De moment estan cancel·lats tots els concerts d'exaltació de música festera.

Els 4 càrrecs principals de les Festes d'Alcoi 2020 han donat el seu punt de vista sobre la suspensió de la Trilogia Festera Alcoyana. Pau Sellés desde Ara Multimèdia els va fer algunes preguntes sobre quines expectatives tenien i com estaven els ànims. Per al capità moro no s'acaba el mon i vol gaudir de bona salut quan es desenvolupen les Festes. El cordonero Rafael Tortosa coneix l'estrès de prendre decisions pel bé comú, ja que va ser president de l'Associació de Sant Jordi. Com a capità moro ha trobat una part positiva a l'assumpte. Acaba de ser iaio d'un xiquet i podrà ser el seu rodella. Confia en no solapar-se amb els càrrecs de 2021, ja que Nostra Festa és germanor. El capità cristià de la filà Muntanyesos és troba més disgustat perquè pensa que les Entrades no es celebraran abans d'estiu. És normal que desprès d'esperar la capitania durant 16 anys, Alfonso Moreno estiga un poc apagat ara que ja ho tenia tot preparat. Dies abans de l'anunci de l'aplaçament, la filà Muntanyesos va celebrar un assaig apoteòsic amb més de 300 persones i els ànims han baixat. Però la salut és el primer i Alfonso Moreno està digerint la notícia com la resta de població. Rafael Aracil opina que el retràs en les dates és un encert i afirma amb resignació que no hi ha més remei. L'alférez moro de la filà Ligeros estava trist però les mostres de suport l'han abromat. La situació és inaudita però està confiat en que la banda de Beniarres no li falle. També hi ha un compromís per a que els trages dels boatos no s'estrenen en altres pobles abans que en Alcoi. L'alférez cristià i la resta de càrrecs no tindran problemes per a emmagatzemar les carrosses, ja que l'Ajuntament d'Alcoi ha oferit unes naus industrials per a guardar-les fins que siga el moment. Per a Ximo Brotons de la filà Cruzados, ja hi haurà temps per a fer festa, en març hi ha que quedar-se en casa. Al ajornar-se les Festes 2020 es va sentir decepcionat i va passar males nits. Però Ximo Brotons i la seua família han fet la reflexió de que la seua alferecia cristiana passarà a la història. Això ha animat i tranquil·litzat a la filà Cruzados i les participants del boato. La duració del càrrec de Fernando Rius com a Sant Jordiet serà la més llarga del segle XXI i el xiquet xano espera viure les Festes de Moros i Cristians més grans i recordades. Enviem molt d'afecte als càrrecs i als festers i festeres en general.

A continuació enllacem moltes obres de música festera per a escoltar-les durant els dies de tancament en casa. Segur que alegraran a alcoyans i alcoyanes que anhelen que acabe ja aquesta crisi del Coronavirus.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites