viernes, 30 de abril de 2021

PRESENTACIÓ REVISTA DE FESTES D'ALCOI 2021

Cultivar la paciència fins les pròximes Festes de Moros i Cristians està sent tot un repte per als alcoyans i alcoyanes. Però l'Associació de Sant Jordi no s'ha quedat de braços creuats i ha publicat la Revista de Festes d'Alcoi 2021 com haguera passat en qualsevol altre abril. Cal recordar que en 2020 la Revista de Festes es va presentar el 28 de maig en plena desescalada del confinament. El senzill acte es va fer al pati del Casal de Sant Jordi amb un públic reduït. En aquest 2021 la presentació de la Revista de Festes si s'ha pogut realitzar al Teatre Calderón, però amb aforament limitat. L'alcoyana Núria Fuster ha sigut l'encarregada de la Portada de la Revista de Festes aquest any. Una artista plàstica que viu a Berlín i es dedica especialment a l'escultura. Per eixe motiu va decidir que la fotografia que il·lustrara la Revista de Festes 2021 fora una escultura al·legòrica. Representa l'elegància de les nostres tradicions, fent al·lusió a la industria tèxtil tan característica d'Alcoi. Segons Núria Fuster el trípode emula les cadires per a veure les Entrades i la tela la riquesa dels trages festers. La làmpara de cristal és un objecte que no té res a veure però es vincula a un turbant moro. És una obra difícil d'entendre a primera vista i poc convencional. Tal volta en les circumstàncies actuals s'haguera tingut que prioritzar una visió realista de Nostra Festa per a animar a la població. El fons és gris i tampoc ajuda a mostrar la policromia de les desfilades mores i cristianes. Núria Fuster vivia les Festes d'Alcoi participant al ballet d'Ana Calvo. Com a agraïment pel seu treball va rebre un diploma de part de l'Assessoria Artística de l'Associació de Sant Jordi. Es va explicar el contingut de la Revista de Festes 2021 i es va llançar un missatge d'esperança.

La sensació al Teatre Calderón aquell 15 d'abril no va ser la mateixa que en altres anys. Conviure amb la pandèmia està sent molt dur i la gent ja està cansada de restriccions. El públic amb mascareta i separació entre butaques va poder descobrir la portada de la Revista de Festes. També va haver discurs del president de l'Associació de Sant Jordi i de la Regidora de Turisme. Toni Francés no va poder acudir a la presentació de la Revista, ja que l'alcalde estava a l'hospital. També es va publicar la tercera revista acadèmica "Walí". Encara que està editada per l'Associació de Sant Jordi tracta temes científics i de investigació universitària. La portada de la revista "Walí" és de la Muixeranga d'Algemesí en la seua participació a l'Entrada Cristiana d'Alcoi 2017. Dos dies desprès es celebrava al mateix lloc un homenatge al conegut cantant Ovidi Montllor, enterrat al cementeri d'Alcoi en 1995.

Un emocionat Juan José Olcina Navarro va tancar la presentació de la Revista de Festes 2021 al ser el president de l'Associació de Sant Jordi. Al seu discurs va tindre un record per a les víctimes del Covid-19. Va dir que darrere les mascaretes haviem d'estar units per a vèncer el desànim ja que Nostra Festa pot ser un antídot per a la pandèmia. Estem farts i desesperats, però hem de confiar en la ciència i les vacunes. Hi ha que mantindre intacta la llum festera al nostre cap i al cor, ja que altre abril morirà sense pólvora per segon any consecutiu. Però s'han pogut escriure articles per a la Revista de Festes 2021 encara que no hi haja alegria als carrers. Tenim els records festers com un regal heretat que ens reconforta, encara que hem renunciat a la felicitat durant 2 anys. Carol Ortiz és la regidora de Tradicions i ella es mostra agradable dient "Cada dia que passa falta menys per a les millors Festes de la història". Les paraules de Lorena Zamorano com a Regidora de Turisme van servir de cloenda a l'acte, on també es va veure un audiovisual molt emocionant amb imatges de les Festes d'Alcoi de 2019.

Alcoi ha encaixat l'anulació de les Festes de Sant Jordi 2021 amb la mateixa frustració que en 2020, però podent celebrar alguns actes institucionals i religiosos. La gala "Alé de Festa" va ser un èxit de públic. Dins les possibilitats es va omplir el Teatre Calderón i els fragments de sainet, els ballets de Virginia Bolufer i els monòlegs d'Eugeni Alemany van agradar. És veritat que en cas d'haver celebrat Festes d'Alcoi en 2020 i 2021 hagueren sigut recordades pel mal temps. Al 2021 s'haguera banyat la Diana, la Retreta i l'Alardo, mentre que la resta de dies i els dies va estar nuvolat. El capità moro de la filà Cordoneros va donar exemple vacunant-se, ja que li tocava per torn d'edat. Rafael Tortosa, qui va ser president de l'Associació de Sant Jordi, animava sense pors a posar-se la vacuna com a forma d'acabar amb el Coronavirus i tornar a la normalitat. Sols així podrem tornar a viure les Festes de Moros i Cristians en 2021 o 2022. Les dates de la pròxima Trilogia Festera Alcoyana continuen sent una incògnita a expectatives de com evolucione la incidència. Tampoc s'ha descobert el Cartell de Festes que Jordi Sellés té acabat desde fa un any. Segur que serà una pintura magnífica, però per ara ens conformem amb la portada de la Concòrdia de Sant Jordi Màrtir 2021.

Al 2020 es va aprovar el nou disseny femení de la filà Cides, més adequat per a fer esquadra i disparar a l'Alardo. El trage el lluiran les festeres en les pròximes Festes de Sant Jordi, ja que estaven confeccionats però no van arribar a estrenar-se. En la creació del disseny femení han col·laborat els germans Sempere Vicedo i Mónica Jover. Ells saben molt de disseny fester i ella ix a la filà Cides i va ser la pintora del Cartell de Festes 2014. El trage femení respecta els colors i la forma de l'original que va fer Rafael Guarinos en 1960. La túnica és roja, la capa blanca i del cinturó de cuero marró penja una bolseta groga. L'àguila, com a símbol de la filà, està present als 2 dissenys. Tant al trage masculí com al trage femení hi ha cotamalla i un casc de metall platejat. Una encertada decisió, ja que les acompanyants de la filà Cides no estaven contentes amb el disseny de princesa de 2010 i reclamaven un trage més apropiat. Aquest que sols s'ha vist en boceto substituirà al trage de Jimena que vestien aquelles dones que no eren membres de ple dret de la filà Cides. 

Per últim, i aprofitant aquest apartat de la integració de la dona, recordem algunes de les festeres que van arrancar esquadres femenines a Alcoi. Per exemple Sara García de la filà Xanos, Tamara Pulido de la filà Realistes, Maria Vicedo de la filà Vascos, Andrea Gilabert de la filà Marrakesch o Noemí Peidro de la filà Mudéjares. En el futur esperem veure també més esquadres femenines de les filaes Judíos, Alcodianos, Aragonesos, Gusmans i Maseros. Hi ha altres filaes que encara no han tingut esquadres femenines però estan prop, com les filaes Llana i Ligeros. Animem a que prompte la filà Cides també tinga una esquadra femenina a la Diana o l'Entrada Cristiana, aprofitant el meravellós disseny femení nou. Però ha quedat pendent que Núria Martínez tinga esquadra de blancs amb la filà Alcodianos. La pionera en ser festera de ple dret en 1998 no ha aconseguit el seu objectiu i estem en deute amb aquesta valenta. Núria Martínez ha abandonat la filà Alcodianos, però segueix reivindicant els seus drets en Fonèvol. El programa radiofònic "Fent Festa" va fer una dedicatòria durant la quarentena a les esquadreres que tant han lluitat per aconseguir un paper rellevant a les Festes de Sant Jordi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario