Analytics

sábado, 10 de octubre de 2020

LES PRÒXIMES FESTES D'ALCOI SERAN 4 DIES

L'Associació de Sant Jordi ha encetat un debat intern entre els seus integrants per a decidir si les pròximes Festes de Moros i Cristians d'Alcoi han de ser de 4 dies, en realitat 5 contant la nit de l'olla. El motiu és recuperar el temps perdut per culpa de la pandèmia i ajudar a la indústria festera. La proposta ha sorgit de la Junta directiva que presideix Juan José Olcina. És una idea que es treballarà amb els primers trons i majorals. Així, les futures Festes d'Alcoi de 2021 o 2022 serien de 4 jornades i no 3 com és habitual. Res se sap de la data dels pròxims Moros i Cristians, però la institució té clar que dos anys seguits sense Festa seria fatal per a la indústria, les filaes i la mateixa Associació de Sant Jordi. De moment no hi ha res tancat i el món fester estudiarà quant abans la proposta. En cas de ser positiva, hauria de ser aprovada per l'Ajuntament. Amb aquesta iniciativa es busca motivar i il·lusionar els festers i que els dissenyadors, músics i confeccionistes tinguen en perspectiva faenes previstes a mitjà termini. Juan José Olcina, diu que els alcoyans enyorem reunir-nos i celebrar les nostres Festes. El futur és un poc incert, així que pensem que la millor solució per a pal·liar aquesta espècie d'estat d'enyorança festera passa per començar a preparar les millors Festes de la història d'Alcoi. És important mantindre viva la flama de la Festa entre tots nosaltres".

Algunes filaes faran consultes als festers per a consensuar la duració de la pròxima Trilogia Festera Alcoyana. L'expectativa ha augmentat i els càrrecs festers de 2020 veuen amb bons ulls el plantejament. Per al capità cristià, Alfonso Moreno, segueixen en standby i és prudent. L'alférez cristià, Ximo Brotons, si s'ha qüestionat a quina hora desfilaria el seu boato. Els dissenys s'havien pensat per a eixir amb el sol de migdia, però tal volta acabaran desfilant de nit. Així hi tot veu molts avantatges perquè podria disfrutar més del temps de les Entrades. El capità moro, Rafael Tortosa, no afegirà res del que tenia previst però li sembla una meravella viure més dies de festa. Pensa molt que el públic ho valorarà més i tindrà ganes d'Entrades. Al ser una novetat hi ha que mirar que no perjudique a ningú. L'alférez moro, Rafael Aracil, es mostrava content ja que necessitava una noticia que no fora mala. Els pares del Sant Jordiet, Fernando Rius, creuen que les Festes no es celebraran en abril, però si al llarg de 2021 si hi ha vacuna. Unes festes sense abraçades són inviables, així que ara està complicat. El pressupost de les filaes haurà d'augmentar, ja que significa un dia més de dinars i sopars i contractes més llargs amb les bandes de música. L'economia és dinamitzaria i els càrrecs són optimistes en poder complir el seu somni abans de que acabe 2021. No volen canviar res del projecte de càrrec, ja que quasi tot estava acabat quan ens van confinar en març.

Desde la regidoria de tradicions s'ha vist amb bons ulls aquesta proposta i s'entén que està realitzada amb la millor intenció. L'objectiu és ajudar als col·lectius i sectors que troben en les festes una important font de recursos, i que ha vist suspeses les Festes de Moros i Cristians de 2020. Les festes són un suport econòmic per a moltes treballadores i treballadors. També són importants emocionalment, ja que aporten motivació als i les que formen part més directament de la Festa, però també a tots els ciutadans i els visitants. L'esperança en un futur millor sempre ve acompanyat de ganes de disfrutar al carrer de les nostres tradicions. Carol Ortiz ha explicat que: "parlem d'una proposta i sabem de les dificultats que qualsevol canvi pot suposar en la Nostra Festa. Coneixem les dificultats i les preguntes que tots en podem fer sobre aspectes com la música, el cost econòmic que ha d'afrontar cada fester, els càrrecs, hostaleria, artesans, les cadires, la pólvora i més coses. Ara més que mai hem de treballar tots junts, aportant tot el que tenim per veure com quadrar els canvis i mostrar la nostra millor disposició per a fer, una volta més, les millors festes del món". Tots sabem que el Covid-19 ens ha trastocat la vida però davant de les dificultats cal actuar i si alguna ciutat és capaç d'il·lusionar, eixa és Alcoi". Juan José Olcina diu que si l'Ajuntament està d'acord es posarien a treballar immediatament per a organitzar aquestes Festes quan siga possible traure-les al carrer. Esperem que al llarg de 2021.

La Consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha dit que encara és prompte per a preparar cap festivitat, encara que s'acoste la data habitual en 2021. Parlar i pronosticar unes dates per a celebrar els nostres dies grans en aquests moment continua sent irreal. L'eixida de la vacuna en el mercat ens pot fer arribar una llum d'esperança, però encara no pot ser. Ens hem de carregar de paciència, sempre respectant les recomanacions sanitàries fins que la situació millore. Aquesta no seria la primera vegada que les festes s'allargaren, ja que l'any 1976 també van durar 4 dies. El primer dia desprès del dia els músics es va dedicar a la Diana i l'Entrada Cristiana de vesprada. Al dia següent es va celebrar l'Entrada Mora de vesprada, com és normal. Els últims dos dies van seguir l'estructura tradicional: Un per al patró Sant Jordi i altre per a les Ambaixades, l'Alardo i l'Aparició de Sant Jordi. La idea no és nova, però si el perquè: Al 1976 es recordava el VII Centenari del Patronatge de Sant Jordi, mentre que les pròximes seran una celebració extraordinària a conseqüència del desagradable coronavirus. Impulsar de nou les Festes d'Alcoi va a ser difícil mentre no es permeta el contacte. De moment els festius locals de 2021 són el 24 i 26 d'abril, encara que estan marcats provisionalment.

El Mig Any d'Alcoi en 2020 estarà clarament condicionat per la segona onada del Covid-19 que està assolant Europa. Però al menys no ens pillarà tancats a casa i es podran celebrar alguns actes, amb distància social i sense aglomeracions. El sentit del Mig Any 2020 canvia completament, ja que no fa 6 mesos de les últimes Festes d'Alcoi ni falta mig any per a les següents. Els Moros i Cristians de 2020 simplement no existeixen i els actes previstos pretenen eixir d'aquest pessimisme que ens ha portat la pandèmia. Desde l'Associació de Sant Jordi no s'han aturat i les filaes resisteixen. El programa d'actes del Mig Any d'octubre es veu reduït en 2020 a fer sols els actes que deixen fer les autoritats sanitàries. S'està fent el Campionat de Cotos complint les mesures de seguretat. Els participants porten mascareta, i les cartes amb les que juguen es desinfecten. La final està prevista per al dimecres 21 d’octubre, seguint les normes d'higiene. A partir del 16 d'octubre s'ha organitzat una “Gala d'exaltació festera” anomenada “Crida de Festa”. Degut a l'aforament limitat al Teatre Calderón, hi haurà 3 sessions: Divendres 16 d'octubre a les 20:30, Dissabte 17 d'octubre a les 19:00 i Divendres 23 d'octubre a les 20:30. Aquesta “Crida de Festa” ajudarà a traslladar-nos a la Trilogia Festera Alcoyana, fent ús de la nostra imaginació i de les imatges de les Entrades que mantenim a la memòria. Hi haurà ballets, s'interpretarà el text del Contrabando i fragments de sainets i tampoc podia faltar la música festera. Poesia i dansa ompliran unes gales molt especials en les que ha col·laborat Virginia Bolufer.

El diumenge 18 d'octubre hi haurà un concurs de pintura festera per a xiquets de 3 a 14 anys. El concurs infantil del Mig Any porta 36 anys fent-se i en aquesta ocasió la ubicació és a l'aire lliure: Els jardins de la Glorieta. En aquest emblemàtic parc d'Alcoi no hi haurà Concurs d'Olleta Alcoyana, ni tampoc es desfilarà en Entraetes. A partir del 22 d'octubre qui vaja al Museu Alcoyà de la Festa podrà contemplar una nova exposició. Les fotografies de l'Afa s'inauguraran a les 20:15 amb la presència de les autoritats. Segurament es farà un homenatge a Crespo Colomer, el fotògraf més estimat d'Alcoi que va faltar el 26 de setembre de 2020. El divendres 30 d'octubre es farà una Missa d'Acció de Gràcies al Temple de Sant Jordi. Per últim, el dissabte 31 d'octubre i ha preparat un Festival de monòlegs satírics al confinament. El teatre està organitzat pel Quadre Artístic de l'Associació de Sant Jordi i es posarà en escena al Teatre Calderón a les 19:00. La cloenda del Mig Any 2020 tindrà un toc d'humor que suplirà la falta de sainets. Com sempre, molts ànims als festers i festeres. En especial als càrrecs de 2020-2021 de les filaes Muntanyesos, Cruzados, Cordoneros, Ligeros i Xanos. La il·lusió segueix intacta fins que siga l'hora de tornar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites