Analytics

domingo, 31 de mayo de 2020

CARTA D'ÀNIMS AL MÓN FESTER EN 2020

Quin any fester estem patint! Ha resultat ser tot el que no esperàvem: Una Cavalcada dels Reis d'Orient amb itinerari reduït, molts assatjos a les filaes durant febrer i de colp un paró absolut. Ningú pensava que una malaltia apareguda a Xina causaria tants problemes a nivell mundial. A ningú se li passava pel cap que les Festes de Moros i Cristians trencarien la seua ratxa de 80 anys ininterromputs en 2020. Però quan tan sols faltaven 6 setmanes per a la Trilogia Festera Alcoyana, l'Associació de Sant Jordi va anunciar que s'ajornava Nostra Festa. La intenció era celebrar-les més avant, però vist com es desenvolupava la crisi sanitària, això ha sigut impossible. Entre llàgrimes Juan José Olcina, el president del Casal, mantenia la seua esperança en celebrar-les passat l'estiu. Però mai es va donar una data concreta i finalment és impossible celebrar les Festes de Sant Jordi. Les mesures de restricció social no tenen cabuda en un dia d'Entrades, sempre multitudinari en Alcoi. Tampoc es podria cantar l'Himne de Festes amb normalitat. I el Sant Jordiet mereix una Aparició desde les almenes amb molta gent recollint les seues fletxes de pau. Tota la màgia de la Trilogia Festera Alcoyana no serà possible per ara. L'Ajuntament d'Alcoi no vol avançar cap calendari perquè la realitat varia cada setmana i el Coronavirus ho ha canviat tot. Ha alterat la vida de milions de persones i també ha provocat la suspensió de tradicions centenàries arreu del món.

És temps per al consens, no per a la crítica fàcil. Desde el blog https://moroscristiansdealcoi.blogspot.com/ donem tot el suport a l'Associació de Sant Jordi davant la decisió presa. No ha sigut ni tard ni prompte, quan tocava i s'havien descartat altres opcions improbables. Sols queda esperar fins una nova data i que regne la cordura. La Junta Directiva del Casal i els primers trons van buscar alternatives a les dates tradicionals i es van preocupar pels afectats. Mereixen un reconeixement i no opinions malintencionades. Alguns els acusaven d'esperar massa, però la serietat de l'assumpte tenia que meditar-se amb calma i no precipitar-se. Carol Ortiz, com a nova regidora de Festes, també ha buscat el bé comú com ho fa tot l'Ajuntament d'Alcoi. Davant aquest estat d'alarma hi ha que caminar en la mateixa direcció, independentment de la ideologia política. Per respecte a la sanitat pública, hem d'estar a la mateixa altura que ho han estat ells durant els dies més durs, salvant les vides dels infectats per Coronavirus. Seguirem avant pels qui ens han deixat.

Les Festes de Moros i Cristians mereixen tot el recolzament institucional per part de la Generalitat Valenciana, com ho ha sigut en el cas de les Falles. És desagradable la situació econòmica en que ha deixat la crisi sanitària a tot el sector artesà de Nostra Festa. Per això hi ha que reivindicar unes ajudes per als afectats. I volem nombrar a tota la indústria festera: Homes i dones que es dediquen a cosir i a brodar trages en empreses com Festalcoi, El Drac, Al-Azraq, el Molinar, Roperia Ximo, Metal-Festa, Metall-Art, Cotamalla, La Reconquista, Roberto Pérez Treballs per a la Festa, La Batalla i Tallers el Conqueridor. També volem donar publicitat a grans dissenyadors que té Alcoi com Juan Climent, Santi Carbonell, Antonio Aracil, José Moiña, Jordi Sellés, César Vilaplana, Luis Sanus o Michel Abietar. També als negocis de carrosses que tant s'impliquen en les Entrades d'Alcoi. Per exemple Angel Martín, Germans Guerola, el Llombo, Carros de Foc, Creviart o Artefacte. I als sabaters i metal·listes. Per últim animem a la població a que s'apunten a acadèmies de ball on treballen magnífiques coreògrafes alcoyanes: Virginia Bolufer, Carmina Nadal, Ana Botella, Inma Cortés i altres.

Disfrutarem de les Festes de Moros i Cristians com ho hem fet sempre. Ni tan sols amb més ganes, ja que tots els anys la il·lusió és la mateixa i va renovant-se. Els alcoyans i alcoyanes sempre hem valorat Nostra Festa i aquesta pandèmia sols ha fet augmentar la passió. Ja es va veure en varies ocasions als balcons: En aquells cants de l'Himne de Festes durant el confinament, formant esquadres en quarentena i celebrant la Glòria i la Trilogia Festera Alcoyana sense xafar els carrers. Un detall que ha ocasionat multes en altres pobles per part d'una minoria d'incívics. L'aïllament evitarà que es cree altre col·lapse a la Uci i hi ha que fer la desescalada per fases amb cautela. La pólvora està guardada per a quan siga requerida. Ara hi ha altra batalla i és una emergència greu. Però ja s'ha iniciat el compte enrere fins unes noves Festes, encara que siguen inaudites.

Està sent un mal any, però tornarem a donar-li colorit, alegria i música al casc antic de la ciutat. I ho farem tots units, amb 28 filaes lluitant contra l'adversitat. Molts ànims per als festers i festeres d'Alcoi. Però en especial per als 5 càrrecs festers. Les filaes Cordoneros, Muntanyesos, Ligeros i Cruzados han vist com se'ls furtava un any tan important desprès d'esperar a que la Roda dels càrrecs passara. El Sant Jordiet xano no ha tingut que esperar 14 anys per al seu càrrec, però també hi ha que tindre empatia amb ell, tan sols és un xiquet de 8 anys que no pot entendre la magnitud del problema. Un abraçada enorme per a Fernando Rius Mestre i la seua família. Quan siga el moment estarem a les cadires i balcons per a aplaudir al capità cristià Alfonso Moreno, al capità moro Rafael Tortosa, a l'alférez cristià Ximo Brotons i a l'alférez moro Rafael Aracil. No ens oblidem dels Sargentos, Ambaixadors i Mossèn Torregrosa, com tampoc de les 7 esquadres de negres i components dels boatos. Tot passarà i lluireu els vostres trages envoltats del calor humà. Desitgem que també siga un any inoblidable per a Àngel Lluís Ferrando com a director de l'Himne de Festes i per a Jordi Sellés, qui ja tenia el Cartell de Festes a punt per a destapar-se.

Un virus no podrà amb segles de sentiment fester i germanor. Superarem aquest malson col·lectiu i seguirem defensant els valors de Nostra Festa. Recordeu que qui perd els origens perd la identitat. No hi ha dubte de que les futures Festes de Sant Jordi seran molt recordades i serà inevitable emocionar-se al tornar a escoltar pasdobles pels carrers. Quanta alegria quan tot Alcoi estiga ple de moros i cristians, aquells que el cafè fa germans, com va dir Ovidi Montllor. Per la nostra part, el blog https://moroscristiansdealcoi.blogspot.com/ seguirà a ple rendiment i continuarem en actiu informant de l'actualitat festera. També recordarem la història de les filaes alcoyanes i reviurem anècdotes festeres setmanalment. Hi ha molts projectes pendents i els agraïments ens donen força per a tirar endavant amb entusiasme.
VISCA ALCOI I VISCA SANT JORDI!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites